Yapay zeka yasası çıktı

Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu (AP) yapay zekanın kullanımını düzenleyen kuralları içeren bir yasa tasarısını oyladı ve kabul etti. Yasa, Avrupa Birliği Konseyi’nde onaylanmasının ardından gelecek yıldan itibaren kademeli olarak yürürlüğe girecek…
21.03.2024 11:04 GÜNCELLEME : 21.03.2024 11:04

PARA BİLİŞİM/ MUSA SAVAŞ Yapay zekanın çok hızlı bir şekilde herkesin gözdesi haline gelmesini uzmanlar dünyaca tanınan Elon Musk gibi girişimcilerin yatırım yapmasına bağlıyorlar. Yine uzmanlar insanın yaşam evreleri ile yapay zekanın şu anki mevcut durumunu ifade etmeye çalıştıklarında, kimileri hala altı bezlenen ve ancak "Agu.." diyebilen bebek yaşlarda olduğunu söylerken, kimileri de artık kısa cümleler kurabilen ve her fırsatta ebeveyninin elini bırakıp rastgele bir yöne koşan çocuk çağına eriştiğini söylüyor. Ben ise şu ana kadar yapay zekâ ile yapılanlara ve yapay zekanın yaptıklarına baktığımda ergenliğinde neler olacağını hayal bile edemiyorum.

Devletler de benim gibi düşünmüş olacaklar ki yapay zekayı ileriki yaşlarında kontrol altına alabilmek için yasalar çıkarmaya başladılar. Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu (AP) yapay zekanın kullanımını düzenleyen kuralları içeren bir yasa tasarısını oyladı ve kabul etti. Oylamada 523 evet oyu kullanılırken, 46 hayır ve 49 da çekimser oy verildi. Yasa, Avrupa Birliği Konseyi'nde onaylanmasının ardından gelecek yıldan itibaren kademeli olarak yürürlüğe girecek.

BIDEN DA BİR KARARNAME ÇIKARMIŞTI

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında ABD Başkanı Joe Biden yapay zekâ geliştiricilerinin verileri hükümetle paylaşmalarını öngören bir kararname çıkarmıştı. Fakat Avrupa Birliği çıkardığı bu yasayla diğer bütün ülkelere göre çok daha büyük bir adımı atmış oldu. Sözün özü bu haliyle dünyanın ilk yapay zekâ yasasını Avrupa Birliği çıkardı. İşin ilginç tarafı ise tüm dünyadaki yapay zekâ yatırımlarının sadece yüzde 3'ünün Avrupa Birliği ülkeleri tarafından yapılıyor olması. Oysa ABD'de yapay zekaya AB'den 14 kat daha fazla ve Çin'de ise 5 kat daha fazla yatırım yapılıyor.

Tasarının raportörlerinden biri olan İtalyan Sosyalist üye Brando Benifei, AP'nin hazırlanan metne onay vermesini "tarihi bir gün" olarak nitelendirdi. Benifei, düzenlediği basın toplantısında, özetle "Yapay zekanın güvenli ve insan merkezli gelişimi için net bir yol çizen dünyadaki ilk düzenlemeye kavuştuk. Artık elimizde Parlamento'nun önceliklerini yansıtan bir metin var. Şimdi asıl mesele işletmelerin ve kurumların uygulamaları ve yasaya uyumu olacak. Ayrıca, işyerindeki koşullar ve yapay zeka ile diğer ayrıntılarla ilgili daha fazla mevzuat üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Bir diğer raportör olan Romanya'dan Dragoş Tudorache ise AB'nin kurallarının küresel etkisini sağlamak için diğer ülkelerle iş birliği yapılacağını ifade ederek: "Bu ortak kuralların nasıl teşvik edileceği konusunda başkalarıyla birlikte çalışmaya açık olmalı ve benzer düşünen taraflarla bir yönetişim oluşturmalıyız" diye konuştu.

2030 TAHMİNİ 1.5 TRİLYON DOLAR

Diğer yandan Avrupa Birliği'nin dijital teknolojiyi desteklemek için kurduğu "Digital Europe"un Başkanı Cecilia Bonefeld-Dahl, söz konusu yasayla ilgili yaptığı açıklamada, şirketlerin Avrupa'da kalması için daha fazla şey yapılması gerektiğini söyledi. Bonefeld-Dahl, yapay zekanın 2030'a kadar küresel pazar büyüklüğünün 1,5 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini ve Avrupalı şirketlerin bürokrasiye takılmadan bu pazardan yararlanmalarının sağlanması gerektiği uyarısında bulundu.

Yasanın neleri öngördüğüne ise bir sonraki yazımızda değineceğiz.

BİZE ULAŞIN