Katar’ın siber güvenliği Türk firmaya emanet

Beam Teknoloji, Katar Ulaştırma Bakanlığı tarafından Siber Güvenlik Test ve Değerlendirme Merkezi olarak tanındı.
30.04.2021 12:24 GÜNCELLEME : 30.04.2021 12:24

Beam Teknoloji, Katar Ulaştırma Bakanlığı tarafından Siber Güvenlik Test ve Değerlendirme Merkezi olarak tanındı. Beam artık bağımsız test ve değerlendirme merkezi olarak Katar başta olmak üzere Körfez ülkelerine teknoloji ihracatı yapacak. Katar Ulaştırma Bakanlığı tarafından lisanslanan ilk Türk şirketi unvanına sahip olan Beam, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Teknogirişim Sermaye Desteği ile 2011 yılında kurulmuştu.

Dijital dönüşüm ve 5G süreçlerinin hızlanması ile siber saldırıların da gözle görülür bir şekilde artış gösterdiğine vurgu yapan Beam Teknoloji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Mehmet Çakır, "Akıllı ev eşyalarından kritik altyapılarda kullanılan teknoloji çözümlerine kadar bir çok ürün 7 gün 24 saat saldırı riski barındırıyor ve söz konusu ürünlerin yetkin, bağımsız değerlendirme merkezlerince detaylı bir şekilde test edilmesi ve sertifikalandırılması özellikle satın alımlarda güvenli ürün tedariğinin en temel unsurlarından biri. Örneğin ABD'de ve AB içerisinde teknoloji alanında birçok ürün ancak güvenlik sertifikasyonlarına tabi olarak tedarik edilebiliyor. AB tarafından 2019 Haziran ayında kabul edilen Siber Güvenlik Kanunu ile de ürün sertifikasyonlarının önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaşacağı tahmin edilmekte" diyor.

Türkiye ile Katar arasında stratejik işbirliği

10 yılda binin üzerinde farklı ürünü test ettiklerine ve çok farklı platformlarda test kabiliyetleri bulunduğuna vurgu yapan Çakır şu bilgileri aktarıyor: "Tedarik edilen ürün ve sistemlerin güvenliği noktasında uluslararası standartları uygulamaya koymak isteyen Katar Hükümeti de sertifikasyon altyapısının kurulumunu tamamladıktan sonra bizi davet etmiş ve gerekli prosedürlerin tamamlanması ve sözleşmelerin imzalanması ile Ulaştırma Bakanlığı altında ürün ve sistem güvenlik değerlendirme merkezi olarak gerekli lisansları vermiştir. Savunma Sanayi başta olmak üzere birçok alanda Türkiye ile Katar arasında sürdürülen stratejik iş birliği çerçevesinde Siber Güvenlik de önemli konu başlıklarından biri olarak yer almaktadır."

BİZE ULAŞIN