Kadavra ithalatına simülatör çözümü

Türkiye, yıllık kadavra ihtiyacının büyük bir kısmını yurt dışından yüksek fiyatlarla temin ediyor. Türkiye'nin ilk üroloji simülatörü MedicaUroSim, kadavra ihtiyacına teknolojik çözüm sunarak ithalatın önüne geçmeyi hedefliyor.
19.08.2021 15:27 GÜNCELLEME : 19.08.2021 15:28

Türkiye, yıllık kadavra ihtiyacının büyük bir kısmını yurt dışından yüksek fiyatlarla temin ediyor. Bu kapsamda yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türkiye'nin ilk üroloji simülatörü MedicaUroSim, cerrahi eğitimlerde kullanılan kadavra ihtiyacına büyük çözüm sunuyor. Gerçek hasta senaryolarını kullanarak, endoskopik prosedürleri oyunlaştıran ve fiziki simülatörlerle geliştiren bu teknoloji, hem kadavra ihtiyacını hem de ameliyat risklerini önemli oranda azaltıyor. Ayrıca bu ürünle tıp alanında cerrah eğitimin süresi ve maliyeti de düşürülerek, yeni bir eğitim modülü sunuyor.

Tıp dünyasında her geçen gün çeşitli teknolojilerle cerrahlara fayda sağlayacak yenilikler ortaya çıkıyor. Ürolog cerrahlara, tamamen yerli ve milli imkanlarla Türkiye'de ilk kez 7 simülatörü bünyesinde barındıran bir ürün geliştirildi. Medicawell firmasının bir cerrahi eğitim simülatörü olan MedicaUroSim ile Türkiye'de oldukça sık rastlanan mesane botoksu ameliyatı ve mesane taşı tedavisi gibi ameliyatlar, pratik edilerek risk en aza indiriliyor. Yazılım ve donanım ile birlikte gerçek hasta senaryolarını kullanarak endoskopik prosedürlerin oyunlaştırılmış ve fiziki simülatörler ile geliştirilmiş hali olan MedicaUroSim, geliştirilen sistem ile tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimine destek olacak. Özellikle kadavra bağışının az olduğu ülkemizde cerrahlar kısıtlı imkanlar ile çalışmalarını devam ettirirken, geliştirilen sistem ile beraber bu sorun ortadan kalkıyor.

MedicaUroSim

Tıp fakültelerinde eğitim modülü

Bu ürünle beraber yerli imkanlarla sağlanan bir simülatöre sahip olunacak. Tıp alanında cerrah eğitiminde eğitim süresinin ve maliyetinin düşürülmesi hedeflenirken, ürünün geliştirilen yapısıyla birlikte tıp fakültelerinde bir eğitim modülü olarak kullanılabilecek duruma gelecek. Uluslararası sertifikasyon (bu sistemde eğitim alan herkese verilen belge) ile beraber geçerliliği kanıtlanmış bir yapı ile beraber, gerçek hasta senaryolarına hazır bir cerrah yetiştirilmesi sağlanacak. Türkiye'de ilk kez yapılan yerli ve milli bir üroloji simulatörü olan MedicaUroSim, geliştirilen yapay zeka teknolojisiyle tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimine destek olacak. Bunun yanı sıra ürolog cerrahların da pratikliklerini artıracak.

Online eğitim için web desteği

Pandemi sürecinde online mecrada hayat bulan eğitim ve öğretim nedeniyle geliştirilen bir web portal sistemi de mevcut. Bu sistem fiziki simülatörü web ortamında da kullanma imkanı veriyor. Özellikle covid-19 pandemisiyle birlikte eğitimde uygulanan hibrit modeller sağlanan teknoloji ile birebir örtüşüyor. (portla.medicaurosim.com adresinden bu sisteme ulaşabilirsiniz) Web portalı mekandan bağımsız olarak kullanıcılara sürekli bir eğitim verme imkanı da sunuyor. Böylece tıp fakültesi öğrencilerinin viziteye çıkmadan (canlı hasta vakaları) önce alacağı dersleri çevrimiçi olarak verebilecek ve bu yöntemle beraber verimlilik de artacak.

"Kadavra ihtiyacı azalacak"

Böyle bir sistemin Türkiye'de daha öncesinde bir benzerinin olmadığını aktaran MedicaUroSim Kurucusu İbrahim Balaban, "2020 yılında Prof.Dr. Emre Huri'nin akademik danışmanlığıyla birlikte TÜBİTAK tarafından Ar-Ge desteği aldık. Tamamen yerli imkanlarla geliştirdiğimiz simülatör, tıp alanında eksikliği çekilen eğitim pratiğinin artırılmasına yönelik bir çözümdür. Cerrah adaylarının bu alanda eksik kalmalarına ve çalışma imkanı bulamamasından yola çıkılmıştır. Özellikle kadavra bağışının az olduğu ülkemizde cerrahlar kısıtlı imkanlar ile çalışmalarını devam ettirmektedir. Bizim geliştirdiğimiz sistem ile beraber bu sorun ortadan kalkacaktır. Türkiye'de yıllık olarak 500 adet kadavraya ihtiyaç var. Türkiye bunun yalnızca 150'sini karşılayabilirken, diğer kadavra ihtiyacını oldukça yüksek bir bütçeyle yurt dışından temin edebiliyor. Türkiye'de ortalama bir cerrahın 7-10 sene içinde yetiştirildiğini belirten Balaban, geliştirdiğimiz ürünle beraber bu süreyi 5-7 sene olarak kısaltıp yüzde 30 oranında daha kısa eğitimi hedefliyoruz" dedi.

BİZE ULAŞIN