Mağdurlar mobbingi ispatlamakta zorlanıyor

Türkiye iş dünyasında mobbing araştırmasının sonuçları açıklandı. Persty Yönetim Danışmanlık ve Canan Duman Akademi ve Danışmanlık iş birliği ile yürütülen araştırmaya göre, mağdurların yüzde 67’si mobbingi ispatlamakta zorlanıyor.
26.01.2022 11:36 GÜNCELLEME : 26.01.2022 11:38
Persty Yönetim Danışmanlık ve Canan Duman Akademi ve Danışmanlık iş birliği ile periyodik olarak yürütülen 'Türkiye İş Dünyası Araştırması' mobbing üzerine yapıldı. Araştırmaya 1246 kişi katıldı. 17-31 Aralık 2021 tarihleri arasında Persty Yönetim Danışmanlık ile Canan Duman Akademi ve Danışmanlık tarafından yürütülen araştırmada; mobbing yaşama oranları, yaşanan mobbing durumları, kimler tarafından uygulandıkları, mağdurların tepkilerini nasıl ortaya koydukları ele alındı.

Araştırmaya katılanların yüzde 42'si mobbinge maruz kaldığını belirtti. Mağdurların yüzde 67'si mobbingi ispatlamakta zorlandığını, yüzde 85'i bu konuda yetkili kişi ve makamlara seslerini duyuramadığını paylaştı.

En sık karşılaşılan mobbing davranışı; "performansın engellenmesi" Mobbing mağdurlarının en sık maruz kaldıkları mobbing davranışı yüzde 50'lik oranla "performansın engellenmesi". Bunu yüzde 44'lük oranla "yapılan işlerin küçümsenmesi", yüzde 41'lik oranlarla "dedikoduya maruz kalma", "yapılan işlerin eleştirilmesi", "yeteneklerin çok altında işleri yapmaya zorlanma" takip ediyor.

Mobbing mağdurları bu durumla "mobbing davranışlarını görmezden gelerek" baş etmeye çalışıyor Mobbingle baş etmede en çok kullanılan eylemlerin sırasıyla "mobbing davranışlarını görmezden gelmek" (yüzde 42), "mobbing yapan kişiye bunu yapmamasını söylemek" (yüzde 31), "başka bir yere nakledilmeyi istemek" (yüzde 20) olduğu görülüyor.

Mobbing yapanlar arasında erkeklerin oranı daha yüksek Erkeklerin mobbingine uğrayanların oranı yüzde 46, kadınların mobbingine uğrayanların oranı yüzde 35, her ikisinin birden mobbingine uğrayanların oranı yüzde 19. Erkek mobbingcilerin oranının yüzde 65, kadın mobbingcilerin oranının yüzde 54 olduğunu görüyoruz.

Doğrudan bağlı oldukları yöneticiler tarafından mobbinge maruz kalanların oranı diğerlerinden yüksek Mobbing kimlerden geliyor; doğrudan bağlı olunan yöneticilerden yüzde 27, üst kademe yöneticilerden yüzde 26, çalışma arkadaşlarından yüzde 18, departman yöneticilerinden yüzde 17, işletme sahiplerinden yüzde 12. Mobbing mağdurlarının yüzde 67'si bu durumu ispatlamada zorlandıklarını dile getiriyor. Katılımcıların yüzde 70'i eğitim seviyelerinin mobbinge maruz kalmalarında bir etken olmadığını düşünüyor. Mobbing mağdurlarının yüzde 76'sı istifa etmeyi düşündüğünü ifade ediyor. Mobbing mağdurlarının yüzde 85'i bu konuda yetkili kişi ve makamlara seslerini duyuramadıklarını dile getiriyor. Mobbinge maruz kalındığında yasal hakların neler olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 58.

BİZE ULAŞIN