İDRİZ ÇOKAL/ "Akıllı servis" HOMER, Avrupa yolcusu… DowAksa'nın satışına onay çıktı… Robot köpeklere yatırım yaptı… Alacaklılarına çağrı…
"Akıllı servis" HOMER, Avrupa yolcusu
Haluk Yeşilbayraktar, uzun yıllar sigorta sektöründe çalışmış, önemli görevlerde bulunmuş bir isim. 2000 yılı öncesinde sektörün bilindik şirketlerinde yöneticilik yaptı. Yıldız teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Makine Bölümü mezunu olan Yeşilbayraktar, 2003 yılında kendi işini kuruyor. Sektördeki bilgi birikimini kendi şirketinde değerlendirmeye karar veriyor. Onarım ve onarım yönetimi çözümlerini tek çatı altında bir arada sunan teknoloji tabanlı bir şirket kuruyor. 2003 yılında kurulan Atılım Otomotiv A.Ş. 2 bin 500 metrekare büyüklüğündeki laboratuvar servis alanında yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucunda HOMER Auto Service markasını geliştiriyor.
Marka, elektrikli arabalar da dahil olmak üzere, her türlü marka ve model aracın hasar ve mekanik onarımının, boyasız göçük düzeltme işlemlerinin, lastik saklama, çekici, yolda onarım gibi hizmetlerin verilmesi, aracın her türlü ihtiyacının karşılanması için Türkiye genelinde tek merkezden 360 derece süreç yönetimi sağlayan bir alt yapı ve organizasyon gerçekleştiriyor. 30 yılı aşan bir süredir faaliyet gösteren şirket, Türkiye'de neredeyse her ile ulaşmış durumda. Kısacası araç servis alanında lider konumda. Bugün Türkiye'nin akıllı servis ağı olarak biliniyor. Akıllı dijital servis alt yapısı ile yılda yaklaşık 30 bin araç onarımı gerçekleştiriyor, 4.5 milyon yedek parça datasını yönetiyor. Türkiye genelinde 350 hizmet noktasında, sahada görev alan 1.500'den fazla çalışanı ile hizmet veriyor.
Haluk Yeşilbayraktar ve ekibi şimdi bu başarıyı yurt dışına taşımak için harekete geçmişler. Şirketi bu doğrultuda yapılandırıyor. Yeşilbayraktar, şirkete profesyonel bir genel müdür ataması da yaptı. Erkan Fuat Işıksal'ı genel müdürlüğe getirdi. Bu yılki büyüme hedefini yüzde 50 olarak belirlemiş. Şimdi bu hedefler doğrultusunda adımlar atıyor. Yakın gelecekte kendi geliştirdikleri yazılım alt yapısı ve iş modelleri ile Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye açılmayı planlıyormuş. İlk adımı da komşu ülkelerden atmayı düşünüyormuş.
DowAksa'nın satışına onay çıktı
Haziran ayı başında medyaya yansıyan bir haber vardı. Haber, Akkök Holding şirketlerinden Aksa Akrilik ile ilgiliydi. Aksa Akrilik, ileri malzemelerde büyüme ve yenilikçi çözümler sunma vizyonu doğrultusunda DowAksa Advanced Composites Holdings B.V. ("DowAksa") şirketindeki Dow Europe Holding B.V.'ye ait yüzde 50'lik payı devralmak üzere bağlayıcı hisse devir sözleşmesi imzaladığını duyurmuştu. Aksa Akrilik'in bu stratejik hamlesi önemliydi. DowAksa'nın tüm hisselerine sahip olmasıyla birlikte, Aksa Akrilik, stratejik bir ürün olan karbon elyaf üretiminde liderliğe oynayan en güçlü adaylardan biri haline gelecek. Dünyada yalnızca 8 ülkede üretilen karbon elyaf, savunma sanayi başta olmak üzere, rüzgar enerjisi, altyapı, otomotiv, hafif malzemeler ve havacılık sektörlerinde kullanılıyor. Yüzde 50 hisse karşılığı satın alma bedeli 125 milyon ABD doları olarak belirlenen bu işlem kapsamında Aksa Akrilik, 2012 yılından bu yana Dow Europe Holding B.V. ile yüzde 50-50 ortak olduğu DowAksa'nın tamamına sahip olacak. Tabi bu devirler gerekli yasal izinler alındıktan sonra gerçekleşecek. Devirlerin yılın son çeyreğine girmeden tamamlanması öngörülüyordu. Bu noktada önemli eşiklerden biri aşılmış. Rekabet Kurulu, DowAksa Advanced Composites Holdings B.V.nin paylarının belirli bir oranı ve tek kontrolünün Aksa Akrilik Kimya Sanayii AŞ tarafından devralınması işlemine izin verdi.
Robot köpeklere yatırım yaptı…
Türkiye'de son yıllarda teknoloji konusunda çok önemli gelişmeler oluyor. Birçok teknoloji şirketi önemli işlere imza atıyor. Hyperever de bunlardan biri. İstanbul teknik Üniversitesi öğrenci ve mezunlarından oluşan 10 kişilik grup 2023 Eylül ayında robot köpek yaptı. Proteo adını verdikleri köpek robotlar tehlikeli yerlerde görevlendirilmek üzere tasarlandı. Nükleer santral ve savunma sanayiinde kullanılabilecek özellikte olan robotlardan bahsediyoruz. Örneğin savaş bölgelerinde mayınlı tarlalarda görev alabilecek. Üzerine monte edilen termal kamera, robot kol ve sensörlerle kendine verilen görevleri insanlara hiçbir zarar gelmeden gerçekleştirebilecek. Bu robotun, Teknofest bünyesinde düzenlenen 'Girişimcilik Yarışı'nda 'Uzay, havacılık ve savunma' kategorisinde birincilik kazandığını belirtelim. Bu büyük başarının biraz da geçmişinden bahsedelim. İTÜ Makine Mühendisi Çayan Baykal, mezun olur olmaz İTÜ Arıkent içinde Hypever isimli şirketini kuruyor. Bu çalışmayı da ikinci kurucu ortağı ve 7 ekip arkadaşı ile birlikte yürütüyor. Aradan geçen iki yılda robot köpekler gelişti, serpildi. Rüştünü ispatlamış görünüyor. Bu gelişim büyük şirketlerin de gözünden kaçmamış. Hyperever'e yatırımcılar gelmeye başlamış. Türkiye'nin büyük holdinglerinden biri olan iş insanı Aydın Doğan'a ait Doğan Şirketler Grubu Holding Hyperever Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ortak oluyormuş. Doğan Şirketler Grubu Holding, Çayan Baykal, Yunus Demir ve Ömer Demirci, Hyperever Makine için yeni bir ortaklık kuruyorlarmış. Ortaklık yapısı ve diğer detaylar önümüzdeki günlerde netleşecekmiş. Rekabet Kurulu'na da müracaatlar yapılmış. Gerekli izinler çıkar çıkmaz da resmi adımlar atılacakmış…
Alacaklılarına çağrı
Ünlü AVM işletmecisi ve yatırımcısı Multi Corporotion'un Türkiye'deki AVM'leri ile ilgili konkordato süreçlerini sayfalarımızda aktarmıştık. Kısaca haberimizi hatırlayalım. Türkiye'nin en büyük AVM'lerinden bazılarını işleten Multi Corporotion, bünyesindeki dokuz AVM için konkordato başvurusunda bulunmuştu. Multi Corporotion, Avrupa'nın en büyük AVM işletmecilerinden biri. 13 ülkede 80 AVM ve ticari gayrimenkul işletiyor. Yönetmekte oldukları varlıkların toplamı beş milyar Euro'nun üzerinde. Türkiye'de sürpriz bir kararla Marmara Forum ve Forum İstanbul baştta olmak üzere işlettiği dokuz AVM için konkordato başvurusunda bulundu. 9 AVM için toplam borcun ise 600 milyon Euro seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. 25 Aralık 2023 tarihinde İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yapılan konkordato talebi için mahkeme heyeti kesin mühlet kararı vererek şirketleri koruma altına almıştı. Bu kararla birlikte, AVM'ler koruma altına alınmıştı. Konkordato süreci devam ederken 2024 Aralık ayında sürpriz bir gelişme yaşandı. LC Waikiki'nin sahibi Vahap Küçük konkordatodaki Forum AVM'lerin yüzde 40'ını satın aldı. Böylece perakendenin güçlü marka ve şirketi aynı zamanda AVM ortağı oldu. Yeni ortak ve sermaye girişi ile borçlarını yeniden yapılandıran dokuz AVM, konkordato sürecini feragat ederek sonlandırdı. Ancak iki AVM; Marmara Forum 25 Emlak Geliştirme Yatırım İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi ve Marmara Forum 35 Emlak Geliştirme Yatırım İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi bu karar dışında tutulmuştu. İki şirket için iki kesin mühlet süreci iki ay uzatılmıştı. Burada alacaklı taraflarla süreç devam ediyor. Öğrendiğimize göre konkordato komiser heyeti iki şirketin alacaklılarına toplantıya davet etmiş. Marmara Forum 25 Emlak Geliştirme Yatırım İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin adi alacaklılar toplantıs 03.09.2025 tarihi saat 12:00'de, Marmara Forum 35 Emlak Geliştirme Yatırım İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin adi alacaklılar toplantısının 03.09.2025 tarihi saat 13:00'da yapılacakmış. Süreç ile ilgili karar bu toplantı sonrasında varılacak uzlaşmaya göre çıkacakmış. Alacaklı şirketlere duyurulur…