InsurTech pazarı 60 milyar doları aşacak

InsurTech şirketi Sigortam.net ile StartupMarket’in hazırladığı rapora göre, küresel InsurTech pazar büyüklüğü 2028 yılına kadar 60 milyar doları aşacak.
16.08.2022 21:39 GÜNCELLEME : 17.08.2022 00:00

Sigorta sektörünün vazgeçilmez bir parçası haline gelen ve çok çeşitli avantajlarıyla kullanıcılarının yüzünü güldüren InsurTech, teknolojik yenilikleriyle çalışmaları destekliyor. Ayrıca mentorluk, fon, tecrübe gibi konularda oldukça fayda sağlayan bu yeni nesil teknoloji hem Türkiye'de hem de dünya genelinde büyük rağbet görüyor ve çok sayıda girişimci tarafından tercih ediliyor. 2021 yılında dünyada en çok yatırım alan InsurTech startupları Wefox, Bought By Many ve Guideline oldu.

"Dijitalleşme ekosistemi büyütecek"

Raporun hazırlanmasına katkı sunan Sigortam.net'in CEO'su Bora Uludüz, ülkemizde sigorta sektörünü ileriye taşıyacak makro trendin InsurTech olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Ülkemizde InsurTech, büyüme hikayesinin henüz başlarında ancak büyümenin katlanarak artacağını öngörüyoruz. Sigorta sektöründe hizmetlerin daha hızlı, daha kolay ve daha ucuz olması için InsurTech kritik öneme sahip. Türkiye'de sigorta teknolojileri fintech altındaki dördüncü büyük dikey. Bu alanda rekabetin daha da artması gerektiğine inanıyoruz çünkü müşteri için sağlanabilecek çok fazla fayda var. Bu alanda daha fazla yatırım gelmesi konusunda hem istekliyiz hem de ümitliyiz. Dijitalleşmeyle birlikte sigortacılık ekosisteminin de büyüyeceğine inanıyoruz."

"Tüm paydaşlarımız için verimli bir kaynak olmasını diliyoruz"

Raporu değerlendiren StartupMarket Kurucu Ortağı ve CEO'su Serkan Bağçe da şöyle konuştu: "Startup ekosistem oyuncularını bir araya getiren lider bir platform olarak, girişim ekosistemine destek olmak amacıyla her geçen gün daha da büyüyen InsurTech'ler hakkında bir rapor hazırladık. Pazar büyüklüğü 2028 yılına kadar 60 milyar doları aşacak olan InsurTech'teki önemli startupları, yatırımcıları, dernekleri bir noktada toplamak, InsurTech'i her yönüyle ele alabilmek ve paydaşlarla buluşturmak hedefiyle hazırladığımız raporumuzda, InsurTech ekosistemine dair değerli bilgiler yer alıyor. Tüm sektör paydaşları için verimli bir kaynak olmasını diliyoruz."

Serkan Bağçe

InsurTech küresel ekonomik krizin çözümü olarak görülüyor

Rapora göre yapay zekâ, insandan doğacak hataların birçoğunu bertaraf edebilmesinden ötürü, sigorta sağlayıcılarının daha hızlı doğru raporlama yapmasını sağlayabilir. Dünya genelinde dijital girişimlere yapılan yatırımlar her geçen yıl artmakla birlikte InsurTech sektörü, bu girişimler içerisinde ön sıralarda yer alıyor. InsurTech küresel ekonomik krizin çözümü olarak görülüyor. Büyük ekonomilerin beklenmedik şoklara karşı 10 yıl önceye göre daha kırılgan olduğu düşüncesi hâkim.

Türkiye'deki InsurTech sayıları daha az

Rapora göre ABD, rekabetçi pazarı ve girişimci ruhu nedeniyle birçoğunun sigorta teknolojisinde başarılı bulduğu 1370 InsurTech şirketi ile "küresel InsurTech" pazar payının yüzde 44'ünü elinde tutuyor. Birleşik Krallık, kurulmuş 313 InsurTech ile InsurTech inovasyonu için ikinci sıcak nokta. Araştırma şirketi FT Partners tarafından yayınlanan ''2021 InsurTech'' raporuna göre ABD dışındaki InsurTech sayısının arttığı gözlemleniyor. Dünyadaki InsurTech sayıları incelendiğinde Türkiye'deki InsurTech sayılarının daha az olduğu göze çarpıyor. Bu noktada yapılacak yatırımlar, kuluçka ve hızlandırma programları, sigorta şirketlerinin düzenleyeceği InsurTech etkinlikleri sektöre olan bakış açısını değiştirecek ve dijitalleşen dünyada Türkiye'nin de öne çıkmasını sağlayacak.

Sigortacılıktaki yapay zekâ harcamaları 2023'te 97,9 milyar dolara ulaşacak

ABD'de 1370, Birleşik Krallık'ta 313, Almanya'da 130, Türkiye'de ise 93 InsurTech bulunuyor. 2019'da 37 milyar dolar olan sigortacılıktaki yapay zekâ harcamalarının 2023'te 97,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Tüm bu yeni gelişmeler sigorta şirketlerinin rollerini gereksiz kılmayacak ancak sigorta şirketlerinin gelecekteki çalışma şekillerini etkileyecek. Yapay zekâ, sigorta sektörü de dahil olmak üzere hemen hemen her pazarda dalgalar yaratıyor. Amerikan danışmanlık firması Gartner'a göre, sigorta şirketlerinin yüzde 51'i yapay zekâ teknolojilerine yatırım yapıyor. Yapay zekâ ve makine öğrenimi ile otomatikleştirilebilen çok sayıda manuel işlemi kullanan sigorta sektörü, yapay zekânın en fazla dokunduğu sektörler arasında yer alıyor.

XaaS yatırımlarına ve ortaklıklarına yönelim güçlenecek

2022 ile birlikte tüketicilere esneklik, rahatlık ve kontrol imkanı; sigortacılara ise maliyet optimizasyonu sunan ödeme çözümleri üretmek adına çalışmaların yükselişe geçmesi bekleniyor. Sigorta sektörünün teknolojik gelişmelere daha hızlı uyum sağlamaya başlamasıyla birlikte, müşterilere pek çok dijital çözüm sunulmaya başlandı. Hatta bu dijital çözümlerin bazıları, pandemi öncesinde dahi müşterilerle buluşmuştu. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren ise sektörün korumasında ilerlemeler sunarken, hızla ölçeklenen bulut tabanlı hizmetler olmak üzere dönüştürücü XaaS yatırımlarına ve ortaklıklarına yöneliminin güçlenmesi bekleniyor.

2022'in ilk 6 ayında InsurTech sektöründe toplam 203 anlaşmada 4,49 milyar dolar yatırım yapıldı. InsurTech sektöründe yapılan yatırım tutarlarını aylık bazlı incelediğimizde ocak ayında 512 milyon dolar, şubat ayında 437 milyon dolar, mart ayında 972 milyon dolar, nisan ayında 614 milyon dolar, mayıs ayında 1,413 milyar dolar, haziran ayında ise 546 milyon dolar yatırım gerçekleşti. Yatırım adetlerine göz attığımızda ise ocak ayında fintech alanında yapılan 362 yatırımın 36'sı, şubat ayında yapılan 369 yatırımın 32'si, mart ayında yapılan 347 yatırımın 44'ü, nisan ayında yapılan 337 yatırımın 25'i, mayıs ayında yapılan 340 yatırımın 39'u, haziran ayında yapılan 312 yatırımın 27'si InsurTech alanında.

2028 yılına kadar 60 milyar doları aşması bekleniyor

Global InsurTech Market 2021 raporuna göre ise küresel InsurTech pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar 60 milyar doları aşması bekleniyor. Ayrıca 2021'den 2028'e kadar yüzde 48,8'lik bir CAGR (yıllık bileşik büyüme oranı) kaydetmesi öngörülüyor. Danışmanlık şirketi Juniper Research tarafından yapılan araştırmaya göre, InsurTech'lerin prim üretimi 2025 yılına kadar 566 milyar doların üzerine çıkacak. Bu da 2020'deki 250 milyar $'lık üretimin %123'lük bir artış ile sektörün küresel olarak sigorta primlerinin %8'ini karşılayacak.

BİZE ULAŞIN