Düzeltme hareketi trende dönebilir

Endekste gerileme eğiliminin kısa vadeli düzeltme hareketinden, bir trende döndüğünü söyleyebiliriz. Bu nedenle 10.383 desteğini kritik eşik olarak görüyoruz. 10.383 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece, geçtiğimiz dönemde açılmış pozisyonlar sürdürülebilir…
06.06.2024 12:23 GÜNCELLEME : 06.06.2024 12:23

GÖKSEL TEKİNER/ Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta güç kaybının arttığı görüldü. Haftanın ilk 2 günündeki sakin seyre rağmen, hafta ortasından sonra artan satış baskısının, özellikle sanayi ve havacılık sektör hisselerinin genelinde geri çekilmeyi hızlandırdığını söyleyebiliriz. Son dönemde endeksteki yükselişi destekleyen banka hisselerinde özellikle Cuma günü güç kayıpları yaşandı. (Bu yazı, Para Dergisi'nin 02.06.2024 tarihli sayısına aittir)

Etkili olan bu satışlar ile beraber BIST-100 endeksi haftayı yüzde 2.59 oranında değer kaybı ile 10.400 seviyesinden tamamladı.

Bankacılık endeksinin yüzde 0.04 oranında çok sınırlı geri çekildiği haftada, sanayi endeksindeki kayıp yüzde 4.65 oranında gerçekleşti.

Önemli verilerin açıklanacağı bir haftaya giriyoruz. Haftanın ilk işlem gününde açıklanacak olan enflasyon verisini takip edeceğiz. TÜFE'nin aylık değişiminin yüzde 3.10 oranında gerçekleşmesi bekleniyor.

Çarşamba günü ise ECB'den ilk faiz indirimi kararını bekliyor olacağız. ABD tarafında ise çarşamba günü açıklanacak olan özel sektör verisi ile cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam rakamlarını, haftanın önemli verileri olarak takip edeceğiz.

Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde ise 11.088 seviyesinden başlayan satış baskısıyla birlikte teknik göstergelerde de bozulmanın sürdüğünü görüyoruz.

Diğer yandan, 22 günlük gibi kısa vade açısından önemli bir ortalamanın da altına inmiş olmasını ve orta vadeli yükselen trend desteğinin hafta ortasında kırılmış olmasını, endekste olumsuz gördüğümüz teknik unsurlar olarak söyleyebiliriz.

Bir önceki zirve olan ve artık kısa vadeli seyir açısından önemli destek noktası olarak da takip ettiğimiz 10.383 seviyesinin üzerinde kalınmış olmasını şimdilik olumlu bulsak da, endekste gerileme eğiliminin kısa vadeli düzeltme hareketinden bir trende döndüğünü söyleyebiliriz.

Bu nedenle 10.383 desteğini kritik eşik olarak görüyoruz. 10.383 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece, geçtiğimiz dönemde açılmış pozisyonlar sürdürülebilir. Ancak bu seviyenin de altına inilmesi, endekste geri çekilme eğilimini hızlandırabileceğinden 10.383 seviyesinin altındaki hareketlerde pozisyonların azaltılmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz. Endekste 10.383 desteğinin kırılması durumunda ise 10.055 ile 9.849 seviyelerini kısa vadeli alt destekler olarak takip edeceğiz.

Endekste havanın tekrar pozitife dönebilmesi ve geçtiğimiz hafta kırılan orta vadeli trendin içine tekrar girebilmesi için, 10.750 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleşmeli.

BİZE ULAŞIN