Kooperatiflere 35 milyon lira destek

Ticaret Bakanlığı, KOOP-DES Programı kapsamında kooperatiflerin makine-ekipman ve demirbaş alımlarını karşılamak üzere bu yıl 35 milyon lira kaynak kullandıracak. Hibe desteklerde öncelik, ortaklarının çoğunluğunu kadın, genç ve engellilerin oluşturduğu kooperatiflerin olacak. Yenilikçilik alanında faaliyet gösteren kooperatifler de öncelikli desteklenecek.
12.03.2024 11:08 GÜNCELLEME : 12.03.2024 11:08

PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Ticaret Bakanlığı, Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) kapsamında kooperatiflere 2024 yılı bütçesinden 35 milyon lira finansman desteği sağlayacak. 2024 yılı KOOP-DES Programı'na Bakanlığın çatısı altında faaliyet gösteren tüm kooperatifler ile üst birlikleri başvurabilecek. Ortakların çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatifler, ortakların çoğunluğunu gençlerin ve engellilerin oluşturduğu kooperatifler, üretim ve pazarlama faaliyetinde bulunan kooperatifler, tarım satış kooperatifleri, sanat kooperatifleri ve yenilikçilik alanında faaliyet gösteren kooperatifler ile bunların üst kuruluşlarının başvuruları için öncelikli olarak hibe destekleri sağlanacak.

Başvuru sahibi kooperatif ve üst kuruluşlarının, ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerini getirmeleri ve aynı proje konusunda başka bir kamusal kaynaktan destek almamış olmaları ile projelerinin üretim ve istihdama katkısının bulunması, sürdürülebilirliği, piyasa araştırmasına dayandırılması ve kooperatifin faaliyet konularına uygunluğu aranacak.

TÜM KOOPERATİFLERE AÇILDI…

Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, 2020 yılından bu yana uygulamada olan ve 2023 yılı sonuna kadar kadın kooperatifleri önceliklendirilerek sürdürülen KOOP-DES Programı, 2024 yılı itibarıyla Ticaret Bakanlığı'nın çatısı altında faaliyet gösteren tüm kooperatifler ile üst birliklerinin proje başvurularına açıldı. Başvurular 20 Şubat-30 Mart tarihleri arasında Ticaret İl Müdürlüklerine yapılacak. Başvuru sayıları çerçevesinde ihtiyaç olması halinde Ticaret Bakanlığı bu yıl ilave bir çağrıya çıkabilecek. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamalarına göre; 2023'te oluşan ihtiyaç dahilinde KOOP-DES Programı kapsamında destekler iki çağrı döneminde verilmişti. 2023 yılı KOOP-DES Programı kapsamında kooperatiflerin makine-ekipman ve demirbaş alımlarına yönelik projelerine destek sağlamak üzere bütçeden ayrılan kaynak 30 milyon lira düzeyindeydi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Ticaret Bakanı Ömer Bolat, program kapsamında 2023 yılı sonuna kadar kadın kooperatifleri özelinde destek sağlandığını vurgulayarak, 2020-2023 döneminde 628 kooperatifin 663 projesi için sağlanmasına karar verilen destek tutarının 76 milyon lirayı bulduğunu açıkladı. 2024 yılı KOOP-DES Programı'na bakanlığın çatısı altında faaliyet göster tüm kooperatifler ve üst birliklerinin başvurabileceğini kaydetti.

MAL ALIMLARINDA ÜST SINIR 400 BİN LİRA

Program kapsamında kooperatiflerin, üretim ve istihdama katkısı olacak projelerine ilişkin olarak; makine ve/veya ekipman ile ilgili mal alımlarına, ortaklarının en az yüzde 90'ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerin işletecekleri yaşlı ve engelli bakım merkezleri ile çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakımevlerinin demirbaş eşya niteliğindeki yatırım malı alımlarına, ürettikleri ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasına ilişkin sergi ve fuar katılımlarına yönelik hizmet alımlarına, projelerine ilişkin nitelikli personel istihdamlarına destek verilecek.

Kooperatif ve üst kuruluşlarının sunacakları proje başvurularında hibeye esas proje tutarı azami sınırı yükseltildi. Buna göre; hibeye esas proje tutarı üst sınırı 2024'te geçen yıla göre yüzde 100 artışla mal alımlarında 200 bin liradan 400 bin liraya, hizmet alımlarında 30 bin liradan 60 bin liraya, nitelikli personel istihdamında yüzde 98 artışla yıllık bir personel için 103 bin liradan 204 bin liraya, iki personel için toplam 206 bin liradan 408 bin liraya çıkarıldı.

DESTEK ORANI YÜZDE 75'E KADAR ÇIKIYOR

Ticaret Bakanlığı'nın internet sayfasında yer alan açıklamalara göre; destek oranı üst sınırlar içerisinde proje tutarlarının; kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 75'i, diğer bölgelerde yüzde 50'si, kalkınmada öncelikli yöre şartı aranmaksızın ortaklarının en az yüzde 90'ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerde yüzde 75'i, Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanabilecek. Proje tutarlarının kalan kısmı ise proje yürütücüsü kooperatif tarafından karşılanacak.

Hibe desteği verilmesi kabul edilen projeler, Bakanlık internet sayfasından (www.ticaret.gov.tr, esnafkoop.ticaret.gov.tr) duyurulacak ve kooperatifler, kararlar hakkında Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla bilgilendirilecek.

BİZE ULAŞIN