4. Dünya Göçebe Oyunları başlıyor!

Dünya Göçebe Oyunları’nın 4’üncüsü bu yıl 29 Eylül–02 Ekim 2022 tarihleri arasında Bursa’nın İznik ilçesinde düzenleniyor. 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcunun katılacağı 4. Dünya Göçebe Oyunları’nın tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.
22.09.2022 20:46 GÜNCELLEME : 22.09.2022 21:58

Dünya Göçebe Oyunları'nın 4'üncüsü bu yıl 29 Eylül–02 Ekim 2022 tarihleri arasında Bursa'nın İznik ilçesinde düzenleniyor. 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcunun katılacağı 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın tanıtım toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, 4'üncü Dünya Göçebe Oyunları'nın, oyunlar tarihinde bir milat olacağını söyledi.

Bursa İznik'te 29 Eylül-2 Ekim tarihlerinde geçekleştirilecek 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın tanıtım toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi. Fatih Belediyesi Çatladıkapı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıya Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, 4. Dünya Göçebe Oyunları Komite Başkanı Hakan Kazancı, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bünyamin Bozgeyik ve Dünya Göçebe Oyunları Komite Başkan Yardımcısı Hadi Turus katıldı.

KÜLTÜREL VE TARİHİ MİRAS

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hakan Kazancı, "İlki 2014 yılında Kırgızistan'da düzenlenen ve dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonu olan Dünya Göçebe Oyunları'nın 4'üncüsünü ülkemizin mavi incisi İznik'te düzenleyeceğiz. Spordan sanata, gastronomiden geleneksel spor deneyimlerine dek pek çok etkinliği içerisinde barındıran Dünya Göçebe Oyunları her şeyden önce; kültürel ve tarihi mirası korumayı ve yaygınlaştırmayı, kültürlerarası iletişimi, dostluk ve uyumu güçlendirmeyi, geleneksel oyunları ve yarışmaları dünya çapında yaygınlaştırmayı ve teşvik etmeyi amaçlıyor. 102 ülkeden yaklaşık 3 binden fazla sporcunun katılacağı 4'üncü Dünya Göçebe Oyunları'nda geçmişten günümüze uzanan farklı geleneksel sporlar sergilenecek. Özel oluşturulan spor alanları çeşitli ve renkli müsabakalara ev sahipliği yapacak. Özellikle atlı oyunlar, ulusal güreşler, geleneksel okçuluk dallarında birbirinden güzel müsabakalar izleyeceğiz. Bu geleneksel oyunların yanı sıra 40'dan fazla oyun dalı da yer alacak. Dünya mutfaklarından çeşitli lezzetlere ev sahipliği yapan gastronomi etkinliğinde ise 20 ülkenin mutfağı, kendi ülkelerini temsilen en iyi aşçılar tarafından tanıtılacak. Bununla birlikte etkinlikler çerçevesinde el sanatları, sergi ve atölyelerimiz olacak" dedi.

Kazancı sözlerini şöyle sürdürdü: "4. Dünya Göçebe Oyunları birbirinden özel sahne etkinlikleriyle de ziyaretçileriyle buluşacak. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Çocuklara özel sanat etkinlikleri 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın ana unsurlarından olacak."Çocuk Obası" adıyla kurulacak etkinlik alanında çocuklara sanat eğitimleri ve uygulamalı sanat atölyeleri imkânı sağlanacak. Bu etkinliğimizin aynı zamanda kültürel diplomasiyi, gastro-diplomasini ve spor diplomasisini de kapsadığını belirtmek istiyorum."

ERDOĞAN: GELENEKSEL SPORLAR GÜÇLENİYOR

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da yaptığı konuşmada, Dünya Etnospor Konfederasyonu ve Türk Devletler Teşkilatı işbirliği ile bu günlere gelen, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın himayesinde 4'üncüsü gerçekleşecek olan Dünya Göçebe Oyunları'nın önemli hatırlatma dönemine girdiğini söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: "Dünya Göçebe Oyunları 2014'te ilk olarak Kırgızistan'da alınan kararla başladı. 2016 ve 2018 yıllarında yine Kırgızistan'da 2.'ncisi ve 3.'üncüsü gerçekleştirilen dünyanın en büyük organizasyonu. 2015 yılında kurulduğumuzdan beri destek verdik. Merkezimizi 2017 yılında Bişkek'ten İstanbul'a taşıdık. Kurulduğumuzdan bu zamana kadar en büyük çatı kuruluş olma özelliğimizi güçlendirdik. 5 tane Etnospor Forumu gerçekleştirdik. Böylelikle geleneksel sporların dünyada güçlenmesi anlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak ödüller verdik. Konuyla ilgili doktora bursları başlattık. 9 ülkeden akademisyen temsilcileriyle Akademik İcra Heyeti kurduk. Ülkemizde Geleneksel Spor Dalları Federasyonu sadece 1 tane varken şu anda 4 ayrı federasyon geleneksel sporları destekliyor. Özellikle Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu son 3 yılın en iyi ivmelenmesini yaşıyor. İnanıyorum ki ilerde dünyada kurulacak olan okçuluk çatı kuruluşunda da Türkiye'deki federasyonlar öncülük yapacaktır."

Erdoğan, neden geleneksel spor dalları ile ilgilendikleri konusunda ise şöyle konuştu: "Geleneksel sporlara önem vermelerinin nedenini açıklayan Erdoğan, "Dünyada kültürel anlamda tekdüzeliğe doğru güçlü bir gidiş varken dünyanın unutulmaya yüz tutmuş renklerini, mutfaklarını, dillerini, folklor, el sanatları, geleneksel spor ve oyunlarının yitip gitmesinin dünyanın zararına olduğunu düşünüyoruz. Dünyadaki bu zenginlikleri yaşatmak, korumak, sokaklara, mahallelere, oyun alanlarına yeniden indirmek için çalışmalarımızı güçlü bir şekilde sürdürüyoruz. İnanıyorum ki içinde bulunduğumuz trendle sporla sağlıklı ilişki kurmayan insanın spora yeniden katılmasını, bunu yaparken sağlıklı ve aktif bir hayat sürmesini, kültürünü ve kimliğini yeniden kuşanmasına katkı vermiş oluyoruz. Güzel şehrimiz İznik'te yapılacak Dünya Göçebe Oyunları'nın hem bu misyona hizmet etmesini hem de İznik gibi kıymetli bir yerin dünyada tanınmasını sağlamayı ümit ediyoruz."

KASAPOĞLU: MİLAT OLACAK

Dünya Göçebe Oyunları için geri sayıma geçildiğini ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "İnşallah 7 günlük bir geri sayım başladı. İnşallah 7 gün sonra İznik'te bir arada olacağız. Dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonunu gerçekleştireceğiz" dedi.

Bakan Kasapoğlu şöyle devam etti: "Türkiye artık bir spor ülkesi. Mükemmel spor tesis altyapısı ile sporcu kadrosuyla bireysel ve takım olarak yükselen iddiasıyla bir spor ülkesi. Türkiye spor organizasyonları noktasında en güçlü organizasyonu gerçekleştirme anlamında bir destinasyon olarak da marka. Sadece geçtiğimiz yıl pandemiye rağmen 170'ten fazla spor organizasyonuna ev sahipliği yaptık. Geçtiğimiz aylarda Konya'da 55 İslam ülkesini bir araya getirdik. Bununla birlikte yine bu ay gerçekleşecek 4'üncü Dünya Göçebe Oyunları, oyunlar tarihinde milat olacak. Bundan sonra bu markada yoluna daha güçlü devam edecek. Tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum ama dünya Dünya Etnospor Başkanımız Bilal Erdoğan'a ayrıca teşekkür ediyorum. Türkiye son 8-10 yıllık süreçte geleneksel sporlarda çok aşama kat etti. Gençliğin, halkın bu ilgisi ve sağlanan imkanlar Türkiye'nin her anlamda olduğu gibi liderliğini öncülüğünü, liderliğini ortaya koydu. Bu hedefleri bir yandan gerçekleştirirken diğer yandan daha büyük hedeflerle yolumuza devam ediyoruz. İznik çok özgün beldelerimizden biri. Hem federasyonumuzu hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndaki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hummalı bir çalışma, büyük bir gayret ve gece-gündüz çalışan bir ekip var. 102 ülke ve 3 binden fazla sporcuyla çok güzel bir katılım var. Sporun birleştirici yönünü, Türkiye'nin bu anlamdaki kuşatıcılığını gösteriyor. Bu apayrı bir mutluluk vesilesi. Biz, bu birlikteliği ve İznik'teki buluşmayı sadece bir spor organizasyonundan ibaret görmüyoruz. Biz, bu buluşmayı tarih, kültür ve değerler açısından çok güçlü bir paydası olan toplulukları, milletleri birleştiren bir dayanışma ruhu ve bir köprü olarak görüyoruz. Bu dayanışmayı güçlendirici bir milat olarak da görüyoruz."

"ÇOK ÖZGÜN BİR ÇALIŞMA"

"Elbette ülkeler arası iş birliklerini, milletlerin ve toplumların kardeşliği açısından önemli bir vesile olarak da görüyoruz" diyen Bakan Kasapoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "İnşallah bundan sonraki süreçlerde de bu buluşmayla iş birliklerini güçlendirerek aramızdaki samimiyeti daha üst noktalara taşıyacağız. Dünya Göçebe Oyunları bir kimlik sembolü. Kimliğimizi inşa eden önemli unsurlardan bir tanesi. Özellikle gençlik için önemli bir mesaj, bu kimliğin yarınlara aktarılması, gelecek nesillerin sahiplenmesi, tanıması hepimiz için önemli. Tabi 4'üncü Dünya Göçebe Oyunları elbette hem unutulmaz anlara sahip olacak hem de buraya gelen misafirler, hem hatıralarını yanlarında götürecekler hem de Türkiye'de inşa edecekleri dostlukları yarınlara taşıyacaklar. Spor organizasyonu, bütünleşme ve birleşmenin vesilesi olacak. Bu oyunların dünya spor arenasında bir algı oluşturmasını, saygın bir yer edinmesini istiyoruz. Evrensel etkisini, global mesajını da daha güçlü kılmak istiyoruz. Bu vesileyle bu oyunların ülkemizde düzenlenmesi Türkiye açısından olduğu gibi katılımcı ülkeler iaçısından da önemli bir vesiledir. Artık hazırlıklar tamam, herkes heyecanlı. Hep birlikte burada çok anlamlı bir hikaye yazacağımıza inanıyorum. Çok özgün bir hazırlık var. Muhteşem açılışlardan birini birlikte izleyeceğiz. Bu heyecanı birlikte yaşayacağız. Başarıyla tamamlayacağımıza inanıyorum."

Basın mensuplarının sorularının da cevaplandırıldığı toplantıda 4. Dünya Göçebe Oyunları maskotunun tanıtımı gerçekleştirildi. "Ötüken" adı verilen yavru kurt, oyunlar boyunca sahada yer alacak.

BİZE ULAŞIN