32 hazine arazisi turizm yatırımlarına açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmin gözde merkezlerinin de içinde olduğu dokuz ilde 32 hazine arazisini turizm amaçlı yatırım yapılmak üzere tahsise çıkardı. Otel, günübirlik tesis, tatil köyü, özel konaklama tesisi, personel lojmanı amacıyla 49 yıllığına tahsis edilecek hazine taşınmazları için son başvuru tarihi 30 Nisan…
29.04.2024 12:23 GÜNCELLEME : 29.04.2024 12:23

PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerli ve yabancı girişimcilere turizm yatırımı amaçlı hazine taşınmazı tahsis edecek. Adana, Antalya, Aydın, Çanakkale, Çankırı, İzmir, Kayseri, Muğla ve Trabzon'daki hazine arazileri, otel, günübirlik tesis, tatil köyü, özel konaklama tesisi, personel lojmanı amaçlı olarak yatırımcılara tahsis edilecek. Bu tahsisler sonrası kurulacak tesislerle birlikte 8 bin 500'ü aşkın yatak daha turizme kazandırılacak. Tahsise konu taşınmaza ilişkin yapılacak müzakerede teklif edilebilecek sosyal ve teknik altyapıya katılım payı (STAKP), başvuru teminat mektubu ve müzakere teminat mektubu tutarı taşınmazın yerine, büyüklüğüne göre değişiklik gösterecek. Örneğin Çankırı'nın Ilgaz ilçesi Cömert Köyü'nde 40 yataklı 3 veya 4 yıldızlı otel yatırımı amacıyla ilana çıkarılan 11 bin 322,36 metrekarelik orman vasıflı hazine taşınmazında müzakere başlangıç bedeli 2 milyon lira olarak belirlerdi. Muğla'nın Bodrum ilçesi Kızılağaç Mahallesi'ndeki bin 200 yataklı 5 yıldızlı otel veya tatil köyü ve günübirlik tesis yatırımı amacıyla turizm yatırımcılarına tahsis edilecek 329 bin 854,34 metrekarelik Hazine ve orman vasıflı hazine arazisinde müzakere başlangıç bedeli ise 4 milyar lira olarak uygulanacak.

MALİ YETERLİLİĞE BAKILACAK

Öncelikle, 3 Nisan'da Resmi Gazete'te yayımlanarak yürürlüğe giren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesi'nde belirtilen şartlara bir göz atalım. Girişimciler, dokuz ildeki 32 kamu taşınmazına üzerlerinde turizm amaçlı yatırım yapmak üzere 30 Nisan 2024 günü mesai bitimine kadar istenilen bilgi ve belgeleri Bakanlık genel evrakına (Emek Çankaya-Ankara) elden teslim edecek. Tahsis şartnamesi ücreti 50 bin lira olup, girişimciler birden fazla taşınmaz için müracaat edebilecek. Ancak, talep edilen her taşınmaz için ayrı tahsis şartnamesi bedeli ödenerek, ayrı bir başvuru dosyası hazırlanacak. Başvuru yapılan taşınmazlar için başvuruları yeterli görülen girişimciler arasında Bakanlık tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre sosyal ve teknik altyapıya katılım payını belirleme amaçlı müzakere yapılacak. Şartnamede ilgili taşınmaz için belirtilen miktarda ve mevduat veya katılım bankalarınca kesin ve süresiz teminat mektubu şeklinde düzenlenecek; başvuru teminatı, başvurusu sırasında diğer belgelerle birlikte, müzakere teminatı ise müzakere sırasında diğer belgelerle birlikte Bakanlık yetkililerine teslim edilecek.

Tahsis edilen taşınmazın orman vasıflı olması durumunda ilgili mevzuata göre bütçeye gelir kaydedilmek ve bir defaya mahsus olmak üzere "Orman Köylüleri Kalkındırma Geliri" alınacak. Orman Köylüleri Kalkındırma Geliri toplam yatırım bedelinin orman sahasına isabet eden kısmının yüzde 3'ü olacak. Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre Turizm Yatırımı Belgesi ve Turizm İşletmesi Belgesi alınması gerekecek.

BODRUM'UN GÖZDE ARAZİLERİ DE İLANDA

Şimdi de turizm yatırımı amacıyla tahsis edilecek hazine taşınmazlarına bir göz atalım. Turizm amaçlı yatırım yapmak üzere yerli ve yabancı yatırımcılara tahsis edilecek Hazine arazilerinden yedisi Muğla Bodrum'da. 2024 yılı birinci kamu taşınmazı şartnamesine göre Muğla Bodrum Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü Turizm Merkezi sınırlarında olan Bodrum Göl Mahallesi'ndeki 5 bin 336,18 metrekarelik orman vasıflı Hazine arazisi 50 yataklı butik otel yatırımı için tahsis edilecek. Söz konusu taşınmazın müzakere başlangıç bedeli 250 milyon lira, müzakere teminatı 50 milyon lira, başvuru teminatı 12.5 milyon lira olacak. Toplam yatırım maliyeti ise 34 milyon 958,7 bin lira olarak öngörüldü.

Muğla Bodrum Yalıçiftliği Turizm Merkezi sınırları içinde yer alan Bodrum Kızılağaç Mahallesi'ndeki altı hazine arazisi 175 yataktan bin 200 yatak kapasitesine kadar otel veya tatil köyü yatırımları için ilana çıkarıldı. Bu arazilerden ilki bin 200 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel veya tatil köyü ve 2 bin 392,90 metrekare kapalı alanlı günübirlik tesis yatırımı için tahsis edilecek olan 329 bin 854,34 metrekarelik hazine ve orman vasıflı Hazine arazisi. Söz konusu taşınmazın müzakere başlangıç bedeli 4 milyar lira, müzakere teminatı 800 milyon lira, başvuru teminatı 200 milyon lira olarak açıklandı. Söz konusu arazide bin 200 yataklı otel ve günübirlik tesis yapılması durumunda toplam yatırım maliyetinin 950.9 milyon lira, bin 200 odalı tatil köyü ve günübirlik tesis yapılması durumunda ise toplam yatırım maliyetinin 593.8 milyon lira olması öngörüldü.

BİN 200 YATAKLI OTEL YATIRIMI

Bodrum'un Kızılağaç Mahallesi'ndeki 204 bin 560,33 metrekarelik orman vasıflı Hazine arazisi bin 200 yataklı otel veya tatil köyü yatırımı için tahsis edilecek. Müzakere başlangıç bedelinin 3 milyar lira olarak belirlendiği taşınmazın müzakere teminatı 600 milyon lira, başvuru teminatı ise 150 milyon lira. Toplam yatırım maliyeti otel yatırımı olması durumunda 839 milyon lira, tatil köyü yatırımı olması durumunda ise 481.9 milyon lira olarak öngörüldü.

Bodrum'un Kızılağaç Mahallesi'ndeki 34 bin 594,04 metrekarelik orman vasıflı Hazine arazisi 350 yataklı otel veya tatil köyü, 20 bin 348,60 metrekarelik orman vasıflı Hazine arazisi 200 yataklı otel veya tatil köyü yatırımı için tahsis edilecek. Bu iki taşınmazın müzakere başlangıç bedeli sırasıyla 500 milyon lira ve 300 milyon lira olacak. Kızılağaç Mahallesi'ndeki 42 bin 781,95 metrekarelik Hazine arazisi 400 yataklı otel veya tatil köyü yatırımı yapmak için tahsis edilecek. Müzakere başlangıç bedeli 750 milyon lira olacak.

Yine Kızılağaç Mahallesi'ndeki 17 bin 404,82 metrekarelik orman vasıflı Hazine arazisi 175 yataklı otel veya tatil köyü yatırımı için tahsis edilecek. Müzakere başlangıç bedeli 250 milyon lira, müzakere teminatı 50 milyon lira, başvuru teminatı 12.5 milyon lira olacak.

ANTALYA'DA DOKUZ ARAZİ TAHSİSE AÇILDI

Şartnameye göre tahsise açılan 32 hazine taşınmazdan dokuzu Antalya'da. Antalya Belek Turizm Merkezi'nde Serik İlçesi Belek Mahallesi'ndeki orman vasıflı 9 bin 78,83 metrekarelik hazine taşınmazı, 50 yataklı butik otel ve 64.85 metrekare kapalı alana sahip günübirlik tesis yatırımı amacıyla kullandırılacak. Taşınmazın müzakere başlangıç bedeli 150 milyon lira, müzakere teminatı tutarı 30 milyon lira, başvuru teminatı tutarı ise 7.5 milyon lira olarak belirlendi. Söz konusu taşınmazda yapılması beklenen yatırımın toplam yatırım maliyetinin 38 milyon lira olması öngörüldü. Antalya Kent Merkezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nde Muratpaşa İlçesi Tuzcular Mahallesi'nde sekiz parselden oluşan 910,86 metrekarelik taşınmaz özel konaklama tesis amacıyla tahsis edilecek. Yatak kapasitesi restorasyon projesine göre belirlenecek. Müzakere başlangıç bedeli 250 milyon lira, müzakere teminatı 50 milyon lira, başvuru teminatı da 12.5 milyon lira olacak. Şartnameye göre toplam yatırım maliyeti ise 18.88 milyon lira olarak öngörüldü.

Antalya Side II NOLU Turizm Merkezi'nde Manavgat İlçesi Kızılağaç Mahallesi'nde 33 bin 790,54 metrekarelik orman vasıflı hazine taşınmazı 250 yataklı 5 yıldızlı otel yatırımı için ilana çıkarıldı. Arazinin müzakere başlangıç bedeli 400 milyon lira, müzakere teminatı 80 milyon lira, başvuru teminatı 20 milyon lira olacak. Toplam yatırım maliyetinin 174.8 milyon lira olması öngörüldü

PERSONEL LOJMANI YAPILACAK

Antalya Side Turizm Alanı Tevsii alanı içinde ise altı taşınmaz tahsise açıldı. Bu çerçevede Manavgat ilçesi Sorkun Mahallesi'ndeki Hazine ve orman vasıflı Hazine arazilerinden oluşan 19 bin 171,66 metrekarelik taşınmaz, 120 yataklı 5 yıldızlı otel ve 679,52 metrekare kapalı alana sahip günübirlik tesis yatırımı için ilana çıkarıldı. Taşınmaz için müzakere başlangıç bedeli 400 milyon lira, müzakere teminatı 80 milyon lira, başvuru teminatı 20 milyon lira olarak belirlendi. Toplam yatırım maliyeti ise 115.1 milyon lira olarak hesaplandı.

Manavgat ilçesi Side Mahallesi'ndeki beş hazine taşınmazı ise dördü 150'şer yataklı, biri 300 yataklı personel lojmanı yapılmak üzere ilana çıkarıldı. 150 yataklı personel lojmanı yapılacak tahsise konu taşınmaza ilişkin yapılacak müzakerede teklif edilebilecek sosyal ve teknik altyapıya katılım payı 75 milyon lira, başvuru teminat tutarı 3.75 milyon lira, müzakere teminat mektubu tutarı ise 15 milyon lira olarak belirlendi. 300 yataklı personel lojmanı yapılacak taşınmazda ise müzakere başlangıç bedeli 150 milyon lira, başvuru teminat tutarı 7.5 milyon lira, müzakere teminat tutarı 30 milyon lira olarak ilan edildi. Bu taşınmazlarda tahsis süresi 49 yıla kadar olsa da, Bakanlıktan tahsisli tesisler için asıl alanın tahsis süresini geçemeyecek. Bu taşınmazlara, Antalya'nın Manavgat İlçesi sınırları içinde, Bakanlıkça adına turizm işletmesi belgesi veya turizm yatırım belgesi düzenlenen yatırımcı ve işletmeciler başvurabilecek. Bir yatırımcı veya işletmecisi birden fazla personel lojmanı için başvuru yapabilecek. Ancak, aynı Turizm İşletmesi Belgesi veya Turizm Yatırımı Belgesine bağlı olarak birden fazla personel lojmanı tahsis edilmeyecek.

AYDIN'DA SEKİZ YENİ OTEL PLANLANIYOR

Aydın Didim Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nde Didim İlçesi Çamlık Mahallesi'nde sekiz Hazine taşınmazı turizm yatırımı amaçlı tahsis edilecek. 5 bin 590,60 metrekarelik hazine taşınmazı 120 yataklı 5 yıldızlı otel yatırımı için tahsise açıldı. Müzakere başlangıç bedeli 180 milyon lira, müzakere teminatı 36 milyon lira, başvuru teminatı 9 milyon lira olarak belirlendi. 83.9 milyon liralık yatırım maliyeti öngörüldü. 3 bin 768,13 metrekare hazine arazisinin tahsis edileceği taşınmazda 80 yataklı 4 yıldızlı otel yatırımı yapılacak. Müzakere başlangıç bedeli 120 milyon lira, müzakere teminatı 24 milyon lira, başvuru teminatı 6 milyon lira olarak belirlendi. Didim Çamlık Mahallesi'ndeki 4 bin 903,72 metrekarelik taşınmaz ile 4 bin 582,35 metrekarelik taşınmazlarda 100'er yataklı 4 yıldızlı otel yatırımları yapılabilecek. İki taşınmazın da müzakere başlangıç bedeli 150 milyon lira olacak. Didim Çamlık Mahallesi'ndeki 2 bin 376,08 metrekarelik taşınmaz 50 yataklı butik otel yatırımı için tahsis edilecek, Müzakere başlangıç bedeli 75 milyon lira olacak. Didim Çamlık Mahallesi'nde 9 bin 523,60 metrekarelik ve 10 bin 161,84 metrekarelik iki taşınmaz 200'er yataklı beş yıldızlı otel, 6 bin 66,20 metrekarelik taşınmaz 120 yataklı 5 yıldızlı otel yatırımı için tahsis edilecek.

Listede Akçaabat da var

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm yatırımcılarına kamu taşınmazı şartnamesine göre Çankırı'nın Ilgaz ilçesi Cömert Köyü'nde 40 yataklı 3 veya 4 yıldızlı otel yatırımı yapılması amacıyla ilana çıkarılan 11 bin 322,36 metrekarelik Hazine (orman vasıflı) taşınmazında müzakere başlangıç bedeli 2 milyon lira olarak belirlendi. Kamu taşınmazında yapılması beklenen yatırımın 3 veya 4 yıldızlı olması durumunda toplam yatırım maliyetinin 14.3 milyon lira ve 19.3 milyon lira olması öngörüldü.

Kayseri Erciyes Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi'nde yer alan Melikkazi İlçesi Erciyes Mahallesi'nde 2 bin 739,42 metrekarelik hazine arazisi 120 yataklı 5 yıldızlı otel yatırımı için tahsis edilecek. Taşınmaz için müzakere başlangıç bedeli 30 milyon lira olacak.

Trabzon Akçaabat Karadağ Turizm Merkezi'nde Akçaabat İlçesi Sertkaya Mahallesi'nde 99 bin 73,13 metrekarelik orman vasıflı hazine arazisi 400 yataklı 4 veya 5 yıldızlı otel yatırımı yapılmak üzere ilana çıkarıldı. Taşınmaz için müzakere başlangıç bedeli 30 milyon lira olacak.

Tahsis şartnamesine göre Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ile Turizm Alan ve Merkezleri Dışı" alan kapsamında iki ilde ilana çıkıldı. Adana'nın Karataş İlçesi İskele Mahallesi'nde 4 bin 885 metrekarelik hazine taşınmazı 200 yataklı 4 veya 5 yıldızlı otel yatırımı, Çanakkale'nin Lapseki İlçesi Cumhuriyet Mahallesi'ndeki 9 bin 191,66 metrekarelik Hazine taşınmazı 500 yataklı 4 veya 5 yıldızlı otel yatırımı için tahsis edilecek.

İzmir Selçuk'a 770 yataklı otel

Turizm amaçlı tahsise açılan hazine taşınmazlarından üçü İzmir'de. İzmir Özdere (Kesre) Turizm Merkezi'nde yer alan Menderes İlçesi Özdere Mahallesi'ndeki 17 bin 562,36 metrekarelik taşınmaz 4 veya 5 yıldızlı 300 yataklı otel yatırımı için tahsis edilecek. İzmir Seferihisar Doğanbey Termal Turizm Merkezi Tevsii sınırlarında yer alan Seferihisar Bengiler Mahallesi'ndeki 11 bin 336,08 metrekarelik Hazine taşınmazında 200 yataklı 4 veya 5 yıldızlı otel yatırımı yapılacak. İzmir Selçuk Pamucak Turizm Merkezi'nde Selçuk İlçesi Selçuk Mahallesinde 770 yatak kapasiteli beş yıldızlı otel yatırımı yapılacak. Bu taşınmaz için müzakere başlangıç bedeli 125 milyon lira olarak belirlenirken, İzmir'de ilana çıkarılan diğer iki taşınmazın müzakere başlangıç bedeli 100'er milyon lira olarak belirlendi.

BİZE ULAŞIN