Yatırımcıların gözünden girişimciliğin yarını

8. Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi’nin ikinci panelinde “Yatırımcıların Gözünden Girişimciliğin Yarını” konuşuldu. Ekosisteme katkıda bulunan şirket yetkilisi panelistler, yatırımlarının detaylarını paylaştı. Girişimciler için fon bulmak giderek kolaylaşıyor.
04.05.2023 14:34 GÜNCELLEME : 05.05.2023 00:00

8. Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi'nde gerçekleşen "Yatırımcıların Gözünden Girişimciliğin Yarını" panelinde, Sentez Medya Grup Başkanı ve Para Dergisi Yazarı Musa Savaş moderatör olarak görev aldı. Panelde, Re-Pie Portföy Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Alim Telci, 212 Kurucu Ortağı Ali Karabey, Startupfon Kurucu Gülsüm Çıracı ve APY Ventures Yöneticisi Mustafa Keçeli görüşlerini aktardı.

212 Kurucu Ortağı Ali Karabey, globale çıkma potansiyeli olan değil globale çıkmış şirketlere yatırım yaptıklarını belirtti. Karabey, "Bundan dolayı bizim şirketlerimiz aslında 2022'de oldukça hızlı büyüdü. Fakat gördüğümüz şu var ki, daralma devam ediyor. Dünya piyasalarında faiz artışı devam edecek gibi gözüküyor" dedi. Coğrafyamızda sermaye açığı olduğunu söyleyen Karabey, "O kadar fazla sermaye açığı var ki bizim coğrafyamızda, bizler naçizane başka arkadaşlar bu boşluğu bir şekilde doldurmaya çalışıyorlar. Mentor havuzu çok önemli. Yani sermaye açığı. Bir şekilde bu şirketlere aslında yatırım yapmak kolay, ama sonrasında bunları dünya çapında yapmak için kim destek olacaksa bu grubu bir araya getirmek önemli. Onlara bu desteği vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"28 ŞİRKETE YATIRIM YAPTIK"

Toplamda 28 şirkete yatırım yaptıklarını belirten Karabey, bunlardan 19'unun, dünyadaki farklı ülkelere teknoloji sattıklarını söyledi. Karabey, "O yüzden biz 2011'den bu yana yapmakta olduğumuz gibi tam gaz bu şirketlere desteği vermeye devam edeceğiz" dedi. Karabey, 10 yıl sonra hangi şirketler uluslararası piyasalarda başarılı olabilir diye öngörülerde bulunmaya çalışıp değişik şirketlere bu sermayeyi dağıtmaya çalıştıklarını belirtti. Karabey, "Biz haftada 50 yeni şirkete bakıyoruz. Şu anda bakmakta olduğumuz ve yatırım aşamasına girmeyi düşündüğümüz iki-üç şirket var. 212 olarak biz 2011'den bu yana aktifiz" dedi.

YEDİ DÖNEMDİR DEVAM EDİYOR

APY Ventures, aslında Albaraka Portföy'ün bir iştiraki ve inisiyatifi. Bünyesinde yatırım yapan 25 fon bulunuyor. Buna ek olarak da hızlandırma programı Garaj var. Kurulan yapıyı ortak alanları ve stratejiden bahseden APY Ventures Yöneticisi Mustafa Keçeli, "Albaraka'nın ekosisteme katkısı kurum içi girişimcilik programlarıyla 2015 yılında başlıyor. Sonrasında bu Albaraka Garaja evriliyor ve bir hızlandırma programı hayata geçiriliyor. Yedi dönemdir bu program devam ediyor ve her yıl ortalama 20 şirket, bu programdan yararlanma fırsatı elde ediyor" dedi. Girişim sermayesi tarafında ise 2019'da başladıklarını belirten Keçeli, ilk fonlarının Garaj'dan mezun olan şirketlere yatırım yapmak üzere kurulmuş bir fon olduğunu belirtti. Keçeli, sadece kendi fonlarını değil aslında başka kurumların fonlarını da yönettiklerini belirtti. "Genel olarak ise yurtdışına çıkma potansiyeli olan ya da global pazarlarda ürünün pazarlayabilmek şirketlere odaklanıyoruz" diyen Keçeli, "40'ın üzerinde şirkete yatırım yapmışız. Devam yatırımlarımız tabii oluyor. Ortalama yatırımlarımız 500 bin dolar civarında. Onu biraz artırmaya başladık. Ayrıca Albaraka Teknoloji diye yaklaşık 300 kişinin çalıştığı bir teknoloji firmamız var" şeklinde konuştu. Daha fazla girişimciyi, girişimci adayını nasıl besleriz ve daha fazla kuluçka firması nasıl bünyemize alırız diye düşündüklerini de belirten Keçeli, "Biraz onun derdindeyiz. Bir yandan da yeni fon çalışmalarımız var. Dikeylerde özellikle tarım fonu çok ilgimizi çekiyor. Tarım sektörüne yönelik oradaki geleneksel tarım işletmeleriyle yeni nesil tarım teknolojilerinde çalışan girişimcileri bir araya getirmeyi nasıl başarırız diye kafa yormaya başladık. Umuyorum yıl sonuna doğru bir de bu tarafta bir fon başlangıcımız olacak diye umut ediyorum" şeklinde konuştu.

ALTERNATİF FON YÖNETİM ŞİRKETİ

Re-Pie Portföy, 2015 yılında kurulan ilk alternatif fon yönetim şirketi. Re-Pie Portföy Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Alim Telci, 2020 yılında da bütün operasyonlarını sadece alternatif fon değil, bütün menkul hükümet fonlarını genişletmiş durumda olduğunu belirtti. Telci, "Türkiye'de istihdam sermaye piyasası mevzuatının bir güzelliği var. Bize verdiği çok geniş bir alan var. En küçük ölçekli start-up'tan büyük ölçeklilere kadar yatırım yapabiliyoruz" dedi.

"Bu yıl 19-20 yatırım planlıyoruz"

Gülsüm ÇIRACI / Startupfon Kurucusu

2022 yılı bizim için çok yoğun geçti, çünkü start-up'ların ve fon kuruluşumuzun ilk yılıydı. Girişimlere toplam 14 yatırımımız oldu, 10 tanesi 2022'deydi. Bu anlamda neredeyse her ay bir yatırım yaptık. 2023'e bakacak olursak; hemen yılın başında depremin olması, tüm yatırımcıların herhalde gündemini değiştirdi. Dolayısıyla biz de deprem gündemi nedeniyle birazcık yavaşladık. Ama şu anda tekrar hazırlandık. Biz çok genç bir firmayız henüz. İkinci yılımızdayız, bu nedenle yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu yıl da yaklaşık 19-20 yatırımla devam etmeyi planlıyoruz. Türkiye'nin birçok sanayileşmiş şehri var. Eğer biz Anadolu'daki insanlara start-up yatırımını anlatabilirsek daha sonrasında start-up'lara yatırım yapabilirler ve melek yatırımcı olabilirler. Zaten Startupfon iş modeli buradan doğdu. Anadolu'daki yatırımcılara, biz de melek yatırım aldığımızı anlattığımızda aslında güzel bir ilgiyle karşılaştık. Çünkü bu insanlar kendi işlerinde riski biliyorlar. Kendi işlerini kurmuş ama geleneksel sektörlerde faaliyet gösteren insanlar, sanki bir start-up'a nasıl yatırım yapılacağı mekanizmasını bilmiyordu. Bunları anlatmaya başladıkça oradan bir kitle ikna oldu. İkna olmaya devam ediyor ve katılıyorlar. Şu anda start-up fonu yatırımcılarının yaklaşık yüzde 60'ı Anadolu'daki yatırımcılardan oluşuyor. Mesela biz bir etkinlik başlattık bu kapsamda Bursa'dayız. Geçen ay İzmir'deydik. Ondan önce Ankara'daydık. Haziranda yine İstanbul'da yapacağız. Bu şekilde aslında biz bunu bir misyon edinerek bu yatırımcılara, geleneksel sektörlerdeki yatırımcılara, fonlara nasıl girilir, bunu göstereceğiz. Anadolu'daki yatırımcıya ilk anlattığımızda tabii çok daha zordu. Konuyu anlatmak start-up yatırımcılarını anlatmak… Çünkü ister istemez o geleneksel tarafa gidiyor. Tabii, Türkiye'deki başarılı girişimlerin son 23 yılda çıkmasıyla medyanın da bunu göstermesiyle bu değişiklik olmaya başladı. Yani artık bu sorular değil; nasıl katılabilirim ya da katılırken nasıl, nelere dikkat etmem lazım, girişimciyi nasıl değerlendirmeliyiz gibi sorulara yanıt veriyoruz. Azınlık hissedar olmayı artık çok daha rahat kabul ediyorlar.

BİZE ULAŞIN