Motosiklet üreticileri yeni girişimciler arıyor

Motosiklet sektöründe elektriklilerin payı artmaya başladı. Marketler, pastaneler, su taşıma firmaları ve kargocular, ekonomik olan motorları tercih ediyor. Motosiklet üreticileri, yeni bayilikler vermek istiyor.
09.05.2022 14:55 GÜNCELLEME : 09.05.2022 14:55

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Toplu taşıma, araç paylaşımı ve bisiklet gibi seçeneklerin yanında motosiklet kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Satın alma, kullanım ve bakım maliyetlerinin otomobile göre daha uygun, park etmenin daha kolay, yoğun trafikte de daha hızlı olması, özellikle kentlerde motosikletleri öne çıkarıyor.

Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik şirketi KPMG'nin 2018'de yayınladığı Türkiye Motosiklet Sektörü raporuna göre; 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 66'sının kentlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. 2005'te dünya genelinde şehirlerde her gün yaklaşık 7.5 milyar yolculuk yapılıyorken, 2050'de bunun muhtemelen üç ya da dört katı kadar kilometre yolculuk yapılması bekleniyor. Yine KPMG'nin raporuna göre, 2017 Haziran'ıyla birlikte Türkiye'de toplam 21.6 milyon motorlu aracın 3 milyonu motosikletlerden oluşuyor. Bu da demek oluyor ki, her 100 kişiden dördü motosiklet sahibi. 2008 ve 2018 yılları arasında her yıl ortalama 171 bin yeni motosiklet trafiğe kaydolurken, ortalama 53 bin motosikletin trafikten kaydı silinmiş.

Fonksiyonları nedeniyle motosikletleri öne çıkaran avantajların yanı sıra kentleşme ve sürdürülebilirlik gibi megatrendler de motosiklet sektörünü etkiliyor. Hem şehir içi kullanıma uygun, daha hafif ve kolay idare edilebilen modeller üretilmeye başladı, hem de elektrikli motosiklet pazarı hareketlendi. Marketler, pastaneler, su taşıma firmaları ve kargocular, artık ekonomik motorları tercih ediyor. Biz de PARA Dergisi olarak, pandemiden sonra tekrar hareketlenen motosiklet sektöründe piyasaya çıkan yeni modelleri, tüketicilerin en çok tercih ettiklerini ve bayilik veren firmaları araştırdık. Ayrıca motosiklet kaskolarıyla ilgili haberimizi de dergimizin finans sayfalarında okuyabilirsiniz.

KUBA MOTOR

Gaziantep'ten sonra Manisa'da üretimi var

Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'nde 35 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteren Kuba Motor, yıllık 120 bin adetlik motosiklet üretim kapasitesine sahip. Türkiye'nin hemen her noktasına 300'ün üzerinde bayi, 400'ün üzerinde ise servisi var. Firma, 2011 yılından bu yana Türkiye genelinde en fazla vitesli motosiklet üreten ve pazarlayan motosiklet firması unvanını kazanmış. Gaziantep dışında 2014 yılında Manisa'da da yeni bir üretim fabrikasının temellerini atmış ve 2017 yılı itibariyle de faaliyete geçirerek üretim gücünü artırmış.

Kuba Motor'un 10 farklı ürün segmentinde 43'ten fazla farklı motosiklet çeşidi mevcut. Modeller arasında ATV, UTV ve ticari tipte motosikletler de bulunuyor. Firma bayilik isteyenleri de geri çevirmiyor.

Web adresi: www.kubamotor.com.tr

VOLTA

Yılda 110 bin adet üretiyor

Firma adını ilk elektrokimyasal pili icat eden Rus asıllı İtalyan fizikçi Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta'dan alan Volta Motor, Düzce Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tesislerinde üretim gerçekleştiriyor. Dünyada elektrikli araç piyasasında tanınan ve aranan bir marka olmak isteyen firmanın, yıllık elektrikli ve benzinli araç üretimi 110 bin adet. En çok satılan ürünleri ise elektrikli motorlu bisiklet, elektrikli moped, motosikletler. Firmanın 300 noktada bayisi bulunuyor ve ayrıca 38 fabrika satış mağazası mevcut. Volta Motor, bayilik almak isteyen kişilere de destek oluyor.

Web adresi: www.volta.com.tr

ELECTRO WIND

Çift çekerli motor ürettiler

Electro Wind, sadece elektrikli motosiklet üreten bir firma. Malzemelerini yurt dışından ithal ediyor ve İstanbul Başakşehir'de üretim yapıyor. Firmanın İstanbul Kuruçeşme'de bir de showroom'u var. Türkiye'nin her ilinde 25'ten fazla bayiliğe sahip olan firmanın toplamda 12 farklı modeli mevcut. Elektrikli motosiklet piyasasını araştırmak için sürekli Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Off-road severler için firmanın sattığı tüm motosikletlere özel lastikler takılabiliyor. Firmada herhangi bir markanın distribütörlüğü yok. Sadece kendi ürünlerinin satışını yapıyor. Firma bayilik isteyenlerin motosiklet sektörüyle yakından ilgilenen kişiler olmasını istiyor. Eğer uygun görürse girişimcilere bayilik veriyor.

Web adresi: www.electrowind.com.tr

SPORMOTO

İstanbul, Ankara ve İzmir'de showroom

Motosiklet sektörüne 1997'de adımını atan Spormoto firması, KTM ve Husqvarna marka motorlarının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. 2010 yılında İstanbul Kadıköy-Hasanpaşa'da ilk merkez showroom'unu açan firmanın, Ankara ve İzmir'de mağazaları bulunuyor. KTM markasının 30'un üzerinde bayisi bulunurken, Husqvarna'nın ise üç noktada mevcut. Firma sadece motosiklet değil, Beta çocuk ve trial motosikletleri, Leatt Boyun ve vücut korumaları, Polisport motosiklet plastik ve korumaları, Acerbis kıyafet ve korumaları, Castrol motosiklet yağ ve bakım ürünleri, Pirelli, Metzeler, Mitas ve Goldentyre motosiklet lastikleri gibi pek çok ürün gamını bünyesinde bulunduruyor. Spormoto'da ikinci el motor satışları da yapılıyor. Firma bayilik de veriyor.

Web adresi: www.spormoto.com

ASYA MOTOR

Yıllık 150 bin adet üretim kapasitesi var

Soysal Grup bünyesi altında faaliyet gösteren ve yerli bir marka olan Asya Motor, 2003'te Aydın'ın Nazilli ilçesinde kurulmuş. 2006'da da Türkiye'deki satış ve faaliyetlerine başlamış. 21 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteriyor. Yılda 150 bin adet motosiklet üretim kapasitesine sahip tesislerinde 200'den fazla kişiye istihdam sağlıyor. Firmanın, Türkiye'de 250 bayi ve 400 servis noktası mevcut. Asya Motor'da Scooter, Cub, Skyteam, Cg, Touring segmentinde modeller mevcut. Toplamda 18'den çeşit motosikleti var. Ürünlerin fiyatları modellerine göre farklılık gösteriyor. Firma bayilik almak isteyen kişilerin tekliflerini de değerlendiriyor.

Web adresi: www.asyamotor.com.tr

FALCON MOTOSİKLET

6-10 saat arasında şarj ediliyor

Kolat Motor şirketinin bünyesinde bulunan Falcon firması, Konya-Selçuklu'da üretim yapıyor. 2013'de "Özgürlüğün adı" sloganıyla Falcon bünyesinde motosiklet, scooter ve elektrikli bisiklet üretiyor. 20 bin metrekarelik üretim tesislerinde yıllık 100 bin adet motosiklet üretim kapasitesine sahip firma, Avrupa standartlarına göre çalışıyor. Yüzde 30'a varan yakıt tasarrufu, model çeşitliliği ve Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan beş vites 100 cc motosikletleriyle piyasada yeni bir çığır açan Falcon, pazar payını her geçen gün büyütüyor. Firmada şu anda altı farklı segmentte pek çok çeşitte motosiklet bulunuyor. Treeporter denilen üç tekerlekli ve şarjlı motosikletleri, oldukça rağbet görüyor. Modeller 6-10 saatte şarj edilebiliyor. Firmanın, Türkiye'nin hemen her bölgesinde bayisi ve servis noktası mevcut. Falcon, ürünlerin bayiliğini almak isteyen girişimcilerin ön başvurularını online site üzerinden alıyor.

Web adresi: www.falconmotosiklet.com

MONDIAL MOTOR

192 bin motosiklet üretim kapasite var

Uğur Şirketler Grubu'nun bünyesinde bulunan Mondial Motor'un, Aydın Nazilli'de 44 bin 500 metrekare üzerine kurulu bir üretim tesisi bulunuyor. Avrupa standartlarına uygun yılda 192 bin motosiklet üretim kapasitesine sahip firmanın, 400 satış noktası, 528'ten fazla servis merkezi ve 250 yedek parça satış noktası bulunuyor. Mondial Motor'un toplamda sekiz farklı model segmenti bulunuyor. Bunlar Touring, Scooter, Cub, Cross, Enduro, Buccaneer, ATV ve E-mon. Firmada 34 farklı çeşitte motosiklet mevcut. Bunlardan E-mon segmenti, sadece elektrikli motosiklet modellerini satıyor. Mondial Motor, bayilik veriyor.

Web adresi: www.mondialmotor.com.tr

KAWASAKI

Her ile bayilik veriyor

Z-Moto Motorlu Araçlar şirketi tarafından Türkiye distribütörlüğü yapılan Japon markası Kawasaki motorlarının showroom'u İstanbul Kadıköy'de bulunuyor. Ürün gamında motosiklet, off-road ve jetski gibi motorlu araçlar var. Türkiye'nin farklı illerinde 20'den fazla noktada bayiliği bulunan Kawasaki markasının ürün segmentinde yedi farklı modeli bulunuyor. Off-road sınıfında ise toplamda yedi farklı motosikleti var. Özellikle Super Sport ve Sport Tourer grubundaki motosikletlerin fiyatları, diğerlerine göre pahalı ürünler arasında. Türkiye'nin hemen her noktasında yetkili servise sahip. Firma, bayilik de veriyor.

Web adresi: www.kawasaki.com.tr

"ELEKTRİKLİ ÜRÜNLER 2023'TE TÜRKİYE'DE OLACAK"

Gürcan LEVENT / Harley-Davidson Türkiye Satış Müdürü

Bütün bayilik işleri, ABD kanalı üzerinden ilerliyor. Dünyanın her yerindeki bayiler ABD'den yönetiliyor. Yani kimse bireysel olarak bayilik veremiyor. Bu nedenle de Türkiye distribütörü diye bir şey bulunmuyor. Geçen senenin sonunda Harley-Davidson, Pan America diye enduro bir motor çıkardı. Premium grup enduro'larda, 150 beygirlik 1250 cc'lik, amasörlü ve birçok özelliği olan 'en kritik' çıkardığı motor oydu. Bunun yanında sportster-s modelinde bir motor daha çıkardı. O da yine 1250 cc, 123 beygir gücünde. Harley, kendine özel çizgisinin dışında artık diğer markaların grubuna da adım atmış oldu. Çıkarılan bu ürünler daha hafif, daha güçlü, bir taraftan da bütün yol koşullarına uygun özelliklere sahip motorlar çıkarıldı. Şu anda Türkiye'deki vergilerle fiyatlar, bu grupta 29 bin eurodan 35 bin euroya kadar değişen fiyatlar yer alıyor. Onun haricinde Harley'in fiyatı 20 bin eurodan başlayıp 87 bin euroya kadar çıkan modelleri var. Klasik motorları, halen en çok tercih edilenler arasında bulunuyor. Elektrikli ürünler skalasında da yeni ürünlerimiz gelecek. Bunlardan biri e-bike. Ayrıca elektrikli motosiklet de bulunuyor. Türkiye'ye daha gelmedi ama altyapı hazırlığı devam ediyor. 2023'te Türkiye'de olacağını düşünüyoruz. Onların da ortalama fiyatları 40 bin euro civarında. Türkiye'de motora kültürel bakış açısına değil de kazaya yönelik bakış açısı bulunuyor. Bu yapı, ekonomik sebeplerden dolayı değişmeye başladı. Büyük şehirlerde yaşamanın getirdiği zorluklar da değişiyor. Onun için motosikletin yükselen bir trend olduğunu düşünüyorum.

"A101, BİM VE ŞOK SİPARİŞLERİNE YETİŞEMİYORUZ"

İrem PARLAK / Volta Kurumsal İletişim ve Pazarlama Sorumlusu

Biz Volta olarak daha çok ihracat odaklıyız. Yurt içine satış yapıyoruz ama asıl hedefimiz yurt dışı. Yurt içi satışlarımız bayilikler ve fabrika satış mağazalarından yapılıyor. Ayrıca A101, BİM ve ŞOK gibi zincir marketlerden de ürünlerimiz temin edilebiliyor. Bazen elektrikli bazen de benzinli olarak aktüel ürünlerde satışı oluyor. Bunun yanı sıra ŞOK gibi ve bazı kargo firmalarının da dağıtım araçlarını biz üretiyoruz. ŞOK için özel ürettiğimiz bir modelimiz mevcut. Dağıtım maliyetleri artınca, bu tarz araçları şirketler daha fazla tercih etmeye başladı. Özellikle park sorunu İstanbul gibi büyük şehirlerde büyük mesele oluyor. Dağıtım araçlarımızı bilerek kompakt bir tasarım oluşturduk. Çoğu zincir mağazalar, bu tip ürünlere çok sıcak bakıyor. Çok fazla talep aldığımız için üretimlere yetişemiyoruz diyebilirim. Çin'de bir fabrikamız vardı, şimdi Almanya'da bir firmamız açıldı. Düzce'deki fabrikamızı büyütüyoruz. Gebze'den 45 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ürünlerimizin çoğu parçası yerli üretim ve buna şase de dâhil. Rakiplerimiz çok fazla çeşit çıkarsa da bizim farkımız yerli üretim olması. Biz en uygun fiyatı sunmaya çalışıyoruz çünkü dışa bağımlılığımız yok. Ürünler evdeki fişe takılarak şarj edilebiliyor. Faturaya yansıması, sandığınız kadar fazla değil. İklim değişiklikleri sebebiyle benzinli yerine elektrikli ürünler tercih ediliyor. Elektrikli scooter'larda bilinen markalardan biri olan Martı'nın ilk ürünlerini biz ürettik. Yurt dışından da çok talep alıyoruz.

"E-CAR K5 LONG MODELİMİZ ÇOK TERCİH EDİLİYOR"

Emre YİĞİT / Regal Motor (Regal Raptor) Satış Koordinatörü

Regal Raptor markasının 2007'den bu yana Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz. Ürünler Çin'den geliyor. Markanın elektrikli araçlara yönelimi arttı. Bu araçlar bilindiği üzere çok popüler. Marketler, kargo firmaları, pastaneler, su firmaları gibi şirketler kullanıyor. Dünyada bu tarz 'mobileti' denilen araçlar çok yaygınlaştı. Sürdürülebilir endeksleriyle de uyumlu. Benzinin dünyada ve ülkemizde artmasıyla motorlara olan talep arttı. Türkiye'de şu anda ortalama 60 ilde bayiliğimiz bulunuyor. Bu sayı artmaya devam ediyor. Bizim iş ortaklarımızdan en büyüğü Yurtiçi Kargo. Tüm Türkiye'de kullanıyorlar. Mahalle aralarında ve sokaklarda genelde kargo araçları bunu kullanıyor. E-Car K5 Long modelimiz çok tercih ediliyor. Bu ürünlerin elektrikli olması çok büyük avantaj. Dağıtım yapan firmalar benzin maliyetinden kurtuluyor. Park etme gibi sıkıntılar ortadan kalkıyor. Alıcılara büyük kolaylık sağlıyor. Araçların şarjı altı saatte doluyor. 50 kilometre menzili var. Araçlarımız 35 bin TL'den başlıyor. En çok tercih edilen modelimiz E-Car K5 Long'un fiyatı ise 68 bin TL.

BİZE ULAŞIN