Yenilikçi Finansman Çözümleri Zirvesi'nin son paneli ise "Sağlıklı Finans Sağlıklı İşletmeler" başlığıyla Para Dergisi yazarı Eyyüp Karagüllü moderatörlüğünde yapıldı. Panelde FMA Alüminyum Kurucusu Furkan Mutlu, Güvenka Group Yönetim Kurulu Başkanı Güven Kayacan, Adaer Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Selcan Karavel Özdilek ve
Sorgum Enerji ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Pekçay finansmana erişim konusundaki mevcut tabloyu, finansal sağlıklarını korumak için uyguladıkları stratejileri ve banka dışı finans çözümleri konusundaki deneyimlerini paylaştı.
Panelde ilk sözü alan Adaer Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Selcan Karavel Özdilek, bazı projelerinin en az iki yıl sürdüğünü, bu nedenle tüm projelerinde sigortayla başladıklarını aktardı. Özdilek, "Sigorta hem maddi hem manevi olumsuzluklara karşı birinci yöntemimiz. İkinci yöntemimiz ise bankaların ve iştiraklerinin finansal çözümleri. Özellikle son dönemde faktoring önemli bir araç haline geldi" dedi. Özdilek geçmişte de faktöring çözümlerini kullandıklarını ama bunu özellikle son bir buçuk yılda daha fazla tercih ettiklerini söyleyen Özdilek, "Bankaların yetişemediği pozisyonlarda daha güzel ve daha hızlı sonuçlar verdiğinden dolayı faktoringe yöneldik" dedi.
"VADELER ÇOK UZADI"
Güvenka Group Yönetim Kurulu Başkanı Güven Kayacan ise sektörde 40 yılı aşan deneyime sahip olduklarını ve son dönemde finansmana erişimin zorlaşması nedeniyle daha çok faktöring finansal kiralama ve barter araçlarına yöneldiklerini ifade etti. Kayacan, "Çünkü eskiden bankalardan kolaylıkla alabildiğimiz finansman için şimdi günler, haftalarca beklemek zorundayız. Diğer taraftan daha önce nakit ya da 1-2 aylık vadeli çeklerle çalıştığımız işlerimize, vade 3-4 hatta altı aya çıkmaya başladı. Dolayısıyla finansmana daha hızlı ulaşabileceğimiz araçlara yönelmek durumda kalıyoruz" dedi.
Paneldeki bir diğer konuşmacı olan Sorgum Enerji ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Pekçay ise finansmana erişimin son dönemde zorlaştığına dikkat çekerek, çek sürelerinin uzadığını, bu uzamanın da bir maliyet oluşturduğunu, bu nedenle son dönemde firma olarak faktoring çözümünü yoğun bir şekilde kullandıklarını anlattı. Pekçay, "Bizler çeklerle iş yapan firmalarız ve bu çeklerin de hepsinin karşılığı var. Şimdi piyasada vadeler uzamış durumda. Ama vadeler uzadıkça maliyet artıyor. Her uzayan ay için ortalama yüzde 5 maliyet var. Dolayısıyla aldığımız çekleri bir an önce nakde çevirmemiz gerekiyor, kendi paramızı nakde çevirme ihtiyacı doğduğunda da faktoring uygulamasını kullanmak zorundayız. Ama faktoring yaptığımız zaman Findeks raporunda bankalar ya da Findeks raporunu inceleyen herhangi bir kurum nezdinde sanki zor durumda, mali yapısı bozulmuş bir işletme gibi muamele görüyoruz. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.
FMA Alüminyum Kurucusu Furkan Mutlu ise genel olarak banka kredisiyle aktif devam ettiklerini, ipotek karşılığı kredi kullandıklarını ama son bir yıldır alternatif enstrüman arayışına girdiklerini ve faktoringe yöneldiklerini ifade etti. Mutlu, "Firma olarak banka kredi dışında hiç farklı bir finansman arayışına girmemiştik. Ama son dönemde yaşanan sıkılaşmayla beraber farklı çözümler aramaya başladık. Bankalardan kredi istemeyi bırakıp daha kolay çözüm bulabildiğimiz, daha hızlı cevap aldığımız faktöring çözümüne yöneldik" dedi.