Ordu'da neler oluyor?

Fındıkla ağlayıp fındıkla gülen Ordu, kaynaklarını zenginleştirme projeleriyle yeni bir şehir olma yolunda ilerliyor. Ordu, fındığa alternatif arıyor!
09.09.2021 16:09 GÜNCELLEME : 09.09.2021 16:10

Dünya fındık üretiminin dörtte birini tek başına yapan Ordu, ekonomik ve sosyal olarak fındıkla nefes alan bir il. Doğu Karadeniz'in bu güzel ili, fındığa alternatif gelir kaynakları arıyor. Bunu da Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'in öncülüğünde yapıyor. Son iki yılda klasik belediyecilik dışında tarımdan hayvancılığa, turizmden enerjiye farklı alanlarda yerel kalkınmayı tetikleyecek girişimlerde bulunan Ordu Büyükşehir Belediyesi, gösterdiği çabaların meyvelerini almaya başladı.

Para dergisinden arkadaşımız Rahime Baş Uçar'a açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler "Biz kaldırım yapmak, çöp toplamak gibi klasik bir belediyenin asli görevlerinin yanı sıra ekonomik ve sosyal projeler uyguluyoruz. Bunun için 'Üreten Ordu, Düşünen Ordu, Yarışan Ordu' sloganıyla hareket ediyoruz. Ordu'da fındık ağırlıklı bir ekonomi var. Fındık az olunca da üzülüyoruz, çok olunca da üzülüyoruz. Az olunca gelir kaybediyoruz. Çok olunca nereye satacağız diye düşünüyoruz. Önemli olan fındığa alternatif ürünler ortaya çıkarmak" diyor.

Sosyal ve ekonomik projelerini gerçekleştirmek için 'tarım, turizm, enerji ve yazılım' alanında dört şirket kurduklarını söyleyen Güler, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Yeni üretimlere ağırlık verdik. Kadınlara alım garantili tarımsal ürünler ürettiriyoruz. Gençler yazılımda harika işler yapıyorlar. Çöpten eneri üretiyoruz. Yaylalarından kanyonlarına Ordu'nun turizmdeki potansiyelini ortaya çıkarmak için girişimlerimiz sürüyor. Bütün bunları yaparken klasik belediyecilik yapmadığımız gibi ben de klasik yöneticilik de yapmıyorum, yönlendiricilik yapıyorum."

DEĞİŞİMİN İZİNİ SÜRDÜLER

Ordu'da yerel kalkınmada son iki yıldır yapılanları Ekonomi Gazeteciler Derneği'ne bağlı ve ulusal medyanın tanınan gazeteci ve yazarları ile bir grup işadamı geçen hafta sonu yerinde inceleme fırsatı buldular. Gazeteci ve iş insanlarının katıldığı program kapsamında "Sürdürülebilir Turizm ve Bir Yerel Kalkınma Modeli-Ordu' konulu bir panel düzenlendi. Bu panelde Ordu'daki değişimi anlatan Başkan Hilmi Güler, soruları yanıtladı. Programa katılanlar Boztepe'den Hoynat Adası ve Yason Burnu'na, Ordu Sahilleri'nden Sırrı Para Caddesi'ne Ordu'daki değişimin izini sürdüler.

ORDU'DA NELER OLUYOR?

*TARIM VE HAYVANCILIK

Ordu'ya yeni bir ekonomik ve sosyal kimlik kazandırmak isteyen Başkan Hilmi Güler ve ekibi, oluşturdukları kalkınma modelinin sloganını "Üreten Ordu, Düşünen Ordu, Yarışan Ordu' olarak belirledi.

Kalkınma modeli 'tarım, turizm, enerji ve yazılım' ayakları üzerine oturulurken, bu alanda dört şirket kuruldu.

Pandeminin yoğun günlerine de rastgelen son 2.5 yılda dağıtılan damızlık koyun sayısı 330'dan 1.200'e, damızlık kaz sayısı ise 4 binden 21 bine çıktı.

Ayrıca, köylüye 150 hamile manda, 150 Halep keçisi dağıtıldı. Üretilen sütün ekonomik kazanca dönüşmesi için süt evleri inşa edildi.

Tarhanadan erişteye baldan şifalı bitkilere yöresel ürünlerin üretimi desteklendi. Bunları tüketici ile buluşturacak 'yöresel pazar yerleri' oluşturuldu. Kadınların ekonomik kazanç sağlamasına destek verildi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi boş ve atıl arazilerin değerlendirilmesi için üreticilere tohum desteği verdi, isteyene sera kurdu.

Ordu'da yılda 50 bin adet yumurta üretilirken, şimdilerde belediyenin verdiği desteklerle yumurta üretimi yılda 12 milyon adeta çıktı. Yumurta üretici kooperatifi ilk ihracatını Dubai'ye yaptı.

Tarımda sözleşmeli tarım uygulaması başlatıldı. Maruldan karpuza üreticiden alınan ürünler aşevlerinde değerlendirilerek 19 ilçedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

Karadeniz'in ilk Biyoinovasyon Merkezi'ni kuran Ordu Büyükşehir Belediyesi üreticiye 1 milyon fide dağıtımıyla 2 milyon TL destek sağladı.

Dünya fındık üretiminin yüzde 25'ini gerçekleştiren Ordu, fındıkta katma değerli üretime yöneldi. Hilmi Güler'in ismini koyduğu "Kybele" markasıyla belediye çikolata üretimine girdi. Halen Kybele'nin Sırrı Paşa Caddesi'nde bir mağazası bulunurken, Çiçek Sepeti dahil 7 sanal mağazadan satışları yapılıyor. Kybele; ısırganlı, ıspanaklı, Propolisli çikolata üretimi gerçekleştirdi.

Ordu'yu şifa merkezi yapmayı hedefleyen belediye, ekinezyadan aynısefaya, kekikten sarıkantarona 8 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin üretimine destek verdi. Dört ay önce ilk hasat yapıldı. Kurulan distilasyon üniteleriyle bunların konsantreleri çıkarılırken yağ ve ilaç yapılarak ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Soyadan karpuza, kividen farklı egzotik meyvelere fındığa alternatif olabilecek farklı ürünlerin Ordu'da yetiştirilmesi için denemeler sürüyor.

*TURİZM

Yayla turizmini geliştirmek için Çambaşı Yaylası'nda bulunan kayak tesisinde 4 olan pist sayısı 15'e, 5 km olan pist uzunluğu 17 km'ye çıkarıldı. Çambaşı Yaylası'na 5 yıldızlı konforunda otel inşa edildi.

Kabadüz, Mesudiye, Akkuş ve Aybastı yaylalarında kış festivalleri düzenlendi. Hoynat Adası, Yason Burnu, Ünye Çamlık ve Asarkaya kent ormanlarında yeni sosyal tesisler inşa edildi. Çınarsuyu Tesislerini halka açıldı.

Yaylalarda balon turizmi başlatıldı. Dünyada denize, karayoluna, havaalanına ve şehir merkezine en yakın yamaç paraşüt alanı olan Boztepe'nin zirvesine paraşüt pisti inşa edildi.

Gençler için spor sahaları inşa eden belediye, su sporlarının gelişmesi için yelken, sörf ve kano kursları açıldı. Sörf ve kano tahtası üretimine de girildi.

Ordu'nun İstiklal Caddesi olarak bilinen Sırrı Paşa Caddesi yenilendi. Resim ve grafiti gibi özel çalışmalarla sanatsal değer de kazandı.

*ENERJİ

58, 59 ve 60'ıncı hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini yapan Hilmi Güler, enerji alanındaki tecrübelerini Ordu'ya aktardı. Çaybaşı İlküvez'de çöpten enerji üreten belediye, bunu özel şirkete satıyor.

Sert rüzgardan faydalanmak için de Akkuş'un yaklaşık 2 bin rakımlı tepesine Rüzgâr Enerji Santralları (RES) kuruldu.

Ordu Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin çatısına paneller kurularak, Otogar'ın kendi elektriğini kendisinin üretmesi sağlandı.

BİZE ULAŞIN