İDİL TARAKLI/ Küresel piyasalar haftaya ABD'de, Fed Başkanı Powell'a yönelik baskılar ile başladı. İlerleyen günlerde küresel piyasalarda Amerika'nın Asya'da birçok ülkeyle ticaret anlaşmalarına vardığı ya da görüşmelere başlanacağı haberleri etkili oldu. Özellikle Japonya ile varılan anlaşma ve otomobil tarafında gümrük vergisi oranının yüzde 25'ten 15'e düşürülmesi haberleri ile Tokyo'da yüzde 3'ü aşan yükselişler dikkat çekti. Filipinler, Endonezya ve Çin'le devam eden müzakerelere dair haberler diğer bölge borsalarını, ABD'nin, Avrupa Birliği ile ayrı bir müzakere sürecine doğru ilerlemesi ise Avrupa borsalarını destekledi.
Borsa İstanbul da haftaya PPK'dan faiz indirim beklentisi ve Moody's'ten kredi notunda artırım spekülasyonları ile yüzde 2.5'e yakın yükselişle başladı. Borsa İstanbul'da genel görünümde pozitif momentum etkili oldu. Yüksek işlem hacimlerinin de teknik görünümü desteklediği görüldü. Borsa İstanbul'da, PPK'dan beklenen faiz indirimi öncesinde 10.600 civarında dengeli bir seyir izlendi. Nihayetinde geçtiğimiz hafta Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 24 Temmuz 2025 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 46'dan 43'e düşürdü.
Güne alıcılı başlayan ve 10.633 puana kadar çıkan BİST- 100 endeksi, Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı sonrası hafif geri çekildi. Borsa İstanbul'da gün içi kazanımların bir kısmı geri verilirken, endeksteki sınırlı geri çekilme, kısa vadeli kar realizasyonu olarak değerlendirildi.
Bilindiği gibi Merkez Bankası, yılın ilk yarısında, genel olarak enflasyonla mücadeleye odaklı sıkı para politikası çerçevesini sürdürdü. TCMB'nin para politikası duruşunda, sıkı para politikasının uzun süre korunacağı hemen her toplantıda yinelendi. PPK metinlerinde, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar verilere bağlı olacağı mesajları verildi. Dolayısıyla şeffaflık ve öngörülebilirlik bu süreçte, TCMB'nin önceliği oldu. Haziran toplantısını ise pas geçen TCMB, böylece Temmuz toplantısında 300 baz puanlık indirim ile yeniden faiz indirim döngüsünü başlatmış oldu.
Analistler, TCMB'nin faiz indirimlerine başlamasının birçok makro ekonomik göstergenin yanı sıra piyasalar üzerinde de etkili olacağını hatırlatıyor. Buna bağlı olarak, faiz indirimleriyle birlikte birçok sektör ve şirketin bundan pozitif etkilenebileceğini dile getiren borsacılar, faizlerin düşmeye başlaması ile özellikle bankacılık, otomotiv, beyaz eşya, dayanıklı tüketim sektörünün pozitif ayrışacağını söylüyor. Piyasa aktörleri, bu noktada Merkez Bankası'nın beklentiler dahilinde bir karar almasına paralel uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 30 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.
Analistler, ekonomi dışı risklerde tekrar artış görülmediği bir senaryoda Borsa İstanbul'un ana yükseliş trendine geri dönebileceğini de düşünüyor. Öte yandan borsa uzmanları, uzun vadeli değerlemeler de BİST- 100 endeksi için yeniden 14.000 seviyelerinin öngörülebileceğinin altını çiziyor.
"FAİZ İNDİRİMİ BORSADA ANA KATALİZÖR DURUMUNDA"
Bu hafta veri gündeminin oldukça yoğun olduğunu ifade eden Tera Yatırım Araştırma Direktörü Mehmet Bilal Bircan, küresel tarafta Fed ve BoJ'un faiz kararı ile ABD'den gelecek istihdam verilerinin odakta olacağını söylüyor. İstihdam piyasasının güçlü kalmaya devam etmesi beklenirken, piyasaların mevcut durumda yüzde 95 olasılıkla Fed'in faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceğini tahmin ettiğini belirten Bircan, "Hafta genelinde ABD, Almanya ve Euro Bölgesi'nden öncü 2. çeyrek büyüme verileri de izlenecek. Ayrıca Almanya'dan TÜFE ve Çin'den PMI verileri yine hafta boyunca takibimizde olacak. İçeride ise ekonomik güven endeksi, imalat PMI, dış ticaret dengesi ve işsizlik rakamları karşılanacak" bilgisini paylaşıyor.
Haziran toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmeyen TCMB'nin, toplantı tutanaklarında bundan sonraki süreçte gerekli durumlarda faizler yerine makro ihtiyati araçlarla müdahale edebileceği mesajını verdiğini hatırlatan Bircan, ek olarak Haziran enflasyonunun da beklentilerden iyi gelmesinin borsada iyimserliği arttırdığını belirtiyor. Bugüne geldiğimizde ise geçtiğimiz hafta TCMB'nin 300 baz puanlık indirimi ile yeniden faiz indirim döngüsüne devam etmesinin borsada yukarı yönlü hareketler için ana katalizör durumunda bulunduğunun altını çizen Bircan, şu değerlemeyi yapıyor: "Bundan sonraki süreçte ise yükselişlerin kalıcı hale gelebilmesi için CDS'lerin geri çekilmeye devam etmesi, özellikle aylık bazda enflasyonda düşüş eğiliminin sürmesi, jeopolitik risklerin tamamen ortadan kalkması gibi etkenler orta ve uzun vadede endeksi destekleyebilecek faktörler arasında sıralanabilir. Bu kapsamda BİST-100 endeksine yönelik 12 aylık dönemdeki 13.300 beklentimizi sürdürüyoruz. Diğer yandan, önümüzdeki süreç için küreselde tarifeler ile Fed'den gelebilecek adımlar ve lokalde ise enflasyondaki seyir gibi değişkenler masada durmaya devam ediyor. Dolayısıyla olası kötümser bir senaryoda BİST-100 endeksi için 9.600 seviyesi test edilebilir."
"İNDİRİM PİYASA BEKLENTİLERİNİN ÜZERİNDE"
TCMB'nin Temmuz toplantısında faiz indirimi yapabileceği yönünde güçlü sinyallerin toplantıdan haftalar öncesinde oluştuğunu dile getiren Bircan,
ancak faiz indirimlerine dair 150 ile 500 baz puan aralığına yayılan geniş bir yelpazenin söz konusu olduğunu, son gelen stopaj düzenlemesi sonrasında beklentilerin daha dar bir aralığa çekildiğini ve 250 baz puanda yoğunlaştığını hatırlatıyor. TCMB'nin ise 300 baz puanlık indirimle piyasa beklentilerinin üzerinde faiz indirimine gittiğini kaydeden Bircan, "Bunun temel dayanakları ise mevcut politika faizi yüzde 46 seviyelerinde iken, 12 ay sonrası için enflasyon beklentilerinde geri çekilmenin devam etmesi oldu. Nitekim, Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde 12 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 23.39 seviyesine geriledi. Bu durum TCMB'ye faiz indirimi konusunda alan açtı. Ek olarak, TCMB'nin PPK metinlerinde sık sık vurguladığı, "aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı duruş sürdürülecektir" ifadesi göz önüne alındığında enflasyonda son aylarda aylık bazda yaşanan gerileme de faiz indirimlerinde TCMB'ye alan açan bir başka faktör oldu. Ayrıca kur tarafı da artan rezervlerle birlikte, bu süreçte bir baskı unsuru olmaktan çıktı" yorumunu yapıyor.
TCMB'nin beklentilerin üzerinde 300 baz puanlık faiz indirimi sonrasında, kur tarafındaki stabilitenin dikkat çektiğini belirten Bircan, kur tarafındaki hareketin sınırlı kalmasını ise faiz indiriminin büyük bir kısmının zaten fiyatlanmış olması, TCMB'nin verilere bağlı ve ihtiyatlı hareket edeceğine dair piyasada artan kredibilitesi ile rezervler tarafındaki toparlanma olarak açıklıyor.
Borsa tarafında ise banka ve gayrimenkul sektörleri öncülüğünde yukarı yönlü hareketlerin dikkat çektiğini ifade eden Bircan, özellikle düşen faizler ile birlikte büyüme beklentilerinin desteklenmesinin sanayi şirketleri tarafında da pozitif karşılık bulduğunu dile getiriyor.
"BANKALAR, OTOMOTİV, BEYAZ EŞYA, DAYANIKLI TÜKETİM"
Bircan, hızı ve miktarı ne olursa olsun, düşük faiz ortamının şirketlerin yatırım için ihtiyaç duydukları finansmana daha ucuz erişimlerine olanak tanıyacağından, TCMB'nin faiz indirimlerine başlamasının birçok makro ekonomik göstergenin yanı sıra piyasalar üzerinde de etkili olacağını hatırlatıyor. Buna bağlı olarak, faiz indirimleriyle birlikte birçok sektör ve şirketin bundan pozitif etkilenebileceğini dile getiren Bircan, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Faizlerin düşmeye başlaması, bankalar için kredi maliyetlerinin düşmesi ve kredi talebinin artması anlamına geliyor. Faiz indirimlerinden bankaların pozitif etkilenebilecek öncü sektörlerden biri olduğunu söylemek mümkün. Faizlerin düşmeye başlamasının, bireylerin krediye dayalı tüketim harcamalarını teşvik ettiği göz önüne alındığında, otomotiv ile beyaz eşya, televizyon ve telefon gibi dayanıklı tüketimi de pozitif etkilenebilecek sektörler arasında sayabiliriz. Ayrıca faiz oranlarının düşmesi konut kredilerinin maliyetlerini aşağıya çekerken, bireyleri konut alımı ve gayrimenkul şirketlerini ise yeni projeler için teşvik eder. Böyle bir durumda çimento, inşaat ve gayrimenkul sektöründe büyüme görülürken, talebin artmasına bağlı olarak gayrimenkul fiyatlarının artması sektördeki şirketlerin karlılığını pozitif etkileyebilir. Ek olarak sektörel ayrımdan bağımsız olarak faiz hassasiyeti yüksek olan piyasa değeri küçük olup faaliyet karlılığı bulunan ve borçluluğu yüksek şirketler de faiz indirimlerinin devam ettiği ortamda görece pozitif ayrışabilme potansiyeline sahip."
Bircan, Merkez Bankası'nın beklentiler dahilinde bir karar almasına paralel uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Akbank, Anadolu Grubu Holding, Astor Enerji, Bim Mağazalar, Coca Cola İçecek, Çimsa, Doğuş Otomotiv, Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Garanti BBVA, İş Bankası (C), Koç Holding, Koza Altın, Mavi Giyim, Migros Ticaret, Oyak Çimento, Pegasus, Sabancı Holding, Halk Bankası, T.S.K.B., TAV Havalimanları, Tofaş Oto Fabrikaları, Turkcell, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Türkiye Sigorta, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
"PASİFİK GYO'DA HEDEF FİYAT 5.52 TL"
OYAK Yatırım, geçen hafta Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. için hisse başına hedef fiyatını 5.52 TL seviyesinde sabit tutarken, 'endeks üstü getiri' tavsiyesini yineledi. Şirketin 2025 yılında satış gelirlerini yıllık bazda yüzde 55 artırarak 784 milyon TL'ye, 2026 yılında ise Merkez Ankara ve İstanbul projelerinin etkisiyle 3.6 milyar TL'ye çıkaracağını öngören OYAK Yatırım, aynı dönemde net karda 2025'te geçici bir düşüş (%52), 2026'da ise yüzde 2 artışla 1.9 milyar TL seviyesine yükseliş beklediğini belirtti. Ancak bu büyümenin, projelerin tamamlanma oranlarına bağlı olarak gerçekleşeceğini ifade eden Oyak Yatırım, hisseye yönelik şu değerlemeyi yaptı: "Şirket, 2026 tahminlerine göre 4.1 fiyat/ satış ve 0.5 fiyat/defter değeri çarpanlarıyla işlem görüyor. Ayrıca, Net Aktif Değerine (NAD) göre yaklaşık yüzde 59'luk bir iskontoyla fiyatlanıyor. Bu oran, Temmuz 2025 itibarıyla sektör ortalaması olan yüzde 45'in oldukça üzerinde. Öte yandan projelerin teslimatlarının 2026 yılı içinde yapılması bekleniyor. Next Level Kemer'de teslimlerin yılın ilk yarısında, İstanbul projesinde ise son çeyrekte gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Şirketin borçluluğunda da iyileşme öngörülüyor. 2026 itibarıyla FAVÖK'ün 1.4 milyar TL'ye ulaşması ve net borç/ FAVÖK oranının 8.9 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bu süreçte, Halk GYO'nun Next Level Kemer ve Country projelerinin yüzde 57.5'ini 855 milyon TL karşılığında satın alması ise şirketin nakit pozisyonuna katkı sağlayacak. Ayrıca şirket ortakları, süregelen projelere destek olmak amacıyla 1 milyar TL tutarında sermaye artışı gerçekleştirdi".
Bilindiği gibi Pasifik GYO, tamamladığı Next Level Ankara, Loft ve Çayyolu projeleriyle Ankara'da sağlam bir yer edinirken, Merkez Ankara gibi büyük ölçekli yatırımlarla konut portföyünü büyütmeye devam ediyor. 2021 yılında Emlak GYO ile iş birliğine giderek İstanbul pazarına da giriş yapan şirket, Göktürk ve Kemerburgaz'da aldığı arsalarla İstanbul'daki varlığını genişletmiş durumda. Halihazırda İstanbul'da Next Level İstanbul, Next Level Country ve Next Level Kemer projeleriyle faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca Bodrum'daki projesiyle sahil bölgelerinde de yer alıyor.
"TÜPRAŞ'TA 'AL' TAVSİYEMİZİ KORUYORUZ"
Deniz Yatırım, geçen hafta Tüpraş için hedef fiyatını 210 TL'den 232 TL'ye yükselttiğini açıkladı. Hisse için 'al' tavsiyesini ise korumaya devam eden Deniz Yatırım, hedef fiyat artışına gerekçe olarak Tüpraş'ın finansal tahminlerinde yapılan yukarı yönlü revizyonları gösterdi. Aracı Kurum yüksek sezon etkisi, sağlam bilanço, temettü politikası, stratejik dönüşüm planı ve piyasa performansı ile çarpanlar kapsamında hisseye yönelik şu değerlemeyi yaptı:
"Yüksek sezon etkisi: Yaz aylarında artan karayolu trafiği ve hava yolu faaliyetleri, Tüpraş'ın benzin, dizel ve jet yakıtı gibi yüksek kârlı ürünlerinin satış hacmini artırıyor. Bu dönemlerde şirketin yıllık satışlarının yaklaşık yüzde 40'ı gerçekleşiyor. Çeyreklik bazda güçlü finansallar bekleniyor.
Sağlam bilanço: Tüpraş'ın güçlü net nakit pozisyonu ve sağlam finansal yapısı, operasyonel esnekliğini destekliyor.
Temettü politikası: Şirketin yatırımcı dostu temettü politikası, hissedarlar açısından cazip bulunmaya devam ediyor. Stratejik dönüşüm planı: Tüpraş'ın uzun vadeli büyüme ve sürdürülebilirlik hedeflerini içeren dönüşüm planı, şirketin gelecekteki potansiyelini artırıyor. Piyasa performansı ve çarpanlar: Tüpraş hissesi, yıl başından bu yana BİST-100 endeksinin yüzde 13 üzerinde performans sergiledi. Şirket, 2026 tahminlerine göre 7.5 fiyat/kazanç ve 3.7 firma değeri/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görüyor."
"TÜRKİYE SİGORTA'DA HEDEF FİYATIMIZI YÜKSELTTİK"
Alnus Yatırım geçen hafta, Türkiye Sigorta'da hedef fiyatını yukarı yönlü revize etti. Aracı Kurum şirketin hedef fiyatını 12.65 TL'den 13.51 TL'ye çıkarırken, hisse için 'al' tavsiyesi sürdürüldü.
Türkiye Sigorta'nın 2025 yılının ilk yarısında finansal anlamda güçlü bir performans sergilediğini ifade eden Alnus Yatırım hisseye yönelik şu değerlemeyi yaptı: "Şirketin hayat dışı teknik gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45.91 artışla 39.47 milyar TL'ye yükseldi. Teknik giderler ise yüzde 42.1 artarak 27.09 milyar TL oldu. Böylece, hayat dışı teknik bölüm dengesi yıllık bazda yüzde 55.01 artarak 12.38 milyar TL seviyesine ulaştı.
Şirket, yatırım gelirlerinde de dikkat çekici bir artış kaydetti. 9.88 milyar TL'si finansal yatırımlardan, 3.84 milyar TL'si değerleme farklarından ve 2.12 milyar TL'si kambiyo kârlarından olmak üzere toplam 16.03 milyar TL'lik yatırım geliri elde edildi. Buna karşılık, hayat dışı teknik bölüme aktarılan yatırım gelirlerinin etkisiyle yatırım giderleri 13.98 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Böylece net yatırım geliri 2.05 milyar TL oldu."
Mehmet Bilal BİRCAN/Tera Yatırım Araştırma Direktörü
"Astor Enerji hisselerinde hedef fiyatımız 179.50 TL"
ASTOR ENERJİ: Hem içeride hem de uluslararası alanda yenilenebilir enerji kapasitesinde beklenen genişleme, Türkiye ve yurt dışında şebeke sistemi modernizasyonuna devam eden gereksinim ile Ukrayna ve potansiyel olarak gelecekte Suriye dahil olmak üzere komşu bölgelerde enerji altyapısı için önemli yeniden yapılanma fırsatlarını Astor Enerji için pozitif büyüme görünümünü destekleyici faktörler olarak değerlendiriyoruz. Astor Enerji'nin, 2025'in 4. çeyreğinde invertör, bakır ve alüminyum yatırımlarını tamamlayıp toplamda 200 milyon dolar yatırım yapacağı öngörülüyor. Ayrıca kapasite artışının önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 27 ciro büyümesini desteklemesi , kablo üretimi için temel hammadde şirket içinde üretileceğinden bakır ve alüminyum yatırımlarının da marjları iyileştirmesi bekleniyor. 2025 yılı için yüzde 25 artış ile 940 milyon dolar ciro beklentisinin yanı sıra 2026 yılı için yüzde 30 büyüme ile 1.223 milyon dolar ciro öngörülüyor. 2025 ve 2026 yılları için yüzde 48-49 bandında ihracat payı tahmin edilen Astor Enerji hisselerinde 12 aylık dönemde hedef fiyatımız 179.50 TL şeklinde.
GARANTİ BBVA: Garanti BBVA, ilk çeyrekte 23.034 milyon TL konsensüs ve biraz üstünde, 25.284 milyon TL konsolide olmayan net kar açıklamıştı. Garanti BBVA'nın net karı 1Ç25'te yüksek baz etkisiyle çeyreklik bazda yatay kalırken, yıllık bazda yüzde 13 artarak yüzde 30 özkaynak karlılığına tekabül etti. Bankanın ilk çeyrek finansallarında güçlü hacim büyümesi, istikrarlı marj genişlemesi ve komisyon gelirlerinde güçlü artış gözlemlenirken; ticari gelirler hafif geriledi, gider büyümesi yüksek kaldı ve risk maliyeti de beklendiği üzere yükselmişti. Garanti BBVA'nın ikinci çeyrekte solo bazda 23.008 milyon TL net kâr açıklamasını bekliyoruz, bu da yüzde 26 özkaynak kârlılığına (ROAE) işaret ediyor. Bu rakam, çeyreklik bazda yüzde 9 düşüş, ancak yıllık bazda yüzde 2 artış anlamına geliyor. Banka için ücret ve komisyon gelirlerinin, yıllık bazda yüzde 51 artış gösterecek şekilde güçlü kalmaya devam etmesi öngörülüyor. Bu kapsamda Garanti BBVA hisselerinde 12 aylık dönem için hedef fiyatımız 179.70 TL seviyesinde.
KOÇ HOLDİNG: Koç Holding'in solo net nakit pozisyonu ilk çeyrek sonunda çeyreklik bazda yüzde 15 artarak 1.05 milyar dolara ulaşmıştı. TL bazında 1.4 milyar zarar piyasa beklentisiyle uyumlu gerçekleşirken, ilk çeyrek solo nakit pozisyonu 835 milyon dolar seviyesinde ve bu da 2024 sonu itibarıyla 911 milyon dolarlık seviyeye kıyasla sağlıklı bir düzeyde. 39 milyar TL'lik EBITDA, kurum beklentisi olan 38.8 milyar TL'ye paralel geldi. Net zarar, kurum tahmini olan TL -4 milyara göre daha iyi gerçekleşti; bunda daha olumlu kur farkı gelirleri ve çeyreksel bazda daha düşük net faiz gelirleri etkili oldu. Net aktif değerine göre hala iskontolu kalmaya devam eden Koç Holding hisseleri için 12 aylık dönemde hedef fiyatımızı 283.40 TL seviyesinde sürdürüyoruz.
Yabancı, hissede alım yaptı
Yurt dışında yerleşik kişiler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 18 Temmuz haftasında 209.4 milyon dolar net hisse alımı yaptı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, aynı hafta DİBS (Kesin Alım) net alımları 36 milyon dolar oldu.
Yurt dışında yerleşiklerin DİBS (Ters Repo) alımları net 98.8 milyon dolar, net DİBS (Teminat) satımları 462.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. DİBS (Ödünç) işlemi ve genel yönetim dışındaki sektör ihraç işlemi olmadı.
Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stokları piyasa değeri ise 31 milyar 947,6 milyon dolar olarak gerçekleşti.
DİBS (Kesin Alım) stokları 13 milyar 931 milyon dolar, DİBS (Ters Repo) stokları 1 milyar 693.3 milyon dolar, DİBS (Teminat) stokları 3 milyar 521.3 milyon dolar olarak açıklandı.
BİST'ten dört hisseye tedbir kararı
Borsa İstanbul tarafından Adese Gayrimenkul Yatırım A.Ş, Çelik Halat ve Tel Sanayii A.Ş, İz Yatırım Holding A.Ş ve Sönmez Pamuklu Sanayii A.Ş. hisselerinde Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında alınan tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.
Bu kapsamda Adese Gayrimenkul Yatırım A.Ş ve Çelik Halat ve Tel Sanayii A.Ş payları 25/07/2025 tarihli işlemlerden (seans başından) 22/08/2025 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. İz Yatırım Holding A.Ş ve Sönmez Pamuklu Sanayii A.Ş
payları ise 25/07/2025 tarihli işlemlerden (seans başından) 22/08/2025 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecek. Emir paketi tedbiri, 'piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması', 'emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması' ve 'emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması' uygulamalarını kapsıyor. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirlerin de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edeceği bildirildi.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
HAREKET PROJE TAŞIMACILIĞI: Hareket Proje Taşımacılığı, Türkmenistan'da yapımı devam eden Kiyanly 1574 MW Kombine Çevrim Santrali Projesi'nde yaklaşık 4 ay süreyle ağır kaldırma ve taşıma hizmeti verilmesi konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Verilecek hizmetin toplam bedeli 7 milyon dolar olarak bildirildi.
EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut GYO'nun TOKİ iş birliğiyle Başakşehir'de geliştireceği Damla Kent Projesi için gayrimenkul sertifikası ihracı, SPK tarafından onaylandı. Projenin ilk etapta 1.540 konutluk A Etabı için 14.6 milyar lira değerinde 1.92 milyar adet sertifika ihraç edilecek. Ayrıca ek satışla birlikte toplam 2.214 konut için 21.4 milyar lira büyüklüğe ulaşılabilecek. Sertifika birim fiyatı 7.59 lira olarak belirlenirken, ihraç için Katılım Finans ilkelerine uygunluk icazeti alındı.
OBA MAKARNACILIK: Oba Makarnacılık, sermayesini yüzde 500 oranında bedelsiz artırma kararı aldı. Şirket, mevcut 479.421.759 TL olan sermayesini, 2.397.108.795 TL artırarak 2.876.530.554 TL'ye çıkaracak. Artırımın tamamı, özsermaye enflasyon düzeltme farklarından, yani iç kaynaklardan karşılanacak.
Bedelsiz paylar, artırım tarihindeki pay sahiplerine mevcut payları oranında, yani yüzde 500 oranında dağıtılacak. Şirketin kayıtlı sermaye tavanı 3.5 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Gerekli yasal başvuruların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul (BİST) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde başlatılacağı belirtildi.
AZTEK TEKNOLOJİ: GFK 2025 ilk yarı raporuna göre Türkiye kulaklık pazarı cirosu yüzde 23.5, hoparlör pazarı cirosu ise yüzde 34.9 oranında büyüdü. Aztek Teknoloji, dağıtıcısı olduğu markalarla kulaklık pazarının yüzde 49'unu, hoparlör pazarının ise yüzde 60.4'ünü oluşturdu.
FORTE BİLGİ TEKNOLOJİ: Forte Bilgi İletişim Teknolojileri, HAVELSAN ile iki ayrı stratejik iş birliği yaptı. Forte, doku ürününün münhasır iş ortağı olurken, kovan ürünlerinin yurt içi ve dışı tanıtım ve pazarlamasında da yetkilendirildi.
LORAS HOLDİNG: Loras Holding, yüzde100 iştiraki olacak şekilde 'Invito Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.' unvanıyla 300 milyon TL sermayeli yeni bir girişim sermayesi yatırım ortaklığı kurulmasına karar verildiğini açıkladı. SPK'ya başvuru gerçekleştirildi.
MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. aracılığıyla taksi çağırma uygulaması geliştirmek üzere yeni bir dijital platforma yatırım yapma kararı aldı. Ayrıca, bağlı ortaklığı Tripy Mobility A.Ş. aracılığıyla toplam 1.500 adet elektrikli bisiklet yatırımı gerçekleştirdiğini açıkladı.
KIRAÇ GALVANİZ: Kıraç Galvaniz, 1.35 milyar TL yatırımla tamamladığı Bozüyük üretim tesisini 25 Temmuz'da açarken, yeni tesisle üretim kapasitesinde yüzde 250 artış ve ihracat oranında yüzde 70 seviye hedeflediğini açıkladı.
EBEBEK: Ebebek, 2Ç25 finansallarını 7 Ağustos tarihinde açıklayacağını duyurdu.
NASMED EGOPOL: Nasmed Özel Sağlık Hizmetleri ortakları Necip Nasır, Servet Nasır ve Nuri Nasır her biri ayrı 25.000.000 TL nominal değerli, Aslan Nasır 10.000.000 TL nominal değerli (toplamda 85.000.000 TL nominal değerli) payları borsada satışa hazır hale getirilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurduğunu bildirdi.
EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, yüzde 300 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı.
LOKMAN HEKİM SAĞLIK: Şirket, Ankara Çayyolu'ndaki taşınmazlara ilişkin ihalenin bağlı ortaklığı bünyesinde kalmadığını bildirdi.
GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, Çaycuma fabrikasında 2.6 MW kapasiteli çatı GES yatırımı için gerekli izinleri tamamladığını açıkladı.
GALATASARAY: Galatasaray'ın ana ortağı Galatasaray Spor Kulübü, 1.49 milyar TL tutarında borç ödemesi gerçekleştirdi. Ziraat Bankası ve Denizbank'tan oluşan konsorsiyum ile 2021 yılında imzalanan ve Bankalar Birliği yapılandırması kapsamında 2030'a kadar vadesi uzatılan kredi anlaşmasına ilişkin tüm borç ve faiz ödemelerinin tamamen kapatıldığını bildirdi.
KARSAN OTOMOTİV: Karsan Otomotiv, 22 Temmuz tarihinde Bursa Hasanağa'daki fabrikasında prototip atölyesinde sınırlı bir alanda çıkan yangının kısa sürede söndürüldüğünü ve olayda hiçbir çalışanının zarar görmediğini açıkladı. Yangının üretim hatlarına, araçlara veya hammaddelere herhangi bir etkisi olmadığı, tüm üretim faaliyetlerinin planlandığı şekilde kesintisiz devam ettiği belirtildi.
KOLLEKSİYON MOBİLYA: Koleksiyon Mobilya, 2025 yılının ikinci çeyreğinde 304 bin TL net kar açıkladı. Böylece yılın ilk yarısındaki kümülatif net karı 11.2 milyon TL seviyesine ulaştı. Şirketin 2025 yılının ilk yarısındaki net satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış göstererek 412 milyon TL oldu.
AHLATCI DOĞALGAZ: Ahlatcı Doğal Gaz, bağlı ortaklığı Ahlatcı Altın İşletmeleri'nin kazandığı Sındırgı altın sahası ihalesine ilişkin olarak, Eti Maden ile arama ve rödövans sözleşmesinin 21 Temmuz 2025 itibarıyla imzalandığını açıkladı.
EURO YATIRIM HOLDİNG: Euro Yatırım Holding, Cod Enerji'nin yüzde 100 hissesini, değerleme raporundaki 845.6 milyon TL tutarı, yüzde 5 iskonto uygulanarak 803.3 milyon TL bedelle satın aldı. İşlem tutarının, şirketin toplam aktiflerinin yaklaşık yüzde 140'ına karşılık geldiği bildirildi.
KOZA ALTIN: Koza Altın, İstanbul'daki gayrimenkulünü 925 milyon TL + KDV muhammen bedelle satışa çıkardığını duyurdu. Açık artırma yoluyla gerçekleştirilecek ihalenin, 6 Ağustos tarihinde Ankara'daki şirket merkezinde yapılacağı bildirildi.
ONUR YÜKSEK TEKNOLOJİ: Onur Yüksek Teknoloji, Savunma Sanayii Başkanlığı ile yürüttüğü muhabere altyapısının sayısallaştırılmasına yönelik projede sözleşme sürecinin devam ettiğini ve imza sonrası detayların paylaşılacağını açıkladı.
ORGE ENERJİ: Orge Enerji, İstanbul Havalimanı MRO Tesisleri Hangar A-B Projesi kapsamında, Kalyon İnşaat ile mevcutta yaklaşık 3.9 milyon dolar ve 144.1 milyon TL tutarındaki sözleşme bedelinin, yapılan protokol doğrultusunda TL bazında 33.5 milyon TL artışla 177.7 milyon TL'ye yükseltildiğini duyurdu. Projenin 30 Eylül 2025 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.
TEZOL KAĞIT: Şirket İzmir-Torbalı'da bulunan üretim tesisleri dışında, geri dönüşümlük kağıt stoklarının bulunduğu açık alanda, 21.07.2025 tarihinde henüz kaynağı belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktığını bildirdi. 4000 ton geri dönüşümlük kağıt stoklanan alanda yaklaşık 2500 ton geri dönüşümlük kağıt stoğunun hasar gördüğü tahmin ediliyor. Yangının fabrika alanına bir etkisi olmadığı için üretim faaliyetlerinin devam ettiği açıklandı.
AYEN ENERJİ: Şirket, geçen hafta pay başına 0.25 TL brüt temettü dağıttı.
BAŞKENT DOĞALGAZ: Başkent Doğalgaz, geçen hafta pay başına 2 TL brüt temettü dağıttı.
ÇELEBİ: Çelebi'nin yüzde 61 oranında iştiraki olan Çelebi GH India'nın, Ahmedabad Havalimanı işletmecisine karşı açtığı davada temyiz talebi Delhi Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi.
CW ENERJİ: Cw Enerji'nin yüzde100 bağlı ortaklığı olan Mersin Hayvancılık'ın kolaylaştırılmış usulde devralınmasına ilişkin birleşme işlemi SPK tarafından onaylandı. Birleşme sonrasında sermaye yapısında değişiklik olmayacağı bildirildi.
PASİFİK TEKNOLOJİ: Şirket 2Ç25 dönemi finansallarında 341 milyon TL net kar açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde 59 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 33 milyon TL net kar bildirmişti.
PANELSAN: Panelsan, Ankara merkezli bir firmayla 4.28 milyon dolar tutarında sipariş sözleşmesi imzaladığını açıkladı.
SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil, 13.04 – 13.13 TL fiyat aralığından toplam 100 bin adet pay geri alındığını açıkladı. Geri alınan payların şirket sermayesine oranının yüzde 0.02'ye ulaştığı bildirildi.
TÜRKİYE SİGORTA: Şirket 2Ç25'de 4.8 milyar TL net kar açıklayarak sektör beklentisi olan 4.3 milyar TL'yi aştı.