"Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 43’ü sanayide"

Dünyada 150 yıl Türkiye’de ise 70 yıldır sanayi işletmelerine hizmet veren Atlas Copco Kompresör Tekniği'nin Türkiye Genel Müdürü Nuri Köse, 2030 yılına kadar yeşil üretimle emisyonlarını yüzde 50 azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Köse, "Türkiye'de toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 43’ü sanayide gerçekleşiyor" dedi.
23.02.2024 08:08 GÜNCELLEME : 23.02.2024 08:08

PARA RÖPORTAJ/ Endüstriyel ekipmanlar alanında faaliyet gösteren Atlas Copco, 1873'te İsveç'te kuruldu. Dünya genelinde 180 ülkede 50 bin çalışanı var. Şirket, 2023 yılında 16 Milyar Euro ciro elde etti. Bu cironun yüzde 45'lik kısmı Kompresör Tekniği'nden geliyor.

Atlas Copco Kompresör Tekniği geniş ürün portföyü ve yenilikçi çözümleriyle sanayide sürdürülebilir verimliliği destekleyen dünyanın lider endüstri kuruluşlarından biri. Zaman ve enerji tasarrufu sağlayan ürünleriyle sanayi işletmelerini sürdürülebilir geleceğe hazırlıyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği fabrikalarda basınçlı hava üreten makineleri üretiyor ve bu alanda teknolojiler geliştiriyor.

Türkiye'de ise 1950'den beri faaliyet gösteriyor. Aslında Türkiye'deki faaliyet geçmişi milli sanayinin gelişip büyüme tarihiyle neredeyse yaşıt. İstanbul Tuzla'daki merkezinde ve servis alanında, müşterilerine verimliliklerini artırmak için yenilikçi yaklaşımlar sunarken üretkenlik ve enerji verimliliği odaklı ürün ve hizmetler geliştiriyor. Sunduğu kompresörler ve basınçlı hava sistemleri ile ülkemizin sanayideki verimliliğine katkıda bulunuyor.

Atlas Copco Kompresör Tekniği Türkiye Genel Müdürü Nuri Köse, basınçlı hava çözümlerindeki geniş ürün yelpazesi ile demir-çelik, otomotiv, tekstil, petrokimya, çimento, yiyecek ve içecek, atık su arıtma, ilaç endüstrileri gibi birçok farklı sektöre hizmet verdiklerini belirtiyor. Her sektör ve uygulama için farklı ihtiyaç ve önceliklere uygun çözümler ürettiklerine dikkat çeken Nuri Köse, sanayi işletmeleri için 'Sürdürülebilir verimlilik' mottosuyla enerji tasarrufu ve verimlilik artışı sağladıklarını söylüyor.

Köse'nin dikkat çektiği diğer önemli bir konu sürdürülebilirlik ve karbon ayak izini azaltma konularındaki kurumsal stratejileri. Nuri Köse bunun için bir yandan enerji tüketimini diğer yandan da atık oluşumunu azaltmaya odaklandıklarını vurguluyor. 2023 yılında Tuzla'daki merkezde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanarak karbon ayak izini yüzde 45 oranında düşürdüklerini ifade ediyor.

Nuri Köse, sürdürülebilirlik çalışmalarından, enerji verimliliği çözümlerine hem globaldaki faaliyetlerini hem de Türkiye ekonomisinde milli sanayimize sağladıkları katma değeri anlattı.

Atlas Copco Kompresör Tekniği'nin globaldeki ve Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin bilgi verebilir misiniz?

İsveç'te 1873'te kurulan Atlas Copco, 180 ülkedeki müşterisi ve 50 bin çalışanı ile endüstriyel ekipmanlar alanında en önemli küresel oyunculardan biri. Tüm dünyada Kompresör Tekniği, Endüstriyel Teknik, Vakum Tekniği ve Güç Tekniği olmak üzere dört farklı iş alanında yaratıcı endüstriyel çözümler üretmeye devam ediyor.

150 yıldır enerji verimli kompresörler üreterek sanayiye ekonomik, çevresel ve sosyal açıdan sorumlu, kalıcı sonuçlar yaratmaya odaklanan Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak 1950'den beri Türkiye'de sanayiye enerji tasarrufu sağlayan çözümler sunuyoruz. İstanbul Tuzla'daki merkezimiz ve tüm Türkiye'yi kapsayan servis ağımızla, müşterilerimize verimliliklerini artırmak için yenilikçi yaklaşımlar sunarken üretkenlik ve enerji verimliliği odaklı ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Sunduğumuz çözümler ve konusunda uzman deneyimli kadromuz ile basınçlı hava sektörüne liderlik ediyoruz.

Müşterilerinize sunduğunuz ürün ve hizmetler nelerdir?

Geniş ürün portföyümüz ve yenilikçi çözümlerimizle sanayide sürdürülebilir verimliliği destekleyen dünyanın lider endüstri kuruluşlarından biri olarak, zaman ve enerji tasarrufu sağlayan ürünlerimizle endüstrileri sürdürülebilir geleceğe hazırlıyoruz. Türkiye'de sanayideki verimliliği yükselten yenilikçi kompresörler, basınçlı hava sistemleri, vakum çözümleri, endüstriyel elektrikli el aletleri, montaj sistemleri, güç ve akış çözümleri sunuyoruz. Konusunda uzman deneyimli kadromuz ile kompresör pazarına liderlik ediyoruz. Türkiye'nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren teknisyenlerimiz, servis atölyelerimiz ve geniş bayi ağımızla şirketlerin ihtiyaçlarını tek adresten karşılayarak entegre bir hizmet sunuyoruz.

Ayrıca Enerji Verimliliği ekibimizle işletmelerin ihtiyaçlarına odaklanarak enerji danışmanlığını üstleniyoruz. Enerji verimliliği uzmanlarımız tarafından gerçekleştirdiğimiz analizlerden yola çıkarak üreticilere gerçekten ihtiyacı olan çözümü öneriyoruz.

Globaldeki büyüklüğünüzden bahsedebilir misiniz?

Atlas Copco Kompresör Tekniği Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki üretim tesisleri ve 30'dan fazla markası ile faaliyet gösteriyor. Kendi Ar-Ge merkezlerimizde aralıksız geliştirdiğimiz yeni teknolojiler sayesinde sağladığımız sürdürülebilir verimlilik ve her sektöre özel çözümlerimizle de lider bir markayız. Kompresör Tekniği'nin aynı zamanda Avrupa'nın da en büyük kompresör fabrikası ve Ar-Ge merkezi ise AirPower dediğimiz Belçika, Antwerp'teki merkezimiz. Airpower bir fabrika olmanın çok ötesinde kompresör konusunda bir okul diyebiliriz.

70 yılı aşkın süredir Türkiye pazarındasınız. Türkiye'de hangi adımları izleyerek yolculuğunuzu sürdürdünüz?

1920'lerin başında ülkemizin alt yapısının gelişmesine ve sanayiye destek olmak amacıyla faaliyetlerimize distribütör kanalı ile başladık. 1950'den beri limited şirket olarak İstanbul'daki Tuzla merkezimizde faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'de faaliyet göstermeye başladığımız günden bu yana basınçlı hava ve gazların kullanıldığı her yerde geniş ürün portföyümüz ve yenilikçi çözümlerimiz ile iş ortaklarımızın çözüm merkezi olarak konumlanıyoruz. Sürdürdüğümüz Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında, sunduğumuz enerji verimliliğini daha da artırmaya odaklanıyoruz. Ürünlerin kullanımından kaynaklanan karbon ayak izinin en aza indirilmesine yönelik her türlü iyileştirmeyi de bu faaliyetlerimiz kapsamında yürütüyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimiz kapsamında verimlilik odaklı ve karbon ayak izini azaltan ürünlerimiz takdir görüyor.

1950'den bu yana Türkiye sanayisine nasıl bir katma değer sağladınız?

Türkiye'deki en büyük avantajımız sanayimizdeki üretim potansiyelini 1950'lerde görerek, kendi organizasyonumuzu kurmamız ve Türkiye'nin yaptığı endüstri atılımlarının önemli bir parçası haline gelmemiz oldu. O zamanki bu öngörü pazar liderliğimizin zeminini oluşturdu. Bununla birlikte, endüstrilerde ihtiyaca yönelik kompresör seçimi yapılması noktasında bilinçlendirme çalışmalarımız devam ediyor. İklim değişikliğinin etkisiyle giderek önem kazanan yeşil üretim sayesinde şirketlerde de verimlilik ve enerji maliyeti arasındaki dengenin ne kadar kritik olduğuna yönelik farkındalık oluşmaya başladı. Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak geliştirdiğimiz ürün ve teknolojilerle ülkemizde yeşil üretimin yaygınlaşması ve enerji verimliliği ile maliyetlerin azaltılmasına yönelik sağladığımız katkıyı daha da artırmayı hedefliyoruz.

Türkiye pazarının Atlas Copco için stratejik önemi nedir?

Türkiye, Atlas Copco için çok önemli ve yüksek potansiyele sahip bir pazar olma özelliği taşıyor. Ülkemizin üretimdeki çeşitliliği, genç ve yetkin iş gücü ile ihracattaki başarısı ortaya son derece parlak bir tablo çıkarıyor. Enerjiye olan ihtiyaç ve yükselen enerji maliyetleri açısından baktığımızda Türkiye pazarının hem karbon emisyonu hem de bu maliyetlerin düşürülmesi noktasında da gelişime son derece açık bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Geliştirdiğimiz ürünlerin güvenilirliği ve yüksek enerji verimliliği, Türkiye endüstrisinin rekabetçiliğine olumlu katkı sağlıyor. Türkiye'de basınçlı hava yatırımlarında sahip olma maliyetine yönelik artan farkındalık ve buna karşılık ürünlerimizin sunduğu yüksek verimlilik ve güvenlik şirketimizin pazardaki konumunu daha da ileri seviyeye taşıyor.

Türkiye'de sanayide enerji verimliliği ne düzeyde?

Türkiye'de toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 43'ü sanayide gerçekleşiyor. Sanayide sürdürülebilir enerji tasarrufunu destekleyen kompresörler, üretimde maliyetleri azaltırken verimliliği de yükseltiyor. Yenilikçi ürünlerimiz ile kompresör odalarında yapılacak iyileştirmelerin hem ülke ekonomisine hem de işletmelere katacağı değeri önemsiyor, geliştirdiğimiz teknolojilerle sektörün ilerlemesine katkı sağlıyoruz.

İşletmelerin basınçlı hava için tasarruf noktaları ararken enerji tüketimine odaklanması son derece önemli. Basınçlı hava üretim maliyetinin yaklaşık %80'i enerjiye harcanıyor. Endüstriyel bir hava kompresörünün satın alma fiyatı, kullanım ömrü maliyetlerinin yalnızca %10 ila 15'ini oluşturuyor. Bu sebeple, endüstride ihtiyaca yönelik doğru kompresör seçimi yapılması çok büyük önem taşıyor. Doğru seçilen ve işletilen ekipmanlarımız, çalışma saatine göre 6 ay ile 2 yıl arasında yatırım maliyetlerini rahatlıkla geri döndürebiliyor. Bunun müşterilerimizin enerji maliyetleri ve karbon ayak izi üzerindeki de etkisi çok büyük oranda. Basınçlı havayı göz önüne alırsak, yatırım geri dönüşlerinde de rakiplerimizden oldukça üstün bir noktadayız.

Elektrik enerjisinde artan maliyetler faaliyet gösterdiğiniz pazara nasıl yansıyor?

İklim krizi karşısında giderek daha fazla önem kazanan yeşil üretim, şirketlerde verimlilik ve enerji maliyeti arasındaki dengenin ne kadar kritik olduğuna yönelik farkındalık yarattı. Bu bilinç giderek yükselen enerji maliyetleri nedeniyle katlanarak artıyor. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme eğilimleri, kompresör seçiminde maksimum üretkenlik ve güven arayışlarını artırıyor. Bu arayışlara yanıt veren ekipmanlar sanayinin tüm alanlarında daha da yaygınlaşırken, yüksek verimlilik ve tasarruf beklentisindeki üreticiler için de çözüm ortağı oluyor. Burada en kritik nokta ise ihtiyaca yönelik kompresör seçimi. Çünkü doğru seçimler, işletmeleri sürdürülebilir verimlilik ve maliyet tasarrufu hedeflerine ulaştırıyor.

Sürdürülebilirlik çalışmalarınızı biraz anlatır mısınız?

Atlas Copco olarak 'Sürdürülebilir verimlilik' mottomuz ile geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle endüstriyel verimliliği, enerji tasarruflu ve sürdürülebilir çözümlerle işletmelerin performansını artırırken dünyanın geleceğine odaklanıyoruz. İnovatif çözümlerimizle başlattığımız sürdürülebilir dönüşümle işletmelerin bir numaralı stratejik iş ortağı olmayı, yüksek verim ve enerji tasarrufu merkezli 'yeşil üretim' yaklaşımımızla 2030 yılına kadar emisyonlarımızı yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz.

Sürdürülebilirlikte ilk hedefimiz, kendi şirketlerimiz ve fabrikalarımızda küresel sıcaklık artışını en fazla 1,5°C sıcaklıkta tutmak için doğrudan faaliyetlerimizden ve satın aldığımız enerjiden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak. Karbon ayak izini düşürmek, yenilenebilir enerji kaynak kullanımına geçmek, enerji ile su tasarrufunu artırmak ve atık yönetimi odak alanlarımız arasında yer alıyor. Faaliyetlerimizde yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjiyi kullanmak, hizmet filomuzda ve diğer şirket araçlarında düşük emisyonlu araçlara geçmek, fabrikalarımızda ve ürünlerimizde daha az enerji tüketen ve sürdürülebilirliğe hizmet eden ergonomik ürünler kullanmak, fabrikalarımızı yeşil enerji ile çalışır hale getirip C2O emisyonlarını düşürmek gibi aksiyonlar almaya ve bu konularda farklı fikirler geliştirmeye devam ediyoruz.

Son olarak hobilerinizden de biraz bahseder misiniz?

İş dışındaki zamanımın büyük bir kısmını ailemle geçiriyorum. Seyahat etmenin, yeni insanlarla tanışıp farklı kültürleri tanımanın her zaman ilgi çekici ve hayatın birçok alanında kişiye pozitif yönde değer katan bir unsur olduğuna inanıyorum. Bunun haricinde iş ve iş dışı dijital-basılı yayınları takip etmeyi, yolda ya da spor yaparken farklı ilgi alanlarına yönelik podcastleri dinlemeyi, sürekli öğrenmeyi gelişimin bir yolu olarak görüyorum.

BİZE ULAŞIN