Küresel pazar yerlerinde satış nasıl artırılır?

Büyük müşteri kitlesine sahip yurt dışı pazaryerlerinde öne çıkmanın yolu nedir? Satışlar nasıl artırılır? Nasıl bir strateji izlemek gerekir?
23.11.2021 19:03 GÜNCELLEME : 24.11.2021 00:00

Pandeminin etkisinde geçen 2020'de dijitalleşme tüm dünyada ivme kazandı ve yaklaşık 5 yıllık süreci geriye çekti. Bu süreçte küresel perakende e-ticaret hacmi 4 trilyon dolara ulaştı. Sektörde 2022 yılında yaklaşık 15 milyon yeni e-ticaret müşterisine ulaşılması beklenirken, girişimciler için büyük bir fırsat olarak görülen küresel pazaryerlerinde başarılı olmanın yolları merak ediliyor. E-ticaret sektöründe faaliyet gösterenler için geliştirdiği analitik araçlarla hizmet veren NeSatilir.com'un Kurucusu Yiğit Tuna, sadece yerel pazarlarda değil küresel anlamda da büyük müşteri kitlesine sahip yurt dışı pazaryerlerinde öne çıkmanın stratejileri hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. İşte küresel pazaryerlerinde başarılı olmanın 10 kritik yolu.

1. FARK YARATIN

Ürün listelerinizde rakiplerinize göre fark yaratmak hayati önem taşır. Fark yaratmak içinse, diğer satıcıların cevaplamadığı veya çözüm sunamadığı alanlarda öne çıkmanız şart. Listenizdeki tüm detaylar; fotoğraflar, ürün açıklaması, ürün başlığı, potansiyel müşterinizin neden sizin ürününüzü alması gerektiğine ikna etmelidir. Tüm bunları gerçekleştirmenin en etkili yolu ise rekabet içerisinde olduğunuz ürünlerin kullanıcı yorumlarını incelemek ve üzerlerinde sıkıca çalışmak. "Alıcılar ilgili ürünlerle alakalı neler söylüyor?", "Alıcıların ilgili ürünü sevmesinde en çok etkisi olan üç etmen nedir?", "Alıcıların ilgili ürüne negatif yorum yapmasında en çok etkisi olan üç etmen nedir?" gibi soruların cevapları ışığında, ürün listenizde ya da fotoğraflarında yapacağını iyileştirmeler, rekabetten sıyrılıp öne çıkmanıza muhakkak yardımcı olacak.

2. MARKA KAYDI OLUŞTURUN

Yurt dışı pazaryerlerinde marka kaydınızı oluşturmanız, markanızın altında sahte ürünlerle satış yapılmasına karşın sizi korur. Dolayısıyla ticari marka kaydınızı bir an önce gerçekleştirmek, zaman alan ve maliyetli bir süreci beraberinde getirecek olsa da göz ardı etmemeniz gereken bir konu. Ayrıca örneğin Amazon'da marka kaydı oluşturmanın size getireceği bir başka yarar "A+ Content" erişimi olacaktır. Bu, sizin çok daha gelişmiş bir ürün açıklaması içeriği yaratmanıza olanak sağlar. Bu sayede "Product Description" kısmında yazıdan farklı olarak fotoğraflarla da markanızın kalitesini, farklı ürün içeriklerinizi potansiyel müşterilere yansıtabilirsiniz. Böylelikle listenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerin satın alım oranlarını dramatik şekilde artırabilirsiniz.

3. MÜŞTERİ KİTLESİ YARATIN

Yurt dışı pazaryerlerinde müşteri kitlesi oluşturmanın uzun süreli başarıda oynadığı rolün önemi herkesçe bilinen bir gerçek. Bunu yapmanınsa birden fazla yolu var: Öncelikle e-mail listeleri oluşturmayı düşünebilirsiniz. Yeni bir ürün lansmanı yaptığınızda, bunu e-mail listenizde bulunan, markanıza güven duyan ve satışa çıkaracağınız ürüne ilgi duyacağını düşündüğünüz müşterilerle paylaşın. Ardından sosyal medya hesapları kurun. Özellikle Instagram gibi takipçilerinizin dışındaki kişilere de kolayca görünme şansınızın olduğu sitelerde, paylaşımlarınızın altına ekleyeceğiniz linklerle markanıza yeni müşteriler çekebilirsiniz.

4. KÜRESEL DÜŞÜNÜN

Kendinizi tek bir pazar yeriyle sınırlandırmak zorunda değilsiniz! Satışlarınızı Amerika pazarında gerçekleştiriyorsanız işletmenizin sınırlarını Avrupa'ya genişletmeyi düşünün. Avrupa Birliği, pazar büyüklüğü olarak her geçen gün Amerika'ya yaklaşıyor. Bu yükseliş trendi devam ederken erkenden yerinizi almanın getirisi çok büyük olabilir.

5. LİSTELERİNİZE TRAFİK ÇEKEBİLMEK İÇİN İÇERİK ÜRETİN

Bulunduğunuz pazaryeri dışında gösterilmek üzere yaratılan içerikler, listelerinize trafik çekmek adına son derece efektif. Eğer satışta olan ürünleriniz spesifik konular ve kategoriler üzerineyse, müşterileri bu konularda bilgilendirecek veya bu kategorilere ilgilerini artıracak bir web sitesi kurmak akıllıca olacaktır. Bu doğru şekilde yapılırsa, internet üzerindeki organik aramalardan gelecek yüksek bir trafiği ürünlerinize yöneltebilirsiniz. Web sitenizde ürün linkinizin bulunması, normalde erişiminizin olmadığı bir müşteri topluluğundan satış almanız anlamına gelecektir.

6. STOK KONTROLÜNE ÖNEM VERİN

Stoklarınızın sıkı takip edilmesi işletmenizin performansında beklediğinizden daha etkili olabilir. Yüksek miktarlarda ürün stoğu yapmak kısa ve uzun dönemde depolama maliyetlerinizi artıracaktır. Tersi durumda çok az stokla iş yapmaya çalışmak ise önemli fırsatları kaçıracağınız anlamına gelebilir. Geleceğe dönük satış beklentilerinizin, dönemsel etkiler sebebiyle satışlarınızda yaşanacak olan artış veya azalışlarının doğru şekilde tayin edilmesi stok kontrolünde başarının anahtarıdır.

7. YÜKSEK ARAMA HACİMLERİ OLAN ÜRÜNLERE YÖNELİN

İşinizi başarılı şekilde yürütebilmek için yüksek kalitedeki ürünlerin lansmanlarını gerçekleştirmelisiniz. Fakat bu yükselen rekabet ortamında satmak için mükemmel ürünü bulmanın gün geçtikçe zorlaştığı da doğru. Günümüzde başarının anahtarı, birçok arama teriminde birden yükselebilecek ürünlerden geçiyor. Peki ne yapmalısınız? Her şeyden önce, satışa uygun olduğunu düşündüğünüz birkaç ürün bulduktan sonra, rakiplerinizi alt etmek için bulduğunuz ürünün farklı farklı ve yüksek hacimli arama terimlerinde müşterilerin karşısına çıktığından emin olmalısınız. Sadece kısıtlı sayıda arama terimleriyle eşleşen bir ürünün başarılı olabileceğini söylemek oldukça güç; özellikle de bu rekabet ortamında yüksek yorumlu ürünlerle yarışmak zorunda olduğunuz düşünülürse. Öte yandan çok fazla arama terimiyle müşterilerin erişimine ulaşan ürünler, farklı kaynaklardan satış elde etmeye devam eder. Bu konuda doğru adımlar atabilmek için rekabet içinde olacağınız ürünlerin "keyword" yani arama terimlerini incelemeli ve buradan elde edeceğiniz sonuçlara göre oluşturacağınız bir planla hareket etmelisiniz.

8. INFLUENCER İLETİŞİMİ YAPIN

Müşteriler, ürünleri güvendikleri birinin tavsiyesi ile almaya yatkındır. Bu nedenle bazı yurtdışı pazaryerlerinde satışları yükseltmek adına "Influencer" denilen sosyal medya figürleri aracılığıyla kitleler üzerinde etki yaratabilir, ürününüzün tanıtımını yaptırabilirsiniz. Birinin ürününüzü alıp incelemesini sağlamak, ona güvenen takipçilerini potansiyel müşteriniz yapar. Normalde erişiminizin olmadığı bir kitleye ulaşma imkanını doğurur. Ürün çeşidi ile alakalı olan bir influencer ile direkt olarak Facebook veya Instagram gibi mecralardan iletişime geçebilirsiniz. Örneğin bir güzellik ürünü satıyorsanız, makyaj hakkında sosyal medyada insanları etkileyen bir kişiyle görüşmek işinize yarayabilir. Bu pazarlama yönetiminin maliyetli olduğu doğru fakat ürünlerinizi bedava yollamanız halinde sizin için incelemesini yapacak kişileri bulabilme imkanınız da var. İşin bu kısmı tamamen pazarlığa açık.

9. INSTAGRAM'I SATIŞ KANALI OLARAK KULLANIN

Instagram, günümüzde sosyal dünyayı ele geçirmiş durumda ve halihazırda işletmelerin müşterilere ulaşması adına çok büyük bir imkan sağlıyor. Bazı pazaryerlerinin sunduğu avantajlı hesap yönetimleriyle sosyal promosyon kodu yaratabilir ve ürünlerinizi müşterilere göstereceğiniz linklerle bu mecrada paylaşabilirsiniz. Pazaryeri satıcıları bu zorlu rekabet ortamında öne çıkmaya çabalarken Instagram reklamlarına her gün daha fazla yöneliyor.

10. DESTEK ALIN

Pazaryerlerinde satış yaparken her konuda uzman olmanız beklenemez. Günümüzde hemen hemen her konuda danışmanlık veren uzmanlara erişmek oldukça kolay. Bu size sadece zaman kazandırmakla kalmayıp, işletmenizin değerini yükseltmenizi de sağlayacaktır. Fotoğraflama, reklam kampanyaları, hesap yönetimi gibi konularda uzmanlardan yardım almak başarılı bir işletme yönetmenin anahtarlarındandır. Nasıl yapılacağından emin olmadığınız noktalarda deneme yanılma yoluyla ilerleyip hatalar yaparak satıcı hesabınızın sağlığına zarar vermek yerine, bu işi profesyonellere bırakmak sizin için en doğru seçim olacaktır.

BİZE ULAŞIN