Sizi patron yapacak bayilikler (1)

Pizzacısı, kuruyemişçisi, emlakçısı, pidecisi, kuyumcusu, tekstili… Birikimi olan girişimciler, her yıl franchising pazarındaki yeni markaları kovalıyor. Zincir markalar globalde yerini almaya çalışırken, iki-üç şubeli olanlar ise iç pazarda büyümeye çalışıyor. Çoğu ise isim hakkı ve royalty bedeli bile talep etmiyor. (Birinci bölüm)
15.05.2022 16:23 GÜNCELLEME : 16.05.2022 00:01

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Yeni nesil kafeler, büyümeye çalışan emlak zincirleri, çeşit çeşit fast food markaları… 2022 yılında franchising sektörü yeni markalarla büyümesini sürdürüyor. Bazı marka sadece büyümeye odaklanırken, bazısı ise emin adımlarla ilerlemeyi tercih ediyor. Hem iç pazarda hem de yurt dışında pek çok şube açmayı hedefleyen markaların çoğu; yatırımcılarından isim hakkı bedeli, reklam bedeli ve royalty bedeli dahi talep etmiyor. Sıfırdan marka yaratmak yerine var olanı tercih eden girişimciler daha karlı çıkıyor. Uzmanlar, franchise piyasasında işlem hacminin yüzde 50'den fazlasının iki-üç şubeli yeni markalarla gerçekleştiğini söylüyor. Biz de PARA Dergisi olarak hem piyasaya yeni çıkmış markaların hem de büyüme stratejisini değiştiren ve buna göre şartlarını tekrar revize eden firmaları derleyerek, isim hakkı bedellerini, franchising şartlarını ve şube açma hedeflerini araştırdık… (BİRİNCİ BÖLÜM)

REALTOR GAYRİMENKUL

40 ülkeye danışmanlık veriyor

2014'te kurulan ve sekiz yıl boyunca önemli bir gelişim elde eden Realtor Turkey, uluslararası bir emlak şirketi. Halihazırda 40 ülkeden gayrimenkul yatırımcısına satış ve danışmanlık hizmeti veriyor. Alanya, Antalya ve Belek'te olmak üzere toplam üç şubesi bulunuyor. Tüm şubeler, genel merkezin kendi ofisleri. Yurt dışında ofis açmak için Rusya, Almanya ve ABD ile görüşmeleri sürüyor. Firma yılsonuna kadar 5-10 arasında şube açmayı hedefliyor. Yılsonuna kadar hedeflenen toplam ciro yaklaşık 3 milyon 500 bin dolar olurken, toplam satış rakamı hedefi ise 30 milyon dolar.

*Francihising Şartları: Realtor Turkey, firmaya yatırım yapacak girişimcilerden isim hakkı talep ediyor.

Web Adresi: www.realtorinturkey.com.tr

ALTIN EMLAK

121 şubesi var

1998 yılında kurulan ve tamamı yerli sermaye ile yönetilen Altın Emlak, Türkiye'nin emlak zincirleri arasında yer alıyor. Firmanın şu anda toplam 121 şubesi bulunuyor. Şubelerin çoğu franchise olarak işletiliyor. 30 ilde faaliyet gösteren Altın Emlak'ın yurt dışında ise Almanya'da şubesi mevcut. Bu yıl ise 30 şube hedefi bulunuyor.

*Francihising Şartları: Altın Emlak'ın yatırımcılardan istediği şartlar arasında, taşınmaz ticareti yetki belgesi alabilen ve ofisi ruhsat şartlarına uyan, vizyoner, girişimci ruhlu, teknolojiye uyum sağlayabilen ve ekip yönetmeye haiz tüm girişimciler bulunuyor. Firma, yatırımcılardan royalty ve reklam bedeli almazken, bölgeye göre 2 bin 500 ile 4 bin TL arasında sistem kullanım ve teknoloji bedeli bulunuyor. İsim hakkı talebi ise 75 bin TL ile 120 bin TL arasında değişiyor. Ayrıca kadın ve genç girişimcilere pozitif ayrım ve kampanyalar yapılıyor.

Web Adresi: www.altinemlak.com.tr

MADO

Hem Mado Cafe hem Mado Dondurma

150 yıllık bir serüvene sahip Mado'nun, şu anda toplam 303 şubesi bulunuyor. Dünya çapında da tanınmış bir marka olarak pek çok ülkede yer alan markanın yurt dışında 75 şubesi mevcut. Firmada 300 şube, franchising yöntemiyle işletiliyor. Türkiye'nin 51 ilinde faaliyet gösteren firma, yurt dışında ise; Azerbaycan, Nahçıvan (Özerk Bölge), Bahreyn, Çin, Irak, Kuzey Irak, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Lübnan, Hollanda, KKTC, Katar, Suudi Arabistan, Tayvan, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kanada, Mısır ve Almanya'da hizmet veriyor. 2022 yılının sonuna kadar MADO Cafe ve MADO Dondurma markaları Türkiye'de toplam 25 yeni şube açmayı hedefliyor. Yurt dışında da toplam 22 adet inşaatı devam eden şube var.

*Francihising Şartları: Mado, franchise vereceği yatırımcılardan girişimci ruhuna sahip olmalarını istiyor. Tabii bunun yanında finansal yönetim tecrübesi de istediği diğer kriterlerden biri. Firma, girişimcilerden Mado Cafe için 100 bin dolar+KDV, Mado Dondurma için ise 40 bin dolar+KDV talep ediyor. Fatura üzerinden ise yüzde 3 reklam bedeli alırken, aylık royalty bedeli ise talep etmiyor.

Web Adresi: www.mado.com.tr

ÇİĞKÖFTEM

İsim bedeli talep etmiyor

1993 yılında üretime başlayan ve 2005'te de Türkiye'nin ilk konsept çiğköfte dükkanı olan Çiğköftem'i açan firmanın ilk şubesi, İstanbul Beşiktaş'ta hizmet veriyor. 2007'de İstanbul'da, 2008'de de İstanbul dışında bayilik vermeye başlamış. 2009 yılına gelindiğinde ise; cesur bir karar alarak Avrupa'da şube açan ve çiğköfte sektöründe Türkiye'yi yurt dışında temsil eden ilk markalardan olmuş. Firmanın 360 şubesi bulunuyor. Genel merkeze bağlı altı şube dışında tamamı, franchise yöntemiyle işletiliyor. Türkiye'nin 52 şehrinde hizmet veren Çiğköftem'in Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya ve Kıbrıs'ta şubeleri bulunuyor. Firma, 2022 sonunda toplamda 470 şubeye ulaşmayı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Çiğköftem, yatırımcılarından herhangi bir isim bedeli ve royalty bedeli talep etmiyor. Açılacak şubelerin 30 metrekare büyüklükte olmasını, merkezi noktalarda ve ana caddelerde bulunmasını, paket sipariş yapmaları ve online yemek platformlarında hizmet sunmaları istiyor. Ayrıca sosyal medyada da aktif olmaları, talep edilen diğer kriterler arasında yer alıyor.

Web Adresi: www.cigkoftem.com

PASAPORT PİZZA

Master franchise görüşmeleri var

İzmir'in Pasaport semtinde ilk restoranını açan Pasaport Pizza, franchising veren firmalardan biri. Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulmuş olan firmanın şu anda 200'den fazla şubesi bulunuyor. Tüm şubeler franchising sistemiyle işletiliyor. 64 ilçede faaliyet gösteren firmanın yurt dışında şubesi bulunmuyor. Yılsonuna kadar yurt içinde 30 şube açmayı hedefleyen Pasaport Pizza'nın, yurt dışı için ise Avrupa Birliği ülkeleri, Kazakistan ve Orta Doğu ülkelerindeki master franchise görüşmeleri devam ediyor.

*Francihising Şartları: Firmanın girişimcilerden istediği ilk şart doğru lokasyon. Franchise adayıyla yapılan görüşmeler sonucunda girişimcinin bu iş için uygun olup olmadığı değerlendiriliyor. Pasaport Pizza markası kooperatif mantığıyla büyüyor. Firma, yatırımcılardan ciro payı ve royalty bedeli almıyor.

Web Adresi: www.pasaportpizza.com

TAB GIDA

678 restoran franchise

27 yıl önce Burger King markasıyla sektöre giren, Türkiye hızlı servis restoran zinciri sektöründe bugün Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby's gibi dört global, Usta Dönerci ve Usta Pideci ile de iki ulusal olmak üzere toplam altı marka ile faaliyet gösteren TFI TAB Gıda, yurt içi ve yurt dışındaki operasyonlarını başarıyla yürütmeyi sürdürüyor. TFI TAB Gıda Yatırımları olarak Türkiye, Çin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Gürcistan'da 2 bin 700'e yakın restoranıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Firmanın dünya çapında 678 restoranı franchising sistemiyle işletiliyor. Türkiye'nin hemen her ilinde restoranları mevcut. Burger King ve Popeyes markaları başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışı toplam 100 civarında restoran açılışı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Firma, yaya ve taşıt trafiğinin yoğun olduğu, fast food işletmeciliğine uygun ana arterler, alışveriş merkezleri, süpermarketler, sinema, dershane ve okulların yoğun olduğu bölgeleri tercih ediyor. İş yerinin giriş katı olması, mutfak ve depolar için en az 120 metrekare alan ayrılabilmesi, toplam olarak 300 metrekare civarında kapalı alanının bulunması, ön cephe genişliğinin en az altı metre olması, kat yüksekliklerinin minimum 2.90 metre olması gerekiyor. Franchise adaylarınınsa girişimci bir ruha ve başarma hırsına sahip olması tercih ediliyor. Aynı zamanda, asgari lise mezunu olması gereken adayların başarılı bir iş geçmişi, yönetim tecrübesi ve yatırımın gerektirdiği finansal kaynaklara da sahip olmaları şart koşuluyor.

Web Adresi: www.tabgida.com.tr

ÜNAL KURUYEMİŞ

Ciro hedefi 500 milyon TL

1956'da Ankara'da kurulan ve yıllarca toptancılık yaptıktan sonra 1991'de perakendeye açılan Ünal Kuruyemiş, bugün geldiği noktada 300'e yakın kişiye istihdam sağlıyor. İç pazarın yanı sıra ihracat da gerçekleştiren markanın şu anda toplam 50'ye yakın şubesi var. Tüm şubeler franchise olup merkez tarafından yönetiliyor. Şubelerin tamamı Ankara'da bulunuyor. İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin ve dünyanın marka şehirlerinde franchise ve master franchise vermeyi planlayan firmanın yurt dışı mağazası bulunmuyor. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Çin ve Orta Doğu'ya ihracat yapan Ünal Kuruyemiş, yurt dışı şubesi için ise Kuveyt ile görüşmelerini sürdürüyor. Firma yılsonuna kadar 20 franchising hedefliyor. Ünal Kuruyemiş'in yılsonu ciro hedefi ise 500 milyon TL.

*Francihising Şartları: Firma, daha önce işletmecilik deneyimi olan, perakende sektörüne hâkim kişileri tercih ediyor. Aylık royalty bedeli gerçekleşen net satışların üzerinden yüzde 1 + KDV. Firmanın franchising bedeli ise 200 bin TL+KDV.

Web Adresi: www.unalkuruyemis.com.tr

PİDEM

50 ilde şube

2010 yılı Eylül ayında Eskişehir Espark AVM'de bir pide restoranını alarak hizmete başlayan Pidem, 200'e yakın şube sayısıyla 50 ilde faaliyet gösteriyor. Azerbaycan Bakü'de üç franchising şubesi bulunan Pidem, yılsonuna kadar 30 şube daha açmayı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Pidem, franchising sisteminde de yatırımcılarından bu üç ana prensibe sahip olmalarını bekliyor. Firma, bayilerden ciro üzerinden yüzde 7 royalty bedeli talep ediyor. İsim hakkı ise talep etmiyor.

Web Adresi: www.pidem.com.tr

HD İSKENDER

Yüzde yedi royalty bedeli var

Türkiye'nin ilk zincir İskender markalarından olan HD İskender'in 80'e yakın restoranı bulunuyor. 21 ilde faaliyet gösteren marka, yılsonuna kadar 10'a yakın restoran açmayı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Restoran cirosu üzerinden yüzde yedi royalty bedeli talep eden HD İskender, yatırımcılardan isim hakkı bedeli talep etmiyor.

Web Adresi: www.hdiskender.com

FLASH LOJİSTİK

Giriş bedeli 27 bin 500 euro

1981 yılında kurulan Flash Lojistik, premium karayolu taşımacılığı, premium hava taşımacılığı (trade line servis, aynı gün içinde hizmet), hava kiralama ve OBC konularında uzmanlaşmış bir firma. 640 çalışanı bulunuyor. General Motors, Caterpillar, Mercedes, Bosh, Renault gibi müşteriler için faaliyet gösteriyor. Halen 18 ülkede faaliyet gösteriyor. 2019 itibarıyla Türkiye ve Rusya ile franchise modelini uygulamaya alan Flash Europe, bugün 21 ülkede 45 ofise ulaşmış durumda. Flash Lojistik'in Türkiye'de toplam altı şubesi var. Altısı da farklı illerde franchising sistemiyle yönetiliyor. Firma yılsonuna kadar dört şube daha açmayı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Marka bayilik verirken girişimciye pek çok eğitim fırsatı sunuyor. 20 gün saha desteğinde bulunurken, hem ofiste hem de genel merkezde çalışma imkânı sağlıyor. Beş müşteri ziyareti ve tekliflendirme ile genel merkezde 30 günlük eğitim, verdiği diğer eğitimlerin başında geliyor. Flash Lojistik'te giriş bedeli 27 bin 500 euro. Royalty bedeli ise aylık yüzde 6+KDV.

Web Adresi: www.flashlojistik.com

KİĞILI

En fazla şube İtalya'da

Türkiye'nin erkek hazır giyim markası olan Kiğılı'nın yurt içinde ve yurt dışında toplam 357 noktada şubesi bulunuyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinde 215 mağazası bulunan Kiğılı'nın yurt dışında ise 142 şubesi var. Yurt dışı mağazalarının yüzde 70'i franchising sistemiyle işletilen markanın, en fazla şubesi İtalya'da bulunuyor.

*Francihising Şartları: Firma, perakende mağazacılık sektöründe tecrübeli, Kiğılı markasını bayilik aldığı bölgede en doğru şekilde temsil edecek kabiliyete sahip, finansal açıdan güçlü bayiler ile ortaklık kurabilecek girişimciler arıyor. Şu an için sabit belirlenmiş bir reklam ve royalty bedeli bulunmuyor. Bayilerden isim hakkı talep edilmiyor. 2022 yılında yurt dışında 30 yeni mağaza açmayı hedefliyor.

Web Adresi: www.kigili.com

AUTO KING

Yılsonuna kadar 12 mağaza açacak

Sektörde 20. yılını dolduran oto bakım ve onarım markası Auto King, 47 ilde ve 56 servis noktasında faaliyet gösteriyor. Dünyada bir ilk olan "Mini Onarım" ve "Mobil Parça Onarım" konseptlerini hayata geçiren firma, franchise iş modeli ile sigorta sektörüne ve ülke ekonomisine 1 milyar lirayı aşkın tasarruf sağlıyor. Auto King'in toplam 56 şubesi bulunuyor. Bunların 52'si franchising yöntemiyle işletiliyor. Markanın yurt dışında mağazası bulunmuyor. Firma yılsonuna kadar 12 mağaza daha açmayı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Franchise giriş bedeli için il bazında kapasite ölçümleri yapılıyor. Buna göre belirlenen tutar 10 ile 50 bin dolar+KDV arasında. Mevcut rakam illere göre farklılık gösteriyor. Minimum 500 metrekare kapalı alana sahip olunması şart koşuluyor. Auto King'in tüm hizmetlerinin verilmesi gerekiyor. Bayiden aylık yüzde 1 reklam ve yüzde altı royalty bedeli isteniyor.

Web Adresi: www.autoking.com

SAİT DÖNER

İlk 20'ye isim bedeli yok

1978 yılından bu güne kadar yarım asırdır en kaliteli lezzet ve hizmeti sunmaya çalışan Sait Döner, şu an Sait İskender markası ile İstinye, Laleli ve Kasımpaşa'da, Sait Döner markası ile İstanbul Ümraniye, Kadıköy, Beylikdüzü şubelerinde ayrıca Ankara ve Antalya şubeleri ile sekiz farklı noktada hizmet veriyor. Sait Döner'in toplamda sekiz şubesinden beşi franchising yöntemiyle işletiliyor. Firmanın yurt dışında şubesi bulunmuyor. Sait Döner, yılsonuna kadar şube sayısını 20'ye çıkarmayı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Firma genellikle yoğun yaya sirkülasyonu olan caddeleri tercih ediyor. Köşe dükkân veya çift cepheli olan lokasyonlarda 35 metrekarelik mimari konsepti mevcut. Marka, ilk 20 bayiye özel isim hakkı talep etmiyor. Ancak sonrasında ise bu rakam 100 bin TL oluyor.

Web Adresi: www.saitdoner.com

OTORAPOR

İsim hakkı 300 bin TL

2012 yılında ilk şubesiyle hizmet vermeye başlayan oto ekspertiz pazarının ilk profesyonel markalarından Otorapor'un Türkiye genelinde 65 ilde 287 şubesi bulunuyor. Şubelerin tamamı franchising sistemiyle yönetiliyor. Yurt dışında ise Nijerya'da bir şubesi mevcut. Firma yılsonuna kadar yurt içinde 30, yurt dışında ise beş şube açmayı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Otorapor, yer seçimi konusunda danışmanlık ve yer fizibilitesi, personel işe alım süreçlerinin danışmanlığı, personel eğitimi, genel ve lokal pazarlama desteği, bölge koruma sistemi, her türlü yazılım ve web desteği, açılış aşamasında sağlanan kurumsal malzemeler (kıyafet, rapor, antetli kağıt ve broşür) gibi desteklerini girişimcilerle paylaşmayı ihmal etmiyor. Markanın franchising giriş bedeli 300 bin TL. Toplam yatırım bedeli ise ortalama 700 bin TL. İsim hakkı talebi 300 bin TL olan firmada yatırımcılardan aylık istenen reklam bedeli yüzde dokuz.

Web Adresi: www.otorapor.com

ÖZİKİZLER KÜNEFE

Sadece yurt dışına bayilik veriyor

1986'da Mehmet Usta tarafından kurulan Özikizler Künefe, Gaziantep'te 2014 ve 2016 yıllarında iki şube açarak toplam dört şubeye ulaşmış. Sonraki yıllarda farklı şehirlerde faklı yatırımcılarla buluşarak şube sayılarını büyütme kararı almış. Şu anda toplam 10 şubeye sahip. Hepsi de farklı illerde faaliyet gösteriyor. Yurt dışında Kanada ve Irak'ta şubesi bulunan markanın yakında Amerika Birleşik Devletleri'nde şube açma fikri bulunurken yılsonuna kadar yurt dışında dört şube açmayı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Marka sadece yurt dışına bayilik verirken, şehrin insan yoğunluğu ve AVM'lerin olduğu lokasyonları tercih ediyor. Görünürlüğü yüksek, tabela değeri olan, otopark imkânı bulunan bölgeleri tercih eden firma, ortalama 250 metrekarelik dükkânlar olmasını istiyor. Özikizler'de firma isim bedeli 90 bin dolar. Bayilerden alınan aylık reklam ve royalty bedeli ise yüzde beş.

Web Adresi: www.ozikizlerkunefe.com

DRYTÜRK KURU TEMİZLEME

Tamamı franchising işletiliyor

Endüstriyel çamaşırhane ve kuru temizleme makineleri alanında faaliyet gösteren ve Ruşen Makine tarafından kurulan Drytürk Kuru Temizleme, toplam 35 şubeye sahip. Tamamı da franchising yöntemiyle hizmet veriyor. 15 farklı ilde şubesi bulunan markanın yurt dışında ise hiç şubesi yok. Lokasyon seçimi ve personel eğitimi konusunda girişimcilere destek veren Drytürk Kuru Temizleme, kendi içinde kredi desteği, bölge koruma sistemi, her türlü yazılım ve web desteği gibi farklı destekler de sağlıyor. Firmanın yılsonuna kadar yurt içindeki şube hedefi ise 10.

*Francihising Şartları: Yatırımcılardan minimum 50 metrekare dükkânda faaliyet göstermelerini isteyen firmada isim hakkı bedeli 40 bin TL. Şubelerden sistem kullanım bedeli olarak aylık 500 TL alınıyor. Firmanın toplam yatırım bedeli ise 520 bin TL.

Web Adresi: www.dryturk.com.tr

PANİNO PİZZA

Royalty ve reklam bedeli istemiyor

17 yıl boyunca pizza ve çeşitli restoranlarda restoran ve kafe işletmeciliği yapan Ferhat Turan tarafından 2009'da kurulan Panino Pizza, Türkiye'de hızla yayılmaya devam ediyor. Ülkede 33 şubeye sahip olan markanın 33'ü de franchising yöntemiyle işletiliyor. Altı farklı ilde faaliyet gösteren Panino Pizza'nın yurt dışında ise Belarus'ta şubesi var. Firma, yılsonuna kadar yurt içinde 10 şube daha açmayı hedefliyor.

*Francihising Şartları: Ortalama yatırım bedeli 650 bin TL olan Panino Pizza'da lokasyon olarak daha çok işlek cadde ve AVM'ler tercih ediliyor. Otopark imkânı bulunan ve ortalama 100 metrekare arasında değişen dükkânları talep eden marka, potansiyel paket servisi yapılabilecek bölgeleri mercek altına alıyor. İsim hakkı 130 bin TL olan Panino Pizza'da, yatırımcılardan reklam bedeli ve aylık royalty hizmeti alınmıyor.

Web Adresi: www.paninopizza.com

ÖZSÜT

Bu yıl yurt dışına odaklanacak

İzmir Kemeraltı'nda 16 metrekarelik bir dükkânda başlayan serüven, şimdilerde Türkiye'nin hemen her noktasına açılarak adını duyurmaya devam ediyor. Türkiye'de franchise sistemini uygulayan ilk markalardan biri olan Özsüt, STP Gıda bünyesinde faaliyetlerini yürütüyor. 150'ye aşkın şubesi bulunuyor. Üç şube dışında diğer tüm dükkânlar franchising sistemiyle hizmet veriyor. 45 ilde faaliyet gösteren markanın yurt dışındaki çalışmaları ise devam ediyor. Azerbaycan Bakü'de beş şubesi bulunuyor. Ancak 2022'de bu sayıyı artırmak istiyorlar. Bu amaç doğrultusunda, Körfez ülkeleri ile temas halindeler. Yılsonuna kadar yurt dışında 15 şube daha açılması hedefleniyor.

*Francihising Şartları: Özsüt'te franchising giriş bedeli 2022 yılı için 375 bin TL +KDV. Bayilerden royalty ve reklam bedeli istenmiyor. Firma, yaptığı işi seven, sektörde deneyimli, işine saygı duyan kişiler istiyor.

Web Adresi: www.ozsut.com.tr

BİZE ULAŞIN