Lojistikte Ar-Ge yatırımları artıyor

Pandemi ile birlikte artan talep ve değişen sipariş kanalları, lojistik operasyonlarını da etkisi altına alarak, sektörün yeni teknolojilere entegrasyonunu zorunlu kıldı.
26.05.2021 10:38 GÜNCELLEME : 26.05.2021 10:38

Pandemi ile birlikte artan talep ve değişen sipariş kanalları, lojistik operasyonlarını da etkisi altına alarak, sektörün yeni teknolojilere entegrasyonunu zorunlu kıldı. Sektördeki ilk Ar-Ge Merkezlerinden birine sahip olan Dinçer Lojistik, 2020 yılında Ar-Ge için 60 milyon TL yatırım yaptı. Son olarak FMCG sorter otomasyon sistemlerini devreye alan firma, 2021 yılında toplamda 100 milyon TL yatırım yapmayı planlıyor. Start-up yatırımlarına da öncelik veren şirket, yıl içinde en az iki start-up projesine yatırım yapacak.

"Teknik altyapı lojistiğin omurgasını oluşturuyor"

Ar-Ge teknolojilerinin lojistik sektörünün omurgasını oluşturduğunu belirten Dinçer Lojistik Bilgi Teknolojileri ve Ar-Ge Direktörü Özhan Fındık şunları aktardı: "İlk bakışta mobilite olarak görülse de asıl teknoloji lojistiğin arka planında yer alıyor. Talep tahminleme, planlama, lojistiği yalınlaştırma teknolojileri, gelişen ulaşım sistemleri, robotik üretim teknolojileri, akıllı depolama sistemleri, sipariş yönetim sistemleri, dinamik nakliye dağıtım sistemleri gibi teknolojiler lojistiğin omurgasını oluşturuyor. Bu teknolojiler sayesinde lojistik zincirin her evresi birbiriyle entegre, takip edilebilir ve anlık kararlar alınmasına imkân tanır hale geliyor. Web ve gelişen mobil teknolojiler ise siparişlerin her yerden kolayca alınıp müşterilerle ürünlerin buluşturulmasını sağlıyor. Aslında bunun temelinde de büyük veri yönetimi, GPS sistemleri ve internet altyapısı bulunmakta. Gelişen teknolojik cihazlar da bu teknolojilerin uygun maliyetlerle kullanılmasını mümkün hale getiriyor. Böylece izleme ve anlık veri iletişimi lojistiğin tüm safhasına hız, entegrasyon, doğruluk ve verimlilik gibi ciddi katkılar sağlıyor."

"Tüm altyapımızı akıllı sistemlerle güncelliyoruz"

Dark Store, çoklu kanal (omnichannel) ve e-ticaret teknolojilerine yönelik çalışmalarının pandemi öncesine dayandığını, pandemiyle birlikte teknik altyapı çalışmalarını hızlandırdıklarını dile getiren Fındık, "Mikro dağıtımı daha verimli kılan mobilite tabanlı app uygulamalarına yatırım yapıyoruz. Türkiye'nin önde gelen e-ticaret şirketlerine yönelik robotik ve sektörde çok fazla yer almayan FMCG sorter otomasyon sistemlerini devreye aldık. Hizmetlerimize her yerden, anlık ve hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayacak entegre app ve web tabanlı teknolojik yapıları süreçlerimize entegre ettik. Özellikle hatayı en aza indirecek ve verimliği arttıracak yapay zekâ kullanan sistemlere de tam entegrasyon sağlamak için çalışıyoruz" dedi.

BİZE ULAŞIN