"Yapay zeka ihracat ve pazarlama stratejilerini yeniden belirliyor"

Şirketlere, potansiyel müşterilerini nokta atışıyla belirleyerek pazarlama stratejilerini geliştirme imkanı sunan Ods Consulting, geliştirdiği yapay zeka yazılımı ile analiz temelli ihracat yapmaya olanak sağlıyor. Ods Consulting Group Yönetim Kurulu Başkanı Onur Seçkin ile, iş dünyasına sundukları fırsatları ve gelecek projelerini konuştuk.
25.01.2024 15:30 GÜNCELLEME : 25.01.2024 15:42

PARA RÖPORTAJ/ Ods Consulting, geliştirdiği yenilikçi yapay zeka yazılımı ile ihracat yapan firmalara önemli bir avantaj sunuyor. Bu yazılım sayesinde, şirketler potansiyel müşterilerini adeta nokta atışıyla belirleyerek pazarlama stratejilerini daha etkili bir şekilde yönlendirebiliyor. Bu teknolojinin iş dünyasında yeni bir dönemin kapılarını araladığını ifade eden Ods Consulting Group Yönetim Kurulu Başkanı Onur Seçkin ile, iş dünyasına sağladığı fırsatları ve gelecek projelerini konuştuk.

Yapay Zeka şimdiye kadar ihracatta nasıl kullanıldı?

Yapay zekanın ihracatta kullanımı henüz daha çok yeni. Özellikle analiz temelli işleri çok iyi yapabiliyor. Burada hedef pazar analizi, fiyat analizi, tedarik zinciri optimizasyonu gibi çetin işleri ona yaptırabiliyoruz. Artık bahsetmek sıradan olsa da çeviri konusunda da çok maharetli olduğunu biliyoruz. Uluslararası bir ürünü satarken farklı kişilerle iletişim kuruyorsunuz. Herhangi bir metni yeni bir dile çevirmek söz konusu olduğunda kolayca çözümlere ulaşabiliyorsunuz.

Peki bu teknolojinin e-ihracatta ne gibi avantajlarını görüyoruz?

Yapay zeka e-ihracatta da benzer alanlarda kullanılabiliyor. Bunun yanında e-ihracat işlemleri çok daha fazla verinin olduğu ve satış, iş geliştirme süreçlerinin veri bazlı kararlarla yürüdüğü bir süreci ifade ediyor. Bu anlamda yapay zekanın yine veri analizi yeteneğinden yararlanma ihtimali karşımıza çıkıyor. Önceden çok uzun süren veya hayal edilemeyecek komplekslikte işler verimli şekilde yapılıyor ve yapılabilecek. Kısaca yapay zeka ihracat ve pazarlama stratejilerini de yeniden belirliyor diyebiliriz.

Bu konuda şirketleri bekleyen fırsatlar neler? Bu fırsatlardan vaktinde faydalanmak için nasıl aksiyon almalılar?

Yapay zeka çok yeni ve "yıkıcı" bir teknoloji. O nedenle neler yapabileceğini mükemmel şekilde tahmin etmek çok da kolay değil. Örneğin birkaç yıl önce uluslararası ticaretle ilgili on yıllık ihracat verisini analiz etmek belki bir tam günü alabilecek bir işken şimdi yeni araçlarla saatler düzeyinde çok hızlı analiz edebiliyoruz. Bunun gibi çok fazla örnek verebilirim. Birçok etkinlik düzenleniyor, yeni çıkan araçlar çok farklı platformlarda sıklıkla tanıtılıyor. Bu fırsatlardan yararlanmak için dikkatimizin biraz bu alanlarda olması gerekiyor.

Siz ODS Danışmanlık olarak pek çok firmaya ihracat alanında danışmanlık hizmeti veriyorsunuz. Yapay zekayı bu süreçlere dahil ettiniz mi?

Evet. Yapay zeka ile ihracat alanında bizim de bir girişimimiz bulunuyor. Altı yılı aşkın süredir sanayici firmalarımıza sağladığımız Uluslararası İş Geliştirme ve İhracat Danışmanlığı hizmetimizin tecrübesini yapay zeka ile çalışan bir yazılıma dönüştürdük. Bu yazılım sayesinde firmalar aradıkları potansiyel müşterileri yapay zekayla çalışan yazılımımızdan talep ettiklerinde onlar için nokta atışı doğru potansiyel müşterileri bulabilecekler. Yazılımımıza globaltradeai.com internet sitesi üzerinden bakabilirler.

Peki bu üründen kimler faydalanabilir?

Bu üründen özellikle ihracat yapan firmaların yanı sıra ihracata yeni başlayacak firmalar da büyük fayda görecektir. Bu yazılım sadece müşteri bilgisi bulmuyor bunun yanında bu bilgileri firmalarımıza çok iyi çalışan bir müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yazılımını da içerisinde sunuyor. Bu sayede firmalar doğru müşterileri, doğru şekilde iş geliştirebilecekleri bir ortamda edinmiş oluyorlar. Yine ilk sorunuzda dediğim gibi yapay zekalı bu ürünümüz de iş dünyasına verimlilik getiriyor. Yeni bir müşteri bulmak ve iş geliştirme sürecini yönetmek için yapacakları, fuar katılımı, yurt dışı ziyaretleri gibi pazarlama masraflarını da azaltıyor.

BİZE ULAŞIN