Mücevherde yeni moda siyah pırlanta

Mücevhere sadece kadınlar değil, erkekler de ilgi göstermeye başladı. Özellikle siyah renkteki değerli taşlara talep arttı. Erkeklerin en çok tercih ettiği takıların başında pırlantalı siyah bileklikler, kolyeler, tesbihler ve yüzükler geliyor. Sadece günlük yaşamda değil, iş hayatında da kullanılıyor.
18.11.2023 13:43 GÜNCELLEME : 20.11.2023 00:01

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Sarısı, beyazı, yeşili, mavisi… Pırlanta deyince akla gelen ilk renk, genellikle beyaz oluyor. Firmaların en çok sattığı renk bu olsa da son yıllarda beyazın dışında farklı pek çok rengin popüler olmaya başladığını söylemek mümkün. Modellerin ve pırlanta kesimlerinin çeşitlenmesiyle firmaların ürün yelpazesinde de bir genişleme söz konusu olmaya başladı. Yalnız dikkatimizi çeken diğer bir konu ise, kadınların dışında erkeklerin de takıya olan ilginin artması. Özellikle dükkânlarda görmeye alışık olduğumuz renklerin dışında siyah pırlantalı bileklikler, kolyeler, tesbihler ve yüzükler, erkekler tarafından çok fazla tercih ediliyor. İş hayatında ve günlük yaşamda erkeklerin çok sık kullanmaya başladığı bu takılara rağbet artınca, markalar da kolları sıvadı ve üretime başladı. Şu sıralar raflarda en çok siyah mücevherleri görülüyor. Firmalar, kadınların yanı sıra erkeklerin de değerli taşlara karşı olan ilgisini anlatırken, imitasyondan ziyade değerli taşlara yöneldiklerini söylüyor.

"ALTIN VE GÜMÜŞÜ TERCİH EDİYORLAR"

Mücevher ve takının sadece kadınların ilgi odağı olmaktan çıktığını söyleyen İnci Gold Genel Müdürü Cüneyt Kurtulmuş, erkeklerin de farklı model ve taşlardaki mücevherlerin eskisinden daha çok dikkat çektiğini söylüyor. Günümüzde erkekler için eskiye nazaran pek çok model ve renkte takılar üretilmeye başlandığını ifade eden Kurtulmuş, "Çünkü farklılaşmak, kendi özgün tarzını oluşturmak, hem kadın hem de erkekleri mutlu ediyor. Çağımızın insanı artık benzer değil, farklı ve kendine özgü olanı yaratıp, üretip kullanıyor. Bunu takı ve aksesuarlardan tutun da mobilya ve diğer sektörlerin ve markaların tüketiciye yönelimi şeklinde görebiliyorsunuz. Erkeklerde trend olan altın ve gümüş renkli takılar tercih ediliyor. Erkekler imitasyon dediğimiz üretimi değil, altın ve gümüş aksesuarları tercih ediyor" diyerek erkeklerin sevdikleri parçaları sürekli içselleştirerek kullandıklarını söylüyor. Bu nedenle de kalıcı ve değerli madenleri tercih ettiklerinin de altını çiziyor. İnci Gold'un online platformunda kadınlar için olduğu gibi erkekler için de bileklikler ve gümüş yüzüklerin yanı sıra altın bileklik, altın kol düğmeleri ve altın yüzükler gibi pek çok model mevcut. Siyah taşlı ürünlerin erkeklerin kıyafetleri ile uyum sağladığından dolayı tercih sebebi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bu renkteki takılara olan ilgiyi şu sözlerle açıklıyor:

"Siyah taşlı ürünlerin satışında artış oluyor. İnci Gold'un kendi uygulamasında ürünlerin taş renklerinde değişiklik yapma imkânı sunuluyor. Erkeklerin tercih ettikleri takılar, iş hayatlarında sıklıkla kullanabilecekleri modeller. Bizim modellerimiz hem spor, casual kıyafetlerle hem de takım elbise ile erkeklerin özgün şıklığını tamamlayan parçalar. Bu özgünlük, herkesin aplikasyon üzerinden kendi model, renk, varsa taş rengi, ayar tercihini yaparak kendi istediğini tasarlayabilmesinden geliyor. Kendi kıyafetleriniz ve tarzınıza uygun yarattığınız takılar ve aksesuarların klasik elbiseler ile kullanımı, kombinlere farklı bir şıklık katıyor. Takılar çeşitli renk ve modeller ile spor kıyafetlerin yanı sıra klasik kıyafetlerin tamamlayıcısı olarak yer alıyor. Bu takılar zircon ve pırlanta taşlardan yapılıyor."

STİL ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞİYOR

Storks Diamond Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kocabaş ise, genellikle kadınlarla özdeşleştirilen göz alıcı mücevher tasarımlarının erkeklerin de radarında olduğu söylüyor ve 'Storks Men Collection' çatısı altında sektörde eşi benzeri görülmeyen koleksiyon çeşitliliğiyle stil sahibi erkeklerin de tarzını tamamladıklarını anlatıyor. Erkek koleksiyonunda bu yılın trendleri ise rose altın ve gümüşten oluşan kolye, bilezik ve yüzüklerden oluşuyor. Storks'ta erkek koleksiyonlarında siyah ve şampanya rengi pırlantalarla birlikte yarı değerli taşlar da kullanılıyor. Kocabaş, takıların erkekler tarafından tercih edilmesi hakkında ise şunları söylüyor:

"Tıpkı kadınlarda olduğu gibi, erkeklerde de mücevherler kullanıcısı için çok önemli oluyor. Kişi mücevher ile bütünleşiyor ve tabiri caizse onsuz sokağa bile çıkmak istemiyor. Günün her saati, her stilde kullanılabilecek bütünleyici birer aksesuar haline geliyorlar. Erkek koleksiyonunun satış grafiği her geçen gün yükseliyor. Bunun en büyük sebebi, erkeklerin değişen stil alışkanlıkları. Mücevher ve aksesuar kullanımı, artık sadece kadınların tekelinde değil. Bu grafik, gün geçtikçe daha da yükselecek gibi görünüyor. Storks Men Collection'da klasikleşmiş ürünler yerine çağı ve modanın tüm detaylarını göz önüne alıyoruz. Tasarlanan pırlantalı mücevherler tamamen el işçiliği ile titizlikle hazırlanıyor."

Ağırlıklı pırlanta olmak üzere oniks, labradorit gibi yarı değerli taşlar da kullanılıyor. Kullanıcının kişiliğine, burcuna ve tarzına uyum sağlayacak değerli ve yarı değerli taşlarla göz alıcı tasarımlar oluşturuluyor. Ürünler gümüş ve altından yapıldığı için her bütçeye uygun seçenek bulmak mümkün.

EN ÇOK BİLEKLİKLER İLGİ GÖRÜYOR

Erkek takılarında bu yıl bilekliklerin ön planda olduğunu söyleyen Ariş Pırlanta Genel Müdürü Eda Güzeliş, son dönemde özellikle suyolu bilekliklerin erkekler tarafından talep gördüğünü belirtiyor. "Hem siyah hem beyaz pırlantalı suyolu bileklikler erkekler tarafından tercih ediliyor. Bileklikleri, erkek yüzükleri takip ediyor. Bizim erkeklere yönelik ürün grubumuzda ise yüzükten küpeye, bileklikten kol düğmesine, tesbihten rozete kadar birçok ayrıcalıklı parça bulunuyor" diyen Güzeliş, siyah taşlı ürünlerin satışında artış olduğunu belirtiyor. Özellikle siyah pırlanta hem kadınlar hem de erkekler tarafından tercih ediliyor. Siyah pırlantanın beyaz pırlanta ile kombin olarak kullanıldığında takıların satışında da aynı şekilde artış mevcut. Güzeliş; "Satışı artanlar her gün kullanabilecek tarzda takılar oluyor. Özellikle suyolları, hem iş hayatında hem de klasik elbiselerle rahatlıkla kullanıldığı için oldukça tercih ediliyor. Ağırlıklı olarak pırlantalı ürünler ön planda. Belirttiğim gibi siyah veya beyaz pırlantalar ile ikisinin birlikte kullanıldığı modeller tercih ediliyor. Ürünlerin fiyatları 5 bin liradan başlıyor" diyor ve erkek takıların satışta yüzde 2, siyah ve beyaz taşlı uniseks ürünlerin ise yüzde 6 civarında olduğunu söylüyor.

"Tesbihlere pırlantanın ışıltısını ekliyoruz"

Emil GÜZELİŞ / Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı

Biz yıllardır erkeklere özel pırlantalı takı ve aksesuarlar hazırlıyor, mağazalarımızdan satışa sunuyoruz. Pırlantalı saat, pırlantalı kemer, kol düğmesi, kravat, cüzdan, kartlık, kalem, tespih gibi aksesuarları yaklaşık 10 yıl önce koleksiyonumuza eklemiştik. Bunlar, günlük hayatta erkeklerin rahatlıkla kullanabileceği pırlantalı aksesuarlar. Yıllar içerisinde takı kullanımı, kadınların tekelinden çıkarak erkeklerin de hayatına girdi. Günümüzde bileklik, küpe ve kolye, erkeklerin en çok kullandığı aksesuarlar arasında yer alıyor. Biz erkekler için hazırladığımız bu modellerimizin tamamına bir pırlanta ışıltısı ekliyoruz. Son yıllarda siyah pırlanta ile hazırladığımız modeller büyük ilgi görüyor. Siyah pırlanta tektaş küpe ve bileklikler, en beğenilen modeller arasında. Özellikle siyah pırlanta suyolu bileklikler, saatlerle birlikte takıldığında çok şık bir görüntü yaratıyor. Son yıllarda yine çok tercih edilen bir aksesuar da pırlantalı tesbihler. Kuvars, oniks, akik, turkuaz ve ametist ile hazırladığımız teşbihlere, pırlantanın ışıltısını ekliyoruz. Pırlantalı erkek aksesuarlarımızın fiyatları 880 liradan başlıyor.

Takıların ortalama fiyatları

  • Altın yüzükler: 7 bin - 15 bin lira
  • Altın bileklikler: 15 bin - 30 bin lira
  • Altın kol düğmeleri: 10 bin - 15 bin lira
  • Gümüş yüzükler: 2 bin - 7 bin lira
  • Gümüş bileklikler: 5 bin - 10 bin lira
  • Gümüş kol düğmeleri: 3 bin - 4 bin lira

BİZE ULAŞIN