Avrupa Araştırma Konseyi’nden 40 milyon TL yatırım aldı

Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker, “Sürekli Kardiyak Ölçümü Amacıyla Kablosuz ve Biyobozunur İmplant Geliştirilmesi” adlı projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi’nden (European Research Council - ERC) 2,5 milyon euro (yaklaşık 40 milyon TL) destek almaya hak kazandı.
11.01.2022 12:45 GÜNCELLEME : 11.01.2022 12:45
Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker, "Sürekli Kardiyak Ölçümü Amacıyla Kablosuz ve Biyobozunur İmplant Geliştirilmesi" adlı projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi'nden (European Research Council - ERC) 2,5 milyon euro (yaklaşık 40 milyon TL) destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında geliştirilen aygıt dünyada bir ilk olmasıyla çok önemli vaatlerde bulunuyor. 2ND-CHANCE adlı aygıt, kalp rahatsızlığı geçirmiş kişilere implant edilerek olası rahatsızlıkları önceden algılayabilecek ve kritik seviyeye gelmeden hastayı uyarabilecek.

4 bin başvuru yapılmıştı

Avrupa'daki en iyi araştırmacıları ve çığır açıcı projelerini destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC), Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker ve araştırma grubu tarafından geliştirilecek olan ve tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kardiyovasküler rahatsızlıklar konusunda hastalara ameliyat sonrasında çok daha kontrollü bir süreç geçirmelerini sağlayacak 2ND-CHANCE adlı aygıtı destekleme kararı aldı. Her yıl Avrupa'nın her yerinden binlerce araştırmacının başvurduğu hibe destek programına bu yıl da 4 binden fazla başvuru oldu; Dr. Beker'in projesi desteklenmeye hak kazanan 397 proje arasında yer aldı.

Mühendislik alanında geliştirilen buluşun tıpta uygulanması ile disiplinlerarası çalışmaların en etkili örneklerinden birini oluşturan Dr. Beker'in projesi, beş yıl boyunca Ufuk Avrupa Programı kapsamında Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından 2,5 milyon avroluk hibe fonla desteklenecek.

Kardiyovasküler rahatsızlıklar tüm dünyada yüzde 40'tan yüksek oranla başlıca ölüm nedeni ve özellikle ilk ameliyatını geçiren hastaların yakından takip edilmesi çok kritik. Dr. Beker tarafından geliştirilen 2ND-CHANCE adlı aygıt ameliyat esnasında hastanın vücuduna implant edilebilecek ve olası kardiyak rahatsızlıkları önceden bildirebilecek. Hasta kritik süreci atlattığındaysa, biyobozunur yapısı ile implant ikinci bir ameliyata gerek duyulmadan ve vücuda zarar vermeden bozunacak. 2ND-CHANCE tüm bu özellikleri sayesinde dünyada bir ilk olacak.

BİZE ULAŞIN