“Tesislerimizi karanlık fabrikaya dönüştürmeyi hedefliyoruz”

Manisa OSB, Nazilli OSB ve Aydın Kuyucak’ta üç tesisi bulunan Çağdaş Cam, 200 milyon TL’ye mal olacak dördüncü tesisi yine Manisa OSB’de kuruyor. Yeni tesis bu yıl devreye girecek. Mevcut fabrikalarında kapasite artırma yatırımları da sürüyor…
03.03.2025 12:44 GÜNCELLEME : 03.03.2025 12:44

Geçen yıl Türkiye'nin ürettiği solar camların yaklaşık yüzde 40'ını tek başına karşılayan Çağdaş Cam, 2024 Aralık (11-12 ) ayında 'Borsada Satış' yöntemi ile Deniz Yatırım liderliğinde halka açıldı. Pay başına 20 TL sabit fiyatla gerçekleşen halka aza 637 bini aşkın başvuru ile 2.2 milyar TL tutarında talep geldi. Halka arzın toplam büyüklüğü 840 milyon TL, şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 25 oldu. Çağdaş Cam payları ise 17 Aralık 2024 tarihinden itibaren Borsa İstanbul Ana Pazar'da işlem görmeye başladı. Şirket Manisa OSB ve Aydın Kuyucak'taki tesislerinde ev ve ticari beyaz eşya grubu camlar ve enerji camları işleme faaliyetlerini, Nazilli OSB yerleşkesinde ise ticari camlar ana ürün grubunda yer alan ürünlere yönelik cam ticareti gerçekleştiriyor. Kuyucak'taki fabrikası ile de Türkiye'de cam alanında tasarım merkezi olan ilk şirket unvanına sahip. Yıllık yaklaşık 7.6 milyon metrekare ile Avrupa'nın en büyük cam işleme kapasitesine sahip olan Çağdaş Cam, bir aile şirketi ve şu anda ikinci kuşak tarafından yönetiliyor. 'Tesislerimizi karanlık fabrikaya dönüştürmeyi hedefliyoruz' diyen Çağdaş Cam Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Raşit Pirinç, 2025 yılında 3 milyar TL'ye yakın bir ciro ve gelecek 5 yıl içerisinde, her sene dolar bazında yüzde 15 ve üzeri ciro artışı hedeflediklerini söylüyor. Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine her sene daha fazla pay ayırdıklarını dile getiren Pirinç ile şirketin faaliyetleri ve 2025 yılına yönelik hedeflerini konuştuk.

Çağdaş Cam bir aile şirketi değil mi?

Biz kendisini "camcı" olarak tanıtan bir aile şirketiyiz. 1994 yılından bu yana şirket olarak faaliyet göstersek de Pirinç ailesi olarak cam sanayisinde yarım asırlık tecrübeye sahibiz. An itibariyle, Yönetim Kurulumuz 5 kişiden oluşuyor. Benimle birlikte Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Seyfettin Pirinç (amcam) Yönetim Kurulu Üyeleri Betül Pirinç Yıldız (kuzenim) ve Raşit Pirinç (kuzenim) olmak üzere aileden 4 kişi aktif olarak görev alıyoruz. Ömer Seyfettin Pirinç hariç bizler ikinci kuşağız.

Halka arz gelirinizi nasıl değerlendirdiniz?

Halka arzımızı işletmemizi faaliyet gösterdiğimiz cam işleme sanayisinde dünya çapında rekabet yapısına sahip bir organizasyon yapabilmek amacıyla gerçekleştirdik ve halka arz gelirlerimizi tamamen bu stratejimize uygun bir şekilde kullanacağız. Halka arz gelirlerimizin yüzde 30-35'ini Manisa Organize Sanayi Bölgesi 6. kısımda bulunan arsamızın fabrika inşaatında, yüzde 12-16'sını tüm tesislerimizin ihtiyacı olan kapasite arttırıcı makine yatırımlarında, yüzde 10-15'ini öz tüketim kapsamlı GES yatırımlarımızda, yüzde 36-42'sini işletme sermayesi olarak, yüzde 1-3'ünü ise dijital dönüşümde kullanmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla halka arz gelirlerimiz tamamen işletmemizin büyümesi adına kullanılacak.

Cam alanında bir de tasarım merkeziniz var. Tasarım merkezi denilince ne anlamalıyız?

Evet ağırlıklı olarak ev ve ticari beyaz eşya grubu camların işlemesini yaptığımız Kuyucak fabrikamız ile Türkiye'de cam alanında tasarım merkezi olan ilk şirket unvanına sahibiz. Tasarım merkezimizde 13 tasarımcı, 4 tasarım teknisyeni ve 1 tasarım destek personeli olmak üzere alanında uzman 18 çalışma arkadaşımızla tasarım faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızın neticesinde, beyaz eşya camlarında birçok yeni tasarımı sektöre kazandırdık ve kazandırmaya devam ediyoruz. Geliştirdiğimiz cam ürünleri ile beyaz eşya alanında üretim yapan müşterilerimizin uluslararası pazarlarda katma değeri yüksek ürünler satmalarına ve rekabetlerine katkı sunmakla kalmıyor aynı zaman da ihracat yaparak ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz.

Manisa OSB'de de enerji camları işlediğinizi söylediniz. Enerji camı nedir?

Enerji camlarını güneş enerjisi üretiminde kullanılan solar panel camları, su ısıtmada kullanılan termal kolektör camları ve seralarda kullanılan sera camları olarak 3 ana kategoride tanımlıyoruz. Bu üç kategori içerisinde en büyük pazar payı olan ürün grubu ise solar panel camlarıdır. Çağdaş Cam olarak, Türkiye için her açıdan stratejik öneme sahip olduğunu düşündüğümüz enerji sektörünün, en hızlı büyüyen alt kolları arasında yer alan solar panel üretimi alanındaki hızlı büyümeye ve teknolojik gelişmelere cevap verebilmek amacıyla proaktif davranarak pandemi şartlarına rağmen Manisa OSB'de solar panel cam işleme tesisi yatırımımızı tamamladık ve 2022 yılında devreye aldık. Dünyadaki benzer birçok tesisten farklı olarak 2 mm solar enerji camı işleyebilecek yetkinlikte bir üretim bandı oluşturduk ve böylece solar panel camlarında en yeni ürünleri sektörün hizmetine sunarak cari açığı azaltıcı katkı sağladığımıza inanıyoruz. Dünya hızla elektrik çağına doğru ilerlerken, biz yenilenebilir enerjinin en önemli kalemlerinden olan güneş enerjisi alanında üretimini yaptığımız camlarımız ile bu global dönüşümün bir parçası olarak olup bitenin izleyicisi değil, tam merkezinde yer alan bir aktörü olarak faaliyet gösteriyoruz.

Satışlarınızın ne kadarı yurtiçi, ne kadarı yurtdışı? Nerelere ihracatınız var?

30.09.2024 itibarıyla ciromuz yaklaşık 1.5 milyar TL seviyesine ulaştı. Satışlarımızın yaklaşık yüzde 95'ini yurt içi satışlar oluşturdu. Özellikle pandemi sürecinde dünyada yaşanan hammadde kıtlığında, arz önceliğini yerli sanayimize ve ülkemize verdiğimiz için ihracat oranlarımız istenilen seviyelerin gerisinde kaldı. Ancak buna rağmen 4 kıtada 35'ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Yeni kapasite artışlarımız ve global ekonomilerin stabil bir görünüme kavuşmasıyla bizde farklı coğrafyalarda ihracat ayak izimizi daha da arttıracağız. Bu kapsamda özellikle NAFTA bölgesinde Brezilya, Arjantin, Meksika bir bütün olarak Afrika kıtası ve savaş sonrası yeniden yapılanma yolunda olacak bölgelere odaklanıyoruz. Özellikle Afrika kıtasının dünya ortalaması üzerinde büyüme sergilemesinin, rekabet imkanı yaratabilmemiz durumda bize bazı fırsatlar sunacağını düşünüyoruz.

Halen söz konusu camların ne kadarı yurtdışından temin ediliyor? Siz üretiminizle ne kadarını karşılamaya talipsiniz?

Solar endüstrisinin her kaleminde Çinli üreticilerin ezici bir hakimiyeti söz konusu. Bu global bir gerçek. Aynı durum geçmişten günümüze cam ürünlerinde de devam etmiştir. Ancak 2023 ve 2024 yıllarında yapılan ek kapasite artışları ile 2025 senesi son çeyreğine doğru ülkemizin arz talep dengesini kurabileceğini ve solar cam tedarikinde ithalata ihtiyaç kalmayacağını öngörüyorum. Bu durumda ise haksız rekabete yol açan ithal ürünlere karşı yerli üreticinin korunması ve ithalatın azaltılması adına yapılması gereken ek korumlar gerekebilir. Biz sadece 2024 yılının ilk dokuz ayında 3.8 milyon metrekare enerji camı ürettik. Yurt içinin yanı sıra enerji camlarımızı yurtdışında birçok farklı ülkeyle buluşturduk. Hem yurt içinden hem de globalde siparişler almaya devam ediyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasıyla hızla büyüyen bu alanda ihtiyaca cevap vermek için kapasite artışımızı gerçekleştirmiştik. Talep doğrultusunda yatırımlarımıza da yön vermeye devam edeceğiz. Çağdaş Cam olarak 2024 senesinde ülkemizde arz edilen yerli solar camların yaklaşık yüzde 40'ını biz ürettik.

Ürünlerinizin ciro içinde dağılımı nasıl? Bu, önümüzdeki dönemde değişecek mi?

Bugün enerji camları ile ev ve ticari beyaz eşya camlarına yönelik ürünlerimizi 4 kıtadaki ulusal ve uluslararası müşterileriler ile buluşturuyoruz. Bu kapsamda Manisa tesisinde enerji camları, Aydın'da ticari soğutucu camları işlerken, Nazilli'de ise gerçekleştirdiğimiz cam ticareti ile sektörün nabzını tutuyoruz. Önümüzdeki dönemde faaliyet gösterdiğimiz alanlarda kapasite artışları ile ihracat odaklı büyümeyi planlıyoruz. Toplam satışlarımızın içinde enerji camları yüzde 47, ev ve ticari beyaz eşya grubu camlar ise yüzde 21'lik bir orana sahip. Ciromuzun kalan bölümünü ise ticari cam satışlarımız oluşturuyor. Bu dağılımda enerji camlarının payının biraz daha artacağını öngörüyoruz. Güneş enerjisi yatırımları hem ülkemizde hem de globalde büyümesini hızla sürdürüyor. Bu büyüme enerji camlarına olan talebi daha da artıracağı için ciromuzdaki payının artmasını bekliyoruz.

2025 yılı yatırım programınızda neler var?

Manisa OSB, Nazilli OSB ve Aydın Kuyucak'ta olmak üzere toplam 3 yerleşkemiz bulunuyor. Yine Manisa OSB 6. kısımda 29 bin 800 metrekare arazi üzerinde yer alacak 4. fabrikamızın inşaatına yeni başladık. Toplam 200 milyon TL yatırım değerine sahip olan fabrikamızı 2025 yılı sonunda tamamlanmayı planlıyoruz. Yeni fabrikamız da devreye girdiğinde yaklaşık 100 bin metrekare alanda faaliyetlerini gerçekleştiren bir şirket haline gelmiş olacağız. En modern inşaat teknolojileriyle donatmayı hedeflediğimiz fabrikamız başta deprem olmak üzere tüm afet koşulları da göz önünde bulundurularak afetlere karşı dayanıklı bir yapıda inşa ediliyor. Böylece olası afetlerde üretim ve tedarik zincirimiz aksamadan hizmet vermeye devam edebileceğiz. Ayrıca çatısında kurmayı hedeflediğimiz güneş enerjisi santrali ile fabrikamızın ihtiyacı olan enerjiyi kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılayacağız. Çevreyi korurken, fabrikamızı enerjide de bağımsız bir yapı haline getirmeyi planlıyoruz. Fabrikamızın bir diğer özelliği ise yağmur suyu hasadı. Su tüketimimizi, yağmur suyu toplama sistemiyle sağlayacağız. Böylece enerji ve su tasarrufu da sağlamış olacak ve karbon ayak izi hedefimize müspet katkı sağlayacağız. Bu yatırımımız sayesinde ithalatı azaltarak cari açığın düşmesine destek olmayı ve ihracat yaparak ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamayı sürdürmek istiyoruz.

2025'de başka yatırım olacak mı?

Manisa OSB'de fabrikamızda Bifacial panellerde kullanılan 2 mm cam üretim kapasitemizi yüzde 40 artıracak yeni üretim bandı yatırımımıza başladık. Yüksek teknoloji ve teknik donanıma sahip olan bu yeni üretim bandı ile Türk solar panel sanayisinin gelecekte ihtiyaç duyacağı yeni tip ürünlere de cevap vermeyi hedefliyoruz. Ağırlıklı olarak ev ve ticari beyaz eşya grubu camlar işlediğimiz Aydın Kuyucak'ta ise üretim kapasitemizi artıracak yeni üretim bandı için düğmeye bastık. Bu yatırımla beraber yüksek enerji tasarrufu sağlayan tek ve çok katlı yalıtımlı cam işleme kapasitemizi yüzde 60 artıracağız. Her iki yatırımımızı da 2025 yılının ilk yarısında devreye almayı hedefliyoruz. Verimliliğimizi artıracak ve katma değerli üretimimizi destekleyecek bu yatırımlarımız devreye girdiğinde uluslararası arenada büyümemizin ivme kazanacağını, ihracatta ciromuzun artacağını öngörüyoruz.

Yurtdışında yatırım planlıyor musunuz? Bu kapsamda yeni satın alma veya ortaklıklar söz konusu olabilir mi?

Hem yurt içi hem de yurt dışındaki yatırımlara sıcak bakıyoruz. Bugüne kadar kendi tesislerimizi kurduk ve kurmaya devam ediyoruz ancak satın almalara da açığız. İçinde cam olan her türlü proje, her türlü yeni inovatif düşünce bizim odağımızda olacak. Şirketimizi global arenada ileriye taşıyacak yatırım alternatiflerini her zaman değerlendiriyoruz.

'Tesislerimizi karanlık fabrikaya dönüştürmeyi hedefliyoruz' dediniz. Bu konuyu biraz açabilir misiniz?

Karanlık fabrikayı tamamen otomasyon sistemleri ile donatılmış, insan müdahalesine ihtiyaç duymayan bir üretim yöntemi olarak açıklayabiliriz. İnsana ihtiyaç duyulmaması aynı zamanda üretimde süreklilik anlamına da geliyor. Biz de tüm tesislerimizin dijital altyapı ve servis sistemlerinin dönüşümü için yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Dijital dönüşüm sürecinde ERP, Machine learning ve yalın üretim metodolojisine önem veriyoruz. Tesislerimizi karanlık fabrikaya dönüştürmek önümüzdeki üç yıllık hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu hedefimize ulaştığımızda dünya çapında rekabet edebilecek ürün maliyet seviyelerimizi daha da iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Ancak burada amacımız çalışan sayısını azaltmak değil. Aksine dünya ile rekabet edebilecek, üretim maliyetlerimizi kontrol altında tutarak endüstriyel dönüşüme ayak uydurmak ve verimliliği artırmak. Bunlara ek olarak teknik ve ürün geliştirme konusunda nitelikli iş gücümüzü ise yüzde 50 oranında artırmayı hedefliyoruz.

Şirket olarak ileriye dönük hedefleriniz nelerdir?

İhracat odaklı büyüme stratejisini benimsiyoruz. Buna ek olarak sadece ihracat değil aynı zaman yoğun ticari faaliyetlerimiz olan coğrafyalarda üretim imkanlarını değerlendiriyoruz. 2025 senesinde 3 milyar TL'ye yakın bir ciro ve gelecek 5 yıl içerisinde, her sene dolar bazında yüzde 15 ve üzeri ciro artışı hedefliyoruz. Hedeflerimizi belirlerken gerek sektörümüzdeki gerekse de küresel değişimleri yakından analiz ederek gerçekçi ve ayakları yere basan bir ciddiyetle belirlemeye azami özen göstermekteyiz.

İyi derecede İngilizce ve Fransızca biliyor!..

Serdar Raşit Pirinç 1981 Aydın doğumlu. Bilkent Üniversitesi mezunu. 2006'dan itibaren Çağdaş Cam'da çalışıyor. İyi seviyede İngilizce ve Fransızca biliyor. TÜSİAD, BEYSAD ve GÜNDER üyesi. Kuraklıkla mücadele ve eğitime destek sunan sosyal çalışmaları destekliyor. Uluslararası ilişkiler ve ekopolitik gelişmeleri yakından takip ediyor. Yurtiçi ve yurtdışında cam işleme sanayisi alanında üretim yapan yüzlerce tesisin verimliliğini arttırması adına ziyaretlerde bulunmuş ve katkılar sunmuş. Endüstri 4.0, Dijitalleşme ve Girişim projelerine destek veriyor.

Hat sanatı ve çağdaş sanata çok meraklı

Hat sanatı ve çağdaş sanatları yakın takip etmeye çalışan Pirinç, sanatın hayatımıza kattığı müspet etkilerden istifade etmenin, her alanda estetik gelişime katkı sunduğuna inanıyor. Sanata bakış açımı, tıpkı her konuya bakış açımda olduğu gibi bir müfredat çerçevesinde ele aldığım için uzun yıllardır birlikte çalıştığım bir sanat danışmanım ve çağdaş sanatlar ile geleneksel sanatları uyumlamayı amaçlayan mütevazi bir resim koleksiyonum da var diyen Pirinç; özelliklede Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Yücel Dönmez, Mehmet Gün, Nuriye Yılmaz, Melek Toraman gibi ressamları beğendiğini söylüyor.

BİZE ULAŞIN