Mülk sahipleri dikkat: "200 bin dosyadan biri sizinki olabilir!"

Türkiye’de 2023 yılında, hukuk mahkemelerinde görülen kamulaştırma dava sayısı 196.289, ecrimisil dava sayısı ise 21.892 oldu. İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, “Mülkünü yakın takibe almayanlar kamulaştırma kararlarından haberdar olmazsa uzlaşma görüşmeleri öncesi ön araştırma fırsatını kaçırmış olur” uyarısında bulundu. Müberra Oflaz haksız işgallerin zamanında fark edilerek dava açılmaması halinde de mülk sahiplerinin zorlanacağını ifade etti.
24.04.2024 12:09 GÜNCELLEME : 24.04.2024 12:10

Kamulaştırma ve ecrimisil davaları, Türkiye'de hukuk mahkemelerini en fazla uğraştıran dava konuları arasında yer aldı. 2023 yılı rakamlarına göre, hukuk mahkemelerinde görülen kamulaştırma dava sayısı 196.289, haksız işgal (ecrimisil) dava sayısı ise 21.892 oldu.

Mülkiyet erişim ve takip sistemi İMPOMES'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, mülk sahiplerinin mülküne ilişkin kamulaştırma kararından zamanında haberdar olmaması halinde, uzlaşma görüşmeleri öncesi ön araştırma yapma fırsatını kaçırmış olur" uyarısında bulundu. Özel mülke el koymak için kamunun öncelikle mülk sahibi ile uzlaşma masasına oturmasının zorunlu olduğunu, uzlaşma sağlanmadığında konunun mahkemeye intikal ettiğini belirten Müberra Oflaz, "Kamulaştırma davaları genelde idare tarafından kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili amacıyla açılmaktadır. Gönül ister ki, hiç davaya gerek kalmadan bilinçli mülk sahipleri uzlaşma masasında haklarını alabilsinler" diye konuştu.

Zamanında müdahale edilmeyen işgaller zarara uğratır

Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı da olan Müberra Oflaz'a göre mülklerini yakından takip etmeyenleri bekleyen bir diğer risk ise haksız işgaller. Müberra Oflaz "Mülkünüz üzerindeki haksız işgali fark etmediğiniz durumda, hem işgalciyi tahliyede zorlanırsınız, hem de hakkınız olan tazminatı tam olarak kazanamazsınız. Ayrıca işgale karşı zamanında yapılmayan itirazlar bir noktadan sonra işe yaramayacaktır" yorumunu yaptı.

Çoklu mülke sahip olan, mülkleri farklı coğrafyalarda olduğu için ya da kendisi çok meşgul olduğu için takibini yapamayanların buna benzer birçok sorunla karşılaşabileceğini anlatan Müberra Oflaz, vergi borcunun farkında olmayan, vergi mahkemelerinde davaları görülen müşterilerle de karşılaştıklarını, İMPOMES ekibi olarak yaptıkları saha çalışmaları sayesinde müşteriyi bu konulara karşı da bilgilendirdiklerini söyledi. Müberra Oflaz "Bazen çok ilginç durumlarla karşılaşıyoruz. Örneğin kendisine ait mülklerinden bizim sayemizde haberdar olanlar bile mevcut" diye konuştu.

Türkiye'de vergi mahkemelerinde de arsa birim değerlerine ilişkin 7 bine yakın dava olduğunu da hatırlatan Müberra Oflaz, "Bilgi günümüzün en değerli hazinesidir. Müşterilerimiz düzenli raporlarımızla en güncel bilgiye ulaşarak, kendi yararlarına olan kararları en hızlı şekilde alabilmekteler" dedi.

BİZE ULAŞIN