Kendi küçük hayaller büyük…

Uzay kapsülü tiny house’lar, üç tekerlekli motosiklet üzerine yapılmış karavanlar, kubbe biçiminde dome yapılar… Hepsi de günümüzde ilgi gören yaşanabilir minik mekanlar. Minimal hayatın değişen trendleri, alıcısına farklı deneyimler sunmaya devam ediyor. Yerli markalar yurtdışından gelen bayi taleplerine yetişemiyor.
30.03.2024 13:47 GÜNCELLEME : 01.04.2024 00:00

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Yaşam biçimleri, tatil anlayışları, ev seçimleri derken artık günümüz dünyasında bize değerli gelen pek çok şey değişime uğramaya başladı. Bunlardan biri de gösterişli evler, içindeki pahalı mobilyalar, beş yıldızlı tatiller… Belki de yaşadığımız koronavirüs bize gösterdi ki, minimal yaşam ve sakin bir hayat, herkes için öncelikli hale geldi. Doğayı ve özgürlüğü daha çok benimsemiş kişilerin keyif alacağı trendler artmaya başladı. Bunlardan biri de minimal yaşam tarzına uygun olan tiny house'lar ve karavanlar… Yalnız sadece kütük ev deyip geçmek doğru olmaz bu küçük evlere... Çünkü bu evlerinde zamanla dış görünüşleri ve tarzları değişmeye başladı. Sahillerde, orman içlerinde, bahçeli arazi üzerinde sık sık görmeye alışık olduğumuz bu evler, giderek daha da yaygınlaşmaya başladı. Sadece tiny house'lar değil, karavan pazarı da aynı şekilde.

Biz geçmiş dönemlerde dergi sayfalarımızda sıkça tiny house ve karavan pazarı gibi minimal yaşamları işlesek de pazara yeni giren ve yeni modellerini sergileyen pek çok firma oluyor. Örneğin; uzay kapsülü tiny house'lar, kubbeli (dome) yapılar sektörde çığır açarken bir yandan da motosiklet üzerine yapılmış karavanlar şimdilerde çok popüler. Fiyatlar ise normal bir konuta göre uygun. Küresel pazarı araştıran bir şirket olan Global Market Insight'ın açıkladığı verilere göre; 2022'de 20 milyar doları aşan karavan pazarının 2032'ye kadar 30 milyar doları geçmesi bekleniyor. Tiny house pazarına dair ise net rakamlar yok. Çoğu inşaat firması bünyesinde yapılan bu yapılar, konut sektörü içinde değerlendiriliyor.

KUBBE GÖRÜNÜMÜ ÇOK MODA

Bursa'nın Mudanya ilçesinde üretim yapan Roomia House, alışılmışın dışında ve daha çok kubbe görünümüne sahip tiny house'lar üretiyor. Bu tarz yapılara ise sektörde dome yapılar deniyor. Konik yapılara sahip olan bu evler, demonte modüler sistem ile geliştirilmiş. Kurulumu oldukça basit ve ağırlıkları 3,5-4 ton. Dome modelinin diğer tiny house'lardan farkı, lüks glamping (kubbeli) çadır görünümünde ve lüks bir otel odasında bulunabilecek her şeye sahip olması. Roomia House Satış Sorumlusu Adem Gündoğdu, "Dome modelleri, doğa ile iç içe yaşamak isteyenlerin tercihi oluyor. Ormanlık alanlarda kullanılıyor. Isı izolasyonu 12 ay yaşamak için uygun. Hem yerden ısıtması hem de klima kullanıldığı için kullanıcılar rahat ediyor. -40'tan +60 dereceye kadar izolasyon sağlıyor. Yapılarımız genelde 30 metrekare büyüklüğe sahip" derken, üretimin bir hafta sürdüğünü söylüyor. Dome yapılarda kurulum, modüler sisteme sahip olduğu için bir buçuk-iki günde gerçekleşiyor. Evlerde fiyatlar maliyetine göre değişiklik gösterirken anahtar teslim metrekaresi bin 700 dolar, 30 metrekaresi ise 51 bin dolar olarak belirlenmiş. Böyle bir tiny house modeline sahip olmak için ortalama 1.5 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Gündoğdu; seri üretim olarak bu tarz evleri yapmak istediklerinde bir ayda 10 tane inşa edebileceklerini söylerken, daha çok butik üretim olarak çalışmayı tercih ettiklerinin altını çiziyor.

Ürünlerin garantisi beş yıl. Malzeme olarak gürgen ağacı kullanılıyor. Suya ve neme karşı firma yüzde 100 garanti verirken, ürünün en dış yüzeyinde dört mevsim şartlarına uyan kompozit paneller kullanılıyor. Gündoğdu, alıcıların daha çok otel konseptinde tesisler açmak için toplu alımlar yaptığını ve yurtdışından çok fazla talep aldıklarını vurguluyor. "Suudi Arabistan, Irak, İsveç gibi yerlerde aktif süren projelerimiz mevcut. Ancak tesis açmak isteyen müşteri kitlemiz daha fazla. Eğer evlerimizi yakından deneyimlemek isterlerse, Sapanca'da, İğneada'da, İzmir Gümüldür'de otel projelerimiz var" diyen Gündoğdu, özellikle Suudi Arabistan'da aktif yaptıkları 20 şantiyenin devam ettiğini belirtiyor.

ÇEŞME OVACIK'TA ARSA HİZMETİ

Walking Tiny House, bir buçuk yıldır piyasada faaliyet gösteren, 1+1, 2+1 seçenekleriyle kendini ayrıştırmış bir firma. İzmir Kemalpaşa'da 3 bin metrekare alan üzerine kurulu fabrikasında üretim yapıyor. Şu anda dört farklı ev tipi modeli bulunuyor. Evler; Violet, Violet 2, Lupın, Yucca olarak isimlendirilmiş. En büyük avantajları ise seri üretim yapmaları. Bir ayda 20 tane tiny house inşa edebiliyorlar. Normal şartlarda diğer firmaların 60 ile 90 gün arasında teslim ettikleri evleri, firma bir hafta içinde teslim ediyor. Tiny house'ların büyüklükleri 20 ile 32 metrekare arasında değişiyor. Walking Tiny House Proje Satış Sorumlusu Nazlı İnal; "Dış cephede karbon kompozit kullanıyoruz. Bu nedenle de yaz-kış kullanıma uygun. Yine dış kaplamada termo ağaç (fırınlanmış ağaç) dediğimiz ürünü monte ediyoruz. Aldığımız tüm ürünler euro üzerinden olduğu için satışlarımız da euro cinsinden oluyor" diyerek evlerin fiyatlarının 16 bin 900 euro ile 35 bin euro bandında olduğunu söylüyor.

Firmanın İzmir Çeşme Ovacık'ta kendilerine ait bir projesi bulunuyor. Burayı tiny house köyü olarak isimlendirmişler. Bölgede hem evlerini satıyorlar hem de parsel kiralaması hizmeti veriyorlar. Dokuz dönümlük olan arsada her tiny house başına 135 metrekare düşüyor. Alıcı eğer tiny house alıp koyacak bir yeri yoksa firmadan yıllık bazda kiralama yapabiliyor. Toplamda 33 hanenin yer aldığı köyde, yüzme havuzu, çocuk alanı, koşu parkı, güvenliği ve daha pek çok altyapı seçeneği mevcut. Satışı yapılan evden ilk bir yıllık aidat bedeli alınmıyor. Diğer yıllarda ise yıllık 6 bin euro ücreti bulunuyor. Firmanın Çeşme'de kendilerine ait birkaç arsası daha bulunuyor. Tiny house'ların iki yıl garantisi bulunuyor. İstenirse seri üretim dışında butik hizmet de verilebiliyor. İnal, "Yabancı satışlarımız gayet iyi gidiyor. 30 ve 50 yaş aralığının bu tip evlere olan talebi yüksek. Bayilik anlamında da görüşmelerimiz devam ediyor. En az bizim ürünlerimizden üç tane sergileyebileceği 500 metrekarelik bir alan talep ediyoruz" diyerek bayilik şartlarını belirtiyor.

UZAY KAPSÜLÜ TINY HOUSE

14 yıldan bu yana Ankara'da mobilya üreticiliği yapan, son bir yıldır ise tiny house sektörüne adım atan Muttiny House, farklı modeller ortaya çıkıyor. Teknolojiye, tasarıma ve uzay bilimine verilen değerle ortaya çıkarılan evler, space kapsül, yani uzay kapsülü olarak geçiyor. Dış cephesi alüminyum kaplama olan ürün, 11 ton ağırlığında. Muttiny Free House İstanbul Mağaza Müdürü Halil Haliloğlu, "Tasarımı uzay kapsülüne benzeyen, akıllı sistemle donatılmış, camları tamperli, yerden ısıtmalı gibi pek çok sistem mevcut. Telefona uygulamayı indiriyorsunuz, ne kadar uzakta olursanız olun perdeleri ve ışıkları açabiliyorsunuz" diyor ve en pahalı tiny house ürününün 85 bin euro olduğunu söylüyor. Eğer boş bir paket, yani akıllı sistemi olmayan bir ürün tercih edilirse onun da fiyatı 49 bin euro bandında seyrediyor. Firmada toplam 15 farklı tiny house modeli mevcut. Ama en çok öne çıktığı modelleri space kapsülleri oluyor. "Daha çok sahil kenarında, yazlık ve dağlık alanda arsası olanlar tercih ediyor. Özellikle işletme kurmak isteyenler, toplu alım yapıyor. Suudi Arabistan'dan çok fazla talep alıyoruz. Fiyatlarımız maliyetlerden dolayı euro cinsinden" diye konuşan Haliloğlu, kapsülü üretme süresinin üç ay olduğunu söylüyor.

Firmanın Ankara'daki fabrikası 3 bin metrekare alana sahip. Aynı anda 20'den fazla üretim gerçekleştirebiliyor. Normalde tiny house'larda olan iki yıllık garanti, Muttiny House firmasında dört yıl olarak belirlenmiş. Haliloğlu, "Çatalca'da bulunan Greenlife firması ile bayilik anlaşması yaptık. Ürünlerimizi kendilerinin arsasına yerleştirdik. Hem bizim ürünlerimiz hem de arsa satışı bir arada yapılıyor. İstanbul bölgesinde sadece bu firma ile anlaşmaya vardık. Tabii başka firmalar ile de görüşmelerimiz sürüyor. Miami, Balkan ülkeleri, Avrupa ülkeleri, Belçika ve Hollanda gibi yerlerden talepler var" diyerek ürettikleri ürüne olan ilgiyi vurguluyor.

DÜĞÜN EVİ OLARAK KULLANILIYOR

Ahşap ev gruplarında profesyonelleşen ve 15 yıldır faaliyet gösteren, son iki yıldır da tiny house sektörüne adım atan Kübra Tiny House, yılda 60-70'e yakın tiny house üretiyor. Kübra Tiny House Genel Müdürü Fatih Ölmez, "Depremlerden sonra insanlar günlük yaşamlarını bu tarz evlerde geçirmeyi istiyor. Tiny house'lar piyasada maliyetleri oldukça yüksek. Bu tarz evler imar gerektirmediği için şimdiki gençler düğün evi olarak bile kullanabiliyor. İlk duyduğumda şaşırmıştım. Şimdi ise sıkça duyuyorum" diyor ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren pek çok firmanın tiny house işine de girdiğini anlatıyor.

Ölmez'e göre, bungalov tarzı evlere olan talepler azalmış. "Hatta alıcılar daha çok turizm amaçlı tesis açmak için kullanıyor" diyor. Firmada tiny house fiyatları 980 bin liradan başlıyor ve 1 milyon 200 bin liraya kadar çıkıyor. Teslim süreçleri genelde ortalama bir-üç ay arasında seyrediyor. Maliyetlerdeki artışların sürekli fiyatlara yansıdığına dikkat çeken Ölmez, üç ay önce 480 bin liradaki tiny house'ın belirli aralıklarla oluşan zamlarla 1 milyonları bulduğunu anlatıyor. Firma şu anda sadece iç pazara hizmet veriyor. Yurtdışında herhangi bir lokasyona ihracatı mevcut değil. Ürünlerin ise iki yıl garantisi bulunuyor. Teslim alınan ürün, çekici eşliğinde istenilen arsa ya da tarla üzerine firmanın servisi tarafından koyulabiliyor. Ölmez, ürünleri üretirken hammaddesi olan ahşabın kalitesine çok önem verdiğini söylüyor. Bu nedenle kullandıkları ağacın ladin ağacı olduğunu ve Ukrayna'dan temin ettiklerini söylüyor. Ladin, çam grubu sınıfında olan dayanıklı bir ağaç tipi. Ölmez, yerli ladinde üreme ve böceklenme olduğu için ithal ladin kullanmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

YURTDIŞINA BAYİLİK VERİYORLAR

Minimal ve sakin yaşam denilince akla sadece tiny house'lar değil, karavanlar da geliyor. Bir buçuk yıldır aktif satış yapan ve öncesinde iki yıllık bir Ar-Ge süreci yaşayan Jaggervan, alüminyumdan ürettiği karavan ile off-road kullanıcılarının dikkatini çeken bir firma. Bursa'da fabrikası bulunan firma yüzde 100 yerli. Toplamda beş karavan modeli bulunuyor. Bunların dördü çekme karavan, biri ise pikap üstü karavan modelinde. Firma kurulduğunda ilk olarak pikap üstü karavan ile başlamış, sonrasında ise dört model ile beraber çeşitlerini büyütmüş. Jaggervan Satış ve Pazarlama Direktörü Özgür Aslan, karavanların mühendisler tarafından tasarlandığını ve üretildiğini söylüyor. Firma karavanlarını alüminyum malzemeden üretiyor. Pikap modellerinin ağırlığı toplam 680 kilo. İçeriğinde tuvalet, güneş panelleri, akü gibi pek çok alan bulunuyor. Pikap türü karavanlarda plakaya gerek duyulmuyor. "Çekmeli karavanlarımızın tamamı çok hafif kilolarda değil. İki modelimiz 750 kilogramın altında. 1.6 araçlarla çekilebilecek rahatlıkta. Büyük modellerde de 2 bin motor ve 150 beygirlik bir araca ihtiyacınız var. Büyük olan karavanımızın kilosu ise bin 650" şeklinde açıklama yapan Aslan, en düşük karavanda anahtar teslim fiyatı 10 bin euro, en büyüğünde ise 33 bin euro olduğunu belirtiyor. Karavanların içeriğinde bulunan buzdolabı ve ısıtıcı gibi ürünlerin tamamı Avrupa'dan temin ediliyor. Firmanın şirket sloganı ise 'Maceraya İlk Adım Karavanı'. Aslan, özellikle ilk karavanını alacakların markası olarak öne çıktıklarını anlatıyor. Ayrıca bayilik ağları ve karavan trenleri hakkında ise Aslan, şunları söylüyor:

"Pikap karavan modelleri Amerika'da çok yaygın. Türkiye'de ise son üç-dört yıldır parlamaya başladı. Yurtdışında talep çok fazla. Suudi Arabistan ve Katar gibi yerlerden bayilik isteyen çok fazla. Dubai'den direkt distribütörlük isteyenler var. Almanya, Norveç, Hollanda, Avusturya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti'ne bayilikler verdik. Türkiye'de bayilik vermiyoruz. Kendimiz tek elden yürütmeyi tercih ediyoruz. Bayilerimizde mutlaka kendi içerisinde servisinin olmasını şart koyuyoruz."

MOTOSİKLETİ KARAVANA ÇEVİRDİLER

Kamu ve özel sektöre, 11 yıldan bu yana şase altyapısı üzerine özel amaçlı kullanılan makine üretimleri yapan Turtoy Karavan, pandemiden sonra karavan sektörünün gelişmeye başladığını görmüş ve üç yıl önce bu sektöre giriş yapmışlar. Üstelik ürettikleri ürünlerin yüzde 90'ı fiberglass (bir plastik türü). Bu plastik türü genelde Avrupa'da pek fazla tercih edilmiyor. Sebebi ise çok fazla uğraş gerektirmesi. Bu nedenle Turtoy Karavan Genel Müdürü Harun Can, Avrupa'da fiberglass ürünlerin altın değerinde olduğunu vurguluyor. Firmanın şu anda iki pikap üstü, üç modelde de çekme karavan ürünü bulunuyor. Dünyanın ilk 'motosikleti karavan yapan firma'sı olduklarını söyleyen ve bu konuda iddialı olan Can, Katar'a, Norveç'e, Polonya'ya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere ihracat yaptıklarının altını çiziyor. Motosikletin çekme gücüne sahip olduğu karavanlar, kişi sayısına göre farklılık gösteriyor. Firmanın bütün giderleri yabancı para üzerinden olduğu için, ürünlerdeki fiyatlar da euro üzerinden satışa sunuluyor. En küçük (bir kişilik) çekme karavan modelinde fiyat 105 bin liradan başlıyor, xl modeline göre 350 bin lira + KDV'ye kadar çıkıyor. En küçük karavanın ağırlığı ise 160 kg. Pikap üstü modellerde ise fiyatlar daha yüksek. Banyolu ve banyosuz olarak iki farklı segmente ayrılmış durumda. Banyoluda ortalama fiyat 850 bin lira + KDV, banyosuzda ise 780 bin lira + KDV. Pikap modellerde beş kişiye kadar konaklanabiliyor. Karavan seçerken muhakkak ihtiyaca göre tercihlerin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Can, Youtube gibi platformlardan mutlaka bu tarz yaşantıları olan kişileri izlemelerini tavsiye ediyor. Ayrıca diğer firmalara göre daha küçük üretim yaptıklarını ve bunun zor olduğunu belirtirken, "Küçük karavan ise ucuz olmak zorunda değil. Küçük bir şey üretmek daha zor" olduğunu ifade ediyor.

Firma, Almanya ile yurtdışını bayiliğini imzalamış durumda. Dubai için ise görüşmeler devam ediyor. Türkiye içinde kendileri koordine olmak için bayilik vermeyi düşünmüyor. Daha çok yurtdışına odaklanmış durumdalar. Satış sonrası kaliteli bir hizmet vermek Turtoy Karavan için öncelik oluyor. Ürünlerin iki yıl garantisi var. Ama onun haricindeki gerekli tüm desteği sağlıyorlar. Can, yurtdışından Arap ülkeleri, Avrupa ve İskandinav ülkelerinden çok fazla talep aldıklarını söylüyor. Yakındığı bir diğer konu ise karavan sektöründeki denetimlerin az olması. Can, "Türkiye karavan sektöründe çok yol kat etti. Ancak 750 kilogram diyerek bin kiloya karavanlar satılıyor. Bu yanlış. Trafik polisleri karavanları nasıl denetlemesi gerektiğini bilmiyor. Üreticiler ve kullanıcıların ortak bir platform kurarak standartları belirlemesi gerekiyor" diyerek fikirlerini beyan ediyor.

Oğuz UYSAL / Uysal Şirketler Grubu CEO'su, Q2 Tiny House

"Yılda 100 sipariş çıkarak bir büyüklüğe sahibiz"

Biz inşaat sektöründe faaliyet gösteren 30 yıllık bir firmayız. Konteyner ve prefabrik işi yapıyoruz. Merkezimiz Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alıyor. 6 bin metrekaresi kapalı, 6 bin metrekaresi açık alandayız. Biz de sektördeki talebi görünce tiny house pazarına girmek istedik. Sekiz-dokuz ay boyunca Ar-Ge çalışmalarımız oldu. Yılda 100 sipariş çıkarak bir büyüklüğe sahibiz. Tiny house'larda anahtar teslim fiyatlarımız 900 bin ile 1 milyon 100 bin lira arası değişiyor. Dış cephede birinci sınıf malzeme kullanıyoruz. 10 yıl boyunca da alıcımıza garanti veriyoruz. Çelik aksamını fabrikada kendimiz üretiyoruz. Tiny house furyasının çok yıllar devam edeceğini düşünüyoruz.

Doğukan SÖZER / Mertech Müşteri Yöneticisi

"Döşemelerin altında kalan elektrik, karavanın en önemli unsurudur"

Karavanın modeli kadar içerisindeki elektrik sistemi de çok önemli. Aküyü bir bomba gibi düşünebilirsiniz. Bunun üzerinde seyahat ediyorsunuz. Dolayısıyla karavanın görünmeyen arka planı dediğimiz, döşemelerin altında kalan elektrik, karavanın en önemli unsurudur. Biz de firma olarak alıcıların güvenli bir seyahat yapmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Akünün uzun gitmesi, kişinin kullanımına bağlı. Karavan içerisindeki ihtiyaçları sıkça kullanıyoruz. Bir karavanda standart malzeme ile 12.8 Watt 200 amperlik bir aküyle kendini altı-yedi saat boyunca şarj almadan yetebilir. Şimdilerde akıllı ve dokunmatik sistemlerle döşenmiş karavanlar çıkmaya başladı. Alıcılar dokunmatik olursa o ürünün akıllı olacağını sanıyorlar. Hayır, bu değil. Tam tersi, bir karavana girince 'merhaba' derseniz ve ışıklar yanarsa o akıllı oluyor. Düğme niteliğinde bir şey koyarsanız o akıllı olmaz. Bizim işimiz akıllı karavan yönetim sistemleri ve akıllı kamp yönetim sistemleri. Ürünlerimizi Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihraç ediyoruz.

Bekir Tansu YAMANER / Vagus Karavan Firma Sahibi

"Kimisi ev olarak alıyor, kimisi keyif yapmak için"

Biz İzmir Foça'da hizmet veriyoruz. Üretimimiz de yine aynı şekilde burada yapılıyor. Daha çok araç içi dizayn hizmeti veriyoruz. Kişiye özel butik bir çalışma. Araçların modelleri bizim için pek fark etmiyor. Ürünlerde fiyatlar, dizayn ettiğimiz araca göre değişiyor. Hazırda bir ürün koymadığın için net bir fiyat paketim yok. Ancak 100 bin liradan başlıyor, 1 milyona kadar bile çıkabiliyor. Talepler daha çok yerli müşterilerimizden. Ancak şu anda ekonomik koşullar nedeniyle talep çok yüksek değil. Alıcılar ikiye ayrılmış durumda. Biri yaşam alanı, diğeri ise keyif. Kimisi 'Biz ev alamıyoruz, burası bizim evimiz olsun' diyor, kimisi ise 'Gezmeyi seviyoruz' diyerek lüks karavana yöneliyor.

Kızılay'a üretim yapacaklar

Pikap ve çekmeli karavan üretimi yapan, özellikle outdoor tutkunlarını hedef kitlesine alan Jaggervan firması, yakın zamanda Türk Kızılay'ı ile iş birliğine hazırlanıyor. Kızılay'ın talebiyle firma, pikap araçların arkasına alüminyumdan bir alan tasarlamak için kolları sıvamış.

Dayanıklı ağaçlar kullanılıyor

Tiny house üretimi yaparken, belki de en çok dikkat edilmesi gerekilen konuların başında kullanılan malzeme geliyor. Yüksek oranda evin dış cephesini kaplayan bu kütüklerin uzun yıllar dayanıklı olması, alıcıların önem verdiği özelliklerden biri. Firmaların çoğu gürgen, ladin, termo (fırınlanmış ağaç) gibi farklı çeşitlerde malzeme kullanıyor. Bunların özellikleri ise şöyle;

*Gürgen ağacı: Bu ağaç türü, dayanıklılığı ve güzelliğiyle bilinen, çeşitli bölgelerde ve iklim koşullarında yetiştiriliyor. Güçlü ve sağlam. Gürgen ağacının Amerikan gürgeni, Avrupa gürgeni ve Çin gürgeni gibi çeşitleri bulunuyor. Mobilya ve dekorasyon işlerinde sıkça kullanılıyor. Ağaç, çoğunlukla Türkiye'de; Ege, Marmara, Trakya, Kuzey ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetişiyor.

*Ladin ağacı: Çamgiller ailesine ait olan ve ülkemizde genellikle Doğu Karadeniz'de yetişmeye müsait bir ağaç. Kış aylarında iğneli yapraklarını dökmeden devam eder ve rutubetli topraklarda yetişmeye elverişli. Ladin ağaçlarının ortalama yaşama süreleri 400 yıl kadar. Ayrıca 40'a yakın çeşidi bulunuyor. Mobilya sektöründe de oldukça sık kullanılıyor.

*Termo ağaç (Termo ahşap): Çürümeye karşı dayanıklılığı, doğallığı ve ısı iletkenliğinin iyi olması gibi avantajlarından dolayı birçok iç ve dış mekân projelerinde yaygın olarak tercih edilen bir tür. Günümüzde modern mimarlık malzemesi olarak kullanılıyor. Yeni nesil tiny house'ların dış cephelerinde oldukça sık tercih ediliyor.

'Mobil ev' olarak mevzuata girdi

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, 'tiny house' olarak da bilinen 'mobil evler' mevzuata girerek taşıyacağı kriterleri belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda 'mobil ev'; O2 sınıfı (750 kilogramdan 3 bin 500 kilograma kadar olan römorklar) tip onay belgesine sahip, bir motorlu araç tarafından çekilmek üzere tasarlanmış, konaklama birimi şeklinde düzenlenmiş, içinde yaşam alanı, yatak ile banyo-tuvaleti bulunan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na tabi araç olarak tanımlandı.

BİZE ULAŞIN