30 milyon dolar yatırım yaptı, atık lastikleri hammaddeye dönüştürecek

Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli lider markası Petlas’ı da bünyesinde bulunduran AKO Grup, 30 milyon dolar yatırımla Türkiye’de bir yılda oluşan atık lastiğin dörtte birini nitelikli hammaddeye dönüştürecek Avrupa’nın en büyük entegre Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisini hizmete soktu.
25.07.2022 17:53 GÜNCELLEME : 26.07.2022 00:00

Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli lider markası Petlas'ı da bünyesinde bulunduran AKO Grup, 30 milyon dolar yatırımla Türkiye'de bir yılda oluşan atık lastiğin dörtte birini nitelikli hammaddeye dönüştürecek Avrupa'nın en büyük entegre Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisini hizmete soktu. AKO Grup, Türkiye'deki atık lastiklerin dörtte birini tek başına dönüştürecek.

AKO Grup, Ankara Temelli'de hizmete açılan 80 bin metrekaresi açık, 21 bin metrekaresi kapalı olan Avrupa'nın en büyük entegre Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisinde yıllık 75 bin ton lastik atığı ayrıştırılarak yeniden kullanılabilir yarı mamule dönüştürülecek. Dönüştürülen atık lastiklerden elde edilen rejenere kauçuk ve çelik gibi sanayi kollarının ihtiyaç duyduğu nitelikli ham madde olarak üretime kazandırılacak. Kauçuk malzemeler tesise entegre halde işler hale gelen lastik kaplama ünitelerinde lastik kaplamada da kullanılıyor. Lastik sektörünün en büyük sürdürülebilirlik hamlesi olarak değerlendirilen tesisle yılda 75 bin ton lastik atığın çevreye zarar vermesinin önüne geçilerek ve bir yılda 280 bin 000 ton karbon salınımının engellenmesi hedefleniyor.

AKO Grup, lastik bayileriyle atık lastikleri toplayacak

Türkiye'deki en büyük satış ağına sahip AKO Grup'a bağlı bin 200'den fazla Petlas, Starmaxx, Falken, Dunlop, Uzman Lastik ve Oto Çarçabuk bayileri aracılığıyla toplanacak atık lastikler Geri Dönüşüm Tesisinde dönüştürülecek. Türkiye'nin bir yıllık atık lastiğinin dörtte birinin tek başına dönüşümünü gerçekleştirilerek çevreye verilen zararın önüne geçilecek. Doğada kendi başına çözünmeyen ve bertaraf edilmesi bile çevre kirliliğine yol açan bu lastik atıklarının yeni teknoloji ile dönüşümüyle sürdürülebilir üretime katkı sağlanacak.

"Çevresel etkilere yönelik somut bir adım attık"

AKO Grup bünyesinde faaliyet gösteren, lastik sektörünün yerli sermayeli lider markası Petlas, ekonomiye katkılarını sürdürülebilir çevre için ürettiği projelerle de destekliyor. Sürdürülebilirlik adına Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisi için yaptığı 30 milyon dolarlık yatırımın yanı sıra, Petlas fabrikasında yapacağı 40 milyon dolarlık yeni yatırımlarla da çevreye duyarlı, sürdürülebilir üretim hedefini devam ettirecek.

Lastik ürünlerinin üretim aşamasında da çevre bilinci ile hareket edildiğini hatırlatan AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi S. Safa Özcan, üretimin yanında doğal kaynakların sürekliliğinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarımı için yasal yükümlülük prensiplerine uyumlu, çevreye duyarlı bütünsel bir yaklaşım benimsediklerini vurguladı.

Türkiye'nin ilk entegre lastik geri dönüşüm tesisinin hizmete girmesini değerlendiren S. Safa Özcan, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye'de kullanılmış lastiklerden oluşan yıllık yaklaşık 300 bin ton atığın tümü geri dönüştürülemiyor ve bazı kısımları yakılıyor. Bu da yarattığı hava kirliliği ile çevreye olumsuz yansıyor. Türkiye'nin atık lastiğinin yaklaşık dörtte birini dönüştürecek kapasitedeki bu tesisle, mobilitenin çevresel etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik somut bir adım atmış oluyoruz. Eski nesil geri dönüşüm tesislerinden farklı olarak bu yatırımla elde edilen rejenere kauçuk ve çelik üretimde de kullanılabilir niteliğe kavuşacak."

BİZE ULAŞIN