Covid-19 aşıları online karaborsaya düştü

Covid-19 ile mücadele kapsamında tüm dünyada aşılamalar hızla sürerken, online yeraltı dünyası bu krizi fırsata çevirmeye çalışıyor. Aşılar DarkWeb’de karaborsaya düşmüş durumda.
11.03.2021 15:09 GÜNCELLEME : 06.04.2021 12:05

Covid-19 ile mücadele kapsamında tüm dünyada aşılamalar hızla sürerken, online yeraltı dünyası bu krizi fırsata çevirmeye çalışıyor. Aşılar DarkWeb'de karaborsaya düşmüş durumda. Rus siber güvenlik firması Kaspersky'nin son araştırma raporlarına göre, Covid-19 aşıları DarkWeb'de 250 dolar ile bin 200 dolar aralığında satışa çıkmış durumda. Dijital karaborsada Pfizer BioNTech, AstraZeneca ve Moderna aşılarının reklamları dönüyor. Satıcıların çoğunun Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD kaynaklı olduğu belirtiliyor. Alım satım için Wickr ve Telegram gibi şifreli mesajlaşma uygulamaları kullanılırken, ödemeler kripto paralarla yapılıyor. Kaspersky araştırmacılarına göre, karaborsaya düşen bu aşılar, medikal tesislerin elinde kalan artık dozlar. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kaspersky Güvenlik Uzmanı Dmitry Galov, "Darknet'te hemen her şeyi bulabilirsiniz. Bu yüzden satıcıların aşı kampanyalarından yararlanmaya çalışması şaşırtıcı değil. Geçtiğimiz yıl boyunca, Covid-19'u istismar eden bir sürü dolandırıcılık yaşandı ve bunların çoğu başarılı oldu. Şu anda insanlar sadece aşı dozları satmakla kalmıyor, aynı zamanda özgürce seyahat etmenize yardımcı olacak kağıt parçaları olan aşı kayıtlarını da satıyor. Kullanıcıların salgınla ilgili herhangi bir vaade karşı dikkatli olmaları önemli. Darknet'ten aşı satın almak iyi bir fikir deği" dedi.

Kaspersky uzmanları dolandırıcılardan korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:

-Darknet'ten aşı dozları dahil asla ürün satın almayın

-Covid-19 ile ilgili bir şeyin reklamını görürseniz, ziyaret ettiğiniz sitelerin URL'lerine dikkatlice bakın. Yalnızca bir harf yerinde görünmüyorsa, her zamanki .com .com.tk ile değiştirilmişse veya bu satırlarda bir şey varsa, bunun kimlik avı olduğundan şüphelenin. Kişisel bilgilerinizi asla böyle sitelerle paylaşmayın.

-Hem ziyaret ettiğiniz sitelerde hem de aldığınız e-postalarda dilbilgisi ve düzene dikkat edin. Bir şey sahte görünüyorsa, muhtemelen öyledir.

BİZE ULAŞIN