Model portföyler” yenilendi

Borsada yaşanan para çıkışı ve düşük hacimleri kısa vadeli bir düzeltme olarak değerlendiren uzmanlar, BIST’teki zayıflığın bir süre daha devam edebileceğini düşünüyor. Bu dönemde desteklere dikkat ederek, kısa vadeli pozisyon risklerinde seçici olmak gerektiğini hatırlatan analistler, hisse seçiminde aracı kurumların model portföylerinin izlenmesinin önemli olduğunu vurguluyor…
06.06.2024 12:13 GÜNCELLEME : 06.06.2024 12:13

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI FED'in faiz indirimlerine yılın son çeyreğinde başlaması beklenirken, ECB'nin ise 6 Haziran'da ilk faiz indirimini yapması, 18 Temmuz'da yapılacak toplantısında da ikinci indirimin masada olması bekleniyor. Küresel borsalarda bu beklentilerin desteği yaşanırken, BIST'te momentum kaybı ve jeopolitik gelişmeler yakından izleniyor. Orta vadede kısa vadeli katalistlerin sınırlı kalması nedeniyle BIST'te momentum kaybının devam edeceğini düşünen analistler, yatırımcıların hisse seçiminde çok daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Borsada yaşanan para çıkışı ve düşük hacimleri kısa vadeli bir düzeltme olarak değerlendiren uzmanlar, BIST'teki zayıflığın bir süre daha devam edebileceğini düşünüyor. Öte yandan 2024 ilk çeyrek sonuçları gelmeye devam ediyor. Bilançoların ardından hisselerin hedef fiyatlarında yukarı revizyonların hız kestiğini kaydeden analistler, bunun endeks hedefindeki artış eğiliminin de yavaşlamasına ve 12.000 – 12.500 bandında sıkışmasına neden olduğunu söylüyor. Borsa uzmanları, bu hedef bölgenin cari endeks değerlerine göre cazip bir getiri potansiyeli sunmadığının altını çiziyor. Bu dönemde desteklere dikkat ederek, kısa vadeli pozisyon risklerinde seçici olmak gerektiğini hatırlatan analistler, hisse seçiminde aracı kurumların model portföylerinin izlenmesinin de önemli olduğunu hatırlatıyor. Bu noktada uzmanlar, aracı kurumların model portföylerinin yatırım tercihlerine uygun hisse seçimleri yaparken yararlanabilecek araçlardan sadece biri olduğunu ancak bunun önemli bir araç olarak görülebileceğinin altını çiziyor.

"ENFLASYON VERİLERİ İLE BAŞLAYACAĞIZ"

Bu haftaya içeride Mayıs ayı enflasyon verileri ile başlayacağımızı ve muhtemelen yıllık TÜFE'de 11 aydır devam eden yükseliş eğiliminin yüzde 75 civarında bir oranla sonuna geleceğimizi düşünen Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Serhan Yenigün, haftanın devamında ise Avrupa ve ABD'de PMI'lar başta olmak üzere büyüme odaklı verilerin ön plana çıkacağını söylüyor. "Avrupa Merkez Bankası'nın da 2019'dan bu yana ilk kez faiz indirdiğini göreceğiz" diyen Yenigün, "Makro veriler dışında, içeride 2024 ilk çeyrek finansal sonuçları, FATF Gri Liste'den çıkış beklentileri, Moody's'ten not artırım beklentileri, yakın coğrafyamızda devam eden jeopolitik tansiyon ve özellikle yabancı yatırım bankalarının TL ve TL cinsi varlıklara son dönemde artan ilgisinin devam edip etmediği takip edilecek" yorumunu yapıyor.

Endeks kapsamındaki şirketlerin hedef değerleri üzerinden tümevarım yöntemi ile bir hesap yapıldığında 12 aylık değerlemelerin 12.500 – 13.000 bandında bir BIST-100 hedefine işaret ettiğini de kaydeden Yenigün, ilk çeyrek sonuçlarının ardından, şirket hedeflerinde yapılabilecek olası revizyonlar ile daha yukarıda endeks hedef değerleri de görebileceğimizi söylüyor. Teknik açıdan bakıldığında ise 11.400 direncinin kısa vadeli ilk kritik direnç seviyesi olduğunu düşünen Yenigün, destekler tarafında da 10.300 desteği altında 9.700 seviyesinin izlenebileceğini ifade ediyor.

"KURUMUN DİĞER ÇALIŞMALARI DA TAKİP EDİLMELİ"

"Aracı kurumların model portföylerinin yatırım tercihlerinize uygun hisse seçimleri yaparken yararlanabileceğiniz araçlardan sadece biri ama önemlilerden biri olarak görülebilir" diyen Yenigün, şöyle devam ediyor: "Fakat tek başına yeterli olmayabilir. Örneğin bir kurumun araştırma departmanı 30 veya 40 şirketi inceleme kapsamında tutarken bunlardan 15 – 20'si için yüksek bir getiri potansiyeli öngörebilir. Ama sadece 7 – 8 şirketten oluşan bir model portföy dizayn etmiş olabilir. Kurumun diğer çalışmalarına da göz atmanız, seçeneklerinizi çoğaltmak adına faydalı olacaktır. Ek olarak, model portföyler genellikle uzun vadeli perspektiflerle belirlendiğinden, eğer siz kısa vadeli yatırım tercihleri peşindeyseniz beklentilerinize cevap vermeyecektir."

"PORTFÖYLERİN GÜNCELLENMESİNDE BİR TAKVİM YOK"

Tacirler Yatırım model portföyünde hali hazırda Desa, Migros, Türk Hava Yolları, Tüpraş, Lider Faktoring, Coca Cola İçecek ve MLP Sağlık olmak üzere yedi şirket bulunduğunu da hatırlatan Yenigün, konuya yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor: "Haziran 2023'te başlattığımız portföyde, Türk Traktör şirketi de bir süre boyunca tercih edildi. Güçlü performansı ve model portföye yüksek katkısı sonrasında bu hisse portföyden çıkartıldı. Portföyün başlangıç tarihinden bugüne getirisi yüzde 190 civarında olup aynı dönem BIST-100 endeksinin getirisi yüzde 100'e yakındır. Mevcut durumda portföyde devam eden şirketlerin ortalama getiri potansiyelini yüzde 36 civarında hesaplıyoruz."

Yenigün, model portföyün güncellenmesi konusunda periyodik bir takvimleri bulunmadığını, piyasa şartları ve şirketlere ilişkin gelişmeler ışığında zamanlama ve fiyatlama açısında uygun görülen dönemlerde portföyde değişiklik yaparak yatırımcılarla paylaştıklarının da altını çiziyor.

"PETKİM'DE 'ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ' BEKLİYORUZ"

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri ise Petkim hisselerinde yüzde 19.60 yükselme potansiyeli ile 25.14 TL hedef fiyat öngörüldüğünü açıkladı. Şirket hisselerinde 'endeksin üzerinde getiri' bekleyen Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Petkim'in ilk çeyrek bilançosuna yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Şirket1Ç24'te 16.568 milyon TL satış geliri (yıllık: +%1), 2 milyon TL FAVÖK (2023/03: -1.422 milyon TL) ve 871 milyon TL net kar (2023/03: -3.309 milyon TL) açıkladı. Enflasyon düzeltmeli figürlerin hisse fiyatları üzerinde 4. çeyrekten itibaren baskı yarattığını düşünüyoruz. Operasyonel tarafta, şirketin marj görünümünün hala tarihi figürlere kıyasla zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Petrokimya ürünlerine talep zayıf olmasına rağmen marjlarda bir miktar iyileşme mevcut. Petrokimya sektöründe ve talep tarafında daha olumlu gelişmeler ve operasyonel marjlarda toparlanma beklentisiyle uzun vadeli yatırım için alım fırsatı yaratmaya başladığını söyleyebiliriz ancak; kısa vade operasyonlarda yukarı yönlü ivmelenme beklemiyoruz. 4Ç23'te ton başına ~113 dolar olan nafta etilen makası, 1Ç24'te ton başına ~179 dolara çıkmış. (1Ç23: 275 dolar) 2Ç24'te ortalama makas çeyreklik yatay ~157 dolar bandında. Şirket 1Ç24'te çeyreklik bazda yüzde 7 azalışla 452 bin ton satış hacmi elde etmiş. (1Ç23: 434 bin ton) Şirketin düzeltilmiş FAVÖK'ü yıllık bazda yüzde 113 artışla 187 milyon TL ve FAVÖK marjı yüzde 1.1 olarak gerçekleşmiş. Net borç yıllık olarak yüzde 86 yükselişle 30.4 milyar TL olmuş. Finansal sonuçların hisse üzerindeki etkisini sınırlı negatif olarak değerlendiriyoruz."

"KOZA ALTIN'DA HEDEF FİYATIMIZI YÜKSELTTİK"

İş Yatırım, Koza Altın hissesindeki hedef fiyatını yükselttiğini açıkladı. "Tavsiyemizi SAT'tan TUT'a yükseltiyoruz" diyen İş Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, 2023 UMREK Raporu sonrası rezervler, kaynaklardaki yukarı yönlü revizyon, altın fiyatlarındaki artış, makro varsayımlarımızdaki güncellemeler ile İNA değerlememizin ileriye taşınması nedenleriyle Koza Altın için hisse başına hedef fiyatı önceki 19.21 TL'den 25 TL'ye çıkardığını söyledi. Yüzde 11'lik artış potansiyeli nedeniyle hisse için tavsiyelerini SAT'tan TUT'a yükseltildiğini de ifade eden İş Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Mümkün kaynak kategorisinde bulunan 5.4 milyon ons büyüklüğündeki kaynağın ihtiyatlı olmak açısından değerlemeye dahil edilmemesi nedeniyle hisse performansı için yukarı yönlü risklerin aşağı yönlü risklere ağır bastığını düşünüyoruz. Öte yandan altın fiyatlarının beklenenden fazla artması, rezerv ve kaynak miktarlarında yukarı yönlü revizyon yapılması, yeni rezervlerin keşfi ile şirket yönetimindeki belirsizliğin ortadan kalkması gibi faktörler hisse performansı için önümüzdeki dönemde katalizör olabilir. Nakit maliyetlerin beklentileri aşması ile üretim takviminde yaşanacak gecikmeler değerlememiz için temel riskleri oluşturuyor."

"TÜPRAŞ'TA 'ENDEKS ÜSTÜ GETİRİ' ÖNGÖRÜYORUZ"

Garanti BBVA Yatırım araştırma departmanı yetkilileri ise, Tüpraş hissesi için 275 TL hedef fiyat ve 'endeks üstü getiri' tavsiyesi verdiğini açıkladı.12 aylık hedef fiyat çalışmasında dolar bazlı indirgenmiş nakit akımları ve benzer şirket çarpanları yaklaşımı kullanılarak her iki yönteme de eşit ağırlık verildiği kaydedildi.

Ürün marjlarının 2024'e de güçlü başladığını belirten Garanti BBVA Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; "Dizel, benzin ve jet yakıtı marjlarında son 5 yıl ortalamasının üzerinde seyir devam ediyor" dedi. Yılın ilk çeyreğinde ortalama dizel marjının 26.50 dolar ile son 5 yılın ortalaması olan 17 dolarlık Akdeniz marjının yaklaşık yüzde 55 üzerinde gerçekleştiğini de hatırlatan yetkililer; "Benzin ve jet yakıtı ürün marjlarının da sırasıyla 19 dolar (5Y ortalama 17 dolar) ve 23.75 dolar (5Y ortalama 13 dolar) ile ilk çeyreği geride bıraktı. Buna karşılık Tüpraş ilk çeyrek bilançosunda; 2023'ün aynı döneminde daha güçlü ürün marjı ve diferansiyellere bağlı oluşan baz etki, aktif RUP bakımı kaynaklı düşen beyaz ürün verimliliği ve enflasyon muhasebesinin yarattığı dezavantaj nedeniyle zayıf bir performans sergiledi. Diğer yandan bu gidişatın 2. çeyrekte tamamlanması planlanan RUP bakımının ardından belirgin biçimde iyileşmesini ve şirketin güçlü bir ikinci yarıyıl geçirmesini bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Yılın kalanında ortalama üzeri ürün marjlarının korunmasını beklediklerini de ifade eden Garanti BBVA Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Marjlardaki ortalama üzeri seyrin jeopolitik gerginlikler (Kızıldeniz'de Husi saldırıları, Rus rafinerilerine drone saldırıları) nedeniyle güçlü kalmaya devam edeceğini öngörüyoruz. ABD'de son 5 yılın ortalamasının altına düşen dizel üretimi ve Avrupa'da ortalamaların altında seyreden dizel stokları, dizel marjlarında yukarı yönlü riskleri daha olası görmemize neden oluyor. 2023'ün son çeyreğinde ABD'den Avrupa'ya rekor kıran dizel ihracatının normalleşebileceğini ve net ithalatçı olan Avrupa bölgesinde dizel fiyatlarının yüksek kalabileceğini düşünüyoruz. Jet yakıtı marjlarında yüksek talebe bağlı fiyatlamanın bu yıl da korunmasını beklerken, benzin marjlarında ortalama üstü hareketin yatay biçimde devamını öngörüyoruz. Değerleme yaparken modelimizde 2024 için şirket beklentisine paralel 14.00 dolar net rafineri marjı (NRM) kullanıyoruz. 2024'ten sonra NRM'nin kademeli şekilde normalleşmeye devam etmesini bekliyoruz.

Her ne kadar projeksiyon dönemimizde önemli bir FVAÖK katkısı sağlamasa da uzun vadede şirketin kârlılığı üzerinde oluşan risklerin indirgenmesi açısından stratejik dönüşüm planının oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. 2050'ye kadar karbon nötr şirket olmayı hedefleyen Tüpraş'ın dönüşüm planı dört ana segmentten oluşuyor. Başta sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimi olmak üzere, rafineri ürünlerinde sürdürülebilir yapıya dönüşümün ve Entek'in sıfır karbonlu satışlarının, şirketin ürün marjlarına pozitif katkı sağlayacağını öngörüyoruz".

Garanti BBVA Yatırım araştırma departmanı yetkilileri Tüpraş hissesinde risklere de değinerek şu bilgilendirmeyi yaptı: "Pandemi sonrası dönemde kapanan rafineriler, rafine ürün fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Artık bu trendin tersine dönebileceği bir döneme geçiş yapıyoruz. IEA, Asya bölgesi öncülüğünde 2028 sonuna kadar günlük ham petrol damıtma kapasitesinin net 4.4 mn varil/gün artacağını öngörüyor. Ayrıca yeşil enerjiye dönüşümle birlikte elektrikli araçların kazandığı pazar payı, benzin ve dizel marjlarını etkileme potansiyeli taşıyor. IEA'ya göre 2023'te günlük 710 bin varil petrol ihtiyacı elektrikli araçlar nedeniyle ortadan kalktı. Öte yandan ham petrol ve rafineri ürün fiyatlarında olası istikrarsızlık, net kâr ve nakit akışlarında istenmeyen ve beklenmedik dalgalanmalara neden olabilir."

"Yatırımcı profilinize uygun olup olmadığını belirlemelisiniz"

Aracı kurumların model portföylerinden faydalanarak hisse seçmek isteyenlerin kendi vade yapısı, risk toleransı ve getiri beklentileri gibi konuları çalıştığı kurum ile birlikte değerlendirmesinin önemine vurgu yapan Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Serhan Yenigün, şu başlıklara dikkat çekiyor:

*Model portföy hisseleri titiz çalışmalar sonrası belirlenir.

*Kurumlar önemli itibar göstergelerinden biri olarak hassasiyetle paylaşır.

*Ancak kurumların model portföylerindeki tercihler ile yatırımcıların beklentilerinin her zaman uyum göstermeyebileceği unutulmamalı.

*Bu ürünlerden etkin şekilde faydalanmak isteyen yatırımcılar öncelikle yatırımcı profiline uygun olup olmadığını belirlemeli.

*Bunun için vade yapınız, risk toleransınız ve getiri beklentileriniz gibi konuları çalıştığınız kurum ile birlikte değerlendirmelisiniz.

*Ayrıca model portföyler genellikle uzun vadeli perspektiflerle belirlenir bu nedenle kısa vadeli yatırım tercihlerine cevap veremez.

Serhan YENİGÜN- Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü

"MLP Sağlık hisseleri yüzde 38 getiri potansiyeli sunuyor"

MLP SAĞLIK: Tacirler Yatırım model portföyüne yakın zamanda dahil etiğimiz MLP Sağlık yurt içinde artan sağlık harcamaları, değişmekte olan tüketici alışkanlığı, artan sağlık sigortası talebi, yatak kapasitesinde beklediğimiz büyüme ve cazip değerlemesi ile beğendiğimiz şirketler arasında yer alıyor. 2023 yılında şirketin yakaladığı yüksek karlılığın 2024 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz. Pandemi sonrası küresel çapta ivme kazanan sağlık harcamaları, Türkiye'de henüz tarihsel ortalamalar düzeyinde devam ediyor. Yurt içinde, pandemi sonrası tamamlayıcı sağlık sigortalarında katılım iki katına çıktı. Artmaya da devam ediyor. 2022 yıl sonunda Türkiye'de 3.6 milyon kişi tamamlayıcı sağlık sigortasına katılmışken, 2023 yıl sonunda bu sayı yüzde 14 oranında artarak 4.1 milyon düzeyine ulaştı. Yurt içinde özel sağlık sigortası yaptıran kişi sayısı ise 2022 yıl sonunda 2.7 milyon kişiden yüzde 7 oranında artışla 2.9 milyon kişiye ulaştı. Tamamlayıcı sağlık sigortası pazarının büyümesine ek olarak Medical Park'ın pazar payını büyütmesi ciroyu destekleyecektir. Ek olarak, Türkiye'nin sağlık turizmi alanında yoğun talep görmeye devam edeceğini bunun da şirketi destekleyeceğini düşünüyoruz. 2022 yılı sonunda 106 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen medikal turizm gelirleri, 2023 yılı sonunda yüzde 7.5 artışla 114 milyon dolar seviyelerine ulaştı. Medikal turizm sektöründe, değerlendirme dönemimizde dolar bazında yıllık yüzde10 bileşik büyüme oranı hesaplıyoruz. Ayrıca, şirketin yurt dışı hastane portföyü de genişlemeye devam ediyor. MLP Sağlık için hedef fiyatımız 385 TL ile yüzde 38 getiri potansiyeli sunuyor.

TÜPRAŞ: Tüpraş'ın gelirlerinin önemli bölümünü oluşturan orta distilat ürün marjlarında sene başından bu yana bir geri çekilme görülsede, 2024 ortalamasının geçmiş yıl ortalamalarının üzerinde kalmasını bekliyoruz. Ek olarak, şirketin enflasyon muhasebesi ve beyaz ürün dönüşüm tesisindeki bakım süreci nedeniyle düşük ilk çeyrek karına karşın, üretim hacminde, ihracat gelirlerinde ve kapasite kullanımındaki artışın operasyonel iyileşmeye işaret ettiğini, bunun da şirketin değerlemesini destekleyeceğini düşünüyoruz. Şirket, yakın dönemde tamamlanması planlanan bakım süreci sonrasında operasyonel iyileşmesini hızlandıracaktır. Model portföyümüze eklendiği günden (6 Haziran 2023) bu yana yüzde188 (XU100 göreceli %45) getiri sağlayan Tüpraş için hedef fiyatımız 208.10 TL olup artık sadece yüzde13 getiri potansiyeli sunmakta. Fakat, bahsettiğimiz nedenlerden dolayı hedef fiyatımızda olası yukarı revizyon ihtimali devam ettiğinden şirketi henüz model portföyden çıkartmıyoruz.

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek'i pazar kazanımlarının satış hacimlerindeki pozitif etkisi, yüksek operasyonel karlılığı ve cazip çarpanları nedeniyle beğeniyoruz. Şirket, 2023'te konsolide gelirlerinde ilk kez 4 milyar doları aşarken, ambalaj çeşitliliğini artırma ve düşük şekersiz ürün yelpazesini genişletme stratejileriyle operasyonel verimliliğini yıl genelinde sürdürdü. Enflasyon etkilerini akıllı fiyatlandırma ve stratejik tedarik yöntemleriyle yönetirken, yeni ürünler piyasaya sürüldü. Yüksek operasyonel karlılığın hacim büyümesi ve beraberinde maliyetlerin etkin yönetimi ile devam edeceğini, bunun da şirketin marjlarını destekleyeceğini düşünüyoruz. Şirket 2024 yılında hacim bazında orta tek haneli satış hacmi büyümesi, düşük yüzde 40 civarında kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyümesi ve 2023 yılına paralel FAVÖK marjı bekliyor. 2024'te net satışların yıllık bazda yüzde 52 artışla 153.5 milyar TL'ye ulaşacağını, 2023 yılına paralel yüzde 18 marj ile 27.5 milyar TL FAVÖK elde edeceğini tahmin ediyoruz. Değerleme dönemimizde ortalama yüzde 19.5 FAVÖK marjı, net satışlarda yüzde 21.5 bileşik yıllık büyüme oranı öngörüyoruz. Coca Cola İçecek hisselerinde yüzde 31 yükselme potansiyeli ile 985 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞOK Marketler'den yılın ilk çeyreğinde 37.2 milyar TL ciro

ŞOK Marketler, 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 47 bine varan istihdamı ile 37.2 milyar TL ciro elde ettiğini açıkladı. Yılın ilk üç ayında yeni açılışlarla mağaza sayısının 10 bin 789'a ulaştığını belirten ŞOK Marketler CEO'su Uğur Demirel, "Toplam çalışan sayımız ile Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan ve 2023 yılında istihdam oranını en çok artıran şirketlerden arasında bulunuyoruz. Ayrıca ŞOK Marketler olarak yüzde 54 kadın çalışan oranıyla da sektöre öncülük ediyoruz" dedi.

Demirel, kaliteli ürünleri uygun fiyattan tüketicilere ulaştırmaya devam ettiklerini aktararak sözlerini şöyle sürdürdü: "ŞOK Marketler olarak daima ülkemizin ekonomisine ve müşterilerimizin bütçesine katkı sunmak üzere çalışıyor, ülkemizin 81 ilinde temel ürünlerde sürekli ucuzluk sağlayarak bu ürünleri mümkün olan en uygun fiyatlarla müşterilerimizle buluşturuyoruz. Mağaza ve depo yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürürken, arayüz güncellemesi yaptığımız mobil uygulamamız Cepte ŞOK ile 60 dakikada teslimat seçeneği sunarak müşteri deneyimini daha da iyileştirmeyi hedefliyoruz."

Netaş ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

2024 yılının ilk çeyreğinde 1.7 milyar TL satış geliri elde eden Netaş, yılın ilk çeyreğinde satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 59 artırdı. Şirket ayrıca sipariş miktarını yüzde 34 artırarak 2 milyar TL'ye yükseltti. Brüt kârı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 büyümeyle 125 milyon TL seviyesine ulaştı. Telekom segmentinin satış gelirleri aynı dönemde geçen yıla kıyasla yüzde 119 oranında artarak 692 milyon TL, alınan sipariş miktarı da yüzde 83 oranında artarak 921 milyon TL ile son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Finansal sonuçları değerlendiren Netaş CEO'su Sinan Dumlu, "Bölgemizde ve dünya genelinde yaşanan dalgalanmalara rağmen Netaş olarak 2024 yılı ilk çeyreğinde satış ve siparişlerimizde büyümeyi koruduk. Yeni nesil teknolojiler geliştirmenin yanı sıra ürettiğimiz uçtan uca çözümler ve proje teslim performansımız sayesinde satış gelirlerimizi geçen yılın aynı dönemine göre artırmayı başardık. Buna ek olarak ilk çeyrekte kayıtlı siparişlerimizi bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 49 artırarak 4.4 milyar TL düzeyine çıkardık" dedi.

Yılın ilk çeyreğinde BDH'ın satış gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 77 oranında artış göstererek 213 milyon TL düzeyinde gerçekleştiğini de belirten Dumlu, şu bilgileri verdi: "Netaş olarak yılın ilk üç ayında mevcut müşterilerle devam eden projelerimizin yanı sıra yeni projeleri de hayata geçirmeye başladık. Microsoft Lisans yenilemeleri, bulut ve hizmet anlaşması yenilemeleri, Netaş Bulut Sunucu çözümü ve her geçen gün sayısı artan ZTE'nin yerlileştirilen ileri teknoloji ürünleri bu büyümeye büyük katkıda bulundu. İlk çeyreğin en önemli projelerden biri Hitachi ile birlikte yürütülen Türkiye'nin önde gelen bankalarından biri için gerçekleştirilen veri saklama ve depolama çözümü oldu. Savunma, kamu, raylı sistemler, finans, sigorta ve telekom dikeylerinde çeşitli projeler tamamlandı. Bu kapsamda Aselsan liderliğinde Netaş tarafından geliştirilen "Otomatik Tren Denetim Sistemi"nin kullanıldığı Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı Metrosu'nun Arnavutköy ve Taşoluk istasyonları açıldı."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

TAB GIDA: TAB Gıda, 1Ç24 finansal sonuçlarınıda133 milyon TL net kar açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 1.16 milyar TL net kar açıklamıştı.

GOODYEAR: Goodyear Lastikleri, 1Ç24 finansal sonuçlarında 54 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket bir önceki çeyrek 834 milyon TL net zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 365 milyon TL net kar bildirmişti.

EREĞLİ: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Ereğli'nin uzun vadeli kredi notunu "B+" ve not görünümünü "Pozitif" olarak belirledi.

DOĞUŞ GYO: Doğuş GYO, 1Ç24 finansal sonuçlarında 277 milyon TL net kar açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 311 milyon TL net kar bildirmişti.

PASİFİK TEKNOLOJİ: Pasifik Teknoloji, bağlı ortaklığı Titra Teknoloji'nin büyümesini finanse etmek amacıyla 5.1 milyar TL şirket değeri üzerinden bedelli pay ihracı yapma kararı aldı. Artırılan 714.285 adet (4,76%) B grubu pay, pay başına fiyat 340 TL olmak üzere yaklaşık 243 milyon TL karşılığında, CARACAL Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'na devredildi.

KONFRUT GIDA: Konfrut Gıda'nın bağlı ortaklığı Konfrut AG, RAZ Gıda şirketinin sermayesinin yüzde 50'sine tekabül eden payların 105 milyon TL emisyon primli bedelle satın alınmasına ilişkin sözleşme imzaladı.

BMS METAL: BMS Metal, 1Ç24 finansal sonuçlarında 8 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 14 milyon TL net kar bildirmişti.

İŞ GİRİŞİM SERMAYESİ: İş Girişim Sermayesi, yüzde100 oranında bağlı ortaklığı Sportive sermayesinin yüzde50'sine tekabül eden payların 480 milyon TL bedelle satılmasına karar verdi.

PERA GYO: Pera GYO, Sümerpark AVM'nin bir mağazasının HD Restaurant'a 10 yıllık süreyle kiralanmasına ve kira bedelinin açılacak mağazanın aylık cirosuna göre hesaplanmasına ilişkin sözleşme imzaladı.

ÜLKER: Şirket, 1Ç24 finansal sonuçlarında 2.17 milyar TL net kar açıkladı. Enflasyon düzeltmesi uygulayan şirket, geçen yıl aynı dönemde 895.6 milyon TL olarak açıkladığı net karını geriye dönük olarak 2.23 milyar TL'ye düzeltti. Şirket, 1Ç24'te 3.67 milyar TL net esas faaliyet karı elde etmiş olup, bu kar finansal borçlarının yüzde10.7'sini karşılıyor. Şirket ayrıca enflasyon düzeltmesi sebebiyle 1.32 milyar TL net parasal pozisyon kazanç elde etti.

KORDSA: Kordsa, 1Ç24 finansal sonuçlarında 34 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bir önceki çeyreğe göre yüzde 81 azalış gösterirken, bir önceki yılın aynı dönemi ile aynı rakam elde edildi.

BRISA: Brisa, 1Ç24 finansal sonuçlarında 599 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bir önceki çeyreğe göre yüzde 67 azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdi.

EUROPOWER: Europower, katılmış olduğu ihaleyi 3.2 milyon dolar teklifle kazandı. Tutar, 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 1'ine tekabül ediyor. Öte yandan Europower, yüzde 200 oranında bedelsiz sermaye arttırımı ile sermayesini 220 milyon TL'den 660 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

ASELSAN: Aselsan, 1Ç24 döneminde 1.4 milyar TL net kar açıkladı. Satışlar yıllık bazda yüzde 5 artışla 15.1 milyar TL, FAVÖK ise yüzde 3 artışla 3.4 milyar TL olarak gerçekleşti.

ENERJİSA: Enerjisa, 1Ç24 döneminde 2.76 milyar TL net zarar açıkladı. Açıklanan zarar bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 12 arttı. Satışlar yıllık bazda yüzde 30 oranında azalarak 34.5 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Esas faaliyet karı yıllık bazda yüzde130 artışla 5.7 milyar TL'ye ulaşırken FAVÖK ise yüzde 94 artarak 7.3 milyar TL'ye ulaştı.

TEKNOSA: Teknosa, 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarında 95 milyon TL net zarar açıkladı.

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat, Libya'nın Bingazi şehrinin kuzey bölümünde 1.320 MW Kuzey Bingazi Basit Çevrim Enerji Santrali Projesi ve Elektrik Ekipmanları temini için sözleşme imzaladı. Sözleşme bedeli Elektrik Ekipmanları temini için 40 milyon euro olmak üzere toplamda 880 milyon euro olup, projenin 50 ayda tamamlanması planlanıyor. Tutar, şirketin backlog siparişlerinin yüzde 19'una tekabül ediyor.

ARÇELİK: Arçelik'in Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P'nin raporunda "BB" olan yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notu "BB"' olarak korundu, "Negatif" olan görünümü ise teyit edildi.

TURKCELL: Turkcell, 1Ç24 finansal sonuçlarında 2.6 milyar TL net kar açıkladı. Şirket etkin fiyatlama stratejisi sayesinde operasyonel karlılık açısından güçlü bir çeyreği geride bıraktı. 1. Çeyrek finansal sonuçlarının ardından şirket 2024 yılı beklentilerini güncelledi. Buna göre, ciro büyümesi yüksek tek haneli büyümeden düşük çift haneli büyümeye revize edildi.

CVK MADEN İŞLETMELERİ: CVK Maden İşletmeleri, TV Tower Projesi olarak bilinen polimetalik maden sahasının sahibi Orta Truva Madencilik San. hisselerinin yüzde 100'ünün satın alınmasına ilişkin ABD ve Kanadalı ortakları ile ön görüşmelere başladığını açıkladı.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, tarım ve seracılık sektöründe faaliyet gösteren İpeks Jeotermal Enerji ile şirketin satın alınmasına ilişkin ön protokol imzalandığını açıkladı. Alarko Holding, İpeks Jeotermal'in sera inşaatı yatırımı sebebiyle duyduğu sermaye ihtiyacına ilişkin yüzde 49'una tekabül eden payların emisyon primi de dahil olmak üzere 298.5 milyon TL bedelle satın alınmasına karar verdi.

ETİLER GIDA: Etiler Gıda, yüzde 200 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile sermayesini 40 milyon TL'den 120 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

ÇİMSA: Çimsa, 1Ç24 finansal sonuçlarında 363 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde14 arttı.

ASCE GYO: ASCE GYO, pay başına brüt 0.2 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1.4 düzeyinde.

SÖKE DEĞİRMENCİLİK: Söke Değirmencilik, Ankara fabrikasında yapılan kapasite iyileştirme çalışmalarının ardından, günlük üretimin 800 tondan 842 tona çıktığını, böylece toplam buğday işleme kapasitesinin 444.500 ton/yıl, profesyonel ürünlerde un ambalajlama kapasitesinin 463.034 ton/yıl, paketli un ambalajlama kapasitesinin ise 126.817 ton/yıl'a ulaştığını açıkladı.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Yenilenebilir Enerji, Nisan ayı elektrik üretimi verilerini paylaştı. Buna göre, Nisan 2024'te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalışla 248 GWh üretim gerçekleştirildiğini açıkladı.

TAT GIDA: Tat Gıda, 1Ç24 finansal sonuçlarında 121 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 150 milyon TL net kar bildirmişti.

ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Anadolu Grubu Holding, 1Ç24 finansal sonuçlarında 2 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44 daraldı.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi, tahsili geçmiş alacak satışında 226.2 milyon TL anapara büyüklüğündeki 1 bireysel portföyün ihalesine en yüksek teklifi vererek kazandı.

TOFAŞ OTO: Tofaş, Stellantis Otomotiv paylarının tamamının devralınmasına ilişkin süreçte Rekabet Kurulu'nun incelemesinin devam ettiğini duyurdu.

ZORLU ENERJİ: Zorlu Enerji, yüzde 42.15 oranında hissedar olduğu İsrail merkezli Ezotech Electric hisselerini 5.4 milyon dolar karşılığında, Solad Energy ve Adnit Real Estate hisselerinin ise tamamını satma kararı aldı. Zorlu Enerji, yaklaşık 33 milyon dolar tutarındaki alacaklarını da bu yeni pay sahibinden tahsil edecek.

KOZA ANADOLU METAL: KOZA Anadolu Metal Madencilik, 2023 finansal sonuçlarında 363 milyon TL net kar açıkladı.

İPEK DOĞAL ENERJİ: İpek Doğal Enerji, 2023 yılı finansal sonuçlarında 179 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yıl 943 milyon TL zarar açıklamıştı.

BİZE ULAŞIN