Sismik analiz platformu kurdu, gözü Amerika'da

Jeofizik Mühendisi Serhat Tekebaş, sismik hareketleri dinleyerek yeraltı yapısını modelleyen, bulut destekli bir sismik izleme ve analiz platformu geliştirdi. Tekebaş, ABD'li bir firma ile görüşmelere başladığı bilgisini verdi.
11.12.2021 22:07 GÜNCELLEME : 12.12.2021 09:17

ÜRÜN DİRİER Jeofizik Mühendisi Serhat Tekebaş, sismik hareketleri dinleyerek yeraltı yapısını modelleyen, bulut destekli bir sismik izleme ve analiz platformu geliştirdi. İTÜ Çekirdek bünyesinde 5 ay önce Seismocode adıyla şirket kuran Tekebaş, üstlendiği afet protokol işleri ile 3 ayda 60 bin TL gelir elde ettiğini belirtti.

15 yıl özel sektörde deprem ve yer altı araştırmaları konusunda mühendislik ve danışmanlık hizmeti verdikten sonra kendi girişimini kurma kararı aldığını belirten Tekebaş, "Yüksek lisans ve doktora eğitimlerim boyunca özel sektördeki ihtiyaçları gözlemlerken, akademik alanda yapılan yenilikleri takip etme fırsatım oldu. Ancak bu iki sektörün bir araya gelmede zorlandığını gördüm. Bilimsel araştırmaların çıktılarının özel sektöre direkt fayda sağlayabilmesi adına bu girişimi kurmaya karar verdim ve ilk olarak kendi doktora tezimden yola çıktım. Jeotermal alanların araştırılmasında yeni bir yöntemin kullanılabilirliğini çalıştığım doktora tezimden sonra bir yazılım geliştirmeye karar verdim" dedi.

SİSMİK HAREKETLERİ MODELLİYOR

Tübitak'tan destek de aldığını ifade eden Tekebaş, "Temmuz 2021'de şirketimizi kurduk ve çalışmalarımıza başladık. Bu alanda ilk olduğumuzdan ve sektörün ihtiyaçlarını iyi bildiğimizden ilk satış anlaşmamızı Eylül 2021'de gerçekleştirdik. Sektöre yeni bir soluk getireceğimizi ve bunu alanında deneyimli, uluslararası projelerde görev almış, sektörün dinamiklerini de takip eden ekibimizle gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

Tekebaş, geliştirdiği analiz platformu hakkında ise şu bilgileri paylaştı: "Biz yer içerisinde sürekli var olan sismik hareketleri dinleyerek yeraltı yapısını modelleyen, bulut destekli bir sismik izleme ve analiz platformu geliştirdik. Yer bilimlerinde sismik kayıtların toplanması arazi ve ofis çalışmaları olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Saha çalışmaları için ölçüm yapılacak noktanın belirlenmesi, bu noktada veri toplanması, ofis aşamasında ise toplanan verilerin değerlendirilerek raporlanması gerekmektedir. Oldukça yoğun ve yorucu olan bu süreçleri daha kolay yönetebilmek, toplanan sismik verilerin kalitesini denetleyip güvenli şekilde depolamak, veri analizlerinde insan hatalarını en aza indirmek ve uluslararası standartlara uygun güvenilir sonuçlar elde etmek için tüm sürecin tek platform üzerinden yönetilebileceği bir yazılım geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz yazılım deprem etütlerinden doğal kaynakların araştırılmasına kadar oldukça geniş bir alanda kullanılmakta. Yurtdışında benzerleri olan bu tarz yazılımları biz üreterek, bu ürünlerle sunacağımız hizmet ile yerli ikameyi hedeflemekteyiz."

Aktif iki müşterisinden Ağustos-Ekim ayları arasında toplam 60 bin TL gelir elde etmeyi başardıklarını da aktaran Tekebaş, "Bunun yanında Türkiye'de birçok kamu kurumu, üniversite, araştırma merkezi ve özel işletmelere sismik ağların kurulumu ve sismometre satışı konularında hizmet veren bir firmadan programlarımızın satışı için distribütörlük teklifi aldık. Yurtdışına açılmak için Amerika'da bir şirket ile görüşmelere başladık" dedi.
BİZE ULAŞIN