Türkiye dijital göçmenleri davet ediyor

Pandemiyle hayatımıza giren “dijital göçmenlik”, onlarca ülkenin özellikle de nitelikli insan gücünü çekmek için kullandıkları yeni bir yöntem haline geldi. Türkiye de turistik bir ülke olarak dünyanın dört bir yanından iyi yetişmiş profesyonelleri çağırıyor…
26.04.2024 12:38 GÜNCELLEME : 26.04.2024 12:38

ŞULE GÜNER/ Dijital göçmenlik trendi pandemiden sonra da devam etti ve 2023'te ülkeler nitelikli iş gücünü ülkelerine çekmeye başladı. Dijital göçmen olmak için ülkeler şu şartları takip ediyor: 18 yaşından büyük olmanız, ülkeye göre değişkenlik gösteren belirli bir aylık gelirinizin olması, lokasyondan bağımsız bir işinizin olması. Türkiye de giderek yaygınlaşan bu trende ayak uydurarak göçmenleri ülkemize çağırdı.

Böylece dijital göçmen çağıran ülke ve bölgeler alfabetik sıraya göre şöyle oldu: Almanya, Andorra, Anguilla, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Barbados, Bahamalar, Belize, Bermuda, Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai), Cabo Verde, Cayman Adaları, Curaçao, Dominik, Ekvador, Endonezya, Estonya, Güney Afrika, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Hırvatistan, İspanya, İtalya, İzlanda, Karadağ, Kolombiya, Letonya, Makedonya, Malta, Mauritius, Meksika, Norveç, Panama, Portekiz, Saint Lucia, Seyşeller, Sri Lanka, Tayvan, Türkiye, Uruguay, Yunanistan.

Türkiye'den önce dijital göçmen alacağını duyuran ülke İtalya oldu. Dünyada tatil için tercih edilen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan İtalya, bu vize sayesinde artık ofiste çalışmak zorunda olmayan milyonlarca "dijital göçmeni" ağırlayacak. 4 Nisan'da yürürlüğe giren uygulamanın İtalyan ekonomisine de önemli katkılar sağlaması bekleniyor. İtalya'da dijital göçmenler için çalışma vizesine başvurmak isteyenlerin yılda en az 28 bin euro kazanması gerekiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, yurtdışı tanıtımına açılan 'GoTürkiye' sayfası üzerinden hedefleri arasına 'dijital göçebeleri' de aldı. "Dijital göçebeler" başlığıyla yeni bir sayfa açan TGA, ziyaretçileri İstanbul ve Dalaman'a davet etti. GoTürkiye, yönelik "Keşfet ve İstanbul'da çalış", "Keşfet ve Dalaman'da çalış" ve "Türkiye'de çalışmak" olmak üzere üç konu başlığıyla, Türkiye'de bin yıllık antik kentler, ormanlar arasına gizlenmiş eşsiz koylar, turkuaz denizler, dinamik insanlar ve büyük şehirler olduğu bilgisini aktararak, Dalaman ve İzmir'e yerleşerek göçmenleri çalışmaya davet etti.

AYLIK 3 BİN DOLAR GELİR

Go To Turkey sayfasında, İstanbul ise gezmek, eğlenmek adına çok şey vaat eden bir kent olduğu hatırlatılarak, "Camiler, kiliseler, sarnıçlar ve eski ahşap evler dahil olmak üzere tarihi binaları keşfetmek birkaç gün sürecektir" denildi.

Türkiye'nin dijital göçmenlik için aradığı koşullar şöyle: "Vizeye başvuru şartları arasında 21-55 yaş arasında olmak, dijital göçebe olduğunuzu kanıtlayan belgeleri sunmak, üniversite mezunu olmak ve aylık 3 bin veya yıllık 36 bin ABD doları gelir elde etmek."

Bu belgeleri sağlayanlara 'Dijital Göçebe Tespit Belgesi' veriliyor. Bu belge ile de Türkiye'nin vize merkezi/konsolosluklarına Dijital Göçebe Vizesi için başvuruda bulunuluyor.

*****

İtalya'nın Sardunya Adası, ücretsiz konaklama sunuyor

Sardunya, internet sitesi tasarımcısı, IT uygulamaları gibi işlerle uğraşan ve işini devam ettirebilmek için bir dizüstü bilgisayar ve hızlı bir internet profesyonellere Sardunya'nın Ollolai kasabasında "Work from Ollolai" adlı program kapsamında en az 3 ay ücretsiz kalma şansı veriyor.

*****

Yapay zeka toplumsal kaosa neden olur mu?

Ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketi Nippon Telgraf ve Telefon'un (NTT), Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Yomiuri Şimbun'la ortak yayımladığı açıklamada, yapay zekanın kullanımına ilişkin yeni kurallar belirlenmesi gerektiğini duyurdu.

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) aktardığına göre açıklamada, "En kötü senaryoda yapay zeka, demokrasi ve toplumsal düzenin çökmesine neden olabilir, bu da savaşlara yol açabilir" denildi.

Açıklamada, Japonya hükümetinden 31 Ekim 2025'te düzenlenmesi planlanan genel seçimlerde güvenliğin sağlanması için yapay zeka teknolojisine dair denetimleri artıracak düzenlemeler yapması istendi.

NTT ve Yomiuri Şimbun'un yöneticileri, Tokyo'daki Keio Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla yapay zeka teknolojisi üzerine son bir yıldır araştırma yürüttüklerini belirtti.

*****

İt dalaşında insan pilotu yendi

ABD, X-62A olarak bilinen ve tamamen otonom modda uçmak için modifiye edilen F-16 test uçağı, mürettebatlı bir F-16'ya karşı türünün ilk örneği olan bir "it dalaşına" katıldı ve pilotu yendi.

Bir pilotun arıza emniyeti olarak X-62A'nın kokpitinde bulunduğu it dalaşında yapay zekanın kullandığı F-16, pilot kontrolündeki F-16 savaş uçağını yendi. Büyük ölçüde modifiye edilmiş iki koltuklu bir F-16D olan X-62A, Değişken Stabiliteli Uçuş Simülatörü Test Uçağı (VISTA) olarak da biliniyor.

Yapay zeka ile uçan F-16, Kaliforniya'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nden Aralık 2022 ile Eylül 2023 arasında 21 test uçuşu gerçekleştirdi. Bu test ile ilgili olarak konuşan ABD Hava Kuvvetleri'nden Yarbay Maryann Karlen, "İt dalaşı, otonom yapay zeka sistemlerini havada test etmeye başlayabilmemiz için çözmemiz gereken bir sorundu. Yaptığımız her test otonom sisteme verebileceğimiz görevler için başlangıç. Tüm yapay zekâ simülatör labaratuvarı F-16'ya sığdırıldı" şeklinde konuştu.

BİZE ULAŞIN