"Robotların bir zümreyi kayırma ihtimali düşük"

Dünyada sosyal medya kullanıcı sayısı 2021 yılında 4,88 milyarı buldu. Bu rakam, dünya nüfusunun yüzde 61,8’ine denk geliyor. Sarpaş Danışmanlık ve Girişim Savaşçısı kurucusu Berke Sarpaş, içeriklerin yüzde 90’ının robotların kontrolünde olduğunu ve neyin yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verenlerin robotlar olduğunu söyledi.
18.04.2022 12:31 GÜNCELLEME : 18.04.2022 12:32

Sosyal medyanın bekçiliğini insanların değil yüzde 90 oranında robotların yaptığını belirten Sarpaş Danışmanlık ve Girişim Savaşçısı kurucusu Berke Sarpaş, "We Are Social ve Hootsuite tarafından hazırlanan 'Digital 2021' raporuna göre internet kullanıcılarının sayısı 4,88 milyarı buldu. Bu rakam, dünya nüfusunun yüzde 61,8'ine denk geliyor. Böylesine kalabalık bir ortamda telifli içerikler, yalan ve nefret yayan söylemler, 18 yaş altı pornografik içerikler insanların görmesinden çok öncesinde yapay zeka tarafından tespit ediliyor ve derhal engelleniyor. Facebook bu şekilde her gün 17 milyon dolayındaki sahte hesabı tespit ediyor ve bunları otomatikman siliyor. Twitter son 6 ayda 2.9 milyon tweeti sildi. Youtube geçen çeyrekte 11.4 milyon adet video içeriği sildi. 2016 ve 2017 yıllarında kaldırılan içeriklerin kaldırılma sebeplerinin başında ilgili içeriğin ülkelerin ulusal güvenliklerini tehdit etmesi geliyordu ancak 2019-2021'de birinci sebep telif ihlali halini aldı." dedi.

İçeriklerin yüzde 90'ı robotların kontrolünde

Yapay zekanın insanların hepsinden daha hızlı çalıştığını ve sorunlu içeriklerin yüzde 90'ını anında tespit ederek engellediğini de sözlerine ekleyen Sarpaş, "Bu filtreleme işleminin insandan ziyade robotlar tarafından yapılmasının en büyük getirisi ise hızlı oluşunun yanında şeffaflığı. Salt verilerle hareket eden robotların engelledikleri içeriklerle belirli bir zümreyi kayırması duygusal zekaya sahip insanın bunu yapma ihtimalinden çok daha düşük. Diğer taraftan konunun bir de gözden kaçan psikolojik boyutu var. Facebook geçen yıl Mayıs ayında 11 bin 250 adet moderatörüne tam 52 milyon dolar ödeme yaptı. Sebebi bu moderatörlerin sorunlu içerikleri incelemek zorunda kalması neticesinde gördükleri karşısında travma yaşamaları ve psikolojilerinin bozulması. İçeriklerin yüzde 90'ı robotların kontrolünde. Yani neyin yayınlanıp yayınlanmayacağına karar veren aslında onlar.

BİZE ULAŞIN