Hazine kimlere arazi desteği verecek?

Üretim, tarımdan sanayiye kamu taşınmazlarıyla desteklenecek. 2022-2024 döneminde yatırım ve istihdamın teşviki için 60 milyon metrekare, ağaçlandırma, tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği ile hayvancılığın teşviki için 90 milyon metrekare, taşınmaz tahsis edilecek.
21.11.2021 22:46 GÜNCELLEME : 22.11.2021 00:00

PARA ARAŞTIRMA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Üretim, tarımdan sanayiye kamu taşınmazlarıyla desteklenecek. 2022-2024 döneminde ağaçlandırma, tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği ile hayvancılığın teşviki için 90 milyon metrekare, yatırım ve istihdamın teşviki için 60 milyon metrekare taşınmaz tahsis edilecek.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü 22 ilde yüksek katma değerli tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek amacıyla toplam 83 taşınmazı, 23 ilde ise ağaçlandırma amacıyla toplam 104 taşınmazı kiraya vermek üzere ilana çıkardı. Bu taşınmazlar için başvurular 26 Kasım günü mesai bitiminde sona erecek. Hazine'nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarruf altında bulunan taşınmazlar, tarım, hayvancılık ve turizm sektörünü destekleme amacıyla kullanılmaya devam edecek. 2022-2024 döneminde başta ceviz ve badem olmak üzere ağaçlandırma ve tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği ve hayvancılık amaçlı olmak üzere toplam 90 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı ilana çıkarılacak. Topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunmalarını sağlamak amacıyla Hazine taşınmazlarının kiraya verilmesine devam edilecek. Bu çerçevede 2022-2024 döneminde 30 milyon metrekare yüzölçümlü tarım arazisi ilana çıkarılacak. Yatırım ve istihdamın teşviki doğrultusunda oluşturulan Hazine taşınmaz portföyü genişletilerek www.milliemlak.gov.tr adresli web sitesinde ilana çıkarılmak suretiyle 2022-2024 döneminde toplam 60 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı vatandaşlara arz edilecek. Vatandaşların Hazine ile olan mülkiyet sorunlarının çözülmesi amacıyla yürütülen faaliyetler çerçevesinde 2022-2024 döneminde toplam 60 bin vatandaşın daha mülkiyet sorunu çözülerek tapularına kavuşmaları sağlanacak.

22 İLDE 83 TAŞINMAZ KİRAYA VERİLECEK

Önce güncel ilanlarla başlayalım. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün ilanına göre 22 ilde ilaç ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan lavanta, gül, adaçayı, kekik başta olmak üzere 139 çeşit tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek amacıyla toplam 83 taşınmazı kiraya verilecek. Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Elazığ, Eskişehir, Hatay, Isparta, Karabük, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Ordu, Tokat, Samsun, Sivas, Uşak, Van ve Yalova illerinde toplam 5 milyon 447 bin metrekarelik taşınmaz kiraya verilecek. Kiraya verilen taşınmazlar arasında büyüklük açısından Tokat Turhal Kayaören'de (Arapören Mahallesi'nde) 1 milyon 73 bin metrekare, Kızkayası'nda 494 bin 561 metrakere, Üçgöze'nde 452 bin 987 metrekare ve Malatya Darende'deki 471 bin metrekare yüzölçümlü taşınmazlar öne çıkıyor. İlana göre 18 taşınmaz ile Tokat, 11 taşınmaz ile Elazığ, 10 taşınmaz ile Konya, 6 taşınmaz ile Van, 5 taşınmaz ile Isparta en çok taşınmazın ilana çıkarıldığı iller arasında yer alıyor.

30.1 MİLYON METRAKARE KİRALANDI

İlan edilen Hazine taşınmazlarına, üzerinde tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler başvurabilecek. Başvurular, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Emlak-Milli Emlak Müdürlüğü/İlçe Milli Emlak Müdürlüğü/Milli Emlak Şefliği'ne yapılacak. Taşınmazlar, hak sahibi olarak belirlenenlere pazarlık usulüyle kiralanacak. İlk yıl tahmini kira bedeli; taşınmazın rayiç bedelinin binde biri olacak. Hazine taşınmazları, çok yıllık bitkiler için 10 yıla, tek yıllık bitkiler için ise beş yıla kadar kiraya verilebilecek.

AĞAÇLANDIRMA DESTEKLENİYOR

Milli Emlak, 23 ilde toplam 104 taşınmazı ağaçlandırma amacıyla kiraya verecek. Adıyaman, Afyonkarahisar, Artvin, Aydın, Balıkesir, Batman, Burdur, Çankırı, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Isparta, Karaman, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Niğde, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sivas ve Zonguldak'ta toplam 7 milyon 656.7 bin metrekarelik taşınmazın tahsisi yapılacak. Çankırı 25, Afyonkarahisar 9, Gaziantep ve Mardin 7'şer taşınmaz ile öne çıkıyor. İlana çıkarılanlar arasında büyüklük açısından Konya Beyşehir'deki 1.4 milyon metrekarelik, Niğde Çamardı'ndaki 796.3 bin metrekarelik, Karaman Ayrancı'daki 436.8 bin metrekarelik taşınmazlar dikkat çekiyor. Ağaçlandırma kira bedeli; onaylanacak projesinde belirtilen ağaç türüne göre yine Orman Genel Müdürlüğü'nce belirlenen bedel 2021'de ceviz, zeytin, badem vb. ağaç türleri için 14,20 TL/dekar, kızılçam, karaçam vb. ağaç türleri için 5,70 TL/dekar olup, söz konusu fiyatlara ilk beş yıl yüzde 50 indirim uygulanacak. 2022 yılı kira bedelleri ise Ocak ayında belli olacak. 2021'de başvuru bedelleri olarak Hazine arazisinin bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olan, köyün nüfusuna kayıtlı olmayıp o köyde oturan gerçek kişileri kapsayan birinci grup için bin TL, tüzel kişiler, taşınmazın bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olmayan ve o köyde oturmayan gerçek kişilerin hak sahibi olduğu ikinci grup için 10 bin TL alınacak.

TOPRAĞI OLMAYAN ÜRETİCİYE FIRSAT

Topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunmalarını sağlamak amacıyla nüfusa kayıtlı oldukları veya ikamet ettikleri köy ve mahallelerde bulunan Hazine taşınmazlarının 20 yıla (10+10) kadar kiraya verilmesine yönelik projeye devam edilecek. Bu proje çerçevesinde 15 milyon metrekare Hazine arazisi çiftçilere kiralandı. 2022-2024 döneminde proje kapsamında 30 milyon metrekare yüzölçümlü tarım arazisi ilana çıkarılacak.

YATIRIMLARA DESTEK SÜRÜYOR

Hazine taşınmazlarının daha etkin ve verimli kullanılmasının sağlanması amacıyla yatırım ve istihdamın teşviki doğrultusunda oluşturulan Hazine taşınmaz portföyü genişletilerek www.milliemlak.gov.tr adresli web sitesinde ilana çıkarılmak suretiyle 2022-2024 döneminde toplam 60 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı vatandaşlara arz edilecek. Ayrıca "proje bazlı yatırımlara" arazi desteği sağlamak için Hazine taşınmazları arz edilecek.

OKUYUCUYA NOT: Araştırmanın tüm detayları Para Dergisi 43. sayıda. Para Dergis'nin tüm geçmiş sayılarına dijital dergilik platformlarından ulaşabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN