İki kere exit yapan adam formülü verdi

Şimdiye kadar kurmuş olduğu iki girişimi de, alanında lider global şirketlere satmayı başaran Ali Servet Eyüboğlu’na, exit yapmanın formülünü sorduk.
24.11.2021 18:15 GÜNCELLEME : 25.11.2021 00:26

ÜRÜN DİRİER Ali Servet Eyüboğlu şimdiye dek iki exit gerçekleştirmiş başarılı bir girişimci. İlk girişimi olan restoran keşif platformu Mekanist'i 2007 yılında ortaklarıyla birlikte kurdu. 2009 yılında Silikon Vadisi kökenli Pond Ventures grubundan yatırım aldı. 2015'te Mekanist'i sektörün global lideri Zomato'ya sattı. Ardından bir süre Zomato Türkiye Ülke Müdürü olarak görev yaptı. 2016 yılında ise ikinci girişimi olan online İngilizce eğitim platformu English Ninjas'ı kurdu. Netas&Wesley Clover Tech Fund ve Founders Factory'den yatırım alarak English Ninjas'ı 5 yıl içerisinde önemli ölçüde büyüttü. Kasım 2021'de yani bu ay, İngilizce eğitimi alanında lider platformlardan biri olan Amerikalı Open English firması, English Ninjas'ı satın aldı. Eyüboğlu'nun her girişimini global liderlere satmayı başarması ilgimizi çekti. Biz de merak ettik, acaba exit yapmanın bir formülü var mı? Ali Servet Eyüboğlu, exit yapmak isteyen girişimciler için kendi stratejisini anlattı.

Exit gerçekleştirmenin bir formülü var mıdır?

Girişimcilik günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Çok fazla insan belli bir fikrin ve hayalin peşinde koşuyor. Binlerce girişimin arasından bazıları başarılı bazıları ise başarısız oluyor. Bir fikri şirketleştirmek, onu ayaklandırmak, para kazandırmak hatta çok büyütmek mümkün ama bunu satabiliyor olmak çok başka bir oyun. Exit demek aslında kusursuz bir disiplinler seti anlamına geliyor. Satın alındığınız zaman aslında sorumluluk da satıyorsunuz. Daha doğrusu satın alan sorumluluğu da satın almış oluyor. Bu yönüyle eğer bir girişimci exit odaklı bir girişimcilik serüveninde yürüyorsa, işleri çok sıkı tutması gerekiyor. Operasyondaki problematik noktaları bir şekilde yok etmesi gerekiyor. Bunu aslında yemek yapmaya benzetebiliriz, o yemeği öyle bir hale getirmeniz lazım ki kusursuz bir şekilde tabakta onu sunabilesiniz. Aksi halde karşı tarafın her şeye takılması mümkün. Dolayısıyla bence exit gerçekleştirmek isteyen bir girişimcinin ve start-up ekibinin öncelikle ilk günden işleri çok sıkı tutması ve aslında satış odaklı düşünerek hareket etmesi gerekiyor. Şunu hep söylerim, ben iki girişimimi de kurarken bunun alıcısı kim, kimler olur diye düşünerek yola çıktım. English Ninjas'ı kurarken Open English'i telaffuz etmişimdir. Kendinize bir hedef belirlediğinizde bu size bir yön çiziyor ve bu doğrultuda ilerliyorsunuz. Satın alan profil bu olur dediğiniz zaman birtakım hazırlıkları ona göre yapma şansınız oluyor.

Exit hayali kuran girişimlere neler tavsiye edersiniz?

Birincisi, Bu alana yeni girecek olan girişimcilerin ve şu anda girişimlerini geliştirenlerin özellikle en çok dikkat etmeleri gereken konu, kendi kişisel özelliklerini analiz etmeleridir. Kendi karakteristik ve yapısal özelliklerini tanımalı ve keşfetmeliler. Gerçekten başarılı olabilmeleri için bu alanda öğrenmeye aç, hevesli, istekli, idealist olmaları gerekiyor. O yüzden yapısal özelliklerinizi analiz etmeniz gerekiyor dediğim noktada konfor alanınızı da çok iyi anlamanız lazım. Çünkü insanlar orada bazen kendilerine karşı dürüst olmayabiliyorlar. Sonra bir bakıyorlar ki aslında çok uygun değillermiş o işe. Bu yüzden bence önce işe kendini tanımakla başlanmalı ve daha sonrasında doğru bir stratejiyle beraber çok çalışmak gerekiyor.

İkincisi, insan ilişkileri. Özellikle ilk zamanlarda doğru insanları yanınıza almanız, aldığınız insanları yanınızda tutabiliyor olmanız, onlara güzel bir ortam sağlıyor olmanız, hayalinize ortak ediyor olmanız gerek. Bunun için öncelikle iyi bir insan olmanız lazım. Aksi takdirde başarıya ulaşmak çok zor. Çok çalışmanız da gerekiyor, çok ama akıllı çalışmak gerekiyor.

Üçüncüsü sosyal bir insan olmanızı gerek. Bu ekosistemde paylaşımcı olduğunuz zaman başarılı olabiliyorsunuz. Gidip bir insana rahatça bir şey sorma erdemine, öğrenme erdemine sahipseniz işler yoluna girer. Bunun tam tersi profiller de başarılı olmuyor mu? Olabiliyor tabii. Ama ne kadar sürdürülebilir, işte orası tartışılır.

Son olarak da network oluşturulmasını tavsiye ediyorum. Ofisinizde oturup mükemmel iş yaparak exit gerçekleştirmeniz mümkün değil. Hareket halinde olmanız, doğru insanlarla tanışmanız ve o insanları sürekli girişiminizin durumu hakkında bilgilendiriyor olmanız gerekiyor. Kısacası görünür olmak çok önemli. Kendimden örnek vermek gerekirse, ben Open English'in kurucusuyla tanışmak için bundan 4 sene önce Miami'ye gittim. O gün için ilgilerini çekmiyordu çünkü o gün farklı pazarlara yönelme stratejileri yoktu. Ama bugün genişleme planları arasında yer aldık ve satın alma gerçekleşti.

BİZE ULAŞIN