Bilançosu dikkat çeken 37 hisse

Sigorta, savunma, taahhüt, mobilya ve enerji sektörlerinde güçlü sonuçlar izlendiğini belirten analistler, en sert pozitif ayrışmanın madencilik sektöründe olduğuna dikkat çekiyor. Piyasa aktörleri, bilançosu ile ön plana çıkan 37 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.
26.03.2026 14:20 GÜNCELLEME : 26.03.2026 14:20

İDİL TARAKLI/ Geçen haftaya küresel piyasalar ABD-İran gerilimine odaklanarak başladı. Her ne kadar hafta başında savaşın biteceğine yönelik haberler etkili olsa da ilerleyen günlerde saldırıların devam ettiği görüldü. ABD'nin, Avrupa ve bazı Asya ülkelerinden destek istemesi ise dikkat çekti.

Hafta boyunca Hürmüz Boğazı'nın durumu, petrol tedariği konusunda bir problem olup olmayacağı ve petrol fiyatlarının seyri yakından takip edildi. Özellikle İran'ın önemli bir petrol dağıtım merkezi olan Hark Adası'nın vurulması petrol fiyatlarında yeniden yükselişe neden olurken küresel piyasaları da olumsuz etkiledi. Türkiye ile Irak Merkezi Yönetimi arasında boru hatları üzerinden Ceyhan'a petrol aktarımı konusunda anlaşılması ise petrol fiyatlarının 100 doların altına gerilemesini sağladı. Ancak Basra Körfezi'nde İran ve Katar'ın paylaşımlı olarak kullandığı gaz sahalarının vurulması enerji maliyetlerinde yeniden yükselişe sebep oldu. Irak-Türkiye petrol boru hattının açılması ile tekrar 100 doların altına yönelen Brent tipi ham petrol fiyatları, son gelişmelerin ardından yine 110 dolara yöneldi.

Borsa İstanbul'da Ramazan Bayramı ve arife günü nedeniyle geçen hafta 3.5 gün işlem yapıldı. Piyasa Pazartesi, Salı ve Çarşamba gününün ardından 19 Mart Perşembe günü yarım gün işlem gördü. Borsa İstanbul'da geçtiğimiz haftanın ilk günü (16 Mart Pazartesi) 13 bin puanın altına düşen BİST-100 endeksi 12.957 puandan günü tamamladı. Salı günü ise petrol fiyatlarındaki geri çekilme ve teknoloji hisselerindeki yükseliş, Borsa İstanbul'da risk iştahını destekledi. Gelişmelere paralel alımlar güç kazanırken endeks yukarı yönlü hareket etti. Gün boyu alımların devam ettiği ve genele yayıldığı görüldü. Endeks gün içinde en yüksek 13.253,56 puanı, en düşük 12.994,76 seviyesini test etti. Endeks ilerleyen günlerde 13 bin civarında dalgalandı. BİST-100 geçtiğimiz haftayı 13.047,72 seviyesinden tamamladı.

Bilindiği gibi SPK açığa satış yasağını 27 Mart'a kadar uzattı. 27 Mart sonrasında tedbirlerin devam edip etmemesinin likidite ve risk açısından önemli olduğunu vurgulayan piyasa aktörleri, bayram sonrasındaki süreçte jeopolitik risklere yönelik haber akışına paralel fiyatlamaların sürmesini bekliyor. 13 bin bölgesinin ilk aşamada önemli olduğunu ifade eden borsa uzmanları, önceki hafta tamamlanan yılsonu bilançolarına da dikkat çekiyor.

Beklendiği gibi sigorta, savunma, taahhüt, mobilya ve enerji sektörlerinde güçlü sonuçlar izlendiğini belirten analistler karlılık artışında madencilik, faktoring ve telekomünikasyon sektörünün başı çektiğini hatırlatıyor. En sert pozitif ayrışmanın madencilik sektöründe olduğuna dikkat çeken piyasa aktörleri, bilançosu ile ön plana çıkan ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 37 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"TEDBİRLER LİKİDİTE VE RİSK AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Bayram sonrası küresel tarafta fiyatlamayı ağırlıklı olarak jeopolitik risklerin belirleyeceğini, makro takvimin ise yine ikinci planda kalacağını öngören Marbaş Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Erdem Yıldız, enerji fiyatlarındaki seyrin, başta Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler için cari denge, enflasyon ve para politikası üzerinden çok katmanlı bir risk oluşturmaya devam ettiğini söylüyor. 12 Mart'taki PPK toplantısında beş ardışık indirimin ardından Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 37'de sabit tutarak piyasa beklentilerine paralel bir karar aldığının da altını çizen Yıldız, "Karar metninde jeopolitik gelişmelerin maliyet kanalı ve iktisadi faaliyet üzerinden enflasyon görünümüne etkilerinin yakından takip edildiği vurgulanırken, belirgin ve kalıcı bir bozulma durumunda sıkılaştırma sinyali verildi. Şubat ayı yıllık TÜFE'nin yüzde 41.53 seviyesinde gerçekleşmesi ve Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 24.11'den yüzde 25.38'e yükselmesi, faiz indirim döngüsüne ara verildiğini ve 22 Nisan'a kadar olan süreçte belirsizliğin devam ederek, haber akışı odaklı beklentilerin yeniden şekillenmesini bekliyoruz. Öte yandan iç tarafta uygulanan tedbirlerde SPK açığa satış yasağını 27 Mart'a kadar uzattı. 27 Mart sonrasında tedbirlerin devam edip etmeyeceği de likidite ve risk açısından önem arz edecektir. Küresel tarafta ABD'nin gemilerini Hürmüz'e yönlendirmesiyle beraber Tayvan'ın görece savunmasız kaldığını ve Çin gemilerinin Tayvan'ı çevrelediğini izlerken sadece İran ve Ortadoğu'da değil dünyanın genelinde risk unsurlarının artarak devam ettiğini izliyoruz. Ancak risk unsurları artsa da liderlerin radikal tutumları ve hızlı fikir değişiklikleri de unutulmaması gerekiyor" yorumunu yapıyor.

Artan jeopolitik risklerin de getirmiş olduğu koşullarla bayram sonrasındaki süreçte haber akışına paralel fiyatlamaların sürmesini bekleyen Yıldız, 13 bin bölgesinin ilk aşamada önemli olduğunu düşünüyor.

"BİLANÇOLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE"

Önceki hafta yılsonu bilançolarının tamamının açıklandığına da dikkat çeken Yıldız, finansal verilerin geneline bakıldığında önemli bir bölümünün yılın ikinci yarısından itibaren oluşan operasyonel performansının devam ettiğini, karlılığın kademeli toparlandığını fakat istenilen seviyelerden görece uzak olduğunu ifade ediyor. Açıklanan bilançoların büyük çoğunluğunun beklentilerin üzerinde gelmesini ise pozitif değerlendiren Yıldız, yılsonu bilançolarına yönelik "Detaylandırmak gerekirse son çeyrekte beklentimiz dahilinde olan temel hikaye, VUK-TFRS farkının net kar üzerinde muhasebesel baskı oluşturmasıydı. Özellikle VUK-TMS 29 farkından kaynaklı parasal pozisyon kayıp/kazançlarının son çeyrekte şirketlerin raporlanan net kârlarını aşağı yönde baskıladığını görüyoruz. Buna ek olarak, yılın son çeyreklerinde görmeye alıştığımız tek seferlik kalemlerin yansıması, ertelenmiş vergi düzeltmeleri, yeniden değerleme etkileri, provizyon ayırmaları bu döneme de damgasını vurdu. Operasyonel tarafta ise tabloyu daha olumlu buluyoruz. Önceki çeyreklerde başlayan kademeli toparlanma trendi FAVÖK bazında devam etmiş, maliyet yönetimi ve operasyonel verimlilik tarafında iyileşme sinyalleri güçlenmiştir. Ancak yüksek faiz ortamının finansman giderleri üzerindeki baskısı ve reel anlamda daralan iç talebin bazı sektörlerde hasılat büyümesini sınırladığı da not edilmeli. Sektörel anlamda ise beklediğimiz gibi sigorta, savunma, taahhüt, mobilya ve enerji sektörlerinde güçlü sonuçlar izledik" yorumunu yapıyor.

"MADENCİLİK, FACTORİNG, LEASİNG VE TELEKOMÜNİKASYON"

Yıldız, karlılık artışında başı çeken madencilik, factoring, leasing ve telekomünikasyon sektörlerine yönelik ise "Emtia fiyatlarındaki yükselişe paralel madencilik sektörü hisselerinde güçlü toparlanma, görece yüksek faiz ortamının devamının finansal kiralama ve faktoring şirketlerinin spread gelirlerini güçlendirdiğini, kredi-fonlama makasının sektör lehine genişlediğini görüyoruz. Ve reel sektördeki finansman ihtiyacının geleneksel banka kredilerine alternatif olarak faktoring ve leasing kanallarına kaymasının sektördeki hacim büyümesini desteklediğini, artan hacmin operasyonel kaldıraç etkisiyle kârlılığa güçlü yansıdığını söyleyebiliriz. Son olarak telekomünikasyon sektörünün enflasyonist ortamda fiyat geçişkenliğini başarılı şekilde uyguladığını, ARPU (abone başı ortalama gelir) artışının enflasyonun üzerinde seyrederek organik gelir büyümesini desteklediğini söyleyebiliriz" değerlendirmesini yapıyor.

"POZİTİF AYRIŞMA MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE"

Yılsonu bilançolarında en fazla pozitif ayrışmanın madencilik sektöründe gerçekleştiğini belirten Yıldız, bunun gerekçelerine de değinerek, "Öncelikle küresel emtia fiyatlarındaki yapısal yükselişin sektörün dönüşümünün temel sürücüsü olduğunu vurgulamak isteriz. Altın fiyatının ons bazında 5.000 dolar seviyelerini test etmesi Türkiye'de altın madenciliği yapan şirketlerin gelir tabanını genişlettiğini izlerken 28 Şubat'ta başlayan ABD/İsrail-İran savaşı ve Hürmüz Boğazı krizinin yarattığı küresel belirsizlik ortamı, güvenli liman talebini zirveye taşıyarak, altın fiyatlarındaki yükselişi yapısal olarak destekledi. Sadece altınla sınırlı kalmayan bu trend, bakır tarafında da çok benzer bir tablo ortaya koydu. Fitch Ratings'in 2026 bakır fiyat beklentisini tonluk 9.500 dolardan 11.500 dolara yükseltmesi, enerji dönüşümü ve elektrifikasyon temasının bakır talebini yapısal olarak güçlendirdiğine işaret ederken, arz tarafındaki kısıtlar fiyatları yukarı yönde desteklemeye devam ediyor. Krom, bor ve diğer endüstriyel metallerde de benzer fiyat hareketlerinin sektörü pozitif desteklediğini görüyoruz" açıklamasını yapıyor.

"ORMAN-KAĞIT-BASIM SEKTÖRÜ NEGATİF AYRIŞTI"

En negatif ayrışmanın ise orman-kağıt-basım sektöründe olduğunu ifade eden Yıldız, "Bu tabloyu ağırlıklı olarak maliyet baskısına bağlıyoruz. Sektörün temel girdi maliyetleri olan selüloz, enerji ve kimyasal hammadde fiyatlarının yüksek seyretmesi, üretim maliyetlerini belirgin şekilde yukarı çekti. Buna karşılık iç talepteki reel daralma ve dijitalleşmenin basılı medya talebini yapısal olarak aşındırması, şirketlerin bu maliyet artışını fiyatlara yansıtmasının görece zayıf kaldığını görüyoruz" diyor.

Yıldız, bilançosu ile ön plana çıkan ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Garanti BBVA, Yapı Kredi, Akbank, TSKB, Aselsan, Turkcell, Türk Telekom, Enerjisa, Aksa Enerji, Galata Wind Enerji, IC Enterra Yenilenebilir Enerji, Tüpraş, Enka İnşaat, Gülermak, Emlak Konut GYO, Sinpaş GYO, Torunlar GYO, Ford Otomotiv, Doğuş Otomotiv, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, BİM, Şok Marketler, Mavi Giyim Sanayi, Teknosa, MLP Sağlık Hizmetleri, Lokman Hekim, THY, Pegasus Hava Taşımacılığı, İndeks Bilgisayar, Bor Şeker, Orge Enerji, Girişim Elektrik Sanayi, Logo Yazılım, Anadolu Hayat Emeklilik, Afyon Çimento, Migros ve Ebebek Mağazacılık A.Ş. hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"İKİ HİSSEDE AĞIRLIĞIMIZI ARTIRDIK"

Ziraat Yatırım, geçen hafta öneri portföyünde BİM ve Türkiye Sigorta hisselerinde ağırlıklarını güncelledi. Buna karşın İŞ GYO ve Tüpraş'ta ağırlığını düşürdüğünü açıkladı.

Ziraat Yatırım, yapılan güncellemede, güçlü finansal sonuçlar ve 2026 yılına yönelik olumlu beklentiler doğrultusunda BİM Mağazalar ve Türkiye Sigorta hisselerinin portföydeki ağırlığını artırdığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "BİM ve Türkiye Sigorta hisselerinin portföydeki ağırlıklarını yüzde 10'dan yüzde 15'e yükselttik. Söz konusu artışta, şirketlerin güçlü son çeyrek finansalları ve bu yıla ilişkin pozitif görünüm etkili oldu.

Öte yandan, İş GYO ve Tüpraş hisselerinin portföydeki ağırlıkları azaltıldı.

Bu kapsamda her iki hissenin ağırlığı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi.

İş GYO'daki ağırlık azaltımında faiz indirimlerinin ötelenmesi ve şirketin son çeyrekte zarar açıklaması, Tüpraş tarafında ise hissenin mevcut hedef değere göre potansiyelinin sınırlı kalması etkili oldu."

"MAVİ GİYİM'DE TAVSİYEMİZİ YÜKSELTTİK"

Gedik Yatırım ise geçen hafta Mavi Giyim için tavsiyesini 'endekse paralel' getiriden, 'endeksin üzerinde' getiriye yükselttiğini açıkladı.

Şirketin, 4Ç25'te 1.900 milyon TL FAVÖK ve 60 milyon TL net zarar açıkladığını hatırlatan Gedik Yatırım; şirketin 4Ç25'te yıllık yüzde 0.4 azalışla 11.904 milyon TL gelir elde ettiğini belirtti. Türkiye gelirlerinin yıllık yüzde 1 düştüğüne de dikkat çeken Gedik Yatırım, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "4Ç25'te benzer mağaza satışları yıllık yüzde 1.9 daralırken, hacimler yüzde 4.8 artmıştır. Sepet büyüklüğü yüzde 2.3 azalmıştır. FAVÖK marjı yıllık 315bp genişlemeyle yüzde 16 olarak gerçekleşmiştir. Bu güçlü marj performansı, brüt kâr marjındaki iyileşmeden kaynaklanmış ve FAVÖK'ün beklentilerin üzerinde gelmesinin ana nedeni olmuştur. Net nakit çeyreklik yüzde 83 artarak 4.057 milyon TL'ye çıkmıştır. Net finansal nakit (kiralama yükümlülükleri hariç) 8.045 milyon TL seviyesindedir. Net kâr üzerindeki baskı, 421 milyon TL tutarındaki yüksek ertelenmiş vergi giderlerinden kaynaklanmıştır. Şirket, 493 milyon TL vergi öncesi kâra karşılık toplam 640 milyon TL vergi ödemiştir. Şirketin 2026 yılı beklentileri; reel gelir büyümesi: yüzde 5, FAVÖK marjı: yüzde 18 ±50bp, yatay net nakit ve yatırım harcamaları/satışlar: yüzde 6 şeklindedir. Şirket, geri alınan hisselerin Haziran'daki program bitiminde iptal edileceğini ve sermaye azaltımı yapılacağını açıklamıştır. Bu durumun 2025 sonuçlarına göre hisse başına kârı desteklemesi ve özkaynak kârlılığını yaklaşık 100bp artırması beklenmektedir. Şirket hisse başına 1.67 TL temettü dağıtacaktır (yaklaşık %3.9 temettü verimi). 2026 yılı şirket beklentilerine göre hisse, 2.7 FD/FAVÖK çarpanı ile işlem görmekte olup, bu seviyeyi düşük buluyoruz. Hisse, son 1 yılda yüzde 9, son 2 yılda yüzde 20 oranında endekse göre negatif ayrışmıştır. Hisseler için tavsiyemizi 'endekse paralel' getiriden 'endeksin üzerinde' getiriye yükseltiyoruz."

"Kurumsallık ve şeffaflık en önemli kriter"

Hisse seçerken en önemli kriterin şirketin kurumsal yapısı ve yönetim kadrosu olduğunu düşünen Marbaş Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Erdem Yıldız, "Özellikle artan halka arzlarla beraber şirketlerin ve yönetimlerin borsayı finansman kaynağından ziyade oyun alanı olarak görmeye başladıkları için kurumsallık ve şeffaflığın en önemli kriter olduğunu öngörüyoruz" diyor. Yıldız finansal metriklerde ise şu verilere dikkat çekiyor:

OPERASYONEL VERİMLİLİK ( FAVÖK ) FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr), şirketin ana faaliyetlerinden ne kadar kazandığını gösteren en saf operasyonel kârlılık göstergesidir. FAVÖK marjındaki yıllık değişim, şirketin fiyatlama gücünü, maliyet yönetim kabiliyetini ve operasyonel verimliliğini tek bir rakamda özetlemektedir. 2025 yılı bilançolarında özellikle dikkat çeken husus, reel anlamda daralan iç talep ortamında FAVÖK marjını koruyabilen veya genişletebilen şirketlerin sektör içinde net şekilde ayrıştığıdır. Daralan bir pazarda marjını koruyan şirket fiyatlama gücüne sahip demektir, genişleten şirket ise hem fiyatlama gücü hem maliyet disiplini gösteriyor demektir. Bu iki özelliğin, zor dönemlerde şirketi ayakta tutan ve toparlanma döneminde kaldıraç etkisiyle kârlılığı hızla artıracak olan temel unsurlar olduğunu düşünüyoruz.

NAKİT AKIŞ TABLOSU VE SERBEST NAKİT AKIŞI: Bu kalem, bireysel yatırımcıların en az baktığı ancak profesyonel yatırımcıların en çok önem verdiği göstergedir. Bir şirketin gelir tablosunda kâr açıklaması, o şirketin nakit ürettiği anlamına gelmemektedir. Nakit akış tablosunda işletme faaliyetlerinden elde edilen nakit akışı kalemi, şirketin ana faaliyetlerinden gerçekten kasasına ne kadar nakit girdiğini gösterir. Bu rakamdan yatırım harcamalarını (CAPEX) düştüğümüzde elde ettiğimiz serbest nakit akışı (FCF), şirketin borç ödeyebilme, temettü dağıtabilme ve büyüme yatırımı yapabilme kapasitesinin en net göstergesi olduğunu düşünmekteyiz.

BORÇLULUK YAPISI: Borçluluğun artması tek başına olumsuz bir sinyal değildir, önemli olan borcun neden arttığı, hangi koşullarda alındığı ve geri ödenebilirlik kapasitesidir. Burada yatırımcının birkaç soruyu sorması gerekmektedir: Borç yatırım etkisiyle mi artmış, yoksa operasyonel açığı kapatmak için mi? Şirket sektöre kıyasla ucuz mu borçlanmış? Borcun vadesi gelir yapısıyla uyumlu mu? Net Borç/FAVÖK rasyosu sektör ortalamasının üzerinde mi altında mı? Özetle yüksek faiz ortamında karlılığı erozyona uğratan bir unsur olduğu için en çok önem verdiğimiz verilerin başında geldiğini söyleyebiliriz.

Erdem YILDIZ/ Marbaş Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

"İndeks Bilgisayar'ın iskontolu fiyatlandığını düşünüyoruz"

İNDEKS BİLGİSAYAR: 2025 4.çeyrek için beklentilerimizin üzerinde sonuçları pozitif değerlendiriyoruz. Şirket özelinde sektördeki lider konumu ve sektöre göre ayrışması sebebiyle defansif yapısının korunduğunu izlerken artan kontratlarla beraber agresif büyümesinin de sürdürüldüğünü izliyoruz. 2025 yılında 2.1milyar dolar hasılat elde edilirken 2026'da 3 milyar dolar 2030'da ise 5 milyar dolar satış hedeflerini görüyoruz. 2026 yılı için büyümenin altında Vodafone etkisi ve Apple'a yönelik agresif pazar payı beklentisinin oluştuğu dikkat çekiyor. Gelecek projeksiyonda ise büyüme alanlarını oluşturan faktörlerin 10'a yakın segmentte ve tüm markaların neredeyse içinde bulunduğu ürün portföyü, katma değeri yüksek ürün payının arttırılması için oluşan projeksiyon, yeni iş segmentleri, lojistik yatırımlarındaki kira getirileri faktörlerinden oluştuğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz çeyreklerde Avrupa, MEA ve Balkanlar'da en büyük 5 teknoloji distribütörü olma hedefinin en büyük 3 teknoloji distribütörü olma yönlü revizyonunu ise hedef açısından pozitif değerlendirirken lokal oyuncularda azalma, güçlü konumlanma, defansif yapısı ve etkin operasyonel yönetim ışığında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Özetle stratejik iş birlikleri, güçlü konumlanma ve gelecekte oluşacak GYO değerlemelerinin de etkisiyle birlikte hedef fiyatımızı 13.53 TL'den 20.58 TL'ye revize ediyoruz ve şirketin iskontolu fiyatlandığını düşünüyoruz.

MİGROS: Şirket için önemli katalizör olarak düşündüğümüz online segmenti oluşturan Migros One'ın büyümesinin devam ettiğini izlerken FY25'de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre toplam sipariş sayısında yüzde 17 , Brüt Ticaret Hacminde yüzde 26 artışlar görüyoruz. Özellikle son kilometre operasyonlarındaki iyileşmelerin de etkisiyle online market operasyonlarındaki 110bp'lık iyileşmeyi pozitif değerlendiriyoruz. Migros Yemek için ise FY25'de geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla Toplam Sipariş Adedinde yüzde 33 , Brüt Ticaret Hacminde yüze 63 artış görüyoruz. Migros'un online operasyonlarını desteklemek amaçlı oluşan Paket Taxi'nin büyümeyi sürdürdüğünü izlerken karlılığa katkısının pozitif olduğu dikkat çekiyor. Şirketin pazar payı ise E-Ticaret'in 180bp'lık artış ile yüzde 21.6'ya, toplam FMCG payı 50bp artış ile yüzde 10.1'e, Modern FMCG payı da 50bp artış ile yüzde 16.8'e yükselmiş. Beklentilere paralel açıklanan sonuçları pozitif değerlendiriyoruz. Yoğun rekabet koşulları altında oluşan etkin fiyatlandırma stratejisi, mağaza büyümesinin devamı, online segmentteki güçlü seyir gibi etkileri şirket için önemli katalizörler olarak yorumluyoruz. Bir diğer önemli nokta da yatırım harcamalarının teknoloji ve verimlilik odaklı ilerlenmesinin karlılık üzerindeki pozitif ayrıştırıcı unsur olduğunu düşünüyoruz. Şirket hisselerinde hedef fiyatımızı 761 TL'den 848 TL'ye revize edip 'al' tavsiyemizi sürdürüyoruz.

FORD OTOMOTİV: Ford Otosan, 2025 yılında hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda güçlü bir performans sergileyerek liderliğini sürdürdü. 4Ç25'te 223.1 milyar TL hasılat, 13.8 milyar TL FAVÖK ve 10.6 milyar TL net kâr açıklayarak beklentileri karşıladı. Net kârda ise yüzde 15'in üzerinde bir gerçekleşme sağladı. Elektrikli araçların üretimdeki payı 2024'e göre 10.3 puan artarak yüzde 15.8'e yükseldi. Türkiye'de toplam araç üretimindeki pay yüzde 32, ticari araç üretimindeki pay ise yüzde 83 olarak gerçekleşti. Avrupa ticari araç pazarındaki lider konumunu koruyan şirket, Ford'un Avrupa ticari araç satışlarının yüzde 79'unu, binek araç satışlarının ise yüzde 41'ini gerçekleştirdi. Yurt içi hafif ve orta ticari araç segmentlerinde marka bazlı liderlik korunurken, yurt dışı satışlarda 603 bin adet ile rekor seviyeye ulaşıldı Finansal açıdan Ford Otosan'ın serbest nakit akışı üst üste 5 çeyrek artış göstererek 73.97 milyar TL'ye yükselmiş ve net finansal borç 2024'e göre yüzde 25 azalarak 99.2 milyar TL'ye inmiştir. Net Borç/FAVÖK(Düzeltilmiş) oranı 1.49 seviyesine gerileyerek bilanço tarafında önemli bir iyileşme sağladı. Tüm bu güçlü operasyonel ve finansal göstergeler ışığında, Ford Otosan hisselerinde 187 TL hedef fiyat ile 'al' tavsiyesinde bulunuyoruz.

Cem Zeytin'e SPK izin vermedi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören Cem Zeytin AŞ'nin ortakları Cem Okullu ve Cengiz Okullu'nun borsada satışa sunmak istediği paylar için yaptığı başvuruyu kabul etmedi.

SPK bu kapsamda, ortakların her birine ait 28.140.000 TL nominal değerli olmak üzere toplam 56.280.000 TL nominal değerli B grubu payların satışına yönelik başvurularını reddetti.

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül:

"Yüksek kazanç vaatlerine karşı dikkatli olunmalı"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, küçük birikimlerin zamanla büyüdüğünü belirterek yatırımcılara yüksek kazanç vaatlerine karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Gönül, spekülatif hareketlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

SPK Başkanı Gönül, özellikle gençlerin para kazanmaya başladıkları ilk dönemlerden itibaren tasarruf etmeyi ve doğru finansal kararlar almayı öğrenmesinin önemine dikkat çekti.

Küçük birikimlerin zamanla büyük birikimlere dönüşebileceğini vurgulayan Gönül, para konusunun konuşulmasının ve finansal bilincin artırılmasının önem taşıdığını ifade etti.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

PEGASUS: Şirket, yurt dışında satılmak üzere 250 milyon dolar tutara kadar borçlanma aracı ihracı için SPK'ya başvurdu. Öte yandan şirket şubat ayı yolcu istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Şubat ayı toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 10.3 artış, bir önceki aya göre ise yüzde 12.1 azalışla 3.12 milyon kişi olarak gerçekleşti. Yurt içi toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 18.7 artış kaydederken, yurt dışı toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 5.8 artış gerçekleştirdi.

AHLATÇI DOĞALGAZ: Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı Dünya Katılım Bankası tarafından kurulması planlanan varlık kiralama şirketine ilişkin esas sözleşme, SPK tarafından uygun bulundu.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Şirket, 1.6 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Şirket, Akbank'ın satışa çıkardığı 892.3 milyon TL anapara büyüklüğündeki 3 tahsili gecikmiş alacak portföyünün ihalesini kazandı.

ÖZSU BALIK: Şirket, Rekabet Kurulu tarafından yürütülen soruşturmada uzlaşma yolunu tercih ettiğini açıkladı.

CVK MADEN: Şirket, yaklaşık 9.9 MW kapasiteli GES kurulumu için anlaşma sağladı ve yatırımın 6 ay içinde tamamlanması hedefleniyor.

ALARKO GMYO: Şirket, sermayesinin yüzde 5.02'sine karşılık gelen 101.8 milyon adet geri alınmış payı 5.03 TL fiyattan toplam 511.9 milyon TL bedelle Alarko Holding'e sattı.

YEŞİL YAPI: Şirket payları 19 Mart itibarıyla Ana Pazar'dan Yakın İzleme Pazarı'na alındı.

YEŞİL YATIRIM HOLDİNG: Pay sırası geçen hafta yeniden işleme açıldı. Ayrıca, kapsam dahilinden çıkarıldığı endekslere tekrar dahil edilecek.

YEO TEKNOLOJİ: Şirket, yüzde 133.8 oranında bedelsiz sermaye artırımıyla sermayesini 355 milyon TL'den 830 milyon TL'ye çıkarma kararı aldı.

BALATACILAR BALATACILIK: Şirket, faaliyet yapısını yatırım holding modeline dönüştürmek üzere esas sözleşme değişikliği sürecini başlattı.

TERA YATIRIM MENKUL DEĞERLER: Şirket, mevcut ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak 50 milyar TL tutarında tahsisli sermaye artırımı yapılmasına ve SPK'ya başvuru yapılmasına karar verdi.

ŞİŞECAM: Şirket, Tarsus'ta 315 milyon euro yatırımla kurduğu ve yıllık 432 bin ton kapasiteli düzcam tesisini devreye aldı. Bu yatırımla şirketin toplam düzcam üretim kapasitesi yaklaşık 4.7 milyon tondan 5.1 milyon tona yükseldi.

KATILIMEVİM TASARRUF FİNANSMAN: Şirketin grup çatı şirketi Pusula Finansal Holding'in, Londra merkezli uluslararası yatırım bankacılığı faaliyetleri yürütecek bir şirket kurulmasına yönelik çalışmalara başladığı açıklandı.

TATLIPINAR ENERJİ ÜRETİM: Hedef Portföy'ün kurucusu olduğu fonlar, 17.4 milyon adet pay satışı sonrası şirketteki payını yüzde 5.42'den yüzde 3.87'ye düşürdü.

MİA TEKNOLOJİ: Şirket, Kırgızistan'da imzaladığı sözleşme kapsamında 35 milyon TL tutarındaki siparişin tamamlanarak teslim edildiğini ve tahsilatının yapıldığını açıkladı.

BESTE BRANDS GRUP ENERJİ: Şirket, 9 farklı ilde araç muayene istasyonlarının kurulumu ve işletilmesine yönelik ön protokoller imzalarken, yaklaşık 37.9 milyon dolar yatırım planladı.

ONUR TEKNOLOJİ: Şirket, yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında 450 milyon TL sermayeli İnfiniwind Yenilenebilir Enerji Üretim Yatırım'ı yüzde 100 bağlı ortaklık olarak kurma kararı aldı.

GARANTİ BBVA: Banka, toplam yaklaşık 1.6 milyar TL büyüklüğündeki tahsili gecikmiş alacak portföyünü 229 milyon TL bedelle varlık yönetim şirketlerine sattı.

İŞ GMYO: Şirketin bağlı ortaklığı Enlila'nın yüzde 10 hissesinin Harvard Üniversitesi tarafından sermaye artırımı yoluyla satın alınması işlemi tamamlandı.

AKSİGORTA: Şirket, şubat ayı brüt prim üretimi verisini açıkladı. Buna göre, şubat ayı prim üretimi yıllık bazda yüzde14 artış, bir önceki aya göre ise yüzde 28 azalışla 3.4 milyar TL olarak gerçekleşti.

COCA COLA İÇECEK: Şirket, yurt içinde nitelikli yatırımcılara satış yöntemiyle 20 milyar TL'ye kadar borçlanma aracı ihracı için SPK'ya başvurdu.

GEN İLAÇ: Şirketin Alzheimer ve Parkinson tedavisine yönelik geliştirdiği SUL-238 ilaç adayı için Faz 2 klinik araştırmasına Hollanda'da etik kurul onayı verildi.

KOTON: Şirket, Katar ve Suudi Arabistan'da iki yeni mağaza açarken Azerbaycan'da da iki franchise mağaza açtığını bildirdi. Öte yandan şirket

Körfez bölgesindeki mağaza operasyonlarının olağan şekilde devam ettiğini ve mevcut gelişmelerin faaliyetler üzerinde önemli bir olumsuz etki yaratmadığını açıkladı.

VAKIFBANK: Banka, Dünya Bankası kısmi garantisi kapsamında 1.5 milyar euro tutarında ve 10 yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı.

RUZY MADENCİLİK VE ENERJİ: Yönetim Kurulu Başkanı, 11.67–11.70 TL fiyat aralığından 900 bin adet pay alarak şirketteki payını yüzde 23.85'ten yüzde 24.18'e yükselttiğini açıkladı.

GÜLERMAK AĞIR SANAYİ: Şirket tüzel kişi ortağı, şirket sermayesinin yüzde 6'sına tekabül eden 6 milyon adet pay için borsada işlem gören tipe dönüşüm başvurusu gerçekleştirdi.

ÇELİK HALAT: Şirket, Artaş İnşaat'a 10.71 TL fiyattan 85.5 milyon adet payı tahsisli olarak satarak sermayesini 300 milyon TL'den 385.5 milyon TL'ye yükselttiğini açıkladı.

TÜRKİYE SİGORTA: Şirket, sermayesini yüzde 100 bedelsiz artırımla 10 milyar TL'den 20 milyar TL'ye çıkarma kararı aldı. Şirket ayrıca 2025 yılı karından pay başına 0.30 TL brüt temettü dağıtma kararı aldı. Teklif edilen hak kullanım tarihi 27 Ağustos olarak açıklandı.

SDT UZAY VE SAVUNMA: Şirket, 2025 yılı karından 2 taksit halinde pay başına 0.18 TL brüt temettü dağıtma kararı aldı.

OTOKAR: Şirket, Romanya'daki zırhlı araç ihalesi kapsamında 230.2 milyon Rumen Leyi tutarındaki ödeme talebine ilişkin yürütmenin mahkeme kararıyla dava sonuçlanana kadar durdurulduğunu açıkladı.

BOR ŞEKER: Şirket, Yıldız Holding'e ait Adapazarı Şeker Fabrikası A.Ş. paylarının devralınmasına yönelik görüşmelere başladığını ve taraflar arasında ön protokol imzalandığını açıkladı.

TÜRK TRAKTÖR: Şirketin Ankara Fabrikası modernizasyonu kapsamında yaklaşık 1.96 milyar TL tutarındaki yatırım için yaptığı teşvik başvurusu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı.

PLATFORM TURİZM: Şirket, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen personel taşıma hizmet alımı ihalesini 2.4 milyar TL bedelle kazandı.

İŞ BANKASI: Banka, toplam 3.8 milyar TL tutarındaki tahsili gecikmiş alacak portföyünü 671 milyon TL bedelle çeşitli varlık yönetim şirketlerine sattı.

CEM ZEYTİN: Şirket, daha önce yüzde 522 olarak açıklanan bedelsiz sermaye artırımı oranını yüzde 472 olarak güncelleyerek sermayesini 402 milyon TL'den 2.3 milyar TL'ye çıkarma kararı için SPK'ya başvurdu.

AYGAZ: Şirket, yüzde 27.5 pay sahibi olduğu Kolay Gelsin Dağıtım Hizmetleri'nin sermaye artırımına payı oranında katılarak 262.6 milyon TL rüçhan hakkı kullanacağını açıkladı.

SASA POLYESTER: Şirket, yurtdışında ihraç ettiği paya dönüştürülebilir tahvillere ilişkin açığa satış yasağı nedeniyle sözleşmede tanımlı 'ilgili olayın' gerçekleştiğini ve tahvil sahiplerinin yeni haklara sahip olduğunu açıkladı.

ASTOR ENERJİ: Şirket, İspanya'da bulunan fabrika binası ve arsasını satın alarak yapılacak ilave yatırımla ilk etapta 10 MVA'ya kadar dağıtım trafosu üretimi gerçekleştirilmesi ve bu kapsamda Astor Enerji Spain S.A. ünvanlı şirket kurulmasına karar verdi.

ZORLU ENERJİ: Şirket, Electrip Global Limited'in sermaye artırımına payı oranında toplam 18.6 milyon euroya kadar iştirak etme kararı aldı.

ZERAY GMYO: Şirket, Kocaeli'nde bulunan arazisinde gayrimenkul proje geliştirme çalışmalarına başlama kararı aldı.

SABANCI HOLDİNG: Şirket tüzel kişi ortağı, şirket sermayesinin yaklaşık yüzde 0.2'sine tekabül eden 4 milyon adet pay için borsada işlem gören tipe dönüşüm başvurusu gerçekleştirdi.

VİŞNE MADENCİLİK: Şirket, tesis yatırımları için alınan yatırım teşvik belgesinin süresinin Ekim 2027'ye kadar uzatıldığını açıkladı.

BİZE ULAŞIN