Milas’ta konuta talep patlaması yaşanıyor, fiyatlar üç kat arttı

Muğla’nın Bodrum’dan sonra en gözde ilçelerinden olan Milas’a yatırımcıların ilgisi büyüyor. Fiyatların Bodrum’dan daha makul olduğu bölgede satılık ve kiralık konut fiyatları geçen yıla oranla artış gösteriyor. Ören, Çökertme, Kıyıkışlacık, Boğaziçi, Dörttepe ve Adabükü’ne talep artıyor.
30.05.2022 17:25 GÜNCELLEME : 01.06.2022 12:56

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Pandemi döneminden bu yana Ege Bölgesi'ne olan talebi defalarca gündeme getirmiş, o bölgelerdeki ilçeleri ve yatırımlık arazileri yazmıştık. Özellikle Bodrum, Çanakkale, Balıkesir gibi illerdeki nüfus artışının pandemiden sonra artmasını gözlemlemiştik. Şimdi ise yine Muğla'nın Bodrum'dan sonra en popüler ilçesi olan Milas'taki yatırımları ele aldık. Pandemi döneminde en çok göç alan ve tercih edilen iller arasında yer alan Muğla ve ilçesi Milas bölgesi göze çarpıyor. Geçmiş dönemde özellikle yazlık kullanımlarının yoğun olduğu, Boğaziçi-Güllük bölgelerinde yalnızca yaz döneminde nüfus yoğunluğu düşük iken, güncel durumda bölgede yaz kış ikamet edenlerin sayısının önemli ölçüde arttığını görüyoruz. Fiyatların bir önceki döneme göre yükseldiği ilçede hem satılık hem de kiralık konutların fiyatlarında yukarı doğru artış söz konusu. Ancak emlakçılara göre, bölgede arazi ve arsa sıkıntısı bulunmuyor. İlçenin havalimanına yakın olması, deniz ve doğa bakımından zengin olması, yatırımcıların ilgisini çekiyor. Sezonda kiralıkların arttığı, yatırımcıların ise konut aradığı Milas'a gayrimenkul markalarının da ilgisi artmaya başladı.

FİYATLAR BODRUM'DAN DAHA UYGUN

Türkiye'nin pek çok yerinde olduğu gibi tatil bölgelerinde de fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Hepsiemlak.com, Bodrum Milas'ta satılık konut fiyatlarının ortalama metrekaresinin geçen yıla oranla yüzde 218 artarak 15 bin 900 TL olduğunu, kiralıklarda ise bu rakamın 150 TL dolayında olduğunu söylüyor. Hepsiemlak.com; Türkiye'de genel duruma baktıklarında, satılık ve kiralık dairelerde yüksek fiyat artışları kurdaki dalgalanma, enflasyon ve inşaat maliyetlerindeki artış, nüfus artışı, şehirleşme, göç ve enflasyondan uzaklaşmak amacıyla konuta yatırım yapılması gibi pek çok sebeple yükselişin sürmesini bekliyor. Milas bölgesinin en çok tercih edilen bölgeleri arasında Ören, Çökertme, Kıyıkışlacık, Boğaziçi, Dörttepe ve Adabükü, denizi ve güzel doğasıyla dikkat çekiyor. Bu bölgeler, Bodrum'a yakın ama fiyatları Bodrum'dan daha uygun olduğundan ilgi görüyor. Ayrıca yazlık bölgelerin ulaşım kolaylığının da fiyatlara doğrudan etki ettiğini söylemek mümkün. Milas'ta bulunan havalimanı da bölgeyi cazip kılıyor. Hepsiemlak.com'a göre; Milas'ta yatırımlık arsa ve arazilerde herhangi bir talep sıkıntısı yaşanmıyor. Ayrıca yeni bir yerleşim bölgesi olduğundan konutta da alıcıların herhangi bir problem yaşamayacağı belirtiliyor.

YAT TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BÖLGE

Altın Emlak Firma Sahibi Mustafa Hakan Özelmacıklı, Milas genelinde son bir yılda konut fiyatlarındaki artışın yüzde 150 seviyesinde gerçekleştiğini, kiralıkta da yazlık kiralamalar hariç artışın yüzde 80 seviyelerinde olduğunu söylüyor. İlçede, Türkiye ortalamasının çok üstünde bir fiyat artışı olduğunu ifade eden Özelmacıklı, özellikle yaz döneminin etkisiyle artışın devam edeceği öngörüsünde bulunuyor. Milas'ı tercih etmelerindeki sebepleri ise şu sözlerle yorumluyor:

"Milas, Muğla'nın 13 ilçesinden biri ve ikinci büyük yerleşim bölgesi. Uluslararası Milas Havaalanı, Milas´a ulaşmanın en kolay yollarından biri. İlçeye 10 kilometre uzaklıkta. Ayrıca Milas başka tarihi değerlere de sahip. Milas, Ege Deniz'inin iki önemli körfezi olan Gökova ve Mandalya Körfezi'ndeki kıyılarıyla yat turizmi açısından önemli bir konuma sahip. Milas'ın Güllük ve Gökova körfezlerinde toplam 197.4 km uzunluğunda kıyıları var."

İlçede arazi ve arsa yatırımı yapılabilecek yerlerin başında Güllük, Boğaziçi, Salih ve Ören bulunuyor. Muğla Milas OSB'de (Organize Sanayi Bölgesi) yapılacak yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından, 2. Bölge teşvik oranlarından yararlanabiliyor. Özelmacıklı; "Sezon öncesi kiralık portföyler piyasaya çıkmaya başladı. İlçe genelinin pandemi döneminde de stokları azalttığı ve uzun zamanlı oturumların arttığını söylemek mümkün. Ortalama metrekare değeri, 14 bin TL seviyesine yaklaştı. Kiralıkta ise metrekare değeri ortalama 45-50 TL arasında. Nüfus artışı da hızla yükseliyor. 140 bin seviyesinde olan adrese dayalı nüfus sayısı, 145 bin seviyesini geçti" diyor.

SEZONDA METREKARESİ 150 TL

Bodrum'a olan yakınlığı nedeniyle Milas'ın son birkaç yıldır yazlık ve konut alımlarında çok fazla tercih edildiğine dikkat çeken EVA Gayrimenkul Değerleme İzmir Bölge Müdürü Yardımcısı Bahar Şenyurdusev, bu sebeple gayrimenkul değerlerinde ciddi artışlar yaşandığına vurguluyor. İlçede Boğaziçi, Güllük, Ören ve Kıyıkışlacık bölgelerinde yazlık tarzı bahçeli konutlar, ilçe merkezinde ise apartman tipi konutların tercih edildiğini söyleyen Şenyurdusev, Milas merkezde daire metrekarelerinin 12 bin-18 bin TL arasında değiştiğini söylüyor. Eski konutlarda ise bu rakamların 8 bin-12 bin TL arasında olduğunu belirtiyor. Kiralarda ise bu rakam yeni dairelerde metrekaresi 30-40 TL arasında değiştiğini ifade ediyor. "Son bir yıl içinde bölgede yer alan konut değerlerinde bölgelere bağlı olarak yüzde 120-130 civarında, hatta bazı bölgelerde daha yüksek artış yaşandığını gözlemledik" diyen Şenyurdusev, fiyat değişim oranlarını şu sözlerle anlatıyor:

"Bodrum'da yaşanan yüksek değer artışı ve Bodrum bölgesinde arsa arzının da azalmaya başlamasıyla bölgeye olan talebin ve değer artışının devam edeceğini öngörüyoruz. Site tarzı yapılaşmaların yoğunlaştığı, yazlık ve bahçe nizamlı taşınmazların bulunduğu Boğaziçi, Güllük ve Ören bölgelerinde yer alan konutların metrekare birim değerleri 20 bin-30 bin TL civarında değişiyor. Bölgede kira değerleri ise; metrekaresi 50-100 TL civarında olup, sezonluk kiralamalarda bu değerler 150 TL'ye kadar çıkıyor. Özellikle, Milas, Boğaziçi ve Güllük bölgelerinde yazlık sitelerin yoğunlukta olması, havaalanına yakın konumda olması, Bodrum'a ve çevre yerleşim yerlerine erişimin de kolay olmasına bağlı olarak bölgenin tercih edilirliği artıyor."

ARSA ÇOK TALEP BOL

Talebin yüksek olduğu Güllük ve Boğaziçi bölgelerinde, az da olsa yatırımlık arsa bulunuyor. Ulaşım olanaklarının kısıtlılığı, Milas ve Bodrum'a görece uzak mesafede olması nedeniyle henüz rağbet görmeyen, Kıyıkışlacık ve Kazıklı bölgesinin emlakçılara göre uzun vadede gelişmesi öngörülüyor. Buraya Bodrum merkezden yol açılması durumunda bölgenin fark yaratabileceği tartışılırken, arsa arzının da olduğu bu bölgenin yatırım açısından tercih edilebileceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra, Gökova Körfezi'ne kıyısı bulunan Ören Mahallesi de öne çıkan bir diğer bölgeler arasında yer alıyor. Sınırları içinde faaliyete geçen marina, ulaşım olanaklarının kısıtlılığı nedeniyle beklenen gelişimi gösteremese de son dönemde yaşanan talep artışı ve arsa arzının bulunması da göz önünde bulundurulduğunda Ören'in de yatırım açısından tercih edilebilir bölgeler arasında olduğu öngörülüyor.

İlçe merkezinde dönüşüm projeleriyle beraber konut üretimi devam ediyor. Boğaziçi ve Güllük bölgelerinde mevcut ve yapımı devam eden projeler bulunuyor. Genel talep yoğunluğu ve konut stoku dikkate alındığında bölgenin kapasitesini doldurmadığı, satılık ve kiralık gayrimenkul bulmanın mümkün olduğunu gözlemleniyor.

"GEÇEN YILA GÖRE BÖLGEDEKİ FİYAT ORTALAMA ÜÇ KAT ARTTI"

Efe BEZCİ/ BESA Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Milas'ta oturulabilecek nitelikte müstakil dubleksler en az üç milyon liradan başlıyor. Kira fiyatları ise yaz sezonu (Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim) döneminde en az aylık 15-20 bin lira civarında. Geçen yıla göre bölgedeki fiyat artışı ortalama üç kat seviyelerinde. Yani geçen yıl bir milyon lira bandındaki bir ev, bu yıl üç milyon TL'den alıcı buluyor. Bodrum Milas bölgesi; doğası, havası, popülasyonu ile nezih bir yaşam, konforlu bir tatil yapmak isteyenlerin ilk adresi oluyor. Bodrum denilince akla sadece idari sınırlarıyla bir ilçe gelmiyor. Bodrum bölgesi idari olarak Milas ilçesi sınırları içindeki Adabükü, Boğaziçi, Meşelik, Dörttepe, Ören, Kıyıkışlacık gibi çok sayıda lokasyonu da içine dahil ediyor. Bodrum Merkez'deki yerlere göre bu bölgede arsa bulma şansı daha fazla. Bodrum'da Yalıkavak, Torba, Gümüşlük, Gümbet, Turgutreis gibi bölgeler, neredeyse tamamen doldu denilebilir. Yeni arsa üretmek, artık bu bölgelerde çok zor. Kışın da Bodrum'da ikamet edildiği için doğal olarak çocuklar bu okullara gönderiliyor. Duyumlara göre, bölgedeki özel okul sayısı son dört yılda 10'un üzerine çıktı. Bodrum merkezin artık turistik belde olmaktan çok bir ticaret merkezi olduğu bile söylenebilir.

"ORTALAMA SATILIK KONUT FİYATLARI 1 MİLYON 238 BİN TL"

Özhan CARDA / Realtyplus Türkiye-KKTC Kurucu Ortağı

Daha çok Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi yazlık bölgeleriyle tanınan Muğla'nın 13 ilçesinden biri olan Milas'ın köklü bir geçmişe uzanan pek çok yerleşim yeri bulunmaktadır. Milas ilçesinde geçen Nisan sonu itibarıyla son bir yılda kira artış oranı yüzde 50 civarında gerçekleşti. Buna göre ortalama konut kira bedeli Nisan ayında 57 TL/m2, aynı özelliklerdeki ortalama kira tutarı 5 bin TL olarak saptandı. Satılık konutlarda ise metrekare birim fiyatları Nisan ayında bir önceki yılın Nisana oranla yüzde 130 artışla 13 bin 500 TL olmuş ve aynı özelliklerdeki ortalama satılık konut fiyatları 1 milyon 238 bin 640 TL'dir. Milas'taki satılık konut fiyatlarındaki yükselişin 2023 başlarına kadar devam edeceğini ve bu yılsonunda ortalama metrekare satış fiyatının 25 bin TL'ye kadar çıkabileceğini söyleyebiliriz. Milas özellikle Bodrum'a ve havalimanına yakınlığı nedeniyle son yıllarda alıcıların tercih ettiği bir bölge oldu. Tabii satılık konut fiyatlarının da Bodrum'a nazaran daha ulaşılabilir olması da önemli bir tercih nedeni. Özellikle Milas Akbük arasındaki sahil bölgesinde yatırım yapılabilecek oldukça çok arsa ve araziler bulunuyor. Hem Bodrum'da artan arsa maliyetleri ve hem de bu bölgelerdeki imar avantajı, yatırımcıların Milas'ı tercih etmesinde büyük rol oynuyor.

MİLAS'A YATIRIM SÜRÜYOR

Bölgede son dönemde yapılan en önemli projelerden biri olan, otel ve residence olanaklarıyla birlikte tasarlanan Le Meridien projesi bulunuyor. Söz konusu proje, sosyal donatı alanlarıyla birlikte tasarlanan üst gelir grubuna yönelik bir proje olup bölge içinde bilinirliği yüksek. Milas'ın kuzeyinde Kazıklı bölgesinde projelendirilen, Port Poseidon projesi yer alıyor. Alaçatı'da örneğini gördüğümüz Port Alaçatı projesine benzer nitelikte kanallar oluşturulacak olan, sosyal donatı alanlarıyla birlikte tasarlanan projede henüz inşaat çalışmalarının başlamadığı biliniyor. Bunun yanı sıra Boğaziçi bölgesinde golf sahaları ve konaklama hizmetleri bulunan tesis de öne çıkan projeler arasında.

BİZE ULAŞIN