Yapay zeka şantiyeye de girdi

İnşaat maliyetleri yüzde 45 arttı. Şantiye yönetimini verimli hale getirecek yapay zeka yazılımı PirCloud’ın Kurucusu Sedat Yazıcı, “Şantiye maliyetlerini yapay zeka ile yöneten müteahhit kazanır” diyor.
27.09.2021 16:38 GÜNCELLEME : 27.09.2021 16:39

TÜİK rakamlarına göre inşaat maliyetleri yüzde 45 arttı. Şantiyelerin maliyet kontrolü her zamankinden çok daha fazla önem kazandı. İnşaat ve Enerji sektörlerinde maliyet kontrolü en önemli konularından biri oldu. Maliyet kontrolü, yüksek karlılık ve verimlik sağlamak için KOÜ Teknopark'ta Türkiye'nin ilk online şantiye yönetim yazılımı olarak geliştirilen PirCloud Kurucusu Sedat Yazıcı, "Şantiye maliyetlerini yapay zeka ile yöneten müteahhit kazanır" diyor.

Son dönemlerde artan maliyetlerin müteahhitlere geçici süreyle de olsa şantiyelerini durdurma kararı aldırdığını hatırlatan PirCloud Kurucusu Sedat Yazıcı, "Pir'in temelinde proje-şantiye bütçesi var. Müteahhidin veya ona çalışan taşeron dediğimiz alt yüklenici firmaların Pir gibi bir sistemleri olmalı. Online olmalı, her yerden erişilebilir ve tüm detaylarıyla hem şantiye sahalarını hem de şirket merkezindeki tüm süreçleri yönetmeli, gerekiyorsa mevcut sistemlerle de entegre olmalı bu sistem" dedi.

Dijitalleşme tüm sektörleri etkilediği gibi, inşaat sektörünü de etkileyerek maliyet etkinliğini artırmada potansiyel olarak görülüyor. Yerli bir yazılım olarak geliştirilen PirCloud, şantiyelerin, inşaat ve enerji başta olmak üzere proje bazlı çalışan üretim ve hizmet sektörlerinin dijitalleşmesini hedefliyor. Yazıcı şu verileri paylaşıyor: "Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, inşaat maliyet endeksi, Temmuzda aylık bazda yüzde 2,56, yıllık bazda yüzde 44,76 artış kaydetti. Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 3,13, işçilik endeksi yüzde 1,06 arttı. Yıllık bazda malzeme endeksi yüzde 56,41, işçilik endeksi yüzde 21, Bina inşaatı maliyet endeksi, Temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2,63, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 45,15 yükseldi. Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 3,29, işçilik endeksi yüzde 1 artış kaydetti. Geçen yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 57,25, işçilik endeksi yüzde 21,18 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksinde, Temmuzda aylık bazda yüzde 2,28, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,39 yükseliş görüldü. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,63, işçilik endeksi yüzde 1,29 artı. Malzeme endeksi geçen yılın aynı ayına göre 53,67, işçilik endeksi ise yüzde 20,37 yükseliş kaydetti. Bu rakamlara baktığımızda müteahhit'in ve şantiyelerin en acil ihtiyacının bir inşaatın maliyetini akıllı yönetim sistemi ile öngörülebilir ve sürdürülebilir kılması olduğunu anlıyoruz."

BİZE ULAŞIN