Yapay genel zeka ne zaman?

Microsoft ve OpenAI, neden 100 milyar dolarlık bir süperbilgisayar geliştiriyor? GPT-5 ne zaman çıkacak? Nvidia CEO’su Huang, yapay genel zeka için ne tarih verdi? Elon Musk neden yapay zekanın elektriği yiyip bitireceğini söylüyor? Tüm bunların arasındaki bağlantı ne?
11.04.2024 13:29 GÜNCELLEME : 12.04.2024 00:01

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Microsoft ve OpenAI Stargate isimli, tahmini 100 milyar dolarlık bir süperbilgisayar projesine başlıyor. Resmen açıklanmadı, ama ABD medyası bilgiyi sızdırdı. ChatGPT'nin Kasım 2022'de çıkmasından bu yana Microsoft-OpenAI ortaklığının süperbilgisayar ile sonuçlanabileceği konuşuluyordu. Geçen yıl Aykut Balcı'nın sunduğu Dünya Trendleri podcast serisinin en çok dinlenen konuğu olduğum ChatGPT ile ilgili bölümde bu olasılığı aktarmıştım.

Proje muhtemelen Microsoft tarafından finanse edilecek ve 5 aşamalı planda 4 aşamada geliştirilecek bir süperbilgisayar veri merkezinin kurulacağı, projenin şu anda 3'üncü aşamasında olduğu söyleniyor. Bu veri merkezinin diğerlerine kıyasla 100 kat daha maliyetli olduğu belirtiliyor. Süperbilgisayarın 2026'da tamamlanması bekleniyor.

Microsoft özel tasarım çip çıkarmıştı. Yapay zeka ekosisteminin bel kemiği olan dünyanın en büyük çip markası Nvidia, OpenAI'ın büyümesinde çok büyük etkiye sahip. Bu projede tahminen Nvidia'nın son çıkardığı, fiyatının 30-40 bin dolar olması beklenen, dünyanın en hızlı yapay zeka çipi Blackwell B200 ve Microsoft'un kendi çipleri kullanılacak.

ChatGPT'nin bir sonraki modeli GPT-5 ise kimilerine göre bu yaz, kimilerine göre de 2025'te piyasaya sürülecek. GPT-4, yaklaşık 1 yıl önce piyasaya sürülmüştü. GPT-5 muhtemelen 2025'e kalmayabilir; bir üst versiyon olan GPT-6'da ise yapay zeka çok başka bir seviyeye ulaşabilir. OpenAI CEO'su Sam Altman, 2023 yılı başlarında bir röportajında GPT-7'nin bile hazır olduğunu söyleyip, bunun yapay genel zekaya karşılık gelebileceğini ima eden sözler sarf etmişti. ChatGPT, 7'nci versiyonunda tamamlanıp, Microsoft bulut-bilişimiyle süperbilgisayara dönüşebilir.

"EN GEÇ 5 YIL SONRA"

Geçen yıl dünyanın en büyük 5 teknoloji şirketi arasına giren ve ChatGPT ile başlayan GPT ve LLM geliştirme yarışında en karlı şirket olan Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang son açıklamalarıyla herkesin bildiği bir isim haline geldi. Huang, yapay genel zekaya en geç 5 yıl içinde ulaşılacağını ileri sürdü. Tartışmalı "yapay genel zekanın tarifi" konusunda ise şöyle dedi: "Eğer yapay genel zekayı bir yazılım programının çok iyi performans gösterebileceği belirli testler kümesi veya çoğu insandan yüzde 8 daha iyi yapabileceği bir şey olarak tanımlarsak, bunu 5 yıl içinde başarabileceğimizi düşünüyorum."

Huang LLM'lerin en büyük sorunu olan halüsinasyon, yani uydurma sorununun ortadan kalkacağını iddia etti.

"ELEKTRİK ÜRETİMİ YETMEYECEK"

Elon Musk, geçen yıldan bu yana elektrik üretiminin giderek büyük bir sorun haline geleceğini söylüyordu. Son olarak geçen yıl çip üretiminde aksamalar olduğunu ve bunun yapay zeka sektöründeki büyümeden kaynaklandığını belirterek, yapay zekanın hesaplama gücünün ve elektrikli araçların elektrik kaynaklarını yiyip bitireceğini, 2025'te bu aksaklıkların başlayacağını iddia ediyor. Diğer yandan Musk, Nvidia'nın çip sektöründe tekel (piyasanın yüzde 98'i) olmasına da şiddetle karşı çıkıyor. Sam Altman da yapay zeka geliştikçe, helyum gibi alternatif kaynakların kullanılması gerektiğini savunmuştu.

Multi-modalite LLM'ler, yani ChatGPT'nin gelişimi, en başta OpenAı tarafından "yapay genel zeka" ile özdeşleştiriliyordu. GPT'nin kademeli veya kontrolsüz ilerlemesinin bir süperbilgisayarla sonuçlanması bir alternatif değil, mevcut durumda bir zorunluluk. Şu anda bile büyük veri merkezleri 100 binlerce yapay zeka çipi (A100, H100) ile çalışıyor ama bir süre sonra iş çipten çıkacak ve enerji kaynaklarının yetmeme olasılığını doğurabilir. Bu noktaya gelmeden alternatif enerji kaynaklarının oluşturulması muhtemel. Ama bunun Musk'ın söylediği gibi 2025 gibi çok yakın tarihte gerçekleşmesi, erken bir tarih olabilir.

*****

Sanal kadın fenomen, sunucu oldu

İspanya'nın yapay zeka fenomeni Alba Renai, Be a Lion kanalında yayınlanan Survivor İspanya'nın özel bölümünü sunacak. Madridli 24 yaşındaki sanal karakter, kanalın "ekibine" geçen yıl katılmış ve herkesin tanıdığı bir televizyon yıldızı olmuştu. Alba'nın sadece Instagram değil, profesyonel kariyer platformu Linkedin'de de hesabı bulunuyor. Instagram'da 10 binden fazla takipçisi var.

Fiziksel özellikleri ve karakteri 350 gencin cevapladığı sorularla oluşturulan Alba, bir insandan ayırt edilemeyecek görüntüsüyle hem gazeteciler ve televizyoncuların, hem de izleyicilerin kafasını karıştırıyor. Be a Lion kanalı, amaçlarının gazetecilerin yerinin sanal karakterlerce doldurulması olmadığı açıklamasını yapsa da, endişeleri gideremedi.

BİZE ULAŞIN