Bu uygulama ile herkes borsa yatırımcısı olabilir

Borsadan hiç anlamayan birinin bile kolaylıkla yatırımcı olabilmesine olanak tanıyan yeni nesil finans uygulaması Finfree'nin Kurucu Ortağı Senih Mete Dal, borsayı herkes için ulaşılabilir kılmayı hedefliyor.
03.01.2022 08:44 GÜNCELLEME : 03.01.2022 08:45

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Finfree, borsadan hiç anlamayan birinin bile kolaylıkla yatırımcı olabilmesine olanak tanıyan yeni nesil bir finans uygulaması. Amacı, küçük bir azınlığın yatırım yaptığı borsayı başta genç kuşak olmak üzere kitleler için ulaşılabilir kılmak. Hatta yeni başlayanlar için gerçek para yerine sanal para ile yatırım yaparak kendini deneme imkanı da sunuyor. Hisse Keşfetme özellikleri ile yatırımcıların yatırım yapmak istedikleri şirketlerin keşfini kolayca yapmalarını sağlıyor. Bunun için Koleksiyonlar, Benzer Sektörden Hisseler, Twitter'da en çok konuşulanlar gibi uygulama içi araçlar ile hisse araştırma yolunu kısaltıyor ve kolaylaştırıyor. Ücretsiz Şirket Verileri ile keşfettikleri şirketlerin yatırıma uygun olup olmadıklarını, ne ölçüde risk teşkil ettiklerini anında ölçebilmeyi sağlayan, temel analiz yaparken ihtiyaç duydukları tüm finansal oranlar karmaşadan arındırılmış, kolay anlaşılır bir biçime getirilip kullanıcılara ücretsiz olarak sunuluyor.

Yeni neslin finansal özgür olma yolculuklarına yardımcı olmayı hedeflediklerini belirten Finfree Kurucu Ortağı Senih Mete Dal, "Borsaya ilgi duyan, karmaşık analiz araçları ve grafikleri kullanmak istemeyen tüm yatırımcıları Finfree ile buluşturmayı hedefliyoruz" dedi. Borsa doğru anlatılabilirse, kripto para yatırımlarını tercih eden genç yatırımcının borsaya yönelebileceğini ifade eden Dal, "Son 5 yılda borsada inanılmaz getiriler olduğunu gösterebilmek lazım. Birkaç örnek vermek gerekirse temettü hariç, son 5 yılda Hektaş yüzde 4780, Egeen yüzde 975, Jantsa yüzde 3000 getirdi. Mesela Türkiye'nin borsaya açık en büyük şirketi Ereğli bile 5 yılda yüzde 800 kazandırdı. Dolar bazında 2.5 katına çıktı. Hepimizin bildiği Ford Otosan 5 yılda temettüler hariç yüzde 965 kazandırdı" diye konuştu.

1 yılda 100 binden fazla indirmeye ulaşan, platformdaki eğitimlerle 3 milyondan fazla insana dokunan Finfree Kurucu Ortağı Senih Mete Dal ile uygulamanın ayrıntılarını konuştuk.

Finfree nedir? Hangi hedefle yola çıktınız?

Finfree, kişinin kendi başına yatırım yapabilmesini sağlayan yeni nesil borsa yatırım platformu. Borsada araştırma ve değerleme yapmaya zaman bulamayan yatırımcılara yardımcı olmanın yanında, borsaya başlamak isteyen insanlara da ücretsiz eğitimler ve sanal portföy ile yardımcı oluyor. Yola çıkma amacımız, 1 milyon milenyal yatırımcının ülkemize kazandırılması ve yatırımcıların finansal özgürlük yolculukları boyunca yanlarında bulunacak bir araç oluşturmaktır. Borsaya ilgi duyan ancak karmaşık analiz araçları, grafikleri kullanmak istemeyen ve vakit ayıramayan, özellikle genç yatırımcı adaylarını yatırım dünyasıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca, yatırım yapmaya çekinen yatırımcı adaylarına bunun bir kumar olmadığını gösteriyoruz.

Borsa, borsadan anlayan azınlık bir grubun yatırım yapma cesareti bulduğu bir alan. Herkes borsada yatırım yapmaya cesaret edebilir mi?

Finfree'yi tam olarak bu algıyı değiştirmek için kurduk. Bildiğiniz gibi şirketlere yatırım yapabilmek, azınlığın ve profesyonellerin üzerinde çalıştığı bir alandı. Bu nedenle bu gruplara yönelik inanılmaz araçlar gelişirken sektör de bu çevrede kuruldu. Sektörün bireysellere yönelik ilgisinin olmaması ve o alana yatırım yapmaması aslında ilk başta bireysel müşteri olarak beni de etkiledi. Fonda bulunduğum vakitte de ciddi bir şekilde aradaki araç asimetrisinin farkına vardım. Geldiğimiz noktada 1 yılda 100 binden fazla indirmeye, 3 milyondan fazla insana dokunduk. Globalde de aynı şekilde bireysel yatırım devrimi gerçekleşiyor. Bizim düşüncemize göre doğru araçlarla herkes yatırımcı olabilir. Bireysel yatırımcı adaylarına hisse keşfedebilecekleri, şirketi değerlendirebilecekleri bir imkân sunmak gereklidir.

Platformunuzda yatırımlar hangi aracı kurum üzerinden yapılıyor?

Kısa bir süre önce, Türkiye'nin önde gelen finans kuruluşlarından Gedik Yatırım ile bir iş birliğine gittik. Bu konuda Gedik Yatırım sermaye piyasalarındaki uzun yıllara dayanan köklü birikimini sağlıyor.

Platformun bir yaş grubu hedefi var mı?

Özellikle yeni nesil finansal araçlarla ile çok ilgili. 18-40 yaş arası öncelikli hedef kitlemiz.

Gençler daha çok kripto paralara ilgi duyuyor. Kısa sürede çok kazanayım diye düşünüyorlar. Potansiyel genç yatırımcı Türk şirketlerine yatırım yapmaya nasıl ikna edilebilir? Neden borsaya yatırım yapılmalı?

Açıkçası kripto para ekseninde kurulan sektörün çok daha farklı bir hikayesi var. Ancak temel olarak yeni neslin bakış açısı belli. Ev, araba yerine finansal ürünlere yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Kripto çok güzel bir hikaye anlatımıyla bu noktalara gelmiş bir sektör. Aslında yeni neslin bu araçlara ne kadar ilgili olduğunu kanıtladı. Türk borsasının doğru bir şekilde anlatılması lazım ki yatırımlar bu alana yönelsin. Son 5 yılda borsada da inanılmaz getiriler olduğunu gösterebilmek lazım. Birkaç örnek vermek gerekirse temettü hariç, son 5 yılda Hektaş yüzde 4780, Egeen yüzde 975, Jantsa yüzde 3000 getirdi. Mesela Türkiye'nin borsaya açık en büyük şirketi Ereğli bile 5 yılda yüzde 800 kazandırdı. Dolar bazında 2.5 katına çıktı. Hepimizin bildiği Ford Otosan 5 yılda temettüler hariç yüzde 965 kazandırdı. Yani doğru hisse seçebildikten sonra ve sabredebildikten sonra Türkiye'de en çok kazandıran pasif gelir aracına çok hızlı adapte olunabileceğini düşünüyorum. Döviz ve altın normalde bir yatırım değildir. Sadece TL enflasyonundan koruma sağlayabilir ve dünyadaki değişimlerden dolayı fiyat kazançları oluşabilir. Hisse senetlerinde ise kar eden, ticaret yapan şirketlere ortak olur onlar büyüdükçe portföyünüzü büyütür, size ciddi kar ettirebilirler.

Borsadan anlamayan biri hangi şirkete ve ne kadarlık yatırım yapacağını nasıl bilecek?

Burada karakter çok ön plana çıkıyor. Kimisi tüm portföyünü hisselerde tutmayı tercih ediyor, kimisi ise kaybedebileceği miktar ile başlamayı tercih ediyor. Borsada önemli olan nokta şirket seçimidir. Doğru şirket seçerseniz inanılmaz getiriler elde edebilirsiniz. Şirket seçimini ve onu değerlendirebilmeyi öğrenmek gerekli. Borsayı bilmeyen bir kişi, en karlı, en hızlı büyüyen veya en büyük 30 şirkete bakarak başlayabilir. Ya da beğendiği, anladığı sektördeki şirketlerin büyümesi, değerlemesi, karlılığı ve borçluluğunu inceleyip yorumlayabilir. Biz bu süreci yatırım listeleri ve otomatik temel analiz ile kolaylaştırdık, birkaç dakikada şirket bulunup yatırım yapılabilir hale getirdik. Listelerden müzik seçer gibi şirket bulabilir, otomatik temel analiz ile finans bilmeden analiz yapılabilir. Bu sayede borsayı hiç bilmeden hem şirketin kalitesini hem de ucuz ya da pahalı olup olmadığını anlayabiliyorsunuz. Bireysel yatırımcı olarak bir anda profesyonel bir yaklaşımla borsaya başlamış oluyorsunuz.

Platformunuzda şirketleri sektör sektör ayırmışsınız. Borsada yatırım neye göre yapılıyor daha çok? Yatırım yapacağımız sektörü belirlerken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle yazılım gibi yenilikçi sektörler ciddi miktarda ilgi çekiyor. Onun dışında otomobil ve yedek parça sektörleri de ciddi şekilde yatırımcı ilgisi çekmekte. Bizim yaklaşımımıza göre yatırımcılar, çevresinde veya içinde olduğu, anladığı sektörlere yatırım yapmalı. Çevrenizde çok sağlık sektörü çalışanı varsa siz hangi ürünlerin iyi olduğu, hangi şirketlerin trendi yakaladığı gibi endüstri duyumlarını çevrenizden alıp iyi şirketlere doğru zamanda girebilirsiniz. İyi finansalları olan, sektöründe trendlerin iyi yönde olduğu şirketler zamanla yatırımcısını mutlu edecektir.

Platformda sanal parayla kendini deneme şansı da veriyorsunuz. Eğitim kategorileriniz de mevcut…

Finfree'nin, finansal okuryazarlığın özellikle genç nesil içerisinde yayılması ve finansal ürünler ile yatırım araçlarına erişiminin artırılması hedefi var. Bu aynı zamanda ülkemizin geleceği açısından da çok önemli bir kazanım anlamına geliyor. Bugüne kadar 20 bin kullanıcımıza eğitim verdik. Önümüzdeki dönemde ise 300 bin kullanıcımızı finansal okuryazar yapmayı hedefliyoruz.

Dünyada sizin gibi başka uygulamalar da var mı? Sizin farkınız nedir?

Finfree, borsa yatırımcılarının mobil alanda tüm yatırım sürecini tek bir uygulamadan çözmesini sağlayan Türkiye'deki tek uygulama. Ülkemizde yatırım alanında mobil dönüşüm çok hızlı başladı. Globalde sınırlı sayıda benzer özellik taşıyan uygulamalar var. Bu uygulamalar Finfree'nin sunduğu imkanların bir kısmını sunuyor ve inanılmaz bir hızda milyonlara erişiyorlar. Türkiye içinde ise benzer bir platform bulunmuyor. Borsaya ilgi duyan, karmaşık analiz araçları ve grafikleri kullanmak istemeyen tüm yatırımcıları Finfree ile buluşturmayı hedefliyoruz. Bu eşsiz deneyim kullanıcılarımıza ne sağlıyor diye baktığımızda; Hisse Keşfetme özellikleri ile yatırım yapmak istedikleri şirketlerin keşfini kolayca yapmalarını sağlıyor. Bunun için Koleksiyonlar, Benzer Sektörden Hisseler, Twitter'da en çok konuşulanlar gibi uygulama içi araçlar ile hisse araştırma yolunu kısaltıyor ve kolaylaştırıyor. Ücretsiz Şirket Verileri ile keşfettikleri şirketlerin yatırıma uygun olup olmadıklarını, ne ölçüde risk teşkil ettiklerini anında ölçebilmeyi sağlayan, temel analiz yaparken ihtiyaç duydukları tüm finansal oranlar karmaşadan arındırılmış, kolay anlaşılır bir biçime getirilip kullanıcılara ücretsiz olarak sunuldu. Şirketlerin kar-zarar, büyüme oranları, popülarite gibi detaylı analizlerini uygulamaya ekleyerek, kullanıcının daha kısa süreler harcayarak daha net karlar elde edebilmesi amaçlanmıştır.

Yakın dönem hedefleriniz nelerdir? Dünya borsalarına da açılacak mısınız?

Nihai amacımız, ürünümüzü Kıta Avrupa'sına taşımaktır. Öncesinde Türkiye'de belirli bir olgunluğa getirmek için çalışıyoruz. Ardından Türkiye'deki tecrübemizi yurt dışına da taşıyacağız. Bu yolda ilk adımı attık, Finfree uygulamasını yurt dışındaki kullanıcıların da indirebilmesine imkân sağladık.

Özetle kendinizden de bahseder misiniz?

İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Mühendisliği mezunuyum. Profesyonel olarak fon yönetiminde ve değerleme şirketlerinde çalıştım. Daha sonra 2 ortağımla beraber Finfree'yi kurmaya karar verdik. Bununla birlikte 6 yıldır kişisel olarak Türk ve Amerikan Borsalarına bireysel olarak yatırım yapıyorum. Aynı zamanda da finansal olarak özgürleşmek isteyen insanlara yol haritası maiyetinde son bir yılda popülerleşen "Finansal Özgürlük" adında bir podcastin yapımcılarından biriyim.

BİZE ULAŞIN