5 yıl içinde yeni bir çağ başlayacak

“Beş yıl içinde iş hayatında yeni bir çağ başlayacak” diyen Champs Kurucu Yöneticisi Mahir Tüzün, işverenlerin mekan bağımsız çalışanlara yöneldiğine dikkat çekti.
20.08.2021 13:07 GÜNCELLEME : 20.08.2021 13:07

Pandemi dönemi çalışanların daha fazla bağımsızlığa sahip olma ve kendi şartlarına göre iş yapma beklentisini yükseltti. Bu ihtiyaç sonrası uzaktan çalışmaya yönelik yeni hedefler belirleyen dev şirketler hibrit modeli kalıcı hale getirmeye hazırlanıyor. Çalışan stresini önlemek ve iş yerinde verimliliği artırmak için uzaktan çalışma ekosisteminin daha da yaygınlaşacağına dikkat çeken Champs Kurucu ve Yöneticisi Mahir Tüzün, "Özellikle bağımsız çalışanların gün geçtikçe sayısı artacak. Sağladıkları maliyet avantajı ile de iş dünyasında büyük bir ekonomik değişim başlatacaklar" dedi.

Pandemiyle birlikte uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşması iş esnekliğini lüksten beklentiye dönüştürdü. Çok uluslu şirketler çalışanın motivasyonu artırmak ve verimliliği yukarılara taşımak için hibrit çalışma modeline yöneldi. Serbest zamanlı çalışmaya dayalı yeni nesil iş modelleri Türkiye'de ve dünyada önemli bir ekonomi yarattı. Yapılan araştırmalar Türkiye'de şirketlerin yüzde 45'inden fazlasının uzaktan çalışmayı kalıcı hale getireceğini gösteriyor.

"Beş yıl içinde iş hayatında yeni bir çağ başlayacak"

İş dünyasının geleceği olan Gig ekonomi modelini temel alan bir girişimcilik ekosistemi kurarak bağımsız marka elçilerini, hizmet almak isteyen kurum ve kuruluşlarla bir araya getiren Champs Kurucu ve Yöneticisi Mahir Tüzün bağımsız çalışanların ticarette yeni bir çağ başlatacağına dikkat çekerek konuşmasında şunlara değindi: "Önümüzdeki beş yıl içinde kendi işinin patronu olan bağımsız çalışanlar yeni dijital teknolojilerle uyum içinde, şirketlere maliyet avantajı sağlayarak büyük bir ekonomik değişime neden olacak. Dünya pandemi ile birlikte dijital dönüşüm hızına ivme kazandırarak bir evrim sürecine girdi. Bu dönemde birçok büyük ölçekli kurumun hali hazırda uyguladığı evden çalışma modeli genel bir çalışma iklimine dönüştü ve bir kültür halini aldı. Yükselişte olan startup, teknoloji temelli iş modelleri ve dijital kökenli çalışma stilleri artık klasik anlayışın hakimiyetini zayıflattı. Araştırmalar esnek çalışma sistemini uygulayan şirket çalışanlarının yüzde 62'sinin yüksek performans gösterdiğini kanıtlıyor. Hibrit ve uzaktan çalışma ortamlarının esnekliğini deneyimleyen pek çok kişi eski çalışma düzenine geri dönmek istemiyor. Birçok işveren işin geleceğini anlamak üzere önemli çalışmalar yaparak, hızlıca uyum sağlayıp bir yol haritası belirliyor."

"İşverenler mekan bağımsız çalışanlara yöneldi"

Araştırmalar ABD iş gücünün yüzde 36'sını oluşturan serbest çalışanların 2027 yılına kadar yüzde 50 oranında artacağını gösteriyor. Serbest çalışma ekonomisinin henüz büyüme aşamasında olduğunu ve büyük fırsatlar barındırdığını kaydeden Mahir Tüzün, "Pandemi çalışma modellerinde birçok değişimi kalıcı hale getirdi. Ve yakın zamanda klasik yöntemlere bir geri dönüş öngörmüyorum. Gig ekonomisi tüm dünyada hızla yaygınlaşırken çalışma modelleri güncellenerek daha da büyük dönüşümlere sebep olacak. İş yapış şekillerine hazırlıklı olabilmek ve çalışanlarını geleceğe en iyi şekilde adapte edebilmek için büyük şirketler şimdiden çalışmalara başladı. İşin nerede, ne zaman yapıldığından ziyade, sonuçlara odaklanan işverenler mekan bağımsız çalışabilenlere yöneldi. Champs olarak 2021 yılı için dünyadaki gelişmelere ve iş süreçlerinde yaşanan dinamiklere uygun olarak dijitalizasyon ve inovatif yatırımlarımızı hızlandırıyoruz" diye konuştu.

BİZE ULAŞIN