3,1 milyar TL’yi kaçırmayın!

Kalkınma ajansları, bu yıl yaklaşık 3.1 milyar liralık bütçeye sahip. 2024’te Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları vasıtasıyla yürütülen CMDP, SOGEP, Üreten Şehirler Programı ile Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Destek Programı için toplam 1.05 milyar liralık kaynak tahsis edildi. Kalkınma ajanslarının 2024 yılı teması ise “Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı”…
13.04.2024 13:23 GÜNCELLEME : 15.04.2024 00:01

PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Kalkınma ajansları, 2024 yılında yaklaşık 3.1 milyar liralık bütçeyle bölgesel kalkınma hamlesinin öncüsü olacak. Bu kaynağın 1.8 milyar lirası merkezi ödenekten tahsis edilirken, 1.3 milyar lirası yerel pay olarak aktarılacak. Bu tutarların yanında, 2024 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları vasıtasıyla yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) için 450 milyon lira, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) için 513 milyon lira, Üreten Şehirler Programı için 55 milyon lira ve Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Destek Programı için ise 36.3 milyon lira kaynak tahsis edildi. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre söz konusu dört programa toplam 1.05 milyar liralık kaynak tahsis edilmiş olup programlar kapsamında; başta afet bölgesi olmak üzere tüm bölgelerin sosyo-ekonomik kalkınmasına dönük projelerin desteklenmesine devam edilecek. Kalkınma ajanslarının 2024 yılı teması "Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı" olacak. Kalkınma ajanslarının bu tema kapsamında gerçekleştirecekleri faaliyetler neticesinde, ülke sathında kadın girişimciliğinin geliştirilmesinde ve kadın istihdamının artırılmasında önemli rol üstlenecek.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve kalkınma ajansları önemli uluslararası projelere de imza atıyor. Bu kapsamda, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından son 5 yılda 87 milyon euro toplam bütçeli uluslararası projeler hayata geçirildi, 344 milyon euro uluslararası kaynak sözleşmeye bağlandı. Kalkınma Ajansları tarafından ise kuruluşundan günümüze 188.7 milyon euro uluslararası kaynak kullanımı gerçekleştirildi, son 14 yılda yaklaşık 318 milyon euro dış kaynak bölgelere çekildi. Ajanslar halihazırda 80.3 milyon euro bütçeli 13 proje yürütüyor.

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ VE İSTİHDAMI ARTIRILACAK

Kalkınma ajansları, faaliyetlerinin etkinliğini artırmak amacıyla, bölgesel kalkınma için önem arz eden bir temada ulusal gündem oluşturuyor. Her yıl bu alanda ajanslar tarafından faaliyetler yürütülüyor. 2024 yılı teması olarak "Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı" başlıkları belirlendi. Ajanslar bu tema kapsamında yürütecekleri faaliyetleri bölgelerdeki paydaşlarla birlikte planladı ve uygulamaya başladı. Kalkınma ajanslarının gerçekleştirecekleri faaliyetlerle bu temayı ulusal gündeme taşıyarak, kadın girişimciliğinin geliştirilmesinde ve kadın istihdamının artırılmasında önemli rol üstlenecek.

Kadın girişimciliği inisiyatifini başlattıklarını vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada kalkınma ajanslarının 2024 önceliğini 'Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği' teması olarak belirlediklerini hatırlatarak, SOGEP kapsamında kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının sağlanması amacıyla yürütülen ve hedef kitlenin kadınlar olduğu 202 projeye, 1.5 milyar lira destek verdiklerini kaydetmişti. CMDP kapsamında hedef kitlesi kadınlar olan dört projeyi 302 milyon lirayla desteklediklerini ifade eden Kacır, projeler kapsamında çağrı merkezi, tekstil kent projesi ve jeotermal sera kurulmasını sağladıklarını belirtmişti. Kacır, kadın istihdamını güçlendiren, kadınların sosyal yaşamlarını iyileştiren 390 projeye, kalkınma ajanslarıyla, 580 milyon lira destek verdiklerinin altını çizmişti.

79 BİN GENÇ İSTİHDAMI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre; 2022-2023 yıllarında tüm kalkınma ajanslarının odaklanacağı tema "Genç İstihdamı" olarak belirlenmişti. Tema kapsamında ajanslar; bölgelerinde genç istihdamının artırılması ve genç girişimciliğinin sağlanması amacına yönelik faaliyetlerini önceliklendirmiş, bunun yanında gençlerin geleceğin işlerinin gerektirdiği beceriler ile donatılması, becerilerine uygun işlerde istihdam edilmesi ve üretim süreçlerine aktif katılımının sağlanması yönünde önemli çalışmalar gerçekleştirmişti. Bu faaliyetler kapsamında 2024 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 5.17 milyar lira tutarında destek verildi. Yürütülen uluslararası projelerin toplam değeri ise 30 milyon euro. Söz konusu çalışmalarla doğrudan ve dolaylı olmak üzere toplam 16 bin 110 gencin istihdamına katkı sağlandı. Devam etmekte olan projeler tamamlandığında ise yaklaşık 79 bin genç istihdamının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

250'NİN ÜZERİNDE GÜDÜMLÜ PROJEYE DESTEK VERİLDİ

Kalkınma ajansları bölge planlarında belirlenen öncelikler doğrultusunda, konusu ve koşulları kendi yönlendirmelerinde belirlenen özel nitelikli model projelere destek sağlıyor. Kalkınma Ajansı Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre güdümlü projeler olarak adlandırılan bu destek türü kapsamında bölgelerin kalkınması için önemli projeler yürütüldü. Kalkınma ajansları tarafından 250'nin üzerinde güdümlü projeye destek verildi. Bu kapsamda son dönemde tamamlanmış proje örnekleri arasında Antalya'da 12.4 milyon lira bütçeli "İlklerin Tarihi Patara Projesi", Kocaeli'de 33 milyon lira bütçeli "Türkiye Açık Kaynak Platformu Projesi", Denizli'de 38.6 milyon lira bütçeli "Denizli OSB Mesleki Eğitim ve Test Merkezi Projesi" ve Kilis'te 256 milyon lira bütçeli "Kilis Tekstilkent Projesi" yer alıyor. Mevcut durumda, İzmir'de 95 milyon lira bütçeli "Rüzgar Enerjisi Meteorolojisi ve Çevresel Koşullar Test ve Analiz Merkezi (RÜZMER) Projesi", Muğla'da 66.6 milyon lira bütçeli "Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi Projesi", Kayseri'de 22.3 milyon lira bütçeli "Soğanlı Örenyeri Işıklandırma ve Turizm Potansiyelinin Artırılması Projesi" ile İzmir'de 40 milyon lira bütçeli "İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesi"nin uygulamaları devam ediyor. Ayrıca, Ahiler Kalkınma Ajansı'nın (AHİKA) Aksaray'da "Ihlara'nın Seyri Güdümlü Projesi", Nevşehir'de "Manastır Vadisinin Turizme Kazandırılması Güdümlü Projesi" ve Niğde'de "Aktaş Oyma Depo Üstü Güneş Enerjisi Santrali (GES) Güdümlü Projesi"nin 2024 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Kalkınma ajanslarının bu yıl içerisinde bölgelerinin kalkınmasına doğrudan katkı sunacak güdümlü proje desteklerinin sayı ve çeşitliliğinin artırması bekleniyor.

DEPREM BÖLGESİNE YÖNELİK 53 PROJE ONAYLANDI

Kalkınma ajansları deprem bölgesindeki illerin yaralarının sarılmasında önemli rol üstlendi. 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler sonrasında olağanüstü hal ilan edilen illerde ortaya çıkan ihtiyaçların hızla tespit edilmesi, sosyo-ekonomik toparlanmanın sağlanması ve kalkınmanın sürdürülebilirliğinin temin edilmesi amacıyla Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı (BOTAP) hazırlandı. Program depremden etkilenen illerdeki beş kalkınma ajansı (İpekyolu, Doğu Akdeniz, Fırat, Karacadağ ve Çukurova) aracılığı ile uygulanmakta. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre program kapsamında günümüz itibarıyla toplam bütçesi 2024 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 1.41 milyar lira olan 53 proje Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı.

Bununla birlikte, SOGEP kapsamında depremden etkilenen illerde İpekyolu, Doğu Akdeniz, Fırat, Karacadağ ve Çukurova Kalkınma Ajansı aracılığı ile 15 proje desteklendi. 2024 fiyatlarıyla toplam bütçesi yaklaşık 95.9 milyon lira olan projeler Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış olup projelere sağlanan destek miktarı 68.7 milyon lira. CMDP ile depremden etkilenen bölgede üç proje desteklendi. Söz konusu projelerin 2024 fiyatlarıyla toplam bütçesi 268.6 milyon lira ve toplam destek tutarı 267.5 milyon lira.

Üreten Şehirler Programı kapsamında deprem sonrası toparlanma amacıyla Kahramanmaraş'ta bir projeye 2024 fiyatlarıyla 28.4 milyon lira kaynak aktarıldı.

39.5 MİLYON EURO HİBE KULLANDIRILIYOR

Ayrıca, Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) kapsamında; 2023 yılında projenin deprem bölgesinde uygulamasından sorumlu beş Kalkınma Ajansı 19 sosyal girişimcilik ve geçim kaynağı tesisi için toplam 3.1 milyon euro (109 milyon lira) tutarındaki hibe sözleşmesini imzaya bağladı. Şunu da hatırlatalım; SEECO, sosyal girişimcilik odağında kadınların sosyo-ekonomik yönden güçlendirilmesi ve toplumsal uyumun sağlanmasını amaçlıyor. Projenin hedef kitlesini, kadın ve 30 yaş altı genç girişimciler oluşturuyor. 2021 yılında başlatılan 39.5 milyon euro'luk projenin 2024 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.

SEECO kapsamında, 2024 ve 2025 yıllarında sosyal girişimcilik ve geçim kaynağı tesisi başlığı altında (atölye, üretim tesisi, genç ve çocuk bakım ve rehabilitasyon alanları, ortak çalışma alanları, eğitim merkezleri vb.) 11 ilde ilave 49 tesise 14.8 milyon euro tutarında (519.2 milyon lira) hibe desteği sağlanması planlanıyor.

SEECO projesi kuluçka ve hızlandırma hibeleri kapsamında ise 2024 Mart ayı itibarıyla 850 kişinin eğitimleri tamamlanmış olup hibe başvurusu yapabilmeleri için iş planı geliştirme desteği verildi. Mevcut durumda 394 hibe faydalanıcısı seçildi. Bu faydalanıcılar tarafından sunulan bütçelerde yaklaşık olarak 4.3 milyon euro (150 milyon lira) hibe tutarı onaylanmış olup Nisan 2024 itibarıyla sözleşmeye bağlanacak.

2024 ve 2025 yıllarında yaklaşık 750 ilave faydalanıcı ile bu bileşende toplamda 15.7 milyon euro (548 milyon lira) hibe kullandırılması planlanıyor. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada sözü edilen çeşitli mekanizmalar yoluyla yaklaşık 2 milyar lira tutarındaki kaynağın kalkınma ajansları vasıtasıyla depremden etkilenen illerde kullandırıldığı belirtildi.

3.1 MİLYAR LİRA KAYNAK…

Kalkınma ajansları, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek amacıyla kuruldu. Bu çerçevede; kalkınma ajansları tarafından mali ve teknik destek programları kapsamında 2023 yılında 563 projeye 2024 yılı fiyatlarıyla 681.8 milyon lira destek verildi, yararlanıcıların eş finansmanı ile birlikte 1.4 milyar lira kaynak harekete geçirildi. Ayrıca, 2023 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları vasıtasıyla uygulanan Tematik Bölgesel Kalkınma Programlarından SOGEP, CMDP, Üreten Şehirler Programı ve Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Destek Programları kapsamındaki 107 projeye 966 milyon lira destek verildi. Bu tutarla birlikte verilen destekler 1.6 milyar lirayı aştı.

2024 yılında Kalkınma Ajanslarına merkezi ödenek olarak 1.8 milyar lira tahsis edilmiş olup, yerel pay olarak aktarılması öngörülen 1.3 milyar lira ile birlikte toplamda 3.1 milyar lira tutarındaki bütçeyle Kalkınma Ajansları bölgesel kalkınma hamlesinin öncüsü olarak 2024 yılında önemli faaliyetler yürütecek.

360 MİLYON LİRA PERFORMANSA GÖRE VERİLECEK

Kalkınma ajanslarına bu yıl merkezi ödenekten tahsis edilen 1.8 milyar lira kaynağın 900 milyon lirası ajanslar arasında İllerin ve Bölgelerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması ile nüfus değerleri esas alınarak dağıtıldı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı'na göre ödeneğin 540 milyon lirası devam eden ve yıl içinde uygulanmaya başlanacak mali destek programları yükümlülükleri ile fizibilite raporu hazırlanmış ve uygulanmaya hazır güdümlü projelerin finansmanı için kullanılacak. Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetler ve salgın hastalığın olumsuz etkilerini gidermeye yönelik geliştirilecek projeler veya mevcut bütçe ödenekleri ile zorunlu ve asgari genel yönetim giderlerini karşılayamayan ajanslar için gerekli acil nitelikteki kaynak ihtiyacı bu ödenekten karşılanacak. Ödeneğin 360 milyon lirası da ajansların 2023 yılındaki performansları dikkate alınmak suretiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenerek ajanslara aktarılacak. Transfer ödeneğinin tahsisi, aktarımı, kullanımı, saklanması, izlenmesi, denetlenmesi ve gerektiğinde geri dönüşüne dair "Usul ve Esaslar" Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca belirlenecek.

SOGEP'İN ÖNCELİKLERİ ARASINDA SOSYAL SORUMLULUK DA VAR

2024 yılında sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük olan il ve ilçelerde olmak üzere; toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılmasının sağlanması, istihdam edilebilirliğin artırılması, sosyal girişimcilik ve yenilikçiliğin desteklenmesi ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla Kalkınma Ajansları aracılığıyla yürütülen SOGEP için 513 milyon lira tahsis edildi. Kalkınma Ajansları, bölgelerinde 2024 Yılı SOGEP ön başvurularını toplayacak. Bu çerçevede 2024 Yılı SOGEP ön başvuru sürecini yürüten ajanslar arasında Ahiler Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Mevlana Kalkınma Ajansı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı da yer alıyor.

Şu bilgiyi de paylaşalım; SOGEP'in öncelikleri arasında istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal girişimcilik ve yenilikçilik, sosyal içerme ve sosyal sorumluluk yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılı için belirlenen "Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı" temasıyla uyumlu olarak kadınların istihdamını içeren proje fikirleri önceliklendirilecek. SOGEP 2024 Yılı uygulaması öncelikli proje temaları ise "İstihdam Garantili mesleki eğitim projeleri, kooperatiflerin ölçeklendirilmesi projeleri, hane halkı gelir getirici projeler, üretim alanlarında kreş kurulması, kadınlara yönelik sosyal üretim merkezleri ile engelli bireyler ve bakım veren kadınlara yönelik gündüzlü bakım merkezleri" olarak belirlendi.

CAZİBE MERKEZLERİ DESTEKLEME PROGRAMI

Kalkınma ajansları vasıtasıyla 2024 yılında CMDP kapsamında 450 milyon lira kaynak kullandıracak. CMDP, ülke sathında daha dengeli bir yerleşme düzeninin sağlanması ve göçün kademeli olarak yönlendirilebilmesi için nispeten geri kalmış ve göç veren bölgelerde, bölgesel çekim merkezi niteliğini haiz şehirlerin katma değeri yüksek üretim, ihracat, istihdam, verimlilik, teknoloji ve yenilikçilik kapasitelerinin artırılması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kalkınma Ajansları vasıtasıyla) uygulanıyor. Söz konusu program kapsamında 2023'te 440.3 milyon liralık kaynak kullandırılmış, altı proje desteklenmişti.

Bu arada kalkınma ajansları 2024 Yılı Cazibe Merkezleri Destekleme Programı ön başvurularını toplamak üzere de ilana çıkıyor. Program, 2024 yılında Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Hatay, Malatya, Mardin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van illerinde yürütülecek.

ÜRETEN ŞEHİRLERE 55 MİLYON LİRA KAYNAK VAR

2024 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kalkınma Ajansları vasıtasıyla yürütülen Üreten Şehirler Programı için 55 milyon lira tahsis edildi. Üreten Şehirler Programı, sanayinin ülke genelinde dengeli gelişiminin sağlanmasını ve metropoller dışındaki önemli sanayi, hizmet ve turizm merkezi niteliğindeki şehirlerin uluslararası alanda rekabetçi bir üretim yapısına kavuşması amaçlanıyor. Program kapsamında 2023 yılında dört projeye 52.8 milyon lira destek verildi. Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Destek Programı için ise 36.3 milyon lira kaynak ayrıldı. Yerel ve bölgesel kalkınma açısından önemli bir hizmeti sunmak amacıyla kurulmuş, borç, sermaye eksikliği ve yönetimsel sorunlar nedeniyle işletilemeyen ve hakim ortağı kamu kurum ve kuruluşları olan şirketlerin proje bazlı desteklerle sürdürülebilir bir yapıya kazandırılmasını hedefleyen Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Destek Programı kapsamında 2023 yılında üç projeye 29.2 milyon lira destek sağlandı. Böylece SOGEP, CMDP, Üreten Şehirler Programı ve Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Destek Programı için 2024 yılında toplam 1.05 milyar liralık kaynak tahsis edilmiş olup programlar kapsamında; başta afet bölgesi olmak üzere tüm bölgelerin sosyo-ekonomik kalkınmasına dönük projelerin desteklenmesine devam edilecek.

KALKINMA AJANSLARI SİBER VATAN PROGRAMI

Nitelikli siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanması amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından 2014'te başlatılıp 2019'da geliştirilen ve 2022'den itibaren "Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı" adıyla uygulanan kapasite geliştirme faaliyetleri kapsamında üniversite öğrencilerine siber güvenlik alanında derinlemesine teknik eğitimler veriliyor. Takımlar halinde görev ve uygulamalar üzerine çalışılıyor, ulusal-uluslararası yarışmalara katılım sağlanıyor ve ayrıca teknoloji odaklı girişim geliştirme çalışmaları yürütülüyor. 2024 yılında Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Savunma Sanayi Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi gibi kurumlarla yapılan çok taraflı ve sistematik işbirlikleri ile ulusal olarak gerçekleştirilen program sekiz farklı kalkınma ajansının yürütücülüğünde 20 il, 1 ilçe ve 22 farklı üniversiteden yaklaşık 750 öğrenci ile devam ediyor. Program kapsamında yaklaşık 190 öğrencinin istihdamına katkı sağlanırken, siber vatan öğrencileri tarafından bugüne kadar beş farklı girişim gerçekleştirildi. Öğrencilere verilen eğitimler ile NATO Kilitli Kalkan Operasyonu gibi uluslararası arenada ikincilik ve üçüncülük gibi önemli dereceler elde edildi.

Şimdi de Türkiye genelinde faaliyet gösteren 26 kalkınma ajansının öne çıkan projelerine ve halihazırda ilana çıkılan destek programlarına bir göz atalım.

İSTANBUL KALKINMA AJANSI

ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN İSTİHDAMI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2023 Yılı SOGEP kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) koordinasyonunda Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geliştirilen "Eğitiyoruz, Üretiyoruz, İstihdam Ediyoruz" projesinin çalışmalarına başlandı. Tuzla ve Pendik ilçelerindeki ilk ve ortaokullarda öğrenim gören engelli öğrencilerin istihdam edilebilirliğine katkı sunmayı hedefleyen 6.8 milyon lira tutarında hibe desteği almaya hak kazanan proje kapsamında yedi adet mesleki eğitim atölyesi kurulacak. Toplam 964.2 metrekarelik alana kurulacak bu atölyeler; mobilya ve iç mekan tasarımı atölyesi, seramik ve cam teknolojisi alanı, matbaa teknolojisi alanı, tekstil teknolojisi alanı, el sanatları teknolojisi alanı, bilişim teknolojileri alanı ve kimya teknolojileri alanı olacak.

CES 2024 FUARI'NA KATILIM

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı, İzmir Kalkınma Ajansı, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı iş birliği ile gerçekleştirilen Küresel Girişimcilik Etkinliklerine Katılım Çağrısı kapsamında dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2024'e katılmaya hak kazanan 50 Türk teknoloji girişimi tüm dünyaya tanıtıldı. ABD'nin Las Vegas şehrinde 9-12 Ocak 2024 tarihleri arasında düzenlenen fuara 150'nin üzerinde ülkeden teknoloji şirketleri katıldı. Türk start-up'lar, dünyanın ilk elektrikli çocuk bisikleti, dünyanın ilk ve tek şartlı taraftar destek platformu, görme engelli çocuklar için akıllı baston ve kahve atıklarını biyo-hammaddeye dönüştüren girişimin de aralarında bulunduğu yenilikçi ürünlerini ilk kez tüm dünyaya sergiledi. Dört gün boyunca ürün ve teknolojilerini tanıtma, potansiyel müşterilerle görüşme ve yeni iş birlikleri kurma fırsatı buldu.

TRAKYA KALKINMA AJANSI

TEKNİK DESTEK PROGRAMI BAŞVURUYA AÇIK

Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerine yönelik 2024 Yılı Teknik Destek Programı uygulama sürecini 1 Mart'ta başlattı. Yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşlarına yönelik program kapsamında Mart-Nisan aylarını kapsayan ilk dönem için KAYS (Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi) üzerinden son başvuru tarihi 30 Nisan olacak. Mayıs-Haziran dönemi için ise son başvurular 30 Haziran'da gerçekleştirilecek. Yerel aktörlerin bölgede dijital eksende kırsal kalkınma açısından önem arz eden, ancak kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık, uygulama ve yaygınlaştırma aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına destek sağlanmasının amaçlandığı teknik destek programı için 2 milyon lira tahsis edilirken, proje süresi azami üç ay olacak. Tohumluk üretiminde dijitalleşmenin sağlanması ve dijital teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik danışmanlık faaliyetleri programın önceliği olacak.

YERLİ VE MİLLİ HİBRİT TOHUM GELİŞTİRME

Yerli Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi, Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda 32 tohumculuk şirketi, 10 Ticaret Borsası ve Namık Kemal Üniversitesinin ortaklığı ile kurulan bir iş birliği-güç birliği girişimi olan Trakya Tohum A.Ş. sahipliğinde uygulandı. Bu proje ile yerli ve milli SUN 2259 CL ayçiçeği hibrit çeşidinden 90 ton üretilerek pazarda yer buldu. Bu çeşit özellikle 2023 sezonunda yaşanan kuraklıkta başarılı performans ortaya koydu. Rusya ve Ukrayna coğrafyasında tescil çalışmaları başlatıldı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden yeni ayçiçeği ve mısır hatları temin edilerek yeni tohum çeşitleri geliştirmek üzere Trakya Tohum A.Ş. tarafından Ar-Ge çalışmaları başlatıldı.

GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI

GMKA'DAN DÖRT YENİ TEKNİK DESTEK PROGRAM

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), 2024 yılında Balıkesir ve Çanakkale illerine yönelik dört başlıkta teknik destek programı için ilana çıktı. 2024 Yılı "Beşeri ve Sosyal Gelişim Teknik Destek Programı, Yenilikçi Turizm Teknik Destek Programı, Güney Marmara Bölgesi Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Teknik Destek Programı, Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı" için 31 Ekim günü saat 23.59'a kadar başvuru yapılabilecek. Azami uygulama süresi altı ay olacak.

TÜRKİYE'NİN İLK HİDROJEN VADİSİ

Şimdi de kısaca Türkiye'nin İlk Hidrojen Vadisi "Güney Marmara Hidrojen Kıyısı" projesine bir göz atalım. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın koordinatör olarak yer aldığı uluslararası ortaklı "HYSouthMarmara Projesi" Ufuk Avrupa Temiz Hidrojen Ortaklığı 2022 Yılı Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. 38 milyon euro toplam bütçeli proje ile şimdiye kadarki en yüksek hibe tutarı olan 8 milyon euro AB hibesi Türkiye'ye kazandırıldı ve Türkiye Çerçeve Programları tarihine bir ilk yaşandı. TR22 Güney Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 2053 karbon nötr ekonomisine ulaşmasında öncü bölgelerden biri olacak.

İZMIR KALKINMA AJANSI

İZMİR ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ PROJESİ

İzmir Kalkınma Ajansı tarafından hayata geçirilen İzmir Endüstriyel Simbiyoz Projesi ile yenilikçi, çevre dostu, sürdürülebilir endüstriyel simbiyoz bağlantılarını kullanarak, endüstriyel atık miktarını azaltarak; insan ve çevre sağlığının iyileştirilmesi, endüstri sektöründeki tedarik zinciri ilişkilerinin çeşitlendirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında, bugüne kadar toplam 150 işletmenin katılımıyla beş adet çalıştay gerçekleştirildi; işletmelerin paylaşmak istediği 806 kaynak üzerinden 850 potansiyel iş birliği tespit edildi, bu iş birliklerinin hayata geçirilmesi için 60 firma ziyareti yapıldı. Ayrıca, işletmelerin talep ettikleri ve sahip oldukları kaynaklar üzerinden birbirleri ile eşleşmesine imkan sağlayacak ulusal bir endüstriyel simbiyoz yazılımı bu yıl içerisinde tamamlanacak. Projede 2024-2025 döneminde pilot iş birlikleri hayata geçirilecek, İzmir Kaynak Verimliliği Merkezi'nin kurulmasına yönelik faaliyetler yürütülecek.

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI

PAMUK ÜRETİCİLERİ İÇİN LİSANSLI DEPO

Denizli, Aydın ve Muğla illerini kapsayan Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Büyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.'nin yararlanıcısı olduğu proje ile pamuk üreticilerinin ürünlerinin değerinde satışına imkan sağlanması, üreticilerin ürünü depodan çıkarmadan satış yapabilmesi ve depolanması planlanan pamuk ürününde fiyat istikrarının sağlanması hedeflenmiş olup bu çerçevede Söke'de 18 bin ton kapasiteli Pamuk Lisanslı Depo kuruldu.

ZAFER KALKINMA AJANSI

İLAÇ SEKTÖRÜNDEKİ FAALİYETLER DESTEKLENECEK

Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak illerini kapsayan Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından uygulanan proje kapsamında kurulması planlanan kompleks ile ilaç üretiminde molekülden ruhsatlandırma aşamalarına kadar her evrenin tek bir kurum/mekan bünyesinde gerçekleştirilmesi sağlanarak, ilaç sektöründeki bilimsel ve ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi hedefleniyor. 2024 yılı sonunda tamamlanacak projede üç adet Faz 1, Biyoyararlanım ve Biyoeşdeğer testi gerçekleştirilecek.

BURSA, ESKİŞEHİR, BİLECİK KALKINMA AJANSI

4 MİLYON LİRA BÜTÇELİ PROGRAM

Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), bölgesel kalkınma için önem arz eden alanlarda kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amacıyla teknik destek programı başlattı. Bölgedeki kurum/kuruluşların eğitim ve danışmanlık ihtiyaçlarının karşılanacağı uzman/danışman desteği sağlamaya yönelik olarak açılan toplam 4 milyon lira bütçeli 2024 Yılı Teknik Destek Programı'nda; yenilik ve verimlilik, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, kırsal kalkınma, yerel kalkınma fırsatları alanlarında öncelikler belirlendi. Teknik destek programında faaliyet başına 300 bin liraya kadar yüzde 100 oranında destek sağlanacak. Teknik Destek Programı 31 Ekim 2024 tarihine kadar açık kalacak ve başvurular Mart-Nisan, Mayıs-Haziran, Temmuz-Ağustos ve Eylül-Ekim aylarını kapsayan ikişer aylık dönemler halinde değerlendirilecek. Mart-Nisan dönemi başvuruları için son tarih 30 Nisan saat 18.00 olacak.

GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONLARI İÇİN KAYNAK

BEBKA tarafından Bölgesel Girişim Sermayesi Programı ilan edilerek, girişim sermayesi yatırım fonları için 100 milyon liralık kaynak ayrıldı. Programa toplam büyüklüğü 11 milyar lira olan 23 fon başvurdu. Bu fonların içinden 5 fona BEBKA yatırım yaparak ortak oldu. Fonların Bursa, Eskişehir ve Bilecik bölgesindeki girişimcilere yatırım yapması yoluyla girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi ve girişimlerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI

FİZİBİLİTE DESTEK PROGRAMI BAŞVURU BEKLİYOR

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova, Bolu illerini kapsayan 2024 Yılı Fizibilite Desteği Programı yıl boyunca başvuruya açık olacak. Fizibilite desteği kapsamında; Bölge'nin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına, Bölge'nin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesine yönelik fizibilite çalışmalarına doğrudan mali destek verilebilecek. Bu kapsamda 2024-2028 Doğu Marmara Bölge Planı ile birlikte 2024 Yılı Çalışma Programı'nda bulunan Sonuç Odaklı Programlar ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nün 2024 yılı teması olarak belirlediği Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı başlıkları dikkate alınarak program öncelikleri belirlendi. Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 5 milyon lira, geliştirilecek projeler için destek tutarı azami 300 bin lira olacak. Fizibilite Desteği uygulama süresi asgari altı ay iken azami 12 ay olarak uygulanacak.

MARKA, ayrıca 2024 Yılı Teknik Destek Programı çerçevesinde Mart-Nisan dönemi başvurularını alıyor. Son başvuru tarihi 30 Nisan 2024 olacak. Program ile bölgede faaliyet gösteren yerel aktörlerin bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilecek, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına destek sağlanması amaçlanıyor.

YALOVA NİTELİKLİ İSTİHDAM MERKEZİ

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen yararlanıcısının Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (YOSB) olduğu proje ile YOSB bünyesinde kurulan Nitelikli İstihdam Merkezi'nde OSB ve bölgede yer alan firma çalışanları ile yeni istihdam edilecek kişilere üretim sektörünün ihtiyacını karşılamaya yönelik çeşitli mesleki eğitimler verilerek çalışanların niteliklerinin artırılması amaçlandı. Ayrıca, proje kapsamında YOSB firmalarına Yeşil Dönüşüm, Yalın Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm konularında danışmanlık hizmeti verilmekte ve sürekli hizmet verecek yalın eğitim sınıfı kuruluyor. Merkez eğitim faaliyetlerine başladığı Mart 2024'ten itibaren 15 mesleki eğitim sertifikası verdi. Merkezin uzaktan, yerinde ve simülasyon destekli eğitimlerle yılda 7 bin 200 saat eğitim ve 2 bin 500'ün üzerinde eğitim sertifikası vermesi hedefleniyor.

ANKARA KALKINMA AJANSI

YAPAY ZEKA TABANLI START-UP'LARI HEDEFLİYOR

Ankara Kalkınma Ajansı, 2024 yılında savunma, havacılık, bilişim, ilaç-tıbbi cihaz, iş ve inşaat makine sektörlerine odaklanarak teknoloji girişimciliği, bölgesel kalkınma fonu oluşturma, dijital dönüşüm, yeşil teknoloji, derin teknoloji merkezi, tıbbi cihaz test laboratuvarı gibi konuları içeren geniş kapsamlı bir yaklaşım benimsiyor. Bu çerçevede, kadın istihdamının güçlendirilmesi, teknoloji transferinin kolaylaştırılması, yeşil dönüşümü destekleme ve yapay zeka tabanlı start-up'ları destekleme gibi öncelikli alanlara odaklanıyor.

Bununla birlikte, Ankara Kalkınma Ajansı, 2024 yılında eğitim programları ve genç-kadın istihdamını destekleme kapsamında kadınların bilgi ve becerilerini artırmayı hedefleyen özel eğitim programları ile genç işsizliğini azaltmak amacıyla nitelikli eğitim programları ve istihdam garantili projeler geliştirme konularıyla da ön plana çıkıyor. Bu çerçevede Ankara Kalkınma Ajansı, bölgenin potansiyelini artırmak amacıyla teknolojik ve ekonomik gelişimi, eğitim ve istihdam alanlarındaki çözümleri birleştirerek bölgesel kalkınmaya önemli bir katkı sunmayı hedefliyor.

Ajans, çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesini teşvik eden ve yeşil ekonomiye geçişi destekleyen projeler üzerinde 2024 yılında da çalışmaya devam edecek. Bu kapsamda, enerji verimliliği, atık yönetimi ve sürdürülebilir üretim gibi alanlarda projelerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

"YEŞİL YAKA PROGRAMI"

Ankara Kalkınma Ajansı, Yeşil Dönüşüm adaptasyon sürecini desteklemek ve Ankara'nın rekabet edilebilirliğini artırmak amacıyla "Yeşil Yaka Programı" düzenliyor. Ücretsiz olarak sunulan bu eğitim serisi, katılımcıların Yeşil Dönüşüm konusunda bilgi sahibi olmalarını hedefliyor ve gittikçe önem kazanan yeşil sektörler odaklı olarak Ankara'nın beşeri sermayesini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu eğitim serisi ile katılımcılar, sürdürülebilirliğin kurumsal düzeyde nasıl uygulanabileceği konusunda bilgi edinecek, temel su ve karbon ayak izi hesaplama yöntemlerini öğrenerek çevresel etkilerin ölçülmesi ve azaltılması konusunda yetkinlik kazanacaklar ve enerji yönetimi sistemleri hakkında detaylı bilgi edinerek enerji verimliliğini artırmak için stratejiler geliştirebilecekler. Program için başvurular 19 Nisan 2024 Cuma günü saat 12.00'ye kadar yapılabilecek. Sunulan sürdürülebilirlik, sera gazı eğitimi, su ayak izi eğitimi, ürün karbon ayak izi eğitimi, enerji yönetim sistemi eğitimi gibi eğitimler ile bölgedeki yeşil dönüşüm süreçlerine destek olacak nitelikli insan kaynağının güçlendirilmesi ve istihdam edilebilirliğinin desteklenmesi hedefleniyor.

MEVLANA KALKINMA AJANSI

ÇATALHÖYÜK KARŞILAMA MERKEZİ

Çatalhöyük Neolitik Kenti, Konya turizmine kazandırıldı. Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi sahipliğinde gerçekleştirilen projeye 12.9 milyon liralık destek sağlandı, yararlanıcının desteğiyle 43 milyon lira kaynak harekete geçirildi. Proje ile Çatalhöyük Karşılama Merkezi faaliyete geçirildi, bu kapsamda bir adet tanıtım merkezi, 2 bin 576 metrekare kapalı alan, bin 907 metrekare rehabilite edilen açık alan, 1 adet 250 kişilik eğitim ve toplantı salonu, bin 750 metrekare otopark, gişeler, çok amaçlı salon ile kafeterya yapıldı.

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI

2024 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI

Isparta, Antalya ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, 4 milyon lira bütçeli 2024 Yılı Teknik Destek Program çerçevesinde başvuruları kabul ediyor. Ajans, bu programla bölgede faaliyet gösteren yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına destek sağlanması amaçlanıyor. Program için başvurular ikişer aylık dönemler halinde gruplandırılırken, Mart-Nisan dönemi için son başvuru tarihi 30 Nisan saat 18.00 olacak.

ISPARTA KOKU ATÖLYESİ: KOKUHANE

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Isparta Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen proje ile 390 metrekarelik tarihi yapı, koku atölyesine çevrilerek yapıya şehrin turizm potansiyeline uygun olarak işlevsellik kazandırıldı. Isparta'ya gelen ziyaretçilerin il merkezinde tıbbi ve aromatik bitki temasına uygun bir lokasyonu görmeleri ve kendi parfümlerini yapma deneyimini yaşamaları sağlanacak. Restore edilen tarihi yapının yanı sıra tıbbi ve aromatik bitki temalı bir kafe-satış alanı ile ziyaretçilere bölgenin zengin tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğini yansıtan ve 20'ye yakın bitkiyi barındıran bin 364 metrekare alanda tıbbi ve aromatik bitki bahçesi oluşturuldu. Proje sonunda 8 kişi istihdam edilecek.

ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI

PROJE BAŞINA ASGARİ 100 BİN LİRA

Çukurova Kalkınma Ajansı, 3'er milyon lira bütçeli 2024 Yılı Teknik Destek Programı ve 2024 Yılı Fizibilite Desteği Programları için başvuruları kabul ediyor. 2024 Yılı Fizibilite Destek Programı için elektronik başvuruda son tarih 24 Aralık saat 23.59 olacak. Proje başına destek miktarı asgari 100 bin lira, azami 500 bin lira, proje başına azami destek oranı yüzde 100 olacak. Proje uygulama süresi azami 12 ay olarak uygulanacak. 2024 Yılı Teknik Destek Programı'nda proje başına azami destek miktarı eğitim faaliyetleri için KDV dahil 150 bin lira, danışmanlık faaliyetleri için KDV dahil 200 bin lira, proje uygulama süresi altı ay olacak. Bu arada Çukurova Kalkınma Ajansı, SEECO Projesi kapsamında Adana ve Mersin'deki kadınlara ve gençlere yönelik kuluçka ve hızlandırma destek programı ilan etti. Son başvuru tarihi 26 Nisan olarak belirlendi.

ANAVARZA YENİDEN DOĞUYOR

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında Antik Kent'in Zafer Kapısı ve Batı Kapısı restorasyonları, Sütunlu Cadde kazısı ve sütunların ayağa kaldırılması faaliyetleri yürütülüyor. Ayrıca Antik Kent girişindeki metruk bina restore edilerek Antik Kentte yaşamış olan Roma ordusunda görevli ünlü hekim ve farmakolog Dioscorides anısına müze olarak turizme kazandırılıyor. Projenin tamamlanmasıyla bölgenin en önemli turizm değerlerinden olan ve 2014'te UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine eklenen Antik Kent'in kalıcı listeye alınmasına önemli katkı sunulmuş olacak.

DOĞU AKDENİZ KALKINMA AJANSI

YAYLADAĞI DALIŞ AKADEMİSİ VE YAT TURİZMİNİ GELİŞTİRME

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Yayladağı Belediyesi ile yürütülen projeler kapsamında Karamağara bölgesinin dalış ve yat turizmi altyapısını geliştirmek amacıyla dalış akademisi, dalış platformu, otopark, sahil düzenlemesi, yol genişletme çalışması, enerji altyapısının iyileştirilmesi, restoran ve kule asansör kurulumu faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Projeler sonucunda yılda 11 bin yerli ve yabancı ziyaretçiye hizmet verilebilecek. Bu kapsamda sertifikalı aletli dalış eğitimi, yüzme eğitimi, tanıtım dalışı, dalış belgesi olanlara dalış rehberliği gibi profesyonel dalgıçlık eğitim ve etkinliklerinin yapılmasına imkan sağlayacak bir Dalış Akademisi kuruldu.

AHİLER KALKINMA AJANSI

YENİ BİR SPOR DALI KAZANDIRILACAK

Ahiler Kalkınma Ajansı'nın (AHİKA) organize edeceği Hike and Fly Anatolia® yarışması ile bölgeye ve Türkiye'ye yeni bir spor dalı kazandırılacak. Yürüyüş ve yamaç paraşütünün harmanlandığı, Aksaray ve Nevşehir illerinde gerçekleşecek ve Türkiye'de bu disiplinde bir ilk olacak yarışmanın ilerleyen yıllarda "Hasan Dağı'nın zirvesinden, tarihin sıfır noktasına" sloganıyla tüm Anadolu'ya yayılması hedefleniyor. Uluslararası arenada düzenlenecek olan yarışmaya Amerika, Avrupa ve Okyanusya kıtalarından, bu disiplindeki dünyanın en iyi 20 sporcusu katılacak. Farklı kurumlar ve markalarla yapılacak iş birlikleri ile bu etkinliğin ülkemizin tanıtımına önemli katkı sağlaması bekleniyor.

ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI

ORAN'DAN FİZİBİLİTE DESTEĞİ PROGRAMI

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), 2024 yılı çalışma programı faaliyetleri kapsamında bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına katkı sağlamak amacıyla kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların uygun proje başvuruları için Turizm Fizibilite Desteği Programı'nı 1 Mart itibarıyla başvuruya açtı.

Program kapsamında desteklenecek faaliyetler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 3 milyon lira. Değerlendirme aşaması sonucu destek almaya hak kazanan her proje başvurusu ise azami 500 bin lira destek alabilecek. Başvuruların KAYS üzerinden alınması için son tarih 28 Haziran 2024 saat 23:59 olacak. Turizm Fizibilite Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan projelere destek oranı ise asgari yüzde 25, azami yüzde 75 olarak uygulanacak. Proje süresi 12 ay olacak. Bu arada Oran Kalkınma Ajansı, Sivas için 2024 Yılı Cazibe Merkezi Destek Programı başvuru sürecini de başlattı.

OPTİK İNCE FİLM TASARIM VE KAPLAMA MERKEZİ

Proje Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yararlanıcılığında yürütüldü. Bu proje ile savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde elektro-optik sistemlerin geliştirilmesi alanındaki firmaların optik imalat süreçlerinde ihtiyaç duydukları hassas kızılötesi optik yüzeylere fonksiyonel kaplamalara yönelik süreç ve üretim hizmeti verilecek. Proje vasıtasıyla ASELSAN Hassas Optik başta olmak üzere Sivas'ta faaliyet gösteren savunma kümesi firmaları ile iş birliği, eğitim ve ortak üretim çalışmaları gerçekleştiriliyor.

BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI

MESLEKİ GELİŞİME TEKNİK DESTEK

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı'nı 8 Mart 2024'te ilan etti. Program için son başvuru tarihi 30 Aralık 2024 saat 17.00 olup başvurular ikişer aylık dönemler halinde alınacak. Mart-Nisan dönemi için son başvuru tarihi 30 Nisan saat 17.00 olacak. Kadın ve gençlerin istihdam ve girişimcilik odaklı mesleki gelişimi için tasarlanan programa yeni/ilave istihdam taahhüdü sunan işletmeler ile başvuru rehberinde tanımlı kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan başvuru alınacak. 2 milyon lira bütçeli programda proje başına azami destek 250 bin lira, azami uygulama süresi altı ay olacak.

BAKKA, 2024 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı 5 Şubat 2024'te ilan edildi. Program kapsamında turizm sektöründe yer alan yerel aktörlerin, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkılarını artıracak çalışmaları için kurumsal ve yerel kapasiteyi geliştirme odaklı eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine destek sağlanacak. Başvurular ikişer aylık dönemler halinde KAYS üzerinden alınacak. 2024 yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı için son başvuru tarihi 30 Aralık 2024 Saat 17.00 olarak belirlendi. Proje başına azami destek 400 bin lira, azami uygulama süresi altı ay olacak. Mart-Nisan dönemi için başvurular 30 Nisan 2024 günü saat 17:00'de sona erecek.

ZONGULDAK SİBER VATAN YETKİNLİK MERKEZİ

Siber Vatan Yetkinlik Merkezi ile Batı Karadeniz bölgesinde ulusal sektör paydaşları ve bölge üniversiteleri iş birliğinde üst düzey siber güvenlik uzmanları yetiştirilmesi, teknoloji odaklı genç girişimci sayısının artırılması ve bölgede dijital teknolojiler konusunda ekosistemin oluşturulması amaçlanıyor. Yetkinlik Merkezi vasıtasıyla Türkiye'nin başta siber güvenlik uzmanı olmak üzere yazılım, robotik sistemler, nesnelerin interneti ve yapay zeka alanlarında nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanması ve bu alanda girişimciliğin teşvik edilmesi amacıyla üniversitede öğrenim gören öğrencilerin farkındalıkları artırılacak, potansiyel yetenekleri tespit edilerek eğitim ve yetenek geliştirme faaliyetleri uygulanacak, dijital teknolojiler alanında kariyer planlamaları teşvik edilecek ve yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi desteklenecek. Verilecek eğitimlerden 2024 yılı içinde 175'i üniversite ve 30'u lise öğrencisi olmak üzere toplam 205 öğrenci yararlanacak.

KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI

DESTİNASYON GELİŞTİRME PROGRAMINA ALINAN İLLER

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerine yönelik uygulanacak 2024 yılı Destinasyon Geliştirme Teknik Destek Programı ilan edildi. Program kapsamında KUZKA tarafından bölge turizm destinasyonun geliştirilmesine yönelik 1.5 milyon liralık destek sağlanacak. Program kapsamında sağlanacak destek ile "Destinasyonun tanınırlığının artırılması, destinasyon özelinde insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi, yöresel ürünlerin katma değerinin artırılması ve destinasyon altyapısının iyileştirilmesine katkı sağlanması" amaçlanıyor. Program, Kastamonu, Çankırı ve Sinop'ta uygulanacak. İlk dönem olan Nisan ayı sonuna kadar açık olacak teknik destek programına Mayıs-Haziran döneminde 30 Haziran tarihine, Temmuz-Ağustos döneminde ise 31 Ağustos 2024'e kadar proje başvuruları kabul edilecek.

BATI KARADENİZİ KEŞFET PROGRAMI

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından uygulamaya koyulan alternatif destek programı ile Batı Karadeniz bölgesine seyahat acenteleri tarafından gerçekleştirilen iki gece ve üstü konaklamalı tur programlarını teşvik eden destek paketleri tasarlandı. Program çerçevesinde Kastamonu, Çankırı ve Sinop destinasyonlarında iki gece ve üç gece konaklamalı tur programlarına paket başına teşvikler sunulacak. Program sonucunda Bölgede 4 bin ilave geceleme sağlanması hedefleniyor.

ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI

GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELİŞTİRİLİYOR

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), 2024 Yılı Girişimcilik Ekosisteminin Desteklenmesi Programı, Katma Değerli Üretim ve İhracatın Geliştirilmesi ile Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Teknik Destek programlarında başvuruları kabul ediyor. Ayrıca, OKA'nın 2024 yılı Katma Değerli Üretim ve İhracat Odaklı Fizibilite Desteği ile Kültür ve Doğa Turizmi Ekseninde Fizibilite Desteği Programları da başvuruya açık. 2024 Yılı Girişimcilik Ekosisteminin Desteklenmesi Teknik Destek Programı kapsamında, 1 milyon lirası gerçek ve tüzel kişiler, 1 milyon lirası diğer başvuru sahipleri için olmak üzere 2 milyon lira kaynak ayrıldı. Katma Değerli Üretim ve İhracatın Geliştirilmesine Yönelik Teknik Destek Programı ile Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Teknik Destek Programı'nın proje bütçesi ise 2.5'er milyon lira olarak belirlendi. Satın alma hizmet alım yöntemiyle ajans tarafından yapılacak. Programlar kapsamında teknik destek başvuruları sürekli olarak alınacak. Başvurular ikişer aylık dönemler halinde gruplandırılacak. Mart-Nisan Dönemi başvuruları 30 Nisan saat günü 23.59'da sona erecek.

2.5 milyon lira bütçeli 2024 yılı Katma Değerli Üretim ve İhracat Odaklı Fizibilite Desteği Programı çerçevesinde verilecek desteklerde asgari tutar 200 bin lira, azami tutar 500 bin lira olarak belirlendi. Kültür ve Doğa Turizmi Ekseninde Fizibilite Desteği Programı için tahsis edilen bütçe 5 milyon lira olurken, bu program çerçevesinde kullandırılacak asgari tutar 200 bin lira, azami tutar 600 bin lira oldu. Destek kapsamında proje bütçesinin en az yüzde 25'i, en fazla yüzde 75'i hibe olarak desteklenecek. Fizibilite destek programları için son başvuru tarihi 24 Aralık saat 17 olarak belirlendi.

DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI

DOKA'DAN ÜÇ TEKNİK DESTEK PROGRAMI ÇAĞRISI

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) TR90 bölgesindeki yerel aktörlerin kurumsal kapasitelerini artırıcı çalışmalarına destek sağlamak üzere 2024 yılı Teknik Destek Programlarını ilan etti. Ordu, Giresun, Gümüşhane Trabzon, Rize ve Artvin illerine yönelik Mavi Ekonomi Teknik Destek Programı, Katma Değerli Üretim Teknik Destek Programı, Sürdürülebilir Turizm Teknik Destek Programı uygulanacak. Teknik destek başvuruları sürekli olarak alınacak ve ikişer aylık dönemler halinde değerlendirilecek. Mart-Nisan dönemi için son başvuru tarihi 30 Nisan olacak.

Bütçesi 3 milyon lira olarak belirlenen Katma Değerli Üretim Teknik Destek Programı kapsamında proje başına azami destek KDV dahil 200 bin lira, uygulama süresi 6 ay olacak. 3 milyon lira bütçeli Sürdürülebilir Turizm Teknik Destek Programı ile sezonsuz ve marka turizm anlayışıyla turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesi sağlanacak. Proje başına desteklenecek azami tutar KDV dahil 200 bin lira, uygulama süresi altı ay olacak. 2 milyon lira bütçeli Mavi Ekonomi Teknik Destek Programı ile mavi ekonomi sektörlerinin rekabet gücü geliştirilecek. Proje başına desteklenecek azami tutar KDV dahil 200 bin lira, uygulama süresi altı ay olacak.

MAVİ KAPILAR

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı liderliğinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'dan üç proje ortağı ile birlikte hazırlanan Mavi Kapılar projesi ile Karadeniz Uluslararası Mavi Ekonomi Kümesi'nin kurulması, 4 ülkeden 110 paydaşın su ürünleri, denizcilik, kıyı turizmi gibi alanlarda yüksek teknolojili yenilikçi uygulamalar, uluslararası demo günleri ve yaz okullarından faydalanması sağlanacak. Ayrıca proje kapsamında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi içerisinde kurulacak Ortak Yenilikçilik Merkezi ile balık hastalıkları üzerine hızlı tanı kiti geliştirilecek ve su ürünlerinin kalite kontrol süreçlerinde kullanılan renk değişim tespiti otomatik olarak yapılabilecek. Kurulacak laboratuvarla Karadeniz Havzası ülkeleri araştırmacıları ortak çalışma yapma olanağı bulacak.

KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI

4'ER MİLYON LİRA BÜTÇELİ İKİ PROGRAM

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), bölgedeki paydaşların, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilecek faaliyetlerine destek sağlamak amacıyla 2024 Yılı Teknik Destek Programı'nı ilan etti. KUDAKA'nın 2024 yılı bütçesinden teknik destek faaliyetleri için ayrılan toplam yıllık tutar 4 milyon lira olarak belirlendi. Azami destek tutarı KDV dahil danışmanlık için 300 bin lira, eğitim ve diğerleri için 100 bin lira olacak. Teknik destek başvuruları yıl boyunca sürekli alınacak. İkişer aylık dönemler halinde değerlendirilecek. 2024 yılı Mart-Nisan dönemi için son başvuru tarihi 30 Nisan saat 23.59 olacak.

KUDAKA'nı, 2024 Yılı Fizibilite Desteği Programı da başvuruya açık. Program ile bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına, bölgenin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesine ve yapılması muhtemel yatırımlara ilişkin ihtiyaç duyulacak fizibilite çalışmalarının ve Sonuç Odaklı Programlar kapsamında güdümlü proje desteği verilmesi planlanan projelere tahsis edilen kamu kaynağının etkin kullanılması için fizibilite çalışmalarının yapılması amaçlanıyor. Ajansın 2024 yılı bütçesinden Fizibilite Desteği Programı için ayrılan toplam yıllık tutar 4 milyon lira olup, Bu program çerçevesinde projelere KUDAKA, tarafından sağlanacak asgari destek tutarı 150 bin lira, azamî destek tutarı 750 bin lira, destek oranı asgari yüzde 25, azami yüzde 100 olacak. Program kapsamında azami proje süresi 12 ay olarak uygulanacak. Destek taleplerinin KAYS üzerinden tamamlanması ve onaylanması için son tarih 22 Aralık 2024 olacak.

GENÇLER TEKSTİLDE İŞ HAYATINA KAZANDIRILIYOR

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen proje ile Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde ikamet eden ne eğitimde ne istihdamda olan 18-29 yaş arası 120 gencin tekstil sektöründe iş hayatına kazandırılması amaçlanıyor. İlgili gençler fabrika şartlarına uygun makine ve ekipmanlarla donatılmış sınıflarda düz dikiş makineciliği eğitimi alıyor. Bununla birlikte, ilk yardım, stres yönetimi gibi hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak eğitimler de sağlanıyor. Eğitimlerini tamamlayan gençler 3 ildeki fabrikalara yerleştirildi ve işbaşı eğitim süreçlerine başladılar.

SERHAT KALKINMA AJANSI

2 MİLYON BÜTÇELİ TEKNİK DESTEK PROGRAMI

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır illerinde gerçekleştirilecek 2 milyon lira bütçeli 2024 Yılı Teknik Destek Programı ilan etti. Program iki aylık dönemler halinde uygulanarak yıl sonuna kadar devam edecek. Mart-Nisan dönemi için taahhütname için son başvurular KAYS uygulaması üzerinde 30 Nisan 2024 günü 23.59'a kadar yapılacak. Proje uygulama süresi altı ay, proje başına azami destek miktarı KDV dahil danışmanlık faaliyetleri için 150 bin, eğitim ve diğer faaliyetler için 100 bin lira olacak. Teknik Destek Programı ile TRA2 Bölgesindeki aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına eğitim verme, program ve proje hazırlamasına katkı sağlama, danışmanlık sağlama, lobi faaliyetleri ve uluslararası ilişkiler kurma konularında destek sağlamak.

KARS'IN TURİZME KAZANDIRILMASI HEDEFLENİYOR

Serhat Kalkınma Ajansı tarafından Kars'ta yürütülen proje kapsamında Kars'ta bulunan 23'ü tescilli Baltık mimari tarzında olmak üzere 32 binanın cephe iyileştirmesi yapılarak, binaların bulunduğu Haydar Aliyev Caddesi'nin kaldırımı, yolu ve aydınlatma ekipmanları tarihi dokuya uygun hale getirildi. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Ani Örenyeri'nde de çevre düzenleme çalışmaları yürütüldü. Ayrıca, proje ile Kars'ın turizm sektöründe rekabet gücünün artırılmasına yönelik araştırma, analiz, tanıtım ve eğitim çalışmaları yürütülüyor.

FIRAT KALKINMA AJANSI

YÖNETİM DANIŞMANLIĞI TEKNİK DESTEK PROGRAMI

Fırat Kalkınma Ajansı, 3.4 milyon lira bütçe tahsis edilen 2024 Yılı Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı'nı başvuruya açtı. Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinde faaliyet gösteren yerel aktörlerin etkinliğini artırmak üzere danışmanlık, eğitim ve ulusal/uluslarararası sertifika ve belgelendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin hedeflendiği program kapsamında başarılı bulunan her bir projeye KDV dahil en fazla 300 bin lira tutarında eğitim, danışmanlık ve belgelendirme faaliyeti desteği sağlanabilecek. Program başvuruları sürekli olarak KAYS üzerinden alınacak olup, ikişer aylık dönemlerin sonunda değerlendirmeler yapılacak ve destek almaya hak kazanan talepler ilan edilecek. Mart-Nisan dönemi KAYS'a son başvuru tarihi 30 Nisan 2024 18.00 olacak.

DEZAVANTAJLI KİŞİLERİN İŞ GÜCÜ PİYASASINA ENTEGRASYONU

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından uygulanan dezavantajlı kişilerin iş gücü piyasasına entegrasyonuna yönelik proje kapsamında, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinde yoksul veya yoksulluk riski bulunan kadın ve gençlerin oluşturduğu dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasına katılımının artırılması hedefleniyor. Proje ile 646 kişiye TRB1 bölgesi içinde, 107 kişiye ise Ankara'da mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri verildi, ayrıca kursiyerlere birebir kariyer ve psikolojik destek danışmanlığı hizmeti sağlanmıştır.

DOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI

DAKA'DAN FİZİBİLİTE DESTEĞİ

Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerini kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), 2024 Yılı Fizibilite Desteği Programı'nı 8 Mart itibarıyla KAYS üzerinden başvuruya açtı. Program ile TRB2 Bölgesi'nin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına, bölgenin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesine yönelik projelerin fizibilite çalışmalarına destek sağlanması amaçlanıyor. Program ile kadın girişimciliği/ kadın istihdamına katkı sağlayacak sektörlere yönelik yatırımları, TRB2 bölgesinin turizm kapasitesinin geliştirilmesine yönelik tanıtım ve yatırım projeleri, teknoloji, yenilik, yaratıcılık ve yeni nesil girişimcilik odaklı yatırımlara yönelik fizibilite çalışmaları, Bölge Planı'nda yer alan projelerin geliştirilmesine yönelik fizibilite çalışmaları önceleniyor. Toplam bütçesi 1 milyon lira olarak belirlenen programda destek tutarı asgari 100 bin lira, azami 250 bin lira, azami proje süresi 12 ay olarak uygulanıyor. Başvuru süresi 20 Aralık'ta sona erecek.

HAKKARİ TEKSTİL ATÖLYESİ 2. ETAPI

Hakkari şehir merkezinde 2022 yılı SOGEP desteği ile inşa edilen bin 200 metrekarelik tekstil atölyesinin tamamlanmasının ardından 2024 yılında yine SOGEP kapsamında desteklenen Hakkari Tekstil Atölyesi 2. etap projesiyle tekstil atölye binasına ek olarak bin 300 metrekare kapalı alana sahip yeni bir atölye binası inşa edilecek ve toplam kapalı alan 2 bin 500 metrekareye çıkarılacak. Bu proje kapsamında Hakkari'de 175 kişiye istihdam sağlanacak olup kadın istihdamına öncelik verilecek.

İPEKYOLU KALKINMA AJANSI

NURDAĞI VE İSLAHİYE ÇARŞILARI

Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı (BOTAP) kapsamında tasarlanan 2 etaplı projede, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde toplam kapalı alanı 15 bin 750 metrekare olan 4 çarşının ve 329 dükkanın inşaatları tamamlandı. Projenin 1. Etabı'nda İslahiye'de 2 çarşı ile 66 dükkan ve Nurdağı'nda 1 çarşı ile 133 dükkan, 2. Etap'ta ise Nurdağı'nda 3 farklı lokasyonda toplam 110 dükkân bulunuyor. Her iki ilçede ticari hayatın normal akışına dönmesi amacıyla esnafın ve bölgede yaşayan insanların alışveriş yapmalarını sağlayacak altyapılar oluşturuldu. Proje kapsamında yapımı tamamlanan çarşıların altyapıları ve çevre düzenlemeleri tamamlanarak dükkânlar hak sahibi depremzede esnafa teslim edildi.

KARACADAĞ KALKINMA AJANSI

DUDAK DAMAK YARIĞI BEBEK TEDAVİ KLİNİĞİ VE EĞİTİM ÜNİTESİ

Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Dudak Damak Yarığı Bebek Tedavi Kliniği ve Eğitim Ünitesi'ne yönelik proje ile Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde kurulan merkezdeki haftalık tedaviler ile yüz bölgesinde yaygın olarak görülen Dudak Damak Yarığı anomalisine sahip yeni doğan bebekler ve çocukların bu anormalliklerinin tedavisi için geçirecekleri çok sayıda ameliyat, diş tedavileri ve diğer çocuk enfeksiyon hastalıklarından kurtulabilmeleri sağlanacak. Proje kapsamındaki laboratuvarın hizmete girmesiyle bugüne kadar 550 bebek ve çocuğa hizmet verildi. Hizmet verilen çocukların aileleri ile 350 diş hekimliği öğrencisine eğitim verildi.

DİCLE KALKINMA AJANSI

BONCUKLU TARLA NEOLİTİK ÇAĞ YERLEŞİM YERİ

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmekte olan proje ile Mardin Dargeçit'te tarihi 13 bin yıl öncesine kadar uzanan ve neolitik döneme ait şu ana kadar bulunan en eski yerleşim yeri olan Boncuklu Tarlanın turizm ve cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor. Boncuklu Tarla Neolitik Yerleşim Yerinin turizm merkezine dönüşmesi için gerekli altyapı çalışmalarının yürütülmesi ile alan bölgenin ve Türkiye'nin turizm alanında cazibe merkezlerinden biri haline gelecek.

BİZE ULAŞIN