TT Ventures’tan girişim ekosistemine destek

TT Ventures, ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin önemli paydaşlarından biri. Türk Telekom’un yenilikçi iş fikirlerini desteklemek üzere hayata geçirdiği oluşum, her geçen yıl destek yelpazesini genişletiyor. TT Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan, “Teknoloji iyiliğe ve faydaya dönüyorsa değerlidir” diyor.
06.12.2022 14:14 GÜNCELLEME : 07.12.2022 00:00

Türk Telekom'un hayata geçirdiği girişim sermayesi yatırım fonu TT Ventures, ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin büyümesine katkı sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Girişimcilerin yenilikçi iş fikirlerini destekleyerek, stratejik yatırımlar ile gelişmiş bir girişimcilik kültürünün ülkemizi geleceğe taşımasına öncülük ettiklerini ifade eden TT Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan, "Dünya ekonomisinin ve şirketlerin işleyişlerinin nasıl değiştiğine baktığımızda topluma hizmet eden yenilikçi fikirleriyle teknolojiye yatırım yapan ve kendini dönüştüren şirketlerin önem kazandığını görüyoruz diyor. Genel Müdür Özhan, TT Ventures bünyesinde girişimlere, kurumsal girişim hızlandırma programı PİLOT ile destek vererek, başarılı girişimlere yatırım yaparak ve onlarla iş birliği imkanlarını değerlendirerek onların yanlarında olduklarını belirtiyor.

SOSYAL ETKİ ALANI YÜKSEK TEKNOLOJİLER ODAĞA ALINDI

TT Ventures olarak, sektörlerine değerli paydaşlar kazandırırken yeni fikirleri ürüne dönüştürecek mekanizmaların gelişmesi için gerek yatırım gerekse mentorluk desteğiyle girişimcilerin oyunun içinde olduğu bir sisteme katkılarını sürdürdüklerinin altını çizen Özhan, "Yüksek büyüme potansiyeli olan, başlangıç ve orta kademedeki girişimleri destekliyoruz. Ayrıca odak alanlarımıza sosyal etki alanı yüksek, topluma fayda sağlayacak teknolojileri de ekledik. Bizim için teknoloji; insana, iyilik ve fayda olarak dönüyorsa değerli" diye konuşuyor.

TT Ventures olarak girişimlerde öncelikle teknoloji alanında fark yaratacak bir iş fikrinin olmasını kritik bulduklarını ifade eden TT Ventures Genel Müdürü Özhan, "Bu fikri girişime dönüştürürken de günümüzün ihtiyaçlarını iyi okumak ve trendleri yakından takip etmek önem taşıyor. Yükselen değer olan karşımıza çıkan konular; ağırlıklı olarak enerji, sağlık, eğitim, yapay zekâ, dijital çözümler, finansal teknolojiler, blockchain, IOT ve ICT gibi alanlar… Biz de yatırımlarımızı yaparken, odak alanlarımızda yer alan sektörlerdeki yenilikçi ürünlere yönlendirerek hem ülke ekonomisi hem de Türk Telekom için değer üretiyoruz. Geniş kitlelere fayda sağlayacak, temel iş kollarına destek olacak, şirketleri büyüterek ek değer yaratacak projeler geliştirmeye odaklanıyoruz. Nitelikli üretimin, istihdamın ve refaha ulaşmanın en önemli anahtarı: yenilikçi fikirler ve girişimcilik" diyor.

DİKKAT ÇEKEN GİRİŞİMLER

Bu doğrultuda, dijital patoloji alanında hizmet sunan yerli yazılım şirketi Virasoft'a yatırım yaparak son dönemde önemi çok daha iyi anlaşılan sağlık sektörünün dijitalleşmesine katkı sağladıkları bilgisini veren Özhan, destekledikleri girişimlerle ilgili olarak da şu bilgileri aktarıyor:

"Eğitim alanındaki yatırımımız ise, PİLOT mezunlarımızdan, oyunlaştırılmış eğitim platformu MentalUP oldu. Çocuklar için kişiselleştirilmiş eğitici zekâ oyunları hizmeti sunan MentalUP, uzaktan eğitim sürecinde de önemli eğitim kurumlarının tercihi olarak kısa sürede uluslararası bir değerimiz hâline geldi. Hem yurtiçinden hem de yurtdışından yatırım alan MentalUp, Amerika, Kanada, Avustralya, İngiltere ve Güney Amerika'da faaliyet göstererek ülkemizi gururlandırıyor.

Sağlık, enerji ve eğitim alanlarındaki yatırımlarımızla yeni 'unicorn'lar ortaya çıkarmayı hedeflerken, yakın zamanda yapay zekâ ve telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren Syntonym, Optiyol, QuantWifi ve B2Metric olmak üzere dört yeni girişime daha yatırım yaptık. Böylece TT Ventures ile yatırımcısı olduğumuz girişim sayısını 13'e çıkardık.

Kısa süre önce Türk Telekom Grubu'nun da yatırımcılarından biri olacağı TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nu hayata geçirdik. Yerli ve yabancı yatırımcıların katılımının amaçlandığı bu fon ile global büyüme potansiyeline sahip inovatif teknoloji girişimlerine yatırım yapmayı, Türk Telekom Grubu'nun da stratejik destekleri ile yatırımcılarımıza finansal getiri sağlamayı hedefliyoruz. Amerika'da faaliyetlerine başlayan grup şirketimiz TTG Ventures ile yapacağımız stratejik iş birlikleri ile Türk Telekom'un girişimler adına Türkiye ve global pazarlar için bir teknoloji köprüsü olmasını hedefliyoruz."

PİLOT İLE GİRİŞİMLERE 20 MİLYON TL'Yİ AŞAN YATIRIM

TT Ventures'ın yakın zamanda yenilenen yapısıyla birlikte Türk Telekom'un kurumsal girişim hızlandırma programı PİLOT da TT Ventures çatısı altında yoluna devam ediyor. PİLOT'la her yıl 20'ye yakın teknoloji girişimini destekledikleri bilgisini veren TT Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan, "PİLOT'a seçilen ekipler, üç ay süresince Türk Telekom'un geniş mentor ağına, büyük yatırımcılara ve Türk Telekom'un iş bağlantılarına erişim olanağı bulurken, TT Ventures'tan doğrudan yatırım alma fırsatına da erişiyor. Alanında uzman kişilerin verdiği eğitimlerin ardından programı başarı ile tamamlayan ekipler arasından seçilen girişimler altı haftalık Amerika programına katılma fırsatı yakalıyor. Ekiplere ayrıca ofis alanı, teknoloji altyapısı, mobil iletişim paketi ve tanıtım destekleri de sunuyoruz. Bu yıl 10. dönemi devam eden PİLOT'tan bugüne kadar 91 girişim mezun oldu; 5'i PİLOT mezunu 13 girişime bugüne kadar yaptığımız yatırım miktarı 20 milyon TL'yi aştı" diyor.

PİLOT programı için her geçen sene sunulan faydaları artırdıklarına da değinen Özhan "Bu yıl PİLOT'ta yapay zekâ, dijital reklam, medya servisleri, blok-zincir tabanlı tokenizasyon, artırılmış gerçeklik, yeni nesil sağlık uygulamaları, otonom online market uygulaması gibi yeni gelişen alanlarda özel teknoloji çözümleri geliştiren 13 girişim yer alıyor. Program sonunda seçilen girişimler altı haftalık ABD programına katılma hakkı elde edecek. İş hacimleri ve istihdama katkılarıyla da gurur kaynağımız olan PİLOT mezunu girişimlerin bu yıl sonunda sağladıkları istihdamın bin 500'e yaklaşmasını bekliyoruz. İngiltere'den Amerika'ya, Hindistan'dan Pakistan'a, Kore'den Japonya'ya kadar küresel arenadaki faaliyetlerle göğsümüzü kabartan mezunlarımızın aldıkları toplam yatırım tutarı da 16 milyon doları geçti. Türkiye'nin sadece tüketen değil; teknoloji üreten, hatta dünyaya teknoloji ihraç eden bir ülke olarak teknoloji ve haberleşme alanında çok daha ileri noktalara gelmesini önemsiyoruz. Bu doğrultuda TT Ventures olarak yatırım portföyümüzü küresel çapta ölçeklendirilerek Türkiye'den önemli girişimlerin dünyaya açılmasını amaçlıyor, başarılarını global arenaya taşıma potansiyeli olan 'unicorn'ların ortaya çıkmasına destek oluyoruz" diye konuşuyor.

BİZE ULAŞIN