“Beyin göçü mü beyin gücü mü?” projesi başladı

Faruk Eczacıbaşı tarafından kurulan Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), “Beyin göçü mü beyin gücü mü?” projesiyle, dünya genelindeki bütün Türk akademisyenleri kategorize eden bir veri tabanı geliştiriyor. Proje, Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Akçiğit işbirliğiyle yürütülüyor.
28.03.2022 16:18 GÜNCELLEME : 29.03.2022 00:00

Faruk Eczacıbaşı tarafından kurulan Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), teknolojinin erişim gücünü kullanarak insanın teknolojiyle kurduğu ilişkinin yeniden tanımlanmasına ve hem toplumsal hem de çevresel sorunların çözümüne katkıda bulunuyor. Yeni teknolojilerin bireysel, toplumsal veya kurumsal alandaki etkilerine odaklanarak, bilimin ışığında teknoloji ve veri temelli kalkınma için projeler gerçekleştiren Türkiye Bilişim Vakfı, Tech For Good (İyilik İçin Teknoloji) vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye Bilişim Vakfı'nın yaklaşık 27 yıl önce internetin hayatımıza girmesiyle birlikte oluştuğunu belirten TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, aradan geçen sürede beklenenin ötesinde gelişmelerin yaşandığının altını çizerek şunları söyledi: "Teknoloji dünyayı değiştiriyor. Bunun için yeni modellere, uygulamalara ihtiyacımız var. TBV olarak hedefimiz, dünyamızın sağlıklı bir geleceğe sahip olmasına yönelik çalışmalar yapmak ve bu hikayede ülkemizin de imzasının olmasını sağlamak. Tüm projelerimizi ise veriye dayanarak geliştireceğiz. Avrupa Birliği standartlarında benzer çalışmalar yapan ağların bir parçası olmak için çalışacağız."

"Beyin göçü mü beyin gücü mü?"

Türkiye'yi uzun vadede büyütmenin tek koşulunun inovasyon ve teknolojiyi tetiklemek olduğunu söyleyen Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, "Bunun için Türkiye verilerini tek tek inceleyip, bu toprakların ne gibi sıkıntıları var bunu anlamamız gerekiyor. Firmaların beşeri sermayelerini, üniversitelerin altında ne gibi sorunlar yatıyor bunları öğrenip ona göre politikalar düzenlemeliyiz. Veri bazlı çalışmalıyız. TBV'nin de en çok söylemeye çalıştığı şeylerden biri bu. Dünyada ses getirecek bir araştırma yapmak istiyorsanız veriyi kullanabiliyor olmanız lazım. Bilgisayarı kullanabiliyor, ekonomik teoriyi anlayabiliyor olmalısınız. Bu bir kişinin altından kalkabileceği bir şey değil, ekip meselesi. Artık ekonomik araştırmalar da ekipler halinde yapılmalı. Ekipler halinde çalışmak için de fonlar, bütçeler gerekiyor. Dolasıyla artık sosyal bilimler, ekonomi, iktisat alanında da fonlar organize edilmeli. Türkiye'deki ekibimizi Türkiye Bilişim Vakfı desteğiyle kurduk. Birlikte yürüttüğümüz "Beyin Göçünden Beyin Gücüne: Yurtdışındaki Türk Bilim insanların Analizi" projemizde makine öğrenmesini kullanarak bütün ağları ortaya çıkarıyoruz, yani muazzam bir veri seti yaratıyoruz" ifadelerini kullandı.

TBV olarak çalışmalarına, 2021 yılının başından itibaren 'Tech For Good (İyilik İçin Teknoloji) yaklaşımıyla yön verdiklerini belirten TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin; vakfın faaliyetlerini şöyle anlattı: "Halihazırda dört eğitim projesi devam ediyor. Bunlardan biri SAS ile birlikte iki yıldır sürdürdüğümüz Dijital Teknoloji Geliştiriciler Programı. Amacımız bu eğitimi ana müfredata giren bir içerik, ders yapmak. Şu anda 14 üniversitede üçüncü ve dördüncü sınıflar ile yüksek lisans sınıflarında bu eğitimi veriyoruz. Bir diğeri Samsung, ODTÜ ve UNDP ile birlikte hayata geçirdiğimiz İnovasyon Geliştiriciler Projesi. Ayrıca IOT Eğitimleri ve akademisyenlere yönelik Future Learning Konferansları düzenliyoruz."

"Teknolojiye meraklı gençleri bu çatı altında topluyoruz"

Eğitimlerin dışında ödül programları da yaptıklarını belirten Çağdaş Ergin, "TÜSİAD işbirliğiyle 15 senedir sürdürülebilirlik konusunda ETR ödüllerini gerçekleştiriyoruz. Bir başka projemiz matematik ve fen bilimleri alanlarındaki eğitim oyunlarının ve oyun fikirlerinin ödüllendirildiği KOD Ödülleri. Bir sivil toplum kuruluşu olarak raporlar ve özgün içerikler üretiyoruz. 2022 yılında 30 büyük şehir belediyesiyle akıllı şehir alanında bir çalışma başlattık. 2016 yılından itibaren dört farklı raporla Türkiye'yi pek çok platformda temsil ettik. 2022 yılı içerisinde 'Beyin Göçü mü Beyin Gücü mü' projemizin lansmanını da gerçekleştireceğiz" dedi.

BİZE ULAŞIN