Avrupa'yı bor ile ısıtacak

Türk mühendisler tarafından 12 yıllık bir Ar-Ge ile geliştirilen teknoloji, Avrupa'nın eski binalarına çözüm olacak.
21.04.2021 13:59 GÜNCELLEME : 27.04.2021 11:39

ÜRÜN DİRİER / Bor madeninden nanoteknoloji ile çevreci enerji teknolojileri geliştiren Dr. Malik Çağlar, Avrupa şehirlerinde konutların büyük çoğunluğunu oluşturan eski yapıların dekarbonizasyon sorununa çözüm üretti. Türk mühendisler ile tamamen yerli imkanlarla 12 yıllık bir Ar-Ge sonucu geliştirilen patentli EHP teknolojisi bu yıl itibariyle birçok ülkeye transfer edilecek.

Avrupa Birliği ülkelerinin, Paris Anlaşması çerçevesinde sera gazı salınımını 2030'a kadar yüzde 55 oranında azaltması öngörülüyor. Bu bağlamda ortaya konan Yeşil Mutabakat çağrısı, kentlerin ısıtılmasında şimdiye dek hiç kullanılmamış olan, düşük sıcaklıktaki yenilenebilir atık ısı kaynaklarından yararlanılmasını hedefliyor. 35 derece atık ısı kaynaklarının binaların ısıtılmasında kullanılmasını öngören 5. nesil ısıtma teknolojilerinin önündeki en büyük engel ise, Avrupa şehirlerinde önemli bir yer tutan eski binalar. Bu teknolojiler eski binaların ısıtma sistemlerine entegre edilemiyor. Ankaralı Enover Enerji'nin 12 yıllık Ar-Ge sonucunda tamamen yerli mühendislerle geliştirdiği EHP teknolojisi, Avrupa'nın dekarbonizasyon hedefine çözüm olacak. Bu yıl itibariyle birçok ülkeden ilgili firmalar ile teknoloji transferi görüşmeleri yaptıklarını ifade eden Enover Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, "Teknolojimizi transfer etmek isteyen ülkeler arasında başta İngiltere, Almanya ve ABD olmak üzere, Fransa, İtalya, Belçika, İrlanda, Polonya, Baltık ülkeleri, Rusya ve Çin bulunuyor. Bu ülkelerden dev firmalar ile görüşmelerimiz sürüyor. Gizlilik sebebiyle firma isimlerini veremiyoruz ama bu yıl itibariyle teknoloji ihracatına başlamış olacağız" dedi.

Avrupalı konutlar 50 yıldan yaşlı

Yeni binalarda kullanılabilen çevreci teknolojilerin Avrupa ülkelerindeki konutlaşmanın büyük çoğunluğunu oluşturan eski yapılarda kullanılamadığını belirten Dr. Çağlar, "Avrupa'daki konutların büyük çoğunluğu 50 yıldan yaşlı. Geliştirdiğimiz teknoloji dünyada bilinen en hızlı, en maliyet etkin, en ucuz, en basit ve yatay çalışabilen üç fazlı transfer ürünüdür. Başta Gazi Üniversitesi olmak üzere birçok uluslararası akredite enstitü ve kuruluş tarafından tescillenen ve tamamı patentlenen EHP teknolojimizi, Türkiye'nin en önemli stratejik madeni olan bor madeninden nano teknolojiyle geliştirdik. Bu teknoloji, çevreci kuruluşlarca eski yapıların dönüşümünde tek akılcı ve çevreci çözüm olarak değerlendirilmekte" diye konuştu.

Hedef 1 milyar dolar teknoloji ihracatı

Hedeflerinin bu ısıtma teknolojisini tüm dünyaya yaymak olduğunu belirten Dr. Çağlar şunları aktardı: "10 yılda 1 milyar dolar teknoloji ihracatı öngörüyoruz. Sadece konutlarda değil, savunma sanayi, enerji santralleri, demir çelik sanayi, tekstil sanayi, ısıtma ve soğutma sanayi gibi ısının transfer edilmesi ve geri getirilmesi gereken tüm sektörlerde son derece verimli, hızlı ve düşük maliyetli olup yatayda çalışabilen bir sisteme sahibiz. Bu sayede bütün büyük sanayi tesislerinde atık ısıdan son derece kolay ve ucuz bir yöntemle geri kazanılan ısı enerjisi, ciddi oranda enerji tasarrufu sağlarken, karbon salınımını da en düşük seviyelere çekiyor."

Dr. Malik Çağlar Kimdir?

1995 yılında Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden tıp doktoru olarak mezun olduktan sonra enerji sektöründe çalışmaya başladı. 2003-2007 döneminde Avrupa Birliği'ndeki çeşitli rüzgar enerjisi projelerini ve Finlandiya'da WinWinD ile Danimarka'da Vestas Rüzgar Sistemleri gibi türbin üreticilerini yerinde inceledi. 2007 yılından itibaren güneş enerjisi çiftlikleri ve fotovoltaik ekipman üretimi üzerine çalışmaya başladı. Yenilenebilir enerji ile ilgili yeni mevzuat taslağının hazırlanması için Türkiye Enerji Meclisi Konseyi ile üç yıl çalıştı. Şu an Türkiye Ticaret ve Borsalar Odası Enerji Komitesi Danışmanlığı yapan Çağlar, Enover Enerji firmasında nano bor teknolojilerinin enerji verimliliğinde kullanılması üzerine patentli teknolojiler geliştiriyor.

BİZE ULAŞIN