Gençlik iksirini buldu, şişeye koydu!

Anadolu’da altın süt ya da ağız sütü olarak bilinen ve yara iyileştirmede kullanılan ilk süt ‘colostrum’dan cilt bakım markası üretti. Gençlik iksiri niteliğindeki markası için 1 milyon dolarlık yatırım yaptı. Günde 20 bin kutudan fazla üretim yapıyor. İhracat bağlantıları kuran Bengühan Bora Usta, “Hedefimiz, dünyanın ilk kolostrum markası olmak” diyor.
24.10.2022 11:22 GÜNCELLEME : 24.10.2022 11:22

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Anadolu'da altın süt, ilk süt ya da ağız sütü denir. Kadim zamanlardan bu yana yaraları hızlı iyileştirmesi özelliğiyle bilinir. Memeli hayvanların doğum yaptıktan hemen sonra gelen ilk sütüdür. Sadece hayvanlarda değil, bir memeli türü olan insanda da mevcuttur. Tıbbi ismi kolostrum olan ağız sütü, genellikle anne sütünden biraz daha koyu renkte olur. Sütten daha az akışkan bir kıvama sahiptir. Yavru için çok önemli bileşenleri içeren bu maddenin özellikle kadınlar açısından mucizevi bir özelliği daha vardır. O da cilt yenileyici anti-aging özelliğidir. Söz konusu inek kolostrumu olduğunda ise bu yenileyici özellik adeta gençlik iksiri seviyesine ulaşmaktadır. Hamileliği sırasında bu mucizevi bileşen hakkında araştırma yapan kadın girişimci Bengühan Bora Usta, cilt üzerinde insan sütünden 40 kat daha etkili olan sığır kolostrumunu cilt bakım ürünü haline getirdi. Eczacı bir aileden geliyor olmanın verdiği avantajla Dermalista Laboratories'i kuran Usta, Ar-Ge sürecinin ardından Colostrum First Milk serisini satışa hazır hale getirdi. Şu anda dünyaya açılma aşamasında olan markanın kurucusu Bengühan Bora Usta ile kolostrumun ne işe yaradığını ve hedeflerini konuştuk. Memelilerin doğumdan sonraki ilk 72 saatte salgıladığı bu değerli bileşeni cilt bakım ürünü haline getiren Usta, "Kolostrumun en önemli özelliği cilt hücrelerini yenilemesi. İnce çizgiler ve kırışıklıkları da onarıyor. İçinde DNA zincirlerinin kısalmasını önleyerek yaşlanmayı yavaşlatan, telomerlerin kısalma süresini uzatan telomeraz enzimi bulunuyor" diyor.

Kolostrum ya da Anadolu'daki tabiriyle ağız sütü dediğimiz nedir?

Kolostrum; halk arasında ilk süt, ağız sütü veya altın süt olarak biliniyor. Doğumdan sonraki ilk 24 ile 72 saatler arasında salgılanır. Her yeni doğan memeliye ilk gıdayla birlikte geçerek büyümeyi, gelişmeyi destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korur. Olağanüstü faydaları sebebiyle, canlılar için adeta bir ilk aşıdır. Sadece özel koşullarda saklanarak muhafaza edilebilen kolostrum; hyaluronik asit, K2 vitamin, C vitamini, D vitamini, silika minerali, probiyotikler, yüksek oranda protein, antikor ve immunoglobülin içerir. Ayrıca DNA'nın yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilen telomeraz enzimin bilinen tek doğal kaynağıdır. Cilde en yüksek faydası ise anti-aging etki, nemlendirme ve onarmadır.

Sizin aklınıza böyle bir ürün geliştirmek nereden geldi? Hikayeniz nedir?

Bu süreci, dört sene önce başlayan ve biraz özelden genele giden bir serüven olarak tanımlayabilirim. Dermalista Laboratories'i kurma yolculuğum, kızımın doğumunda destek aldığım ebenin yönlendirmesi sayesinde kolostrum ile ilgili tam farkındalığa ulaşmamla başladı. Sonrasında büyük bir merakla araştırmaya koyuldum ve bu kadar özel bir içeriğin bakım ürünlerinde çok nadiren kullanıldığını, hatta Türkiye'de hiç bulunmadığını öğrendim. Bunun sonucunda ise Türkiye'de bir ilk olacak bu özel markayı yaratmak için çalışmalara başladım.

Şu an kaç ürününüz var? Ar-Ge'si devam eden ürünler var mıdır?

Şu anda Anti Aging Yüz Serumu, Anti Aging Yüz Kremi ve Anti Aging Göz Çevresi Kremi olmak üzere, toplamda üç ürünümüz mevcut. Anti Aging Yüz Serumu, ince çizgiler ve kırışıklıklar için gözle görülür bir pürüzsüzlük sağlanmasına destek oluyor. Cildin daha sıkı ve daha nemli görünmesine yardımcı olurken, aynı zamanda cildi esnek doğal ve parlak bir görünüme kavuşturuyor. Anti Aging Yüz Kremi, cilt hücrelerini yenileyen bir özelliğe sahip. Cildin tüm gün ihtiyaç duyduğu nemi korumaya yardımcı krem, cildin genel yapısını düzenleyerek onarıcı bir etki sağlıyor. Yorgun göz altları ve koyu halka görünümünden şikayetçi olanların imdadına yetişen bir diğer benzersiz ürünümüz Anti Aging Göz Çevresi Kremi ise, göz çevresinde optimum bakım sağlayarak kırışıklıkların gözle görülür şekilde ortadan kalkmasına destek olurken aydınlatıcı bir bakım sağlıyor. Yeni yıl ile birlikte, yavaş yavaş yeni cilt bakım ürünlerimizi piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Ancak beni en çok heyecanlandıran bebek ürünlerimiz. İki çocuk annesi olduğum için hep ihtiyaç duyduğum ürünler vardı. Bu ürünleri yüzde 100 doğal, yenilebilir seviyede temiz içeriklerle bebeklerimiz için hazırladık. İlk olarak bebek ilk yardım yara spreyi, hemen ardından bebek cilt bakım serisi anneler ve bebeklerle kavuşmuş olacak.

Kolostrum ile anti-aging arasındaki bağlantı nedir?

Kolostrum, bugüne kadar yapılmış ürünlerde yer alan tüm bileşenleri içeren ve gençlik vadeden çok özel bir mucize. Her yönüyle iyileştirici güce sahip olan kolostrum, vücudumuzun doğal yaşlanma etkileriyle mücadele etmek için ihtiyaç duyduğu birçok aktif maddeyi içeriyor. Yaşlanmaya karşı en büyük silahı; DNA'nın yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olan telomeraz enzimidir. Telomeraz, DNA ipliklerinin kısalmasını önlemeye yardımcı olup cilt hücrelerinin kendilerini tekrar tekrar kopyalamasını sağlar.

Telomerlerin korunması ile telomeraz enzimi arasındaki bağlantıyı gösteren ilk çalışma 2009'da Nobel ödülü almıştı. Kolostrum da telomerazı aktive etmesiyle biliniyor. Geleneksel şifa kültüründe bu madde ne için kullanılırmış?

Günümüzde ilk sütün, yani anne sütünün değerinin yeni yeni anlaşıldığına, en değerli içerik olduğunun son yıllarda farkına varıldığına dair bilgiler mevcut. Bir kısmı doğru, çünkü geçmişte annelerden ilk günlerde gelen bu sarımsı renkteki sütün bozuk olduğu düşünülüp sağılıp atılması istenirmiş. Ancak çok daha geriye gidersek, kolostrumun şifa olduğunun toplum tarafından da bilindiğini söylemek mümkün. 1553-1604 yılları arasında yaşayan ünlü doktorlardan Thomas Muffet, "Health Improvement" kitabında anne sütünün sadece bebekler için değil, hasta erkek ve kadınlar için de oldukça şifalı olduğunu savunmuştur. Bazılarımızın bilip halen uyguladığı, bebeklerin küçük rahatsızlıklarında harici olarak da anne sütünün kullanılması çok eskiden kalan, şifacı kadın atalarımızdan gelen kıymetli bir bilgidir.

Dünyada başka örneği var mı böyle bir cilt bakım ürününün?

Kolostrum, dünyada daha çok ilaç ve veterinerlikte kullanılan bir hammadde. Cilt bakımında birtakım denemeler yapılmış olsa da dünyaya yayılmış herhangi bir marka mevcut değil. Bunun nedeninin hammaddenin gerçek anlamda çok maliyetli olmasına bağlıyorum. Bu kadar özel hammaddeler daha çok ilaç sektöründe kullanılmaya değer görülüyor; ancak ben cildimizin de bu değeri fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum.

Hammaddeyi nasıl temin ediyorsunuz? Bu madde normalde ne için üretiliyor?

Kolostrumun temini için Avrupa'da birçok çiftlik ve hammadde üreticisini gezdikten sonra, yüksek kalitede üretim yapan bir firma ile çalışmaya karar verdik Çekya'da. Kolostrum, özel bir lojistik operasyon ile üretim sürecine alınarak işleniyor. Aslında sağlık sektöründe çok fazla kullanılan bir hammadde. Bağışıklık sistemi hastalıklarında, onkolojide, kısırlıkta ve birçok farklı sağlık sorununda aktif olarak kullanılıyor. Bunun dışında, veterinerlikte de oldukça önemli bir yeri var.

Güzellik sektörü kolostrumu yoğun olarak kullanmaya başlarsa, bu sizce bir risk oluşturur mu hayvanlar açısından? Ya hayvanların yavrularına kalmazsa bu kıymetli içerik?

Yola çıktığımda, bir anne olarak bu benim de çok sorguladığım bir konuydu. Ancak bu noktada, doğru üreticilerle çalışmak bence işin en önemli kısmı. Avrupa zaten bu konularda oldukça hassas. Sığırlar, kolostrumu yavrunun ihtiyacı olan miktarın oldukça üzerinde üretiyor; ki bununla ilgili yayınlanmış makaleler de var. Artan kısım da sağlık sektöründe kullanılıyor. Maliyetler de oldukça yüksek olduğu için, kozmetik sektöründe çok yüksek bir talep oluşabileceğini zannetmiyorum. Sadece özel ürünlerde kullanılmaya devam edecektir, diye düşünüyorum.

YILSONUNA KADAR DUBAİ İLE İŞ BİRLİĞİ YAPACAK

Dermalista Laboratories için yaklaşık 1 milyon dolar yatırım yaptığı bilgisini paylaşan Bengühan Bora Usta, şu an günlük 20 bin kutu üzerinde üretim kapasitesine sahip olduklarını belirtiyor. İhracat için Avrupa ülkeleriyle görüşmelerinin sürdüğünü aktaran Usta, "Yıl sonuna kadar, ilk olarak Dubai ile bir iş birliği yapacağız.Yeni yıl ile birlikte, yavaş yavaş yeni cilt bakım ürünlerimizi de piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Mevcut ürünlerimiz yetkili eczaneler ile Trendyol, Hepsiburada gibi satış kanallarında yer alıyor. 2023 yılı sonuna kadar, itriyat tarafı güçlü eczanelerde olmayı, dijitalde farklı pazar yerlerinde yer almayı hedefliyoruz. Dünyada halihazırda, bu kadar özel olan kolostrum hammaddesini cilt bakım ürünlerinde kullanmış ve global anlamda kendini ispat etmiş bir marka yok. İşte tam olarak hedefimiz, ilk kolostrum markası olmak. Bu mucizevi içerik ile dünyada bir Türk markası olarak adımızı duyurmak ve ülkemizi gururlandırmak istiyoruz.

PAZARLAMA EĞİTİMİ ALIP GİRİŞİMCİ OLDU

1987'de İstanbul'da doğan Bengühan Bora Usta, Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki lisans eğitiminin ardından Manchester'da pazarlama alanında aldığı eğitimle akademik kariyerini sürdürdü. Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Usta, halen akademik kariyerine devam ediyor. Profesyonel kariyerine Medyapım'da adım atan Usta, global ve lokal birçok reklam ajansında çalıştı. Dokuz yıl önce Minimalista Reklam Ajansı'nı kuran Usta, 2020'de ise uzun zamandır aklında olan girişimciliğe atım atarak Dermalista Laboratories markasını hayata geçirdi. Usta, evli ve iki çocuk annesi.

BİZE ULAŞIN