Hedef tahtasında gençler var

Gençleri hedefleyen siber saldırılarda, burs dolandırıcılığı, sosyal medya dolandırıcılıkları, indirimli lüks ürün dolandırıcılığı, istihdam ve iş bulma dolandırıcılığı ile catfishing (romantizm) dolandırıcılıkları başı çekiyor.
15.07.2021 14:34 GÜNCELLEME : 16.07.2021 00:00

Gençler pandemi nedeniyle uzun süredir eve kapanmış durumda. Siber saldırganlar da bu durumu fırsata çevirdi. Gençleri hedefleyen saldırılar içinde, burs dolandırıcılığı, kolay para dolandırıcılığı, indirimli lüks ürün dolandırıcılığı, iş bulma ve aşk dolandırıcılıkları başı çekiyor. Siber güvenlik uzmanları, gençleri zaaf ve beklentileri üzerinden tuzağa düşürmeye çalışan saldırganlara karşı uyarılarda bulunuyor.

Burs ve lüks ile kandırıyorlar

Gençleri hedefleyen saldırılar içinde, burs dolandırıcılığı, sosyal medya dolandırıcılıkları, indirimli lüks ürün dolandırıcılığı, istihdam ve iş bulma dolandırıcılığı ile catfishing (romantizm) dolandırıcılıkları başı çekiyor. Global siber güvenlik firması Eset uzmanları tarafından yayınlanan listede oldukça ilgi çekici yöntemler yer alıyor.

Burs dolandırıcılığı yönteminde siber saldırganlar çeşitli şekillerde hileli burslar oluşturarak maddi yardım arayan öğrencileri avlamaya çalışıyor. Sosyal medya dolandırıcılığı ise çeşitli şekil ve boyutlarda olabiliyor. Ünlülerle ilgili şok edici başlıkları tıklatarak kötü amaçlı bir web sitesine yönlendirmek, kurbanları yarışmalara veya çekilişlere katılma teklifleri içeren mesajlar aracılığıyla cihazlarını ele geçirmek bunlardan bazıları. İndirimli lüks ürünler üzerinden dolandırıcılık da gençlerin zaafları üzerinden gerçekleştirilen bir sahtekarlık yöntemi. Dolandırıcılar, tekliflerini gençlere cazip hale getirmek için, çok pahalı olan sınırlı sayıda spor ayakkabılar, normal bir maaş veya yarı zamanlı çalışan birinin karşılayamayacağı kadar pahalı olan markalardan kıyafetler sunmaya çalışırlar. Bu hile, bu ürünlerin geniş bir yelpazesini sunan sahte bir e-ticaret sitesi oluşturmaktan ibarettir. Ancak satın alma işleminden sonra ya sahte ürün gönderilir ya da hiç bir şey gönderilmez. En kötü senaryoda ise, kredi kartı bilgilerinizi paylaştıysanız, siber suçlular bu bilgileri kullanarak kartınızdan izinsiz harcamalar yapabilir.

İstihdam dolandırıcılığı

Genç iş arayanları hedeflemek için siber suçlular, genellikle gerçek olamayacak kadar iyi görünen hileli istihdam teklifleri sunar. Dolandırıcılar meşru iş arama platformlarında sahte iş ilanları yayımlayarak ve genellikle evden çalışmaya ve yüklü bir maaş almaya imkân veren pozisyonlar sunarlar. Amaç, daha sonra kurbanlarının adlarına banka hesapları açmak veya kimliklerini sahte belgeler oluşturmak için kullanmak gibi çeşitli yasadışı faaliyetlerde kullanılacak kişisel bilgilerin edinmektir. Bunun dışında aracı kurum olduklarını söyleyerek belli bir ücret de talep edebilirler.

Romantizm dolandırıcılığı

Çevrimiçi arkadaşlık platformları romantizm dolandırıcıları için bol ödüllü bir avlanma alanı. Siber suçlular kurbanlarını genellikle sosyal medyada arayarak onlara özel mesaj yoluyla ulaşırlar. Hile genellikle hedeflerinin çekici bulacağı bir kişiyi taklit etmekten ibarettir. Dolandırıcı daha sonra nihai hedeflerine yani kurbanının parasına ulaşana kadar onları kandırmaya devam eder.

Ne yapmalı, ne yapmamalı?

-Cazip görünen bir iş teklifine rastlarsanız, ancak bundan şüphe duyuyorsanız, şüpheli bir şey olup olmadığını görmek için şirketle ilgili hızlı bir web araması yapın. Ayrıca, kişisel bilgilerinizi yalnızca işe alındıktan sonra, maaşınızı alabilmek için paylaşmanız gerekeceğini unutmayın.

-Benzer tavsiyeler burslar için de geçerlidir. Eğer bir burs arıyorsanız, bir web araması yaparak ve hatta doğrudan ofisleriyle iletişime geçerek bursu sunan kuruluşun meşru olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Asla ve asla "işlem" ya da "avans" ücreti gibi ödemeler yapmayın.

-İnternetin altın kuralını unutmayın: "gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, o zaman muhtemelen gerçek değildir". Yani, komik fiyatlı bir çift sınırlı sayıda üretilmiş Jordan'a rastlarsanız, bu kesinlikle bir aldatmacadır. Hala ilginizi çekiyorsa, satıcıyla ilgili kötü bir şey olup olmadığını görmek için internette onları araştırın.

-Tanımadığınız birinden istenmeyen bir mesaj alırsanız, ve bu mesaj özellikle şüpheli bir teklif veya bağlantı içeriyorsa gözünüzü açık tutmalısınız. Her durumda, yapılacak en iyi şey mesajı görmezden gelmektir ve tanımadığınız kişilerden gelen bağlantılara tıklamamalısınız.

-Bir yabancının sizle temas kurmaya çalışması ve birkaç mesaj sonra size olan aşkını itiraf etmeye başlaması durumunda, örümcek hisleriniz hareketlenmeye başlamalıdır. Hızlı bir ters görüntü aramasıyla birinin kimliğine bürünüp onu taklit edip etmediklerini ortaya çıkaracaktır.

BİZE ULAŞIN