Orman yangınlarını önceleyecek dijital bekçi ağı

Bu yaz yaşadığımız orman yangınlarında gönüllü olarak görev alan drone pilotu Batuhan Esirger, alevleri henüz başlangıç aşamasındayken tespit eden bir teknoloji geliştirdi. Pilot çalışmalar başladı.
08.12.2021 18:31 GÜNCELLEME : 09.12.2021 00:00

ÜRÜN DİRİER Bu yaz yaşadığımız orman yangınlarında gönüllü olarak görev alan drone pilotu Batuhan Esirger, alevleri henüz başlangıç aşamasındayken tespit eden bir teknoloji geliştirdi. Pilot çalışmalar başladı.

Yaz aylarında kıyı yerleşimlerinde ortaya çıkan ve ciğerlerimizi yakan yangınlarda gönüllü olarak görev almış olan drone pilotu Batuhan Esirger, alevleri henüz başlangıç aşamasındayken tespit eden bir teknoloji geliştirdi. İTÜ Çekirdek bünyesinde Kozalak girişimini kuran Esirger, geliştirdiği çoklu sensörlü "Nesnelerin İnterneti" (IoT) cihazı ile ormanlara dijital bekçi ağı kuracak. Belirli aralıklarla ağaç gövdelerine yerleştirilecek cihaz, erken yangın tespiti, zehirli-yanıcı gaz tespiti ve hava kalitesi ölçümü yaparak yetkililere bildirecek.

PİLOT ÇALIŞMA BAŞLADI

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'nden, Atatürk Kent Ormanı'nda bir pilot çalışma yürütmek üzere destek aldıklarını ifade eden Esirger, "Geçtiğimiz yaz aylarında gerçekleşen yangınlar herkesi olduğu gibi beni de etkiledi. Bir drone pilotu olarak alandaki çalışmalara destek vermek için ben de orada bulundum ve bu süreçte insanlarla konuştukça mevcut yöntemlerle müdahalenin ne kadar geriden geldiğini anladım. Bölgede bir vatandaşın 'Keşke daha erken haberimiz olsa' demesi ise bende ilk fikir kıvılcımını ateşledi. İstanbul'a döndükten sonra mevcut yangın tespit yöntemlerini araştırdım. Bu yöntemlerin teknolojiyle nasıl daha verimli hale getirilebileceği üzerine çalışılırken, bir yandan da ekibimizi kurduk. Şu anda ekip, akademisyenler ve alanında profesyonel teknik kişilerden oluşmakta" diye konuştu.

Batuhan Esirger

"YETKİLİLERLE TEMAS HALİNDEYİZ"

Geliştirdikleri cihazın üzerindeki sensörler sayesinde, menzil içinde henüz başlangıç aşamasında olan bir yangını bile tespit edebildiğini belirten Esirger, "Bu sistem, vakit kaybetmeden yetkililere haber vererek erken müdahaleye olanak sağlayacak. Ayrıca, modüller özellikle maden ve boyahane gibi, insan hayatı için solunum ve cilt hasarına yönelik risk taşıyan endüstrilerde de kullanılabilecektir" dedi. Orman yangınlarının yaşandığı alanlarda da bir pilot çalışma yapmak üzere yetkililerle temas halinde olduklarını ifade eden Esirger şunları aktardı:

"Öncelikli hedefimiz, Kozalak IoT modüllerinin İstanbul sınırları içerisinde farklı noktalarda pilot uygulamalarını yerleştirmek. Bu sayede, modüllerin ölçüm verilerini derleyip sistemi seri üretim için hazır hale getirebileceğiz. Ardından, 2021'de yurdumuzda gerçekleşen orman yangınlarının yaralarını sarmak ve tekrar yaşanmasını önlemek amacıyla Türkiye'de yangın riski taşıyan ormanlık alanlarda saha çalışmaları yapacağız. Daha sonra da Kozalak IoT Modüllerimizin sertifikasyon sürecini tamamlayıp, 2022 yaz dönemi öncesinde ilk ihracatlarımızı gerçekleştirmek istiyoruz."

ENDÜSTRİYEL USULSÜZLÜKLERİ TESPİT EDECEK

Cihazın orman alanları dışında kentlerde de kullanılabileceğini aktaran Esirger, "Hava kalitesi ölçümleri meteoroloji tarafından, il veya bölge bazında kısıtlı noktada sürekli olarak ölçülmektedir. Fakat bu ölçümler, büyükşehirler ve yoğun nüfuslu şehirler için alan bazlı olarak büyük sapmalar göstermektedir. Bizim buluşumuz, kentsel açık alanlardaki hava kalitesini sürekli ölçebilecek. Kent içerisinde araç trafiği yoğunluğu sebebiyle artan egzoz gazı, baca gazları, yanıcı/patlayıcı gaz, duman ve benzeri hava kalitesi değerlerinin de ölçümünü yapabiliyoruz. Endüstriyel faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde, hava kalitesi usulsüz emisyon salınımı yapan işletmeler sebebiyle ciddi seviyelere yükselebilmekte. Mevcut durumda, bu tür usulsüzlüklerin tespiti şikayet olduğu takdirde çevre müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen denetimler ile sağlanmaktadır. Buluşumuz, endüstriyel alanlarda hava kalitesinin belirlenen eşik sınırlarının aşılması durumunda yetkili birimlere bildirim sağlayarak, ekolojik dengeyi bozabilecek durumlarda erken müdahele yapılmasına olanak sağlayacaktır" diye konuştu.

BİZE ULAŞIN