Orta ve uzun vadede takip edilmesi önerilen 15 hisse

Borsada tepki alımlarıyla yeniden pozitif bir havanın hakim olduğunu belirten analistler, tek kriter olmamakla birlikte hisse seçiminde temettü verimliliğinin önemini hatırlatıyor. Uzmanlar, bu kapsamda ön plana çıkabilecek 15 hissenin portföylere dahil edilmek üzere orta ve uzun vade için takip edilebileceğini söylüyor…
12.12.2024 13:09 GÜNCELLEME : 12.12.2024 13:09

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftaya içerde Kasım ayı enflasyonu, dışarıda da ABD'de istihdam verileri beklentileri ile başladık. Küresel borsaların haftaya moralli başlaması ise Borsa İstanbul'u da destekleyeceği öngörüsüne neden oldu. Öte yandan yine hafta başında Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edilip sonrasında parlamentonun bu kararı iptali ile birkaç saat de olsa karışıklık yaşandı. İçerde Kasım ayı TÜFE verileri beklentilerin hafif üzerinde açıklanmasına karşın PPK'dan 26 Aralık'ta faiz indirim beklentilerinin devam ettiği görüldü. Enflasyon rakamları sonrası BIST- 100 endeksinin de 9.750 direnci üzerine yönelip 9.827 seviyesinden kapanmasına neden oldu.

Hafta sonuna doğru ABD borsaları, Fed'den faiz indirim beklentilerini destekleyen açıklamalar ile yeni rekorlar kırarken; Avrupa'da da siyasi çalkantılara karşın pozitif fiyatlamalar ön plana çıktı. Asya borsalarının da karışık bir görünüm sergilediği görüldü. Analistler Perşembe günü Borsa İstanbul'da endeksin 9.750 direnci üzerinde ikinci bir kapanışla bu kırılımı teyit etmesinin 10.500'e yönelim olasılığını bir miktar daha güçlendirdiğini söyledi. Ancak uzmanlar para girişi ve yüksek hacimlerle de desteklenen olumlu teknik görünüme karşın, Fransa ve Güney Kore odaklı artan siyasi riskler, içeride mevsimsellikten arındırılmış enflasyon rakamlarının yüksek seyrinin PPK'dan 26 Aralık'ta faiz indirim olasılığını zora sokmasından endişe ettiklerini de ifade eti. Bu arada yine Perşembe günü ABD'de yaşanan deprem ve sonradan kaldırılan tsunami uyarısı borsalara sınırlı satışlar getirdi. Cuma günü ise açığa satış işlemlerinin BIST-50 şirketleri için 2 Ocak 2025'ten itibaren serbest bırakılacak olması ve bankalar ile bazı finans kurumlarına 2025'te enflasyon muhasebesi uygulanmayacağı kararı piyasaların en önemli gündem maddesi oldu ve yükselişi destekledi. Nitekim Borsa İstanbul haftayı 10 bin puanın üzerinde kapattı. Ancak analistler her iki gelişmenin de bir süredir beklenen konular olduğunu ama açığa satış işlemlerinin serbest bırakılmasının yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'a olan ilgilerinin artması açısından destekleyici olacağını düşünüyor. Uzmanlar teknik olarak endeksin 9.750 direnci üzerinde kaldığı sürece 10.500'e yönelim olasılığının devam edeceğinin özellikle altını çiziyor.

Bu arada yılın bitmesine çok az bir süre kala şirketlerin 2024 yılına yönelik temettü ödemelerinin de sonuna yaklaşmış bulunuyoruz. Nitekim haberi hazırladığımız sırada yıl sonuna kadar 13 şirketin daha temettü ödemesi bulunuyordu. Borsada tepki alımlarıyla yeniden pozitif bir havanın hakim olduğunu belirten analistler ise tek kriter olmamakla beraber hisse seçiminde temettü verimliliğinin önemini hatırlatıyor. Uzmanlar bu kapsamda faaliyet yapısını beğenip gelecek dönemde ön plana çıkabilecek 15 hissenin portföylere dahil edilmek üzere orta ve uzun vade için takip edilebileceğini söylüyor.

"EN ÖNEMLİ KATALİZÖR FAİZ İNDİRİM SÖYLEMLERİ"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faiz kararlarının 2024 yılını tamamlamaya yaklaşırken, yılsonuna kadar Borsa İstanbul'un trendini şekillendirebilecek en önemli gelişmelerin başında yer aldığına dikkat çeken Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Ahmet Deniz Yağbasan, özellikle, TCMB'den gelebilecek ilk faiz indirimi kararının, yılsonu kapanışı açısından belirleyici bir katalizör olacağının altını çiziyor. Bunun yanı sıra, jeopolitik risklerin seyri ve olası gelişmelerin, volatiliteyi artıracak önemli unsurlar arasında bulunduğunu hatırlatan Yağbasan, "Yurt dışı dinamiklerde ise ABD ve Avrupa'dan gelecek enflasyon verileri ile faiz kararları, gelişmekte olan piyasalar üzerinde etkili olabileceğinden yakından takip edilmeli" diyor.

Öte yandan Borsa İstanbul, yılın ilk yarısında pozitif bir performans sergilerken, ikinci yarıda volatilitenin arttığı ve geri çekilmelerin öne çıktığını belirten Yağbasan, ancak yılın son iki haftasında, tepki alımlarıyla endekste yeniden pozitif bir havanın hakim olduğunu söylüyor. Bu süreçte de 10.200 seviyesinin kritik bir direnç noktası olarak takip edilmesi gerektiğini düşünüyor. Yılsonuna kadar yukarı yönlü bir hareketin en önemli katalizörünün, TCMB'nin faiz indirimi ve söylemleri olacağını ifade eden Yağbasan, geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon rakamlarına da değinerek şu değerlendirmeyi yapıyor: "Açıklanan enflasyon verisi, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesine rağmen, aylık bazda ana trendin aşağı yönlü olması Borsa İstanbul'da olumlu bir hava yarattı. Bundan sonraki süreçte ise TCMB'nin faiz indirimine ilişkin açıklamaları kritik olacaktır. Her ne kadar 250 baz puanlık bir faiz indirimi için hareket alanı oluşmuş görünse de Ocak ayında yapılacak ücret ve vergi düzenlemeleri, erken bir faiz indirimi durumunda talep artışını ve enflasyonist baskıyı yeniden tetikleyebilir."

"TEMETTÜ VERİMLİLİĞİ ÖNEMLİ"

Bu arada 2024 yılına yönelik temettü ödemelerinin önemli bir bölümünün tamamlandığını yılbaşına kadar ise 13 şirketin daha temettü ödemesinin bulunduğunu da kaydeden Yağbasan, 2025 yılına yönelik portföylerini güncellemek veya yeni portföy oluşturmayı düşünenlerin bu verilerini ayrıca analiz etmesi gerektiğini hatırlatıyor. Yüksek temettü verimliliğinin orta ve uzun vadeli yatırımcılar için değerlendirilmesi gereken önemli bir kriter olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığının özellikle altını çizen Yağbasan, "Şirketin temettü politikasının sürdürülebilirliği, finansal yapısının sağlamlığı ve nakit akışlarının sağlıklı bir şekilde devam edip etmeyeceği dikkate alınmalıdır. Yüksek temettü ödeyen bir şirketin, gelecekte aynı performansı sürdüreceğinin garantisi yoktur. Bu nedenle, şirketin faaliyetlerine ve yatırımlarına yönelik kapsamlı bir analiz yapılması gereklidir" diyor.

Nitekim 2024 yılında yüksek temettü ödemiş ve başı çekmiş her şirketin 2025 yılı içinde yüksek temettü ödeyecek anlamına mı gelmeyeceğini de hatırlatan Yağbasan, konuya yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bir şirketin yüksek temettü ödemesi, gelecek dönemlerde de aynı şekilde temettü ödeyeceği anlamına gelmez. Şirketlerin finansal performansı, dönemsel dinamiklere ve faaliyetlerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ekonomik konjonktür, şirketlerin operasyonel faaliyetlerini negatif yönde etkileyebilir. Dolayısıyla, önceki yıllarda yüksek temettü ödeyen bir şirketin, gelecekte aynı düzeyde temettü dağıtmaya devam edeceğini varsaymak yanıltıcı olacaktır".

Bu kapsamda Yağbasan, faaliyet yapısını beğenip gelecek dönemde ön plana çıkabilecek Aselsan, Astor Enerji, Brisa, Çimsa, Ereğli, Ford Otomotiv, Mavi Giyim, Migros, Pegasus, TAV Hava Limanları, Turkcell, THY, Türk Traktör, Türk Telekom ve Tofaş Otomobil Fabrikaları hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere orta ve uzun vade için takip edilebileceğini söylüyor.

"EMLAK KONUT GYO VE İŞ BANKASI'NI EKLEDİK"

Model portföyünü 2025 yılının dinamiklerine göre güncellediklerini belirten

Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, bu kapsamda Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Türkiye İş Bankası hisselerini model portföylerine eklediklerini söyledi. Öte yandan 2024 yılı 3. çeyrek finansal dönem itibariyle 7 şirketi araştırma kapsamına dahil ettiklerini kaydeden Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri bu şirketler arasında Astor Enerji, Ereğli, TAV Havalimanları, THY ve Türk Telekom hisselerine 'al', Ford Otomotiv ve Türk Traktör hisselerine ise 'tut' önerisinde bulunduklarını açıkladı.

Araştırma Departmanı yetkilileri model portföylerine ekledikleri Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Türkiye İş Bankası hisselerine yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nı Türkiye'nin demografik yapısı ve faiz indirim katalizörünün de etkisi ile gelecek dönemde projelendirme faaliyetlerinde yaşanmasını beklediğimiz artışın etkisiyle nakit akışlarında pozitif bir görünümü beraberinde getireceğini düşünerek model portföyümüze ekliyoruz. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına yüzde 7.5 ağırlıkla 'al' önerisi verirken hedef fiyatımızı 19.78 TL olarak belirliyoruz. Bu rakam yüzde 47.83 getiri potansiyeline işaret ediyor.

Türkiye İş Bankası'nı ise TCMB'nin faiz indirim sürecine başlaması ile birlikte net faiz marjlarında iyileşme, kredilere gelen talebin artacağı beklentisi, 2025 yılında da enflasyon muhasebesinin uygulanmaması ile nominal karlılığın devam edecek olması ve holdingleşme sürecinin yeni bir ivme kazandırabileceği beklentisi ile model portföyümüze ekliyoruz. Türkiye İş Bankası hissesine yüzde 12.5 ağırlıkla 'al' önerisi verirken hedef fiyatımızı 19.80 TL olarak belirliyoruz. Bu rakam yüzde 41.94 getiri potansiyeline işaret ediyor."

"HİSSE AĞIRLIKLARINI REVİZE EDİYORUZ"

Model portföyde hisse ağırlıklarını da yeniden revize ettiklerini dile getiren Ahlatcı Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, ağırlık güncellemelerini bir önceki raporlarına kıyasla getiri potansiyelini önemli oranda sağlayan veya mevsimsel etkilerden dolayı sınırlı bir ivme kaybı bekledikleri şirketlerde gerçekleştirdiklerinin de altını çiziyor. Bu kapsamda şu bilgilendirmeyi yapıyor: "Bu paralelde ;

*Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin model portföydeki ağırlığını yüzde 12.5 olarak belirlerken 'al' önerisi ile 87.17 TL'lik hedef fiyatımızı koruyoruz.

*Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin model portföyümüzdeki ağırlığını yüzde 7.5 seviyesine güncelliyoruz. Şirket için 'al' önerimiz ile 120.29 TL'lik hedef fiyatımızı koruyoruz.

*Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin model portföydeki ağırlığını yüzde 12.5 seviyesine güncellerken 'al' önerimizi ve 48.35 TL'lik hedef fiyatımızı koruyoruz.

*Migros Ticaret A.Ş'nin 12 Aylık model portföydeki ağırlığını yüzde10 seviyesine güncellerken 'al' önerimizi ve 631.50 TL'lik hedef fiyatımızı koruyoruz.

*Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin model portföydeki ağırlığını yüzde10 seviyesine güncelliyoruz. Şirket için 'al' önerimizi sürdürürken 132.88 TL'lik hedef fiyatımızı koruyoruz"

Ahmet Deniz YAĞBASAN / Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı

"Mavi Giyim'de 'al' tavsiyesi sunuyoruz"

MAVİ GİYİM: Şirket, 3. çeyrek finansal sonuçlarını 9 Aralık'ta açıklayacak. Her ne kadar tekstil sektörü 2024 yılını zorlu bir dönem olarak geçiriyor olsa da Mavi Giyim, bu olumsuz gidişattan sınırlı şekilde etkilendi. 2023 yılındaki yüksek baz etkisine rağmen, şirket hasılatını reel olarak yüzde 6, FAVÖK'ünü yüzde 15 ve net dönem kârını yüzde 30 artırdı. Ayrıca bu zorlu dönemde net nakit pozisyonunu korumayı sürdürmesi önemli bir başarı. Şirketin Rusya pazarındaki faaliyetleri risk unsuru olarak değerlendiriliyor olsa da genel olarak şirketi beğenmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda, Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş hisselerinde yüzde 48 yükseliş potansiyeli ile 124.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve 'al' tavsiyesi sunuyoruz.

PEGASUS: Şirketin faaliyetlerini genel anlamda beğenmeye devam ederken, büyüme projeksiyonu da araştırma kapsamımızda yer almasının temel nedenleri arasında bulunuyor. Son dönemde, şirketin katılım endeksinden çıkarılması ve ana hissedarı Esas Holding'in gerçekleştirdiği pay satışı fiyatlamalar üzerinde baskı yaratmış olsa da şirketin genel görünümünü olumlu buluyoruz. Esas Holding'in gerçekleştirdiği pay satışının piyasa ortalamalarına kıyasla iskontolu olması, orta ve uzun vadede hem şirket hem de yatırımcılar açısından olumlu yansıma işareti olabilir.

Bu kapsamda Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş hisselerinde yüzde 53 yükseliş potansiyeli ile 334.43 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve 'al' tavsiyemizi sürdürüyoruz.

TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKALARI: Şirket, 2024 yılında geçtiğimiz yıllara kıyasla fazla iyimser bir görünüm sergileyemedi. Ancak araştırma kapsamımıza kısa süre önce dahil ettiğimiz Tofaş'ta, 2025 ve sonrası için stratejik olarak olumlu beklentilerimiz bulunuyor. Şirketin mevcut kapasitesinin önemli bir bölümünün atıl durumda olması, faaliyetler açısından sınırlayıcı bir durum yaratıyor. Öte yandan 2024'te K0 araç üretiminin bu fabrikada başlayacak olmasının, bu yılın düşük baz etkisiyle birlikte gelecek yılki operasyonlarda kayda değer bir toparlanmayı beraberinde getireceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, Avrupa'da ki birçok fabrikanın üretimi sonlandırması, Türkiye'nin düşük iş gücü maliyetleri, uygun hammadde erişimi ve lojistik avantajları, Stellantis'in burada atıl durumdaki fabrikaya yönelik ilgisini artıracaktır. Araştırma kapsamımızda bulunan ve model portföyümüzde yüzde 7.5 ağırlıkla yer verdiğimiz Tofaş Türk Otomobil Fabrikası hisselerinde yüzde 48 yükseliş potansiyeli ile 291.91 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

"Yatırımcılar riskleri dağıtarak portföylerini çeşitlendirmeli"

Makroekonomideki ana gündemimizi enflasyon ve faiz denkleminin oluşturduğunu belirten Hedef Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Namık Kemal Gökalp; "Türkiye'de enflasyon düşerken, faizlerin de enflasyonun üzerinde reel getiri sunacak şekilde yönetileceği öngörülüyor. Bu süreç TL'de reel değerlenme temasının önümüzdeki dönemde de devam edeceğine işaret ediyor. Bu da yurt içindeki yatırımcıların döviz mevduatlarını bozma eğiliminin sürmesini sağlayabilir" diyor.

Hisse senedi piyasalarında ise 2024 yılında yabancı yatırımcının nette çıkış yönlü hareket ettiği, yerli yatırımcının ise sabit getirili enstrümanlara yöneldiğini de dile getiren Gökalp, "Merkez Bankası'nın faiz indirimi sinyali ile borsada yeni bir beklenti oluşsa da yükselişi tetikleyecek yeni bir katalizör gerekiyor. Açığa satış yasağının yıl bitmeden kaldırılması, Borsa İstanbul'daki işlem hacimlerini artırarak piyasaya yeni bir denge getirebilir. Likiditenin artması piyasayı olumlu etkileyecektir ancak tek başına yetmeyebilir" değerlendirmesini yapıyor.

Yabancı yatırımcı tarafında ise açığa satış yasağının kalkmasından öte swap kanallarının açılmasının elbette daha büyük bir etki yaratacağını da kaydeden Gökalp, "2024'te yabancı yatırımcı haftalık bazda bazı haftalar borsada giriş yönünde hareket etse de yıl genelinde nette çıkış yönlü karar aldı. Borsada özellikle enflasyon muhasebesinin bilançolar üzerindeki bozucu etkisi net hissedildi. Bu anlamda sıkı para politikasının devamı ile enflasyonda kalıcı düşüş sağlanması önümüzdeki dönemde borsadaki şirketler için en kötüsünün geride kalmış olabileceğini düşündürüyor. Kademeli olarak gelecek faiz indirimi süreçleri ile bir süredir rekor büyüme gösteren para piyasası fonları 1.2 trilyon TL'ye ulaşırken, hisse senedi ve hisse senedi fonlarına ya da alternatif yatırım fonlarına yönelim görülebilir. Ancak bu borsada 2021-2022 yıllarındaki gibi bir ralliyi de düşündürtmemeli. Dolayısıyla borsa için 2025 yılı 2024'te olduğu gibi yine seçici olunması gereken bir yıl olacak" yorumunu yapıyor.

Öte yandan, ikinci Trump döneminde uygulanacak politikaların, küresel ekonominin gidişatı üzerinde belirleyici olacağının da altını çizen Gökalp, özellikle uluslararası ticarete getirilecek gümrük vergileri ve bu vergilerin ABD'deki enflasyon üzerindeki etkisinin dikkatle takip edilmesini öneriyor. Çünkü bu hamlelerin ABD Merkez Bankası Fed'in elini zayıflatacağını ve faiz indirimlerinin de sanıldığı kadar hızlı olmayacağını hatırlatıyor. "Trump yönetiminin Kanada ve Meksika gibi ülkelere yönelik ithalat vergilerini artırma sinyalleri, özellikle demir ve çelik sektörlerinde fiyat artışlarına neden olabilir" diyen Gökalp "Üçüncü bir küresel enflasyonist süreç riski de unutulmamalı. Bu nedenle yatırımcıların riskleri dağıtarak portföylerini çeşitlendirmesi önemli" diyor.

Aralık ayında Borsa İstanbul'da nakit temettü ödemesi gerçekleştirecek şirketler;

LİDER TURİZM:

10 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,112 TL
ELİTE GIDA:

11 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,045 TL
FORTE BİLGİ TEKNOLOJİ

11 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,101 TL
GRAİN TÜRK

13 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,036 TL
E BEBEK

16 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,225 TL
BİM MAĞAZALAR

18 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 3,600 TL
ATP YAZILIM VE TEKNOLOJİ

18 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,285 TL
ALTINKILIÇ GIDA VE SÜT SANAYİ TİCARET

20 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,080 TL
SDT UZAY VE SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ

23 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,505 TL
PANORA GAYRİMENKUL GYO

24 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,564 TL
ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO

26 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 7,356 TL

PASİFİK GMYO

27 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0.020 TL
DCT TRADİNG DİS TİCARET

31 Aralık 2024

Hisse başı temettü: 0,010 TL

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

SPK: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Çağdaş Cam Sanayi ve Ticaret AŞ ve Sümer Varlık Yönetim AŞ'nin ilk halka arzını onayladı.

AKİŞ GMYO: Şirket portföyünde yer alan Akbatı ve Akasya Alışveriş Merkezlerinde kullanılmak üzere enerji firmalarından alınan tekliflerin değerlendirildiğin ve 31 Aralık'ta sona erecek enerji tedarik sözleşmesinin Sakarya Elektrik Perakende Satış ile 1 yıl süreyle imzalanmasına karar verildiğini açıkladı.

BİM: Şirket 507.31 TL fiyattan 100.000 adet pay geri aldığını açıkladı. Bu işlemle birlikte sahip olunan payların şirket sermayesine oranının yüzde 1.91'e ulaştığını bildirdi.

GALATASARAY: Galatasaray Sportif A.Ş yüzde 400 oranında bedelli sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı.

MİGROS: Kasım ayında 13 adet Migros, 11 adet Migros Jet, 5 adet Macrocenter ve kozmetik mağazacılığı formatında 2 adet Mion olmak üzere toplam 31 yeni mağazanın hizmete açıldığını ve 30 Kasım itibariyle toplam mağaza sayısının 3.590 olduğunu açıkladı.

SANICA ISI: Sanica Isı, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Fatinoğlu, borsada işlem görmeyen 21.600.000 adet hisseyi, hisse başına 6.40 TL fiyatla borsa dışı bir işlemle sattığını bu satışın ardından, şirketteki sermaye payının yüzde13.84 seviyesine indiğini açıkladı.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, 3Ç24 finansal sonuçlarında 17 milyon TL net kar açıkladı.

EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, Senegal'in enerji ihtiyacının yüzer enerji santraliyle karşılanmasına yönelik imzalanan 2.7 milyon euro tutarlı sözleşmenin, yatırımın ertelenmesi sebebiyle karşılıklı mutabakata varılarak sona erdirildiğini açıkladı.

HEKTAŞ: "HEKTAS ASIA LLC" şirketinin, sermayesini 229.2 milyar Özbekistan SOM'undan 610.7 milyar Özbekistan SOM'una yükseltme kararı aldığını açıkladı.

MAÇKOLİK: Maçkolik, yüzde 300 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı.

MEGA METAL: Mega Metal, Kütahya ve Bilecik GES projelerinde bağlantı işlemlerinin tamamlandığını; her iki santralin de Aralık 2024'te operasyonel olacağını duyurdu. Tunceli GES için süreçler sürmekte; mahsuplaşmanın 2026 Mart-Nisan döneminde başlaması hedefleniyor.

ONUR YÜKSEK TEKNOLOJİ: Onur Yüksek Teknoloji, bir vakıf üniversitesinin elektrik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla düzenlenen "GES Tesisi Satın Alımı İşi" ihalesine 446.4 milyon TL ile teklif veren tek firma olduğunu açıkladı.

YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji, Intelligent Industries LLC'nin yüzde 50 hissesini 120 bin AED bedelle satın aldığını açıkladı. Anlaşma kapsamında Abu Dhabi'de benzer iş kollarında faaliyet gösterecek yeni bir şirket kurulacağını bildirdi.

ANATOLİA TANI: Anatolia Tanı ve Biyolojik Ürünleri, 2025'e kadar geçerli Yüksek Teknolojili Sanayi Ürünleri kapsamındaki yatırım teşvik belgesinin toplam sabit yatırım tutarının 99.6 milyon TL'ye yükselttiğini bildirdi.

DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya, 30 Kasım itibarıyla şirketin toplam mağaza sayısının 789'a ulaştığını açıkladı. Öte yandan Doğanlar Mobilya, Düzce GES projesinin tamamlandığını ve santralin devreye alındığını bildirdi.

SİNPAŞ KIZILBÜK: Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde 1 Kasım-30 Kasım arasında 216 adet devremülkün satışının gerçekleştirildiğini bu satışlardan 115.3 milyon TL ön satış cirosu elde edildiğini bildirdi.

ONCOSEM ONKOLOJİK SİSTEMLER: Oncosem Onkolojik Sistemler, sağlık sektöründeki faaliyetlerde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle yüzde 100 bağlı ortaklığı Oncosem Grup SRL'nin kapatılmasına karar verdiğini bildirdi.

OYAK ÇİMENTO: Şirket tamamı iç kaynaklardan olmak suretiyle yüzde 290 oranında sermaye arttırımı dolayısıyla çıkarılacak payların ihracı ile ilgili SPK'dan onay aldığını bildirdi.

BİRİKİM VARLIK YÖNETİMİ: Birikim Varlık Yönetimi, tahsili gecikmiş alacak satışında satışa çıkarılan 236 milyon TL anapara büyüklüğündeki 1 bireysel portföye en yüksek teklifi vererek, ihaleyi kazandığını duyurdu.

ÇUHADAROĞLU METAL: Çuhadaroğlu Metal, 3Ç24 finansal sonuçlarında 61 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 148 milyon TL zarar bildirmişti. 3Ç24 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre şirketin satışları yüzde 19 büyürken, bu dönemde şirket 128 milyon TL FAVÖK yarattı.

E-BEBEK: E-bebek, 30 Kasım itibarıyla şirketin mağaza sayısının 261'e ulaştığını açıkladı.

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat, Gürcistan'daki HES Projesiyle ilgili sözleşmenin şirket iştiraki ENKA Renewables firması tarafından feshedilmesine ilişkin tahkim sürecinin tamamlandığını ve iştirakin sözleşmeyi haklı feshettiğine karar verildiğini, Gürcistan hükümetinin faizleriyle birlikte iştirake yaklaşık 383.2 milyon dolar tazminat ödeyeceğini açıkladı.

KOZA ALTIN: Koza Altın, İstanbul-Beşiktaş'taki gayrimenkulü 908 milyon TL, Ankara-Çankaya'daki gayrimenkulü ise 476 milyon TL ekspertiz değeri üzerinden Koza İpek Holding'den satın alacağını bildirdi.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, Agrio Finansal Teknolojiler ile stratejik bir iş birliğine imza atıldığını açıkladı.

SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil, 30 Kasım itibarıyla şirketin mağaza sayısının 198'e ulaştığını açıkladı.

TÜRK TELEKOM: Türk Telekom, yurt içinde yerleşik nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 7.5 milyar TL'yi aşmayacak şekilde borçlanma aracı ihracına yönelik başvurusunun SPK tarafından kabul edildiğini açıkladı.

VESTEL: JCR-Eurasia Rating, Vestel Elektronik'in Uzun Vadeli Ulusal Notu'nu "A (tr)" ve görünümünü "Negatif", Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notlarını ise "BB / Stabil" olarak belirlediğini açıkladı.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Yenilenebilir Enerji, 2025 yılı için YEKDEM başvurularını tamamladığını açıkladı. Buna göre Söke Rüzgar, Yalova Rüzgar, Akıncı HES ve Göktaş 1-2 HES, 73 USD/MWh sabit fiyat garantisiyle satış yapacak. Ek olarak şirket, Ekim ayı elektrik üretimi verilerini de bildirdi. Buna göre, ekim ayında üretilen elektrik bir önceki yıla göre yüzde 5 daralarak 133 GWh düzeyinde gerçekleşti. RES ve Hibrit GES üretimi bir önceki yıla göre yüzde 45 artarken, HES'lerde ise yüzde 22 - 25 aralığında daralma gerçekleşti.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi, tahsili gecikmiş alacak satışında satışa çıkarılan 324.4 milyon TL anapara büyüklüğündeki 1 bireysel portföye en yüksek teklifi vererek, ihaleyi kazandığını duyurdu.

KARTONSAN: Kartonsan, yüzde 100 bağlı ortaklığı Dönkasan Dönüştürülen Atık'ın, şirket tarafından yürütülmekte olan "Tehlikesiz Atıkları Toplama ve Ayırma" faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildiğini açıkladı.

SARAY MATBAACILIK: Saray Matbaacılık, 3Ç24 finansal sonuçlarında 5 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 15 milyon TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 10 milyon TL kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri çeyreklik bazda yüzde 195 artarken, yıllık bazda ise yüzde 12 daraldı.

ŞİŞECAM: Şişecam, ABD'deki soda külü faaliyetleri kapsamında; Ciner Grubu'nun Şişecam Wyoming LLC şirketindeki yüzde 20.4 oranındaki dolaylı paylarının ve Pacific Soda LLC şirketindeki yüzde 40 ortaklık paylarının tamamının toplam 285 milyon 389 bin dolar karşılığında devralınmasına yönelik müzakere sürecinin başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.

ŞOK MARKETLER: Şirketin yüzde100 bağlı ortağı olan Future Teknoloji Ticaret ile devralma suretiyle kolaylaştırılmış usulde birleşme işleminin SPK kararı ile onaylandığını açıkladı.

TÜMOSAN MOTOR: Tümosan Motor, 3Ç24 finansal sonuçlarında 529 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 694 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 145 milyon TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 57 azalırken çeyreksel bazda ise yüzde 6 arttı.

BİZE ULAŞIN