Yatırımcının radarındaki oyun şirketleri

Türkiye’deki oyun girişimleri 2024’ün ilk çeyreğinde yedi yatırım turunda 3,9 milyon dolar topladı. Türkiye, oyun yatırımları büyüklüğü açısından Avrupa’da yedinci sırada, oyun yatırımları sayısı açısından ise ikinci sırada yer aldı. İşte 2024 yılı içinde yatırım alan ve dünya çapında iddia sahibi olan yerli oyun girişimleri…
10.06.2024 11:55 GÜNCELLEME : 10.06.2024 11:55

PARA OYUN/ ÜRÜN DİRİER Startups.Watch verilerine göre, Türkiye'deki oyun girişimleri 2024'ün ilk çeyreğinde yedi yatırım turunda 3.9 milyon dolar topladı. Türkiye, oyun yatırımları büyüklüğü açısından Avrupa'da yedinci sırada, oyun yatırımları sayısı açısından ise ikinci sırada yer aldı. Türkiye, MENA'da oyun yatırımları büyüklüğü açısından ikinci durumda bulurken, oyun yatırımları sayısı açısından ise ilk sırada yer aldı.

Oyun endüstrisi dünya üzerinde 185 milyar dolarlık bir pazar hacmine ve 3 milyar kişilik bir oyuncu sayısına sahip. Türkiye'de ise 47 milyon kişinin dijital oyun oynadığı raporlara yansımış durumda. Bu da 85 milyon nüfuslu ülkemizin yarısından fazlasının oyuncu olduğu anlamına geliyor. 2023'te Türkiye'nin, 47 milyon oyuncusuyla, 580 milyon dolarlık bir gelir elde etmesi ise bu endüstrinin ne kadar büyük bir ekonomik hacminin olduğunu gözler önüne seriyor.

Oyun ve oyunlaştırma hayatımızın pek çok alanına dokunuyor. Türkiye 2023 yılında da Avrupa'da oyun anlaşmalarında işlem hacmi bakımından ilk sırada yer almıştı. Türkiye startup ekosisteminin en gözde dikeylerinden biri olan oyun girişimciliği, her yıl yeni aktörleri bünyesine kazandırıyor. Üzerine güneş batmadan 7/24 yaşayan global bir alan olduğu için, yatırımcıların da en çok rağbet ettiği girişimler arasında oyun şirketleri başı çekiyor.

Öte yandan, mobil oyunlar küresel ekonomik yavaşlamadan ağır bir darbe de aldı. Kullanıcılar iki yıl boyunca oyunlara daha az para harcadı, ancak 2024 için sektör yetkilileri iyimser. Adjust verilerine göre, oyun geliştiricileri doğru araçları kullanarak ve yapay zeka ile birlikte kişiselleştirme gibi yeni teknolojilere odaklanarak daha fazla oyuncuya ulaşabilir, kampanyalarını yeni kanal ve platformlarda ölçeklendirebilir, daha fazla kurulum ve oyun oturumu elde edebilirler. Yeni stratejiler ile oyundaki daralmanın açılabileceğine ilişkin iyimserlik hakim. Fakat durum her ne olursa olsun yatırımlar yavaşlasa da devam ediyor. Türkiye'deki oyun endüstrisi dünya devleriyle yarışarak hem dijital dönüşümde rol oynuyor hem de istihdamdaki gücünü her geçen gün büyüterek gençlerin sahaya inmesine katkı sunuyor. Odağına mobil oyunları alan yerli girişimler, yatırımlar almaya devam ediyor. İşte 2024 yılı içinde yatırım alan ve dünya çapında iddia sahibi olan yerli oyun girişimleri…

OYUNLARINA TANINMIŞ IP'LERİ ENTEGRE EDECEK

Pine Games

Yerli mobil oyun girişimi Pine Games 10 milyon dolar değerleme üzerinden 2,25 milyon dolar yatırım aldı. 2,25 milyon dolarlık tohum öncesi yatırım turu, 500 Emerging Europe ve Laton Ventures'ın ortak liderliğinde gerçekleşti. Yatırım turuna, 500 Emerging Europe ve Laton Ventures'ın haricinde Loop Games'in kurucusu Mert Gür de katıldı. Alınan yatırım ile birlikte şirket kurulumunu gerçekleştiren Pine Games, geniş bir kitleye ulaşacak yeni nesil puzzle oyunları geliştirmeyi hedefliyor. Yankı Yağız Akpek, Burak Sarp ve Yasin Yıldırım tarafından İstanbul'da kurulan Pine Games, başlangıç olarak yalın tarzda mobil bulmaca oyunları geliştirecek. Önümüzdeki dönemde ise oyunlarına tanınmış IP'leri entegre etmeyi hedefliyor. Türk oyun ekosisteminin her yıl unicorn yaratmaya hazır bir durumda olduğunu belirten 500 Emerging Europe Ortaklarından Enis Hulli, Pine Games'in geçmişinin ve farklılaşmış IP tabanlı oyun stratejisinin bu gelişen manzarada onları güçlü bir oyuncu olarak konumladığını dile getiriyor. Yağız Akpek ile partner olarak çalıştıkları uzun sürede mobil oyun endüstrisindeki yeteneğine ve vizyoner yaklaşımına yakından şahit olma fırsatını yakaladığını belirten Laton Ventures Kurucu Ortağı Görkem Türk ise, Pine Games'in başarılı unicorn şirketlerin miraslarını tek bir ekip altında birleştirdiğini ifade ediyor.

İLK OYUN, İKİNCİ YARIDA

Midas Games

2024 yılı başında Tera Portföy ile Girişim Sermayesi Yatırım Fonu olarak kurdukları ikinci fonlarını duyuran Ludus Ventures, senenin ilk yatırımını Midas Games'e yaptı. Midas Games, tohum öncesi turda Ludus Ventures liderliğinde 1 milyon dolar yatırım aldı. Girişim, ilk oyununu ise 2024'ün ikinci yarısında çıkarmayı hedefliyor. Girişim, yetenek bazlı ve rekabetçi oyunlar kategorisinde oyun geliştirecek. Selçuk Korateş, Hikmet Duran, Fatih Karadeniz, Mert Ulutaş, Emre Öztürk ve İlkim Ülgen tarafından kurulan Midas Games, mobil oyun geliştirme, yayınlama, yazılım geliştirme ve oyun hukuku alanlarında tecrübeli. Hikmet Duran, Emre Öztürk ve Mert Ulutaş, toplam 25 milyon indirmeye ulaştıkları Gigantic Games'te uzun yıllar beraber çalışmıştı. Şirkette Fatih Karadeniz CTO, Selçuk Korateş CEO olarak görev yapıyor. Korateş, Rollic firmasında birçok popüler oyuna imza atmıştı. Korateş "Oyunlarımızda yetenek, strateji ve azmi ödüllendirerek, oyuncularımıza en iyi oyun deneyimini yaşatmayı hedefliyoruz. Pazardaki potansiyelin çok farkındayız, oyun sektöründe çok fazla şeyin değişeceği dönemin henüz başındayız. Bu potansiyeli gerçek kılacak etmen ise ekibin gücü ve inovatif yaklaşım olacak. Biz de ekibimizi bu ölçekte kurduk. Sektördeki tecrübemizi dünyada yakın zamanda gelişmeye başlayan bu pazarda, ölçeklendirilebilir oyunlar geliştirmek ve milyonlarca insana ulaşmak için kullanacağız" diyor. Ludus ortaklardan Mehmet Ayan yaptıkları yatırımla ilgili olarak şunları aktarıyor: "Ludus Ventures olarak ikinci fonumuzun ilk yatırımını, Türk oyun endüstrisinin uluslararası pazarda ön plana çıkmasındaki en önemli faktörlerden biri olan, genç ve dinamik ekip yapısını, önceki yıllarda farklı projelerde birlikte çalışma fırsatı bulduğumuz tecrübeli üyelerle güçlendiren Midas'a, yenilikçi fikirlerini tüm dünyadaki oyun severlere ulaştırma serüvenine destek olmak için yapmaktan heyecan duruyoruz."

REKABETÇİ PVP OYUNLAR GELİŞTİRECEK

Mage Games

İzmir merkezli yerli oyun girişimi Mage Games, Actera liderliğinde ve Ludus Ventures'ın katılımı ile 3.5 milyon dolar yatırım aldı. 2022 yılında Murat Baysal tarafından kurulan Mage Games, oyun stüdyolarının üretim sürelerini hızlandırarak yüksek kaliteli oyunlar geliştirmelerini sağlayan bir platform. Aynı zamanda mobil oyunlar geliştirip yayınlıyor. Mage Games kurucusu Murat Baysal, "Global projelerde önemli başarılara imza atmış, oldukça tecrübeli bir ekiple yola çıktık. Mage Games'de rekabetçi PvP oyunlar geliştireceğiz. Aynı zamanda PvP oyunların geliştirme süreçlerini hızlandırmayı hedefleyen bir platform üzerinde çalışıyoruz. Bu yatırım turuyla birlikte ekibimizi daha da güçlendirip uzun vadeli hedeflerimizin ilk aşamasına daha hızlı ulaşmayı planlıyoruz" diyor. Actera'dan yatırıma ilişkin yapılan açıklamada ise "Mage Games'in başarısının hem ülkemiz ihracatına hem de istihdama fayda sağlayacağına inanıyoruz. Mobil oyun sektöründe Türkiye'nin çok daha iyi yerlere gelebilmesi için ülkemizin başarılı oyun şirketlerine yatırım yapmaya devam edeceğiz" deniyor. Ludus'dan yatırıma ilişkin yapılan açıklamada da "Sene başında hayata geçirdiğimiz yeni fonumuz ile Mage Games'e yatırım yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Geçmişteki başarılarıyla dikkat çeken ve kendi alanında uzmanlaşmış bu deneyimli takımın serüvenine katkıda bulunmaktan dolayı heyecanlıyız" ifadelerine yer veriliyor.

700'DEN FAZLA TURNUVASI BULUNUYOR

Gamer Arena

Rekabetçi oyun platformu Gamer Arena, 6 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Gamer Arena'nın yeni yatırımı, Domino Ventures'tan geldi. Oyunculara e-spor turnuvaları, rekabetçi mobil oyunlar ve yapay zeka ürünleri sunan yerli girişim Gamer Arena'nın paylaştığı bilgilere göre alınan yatırım, şirketin yapay zeka tabanlı yeni ürünler geliştirmesi ve GAU Token'ın kullanım alanlarını genişletmesi için kullanılacak. Platform, dünya çapında popüler olan FIFA, Clash Royale ve PUBG gibi 30'dan fazla oyun için turnuvalar düzenliyor ve kendi geliştirdiği oyunlar aracılığıyla kullanıcılara birebir rekabet imkanı sunuyor. Hem web hem de mobil platformlar üzerinden erişilebilen oyunlar, tamamen Gamer Arena tarafından geliştirilen GAU Token altyapısı ile işliyor. 500 binden fazla üyeye sahip olan Gamer Arena'nın 700'den fazla turnuvası bulunuyor. Rekabetçi oyun platformunun yanı sıra yapay zeka ve Web3 gibi alanlarda yenilikçi ürünler geliştirmeye de odaklanan Gamer Arena, gelecekte GAU Token'ın kullanım kapsamını ve değerini genişletmeyi amaçlıyor. GAU Token altyapısını kullanarak yeni ürünleri hayata geçiren şirketin temel hedefi ise rekabetçi oyun alanındaki mevcut başarısını artırmak. Gamer Arena ayrıca Türkiye İş Bankası'nın girişimcilik programı Workup'ın beşinci döneminden mezun olan 9 girişim arasında yer alıyor.

VIALAND İÇİN OYUN GELİŞTİRDİ

Efsun Games

Yerli mobil oyun girişimi Efsun Games, İngiltere merkezli bir melek yatırımcıdan 2 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Kısa bir süre önce Vialand için özel bir mobil oyun geliştiren Efsun Games, bu yatırımla birlikte tycoon türünde iddialı olduğunu göstermek istiyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Mehmet Fatih Yıldız ve Ahmet Bayır tarafından kurulan yerli mobil oyun girişiminin temelleri 2023 yılında atıldı. Türkiye'nin popüler eğlence merkezlerinden biri olan Vialand için geliştirdiği mobil oyun projesiyle sektöre adım atan girişim, yatırımın da getirdiği güçle birlikte mobil oyun sektöründeki koltuğunu sağlamlaştırmak istiyor. Bu hedefte büyümenin önceliklendirildiği kategori ise tycoon. Özellikle tycoon oyun türünde iddialı bir çıkış yapmayı hedefliyor. Bu türdeki oyunlarla, oyunculara interaktif ve eğlenceli bir deneyim sunmayı amaçlayan girişim, yatırımın sağladığı destekle bu hedefe ulaşmak için adımlarını hızlandırıyor. Efsun Games Kurucu Ortağı Mehmet Fatih Yıldız, "Bizler Boğaziçi Üniversitesi'nin vizyonunu ve dinamizmini taşıyan bir ekip olarak, her zaman yenilikçi projelere imza atmaya odaklandık. Aldığımız bu değerli yatırım ile birlikte, daha büyük hedeflere doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz. Tycoon oyun türünde yaptığımız çalışmalarla da oyun severlere unutulmaz bir deneyim sunacağımıza inanıyoruz" diyor.

OYUN GELİŞTİRİCİLER İÇİN PAZARLAMA

Byterise

Oyun ve uygulama geliştiricilerinin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış mobil uygulama pazarlama hizmeti sunan Byterise, tohum öncesi turda 7 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı. Oyun ve uygulama geliştiricilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış 360 derece mobil uygulama pazarlama hizmeti sunan Byterise'ın yatırım turuna, VL Media Yazılım Tanıtım Bilişim Danışmanlık İç ve Dış Ticaret A.Ş. ve melek yatırımcı Moris Alhale katıldı. Girişim 10'dan fazla stüdyoya ürün optimizasyonu, pazarlama, bütçe yönetimi ve finansman desteği veriyor. Ayrıca yapay zeka sistem altyapıları sağlıyor. Byterise'ın stratejik çözüm ortağı ClickRising, kullanıcıları mobil oyun ve uygulamalarla buluşturan, kullanıcının uçtan uca takibini yapan ve ROAS garantili kullanıcı kazanımı sağlayan teknolojik bir yazılım. Kullanıcı kalitesini baştan uca ölçerek ve kullanıcı maliyeti optimizasyonu ile Byterise'a risksiz bir rekabet avantajı sağlıyor. 2023 yılında İstanbul'da kurulan Byterise'ın kurucuları arasında sektörün deneyimli isimleri Serkan Turan, Mert Turgut, Göktuğ Gümüş ve Umut Gümeli yer alıyor. Byterise'ın kurucu ortaklarından Serkan Turan, "Partnerlerimize en yüksek standartlarda destek sağlıyoruz. Yapay zeka destekli uygulamalar ve kendi alt yapılarımızı partnerlerimiz ile paylaşarak yayıncılığı bir üst lige çıkarmayı ve yayıncılıkta yeni bir sayfa açmayı planlıyoruz" diyor.

KAYSERİ'DEN ÇIKTI

Wide Game Studio

2019 yılında Kayseri'de kurulan Wide Game Studio, Kayserili yatırımcıların kurduğu Kültepe Yatırım liderliğinde, melek yatırımcılardan Fatih Şahin ve Vedat Çavuşoğlu'nun katılımıyla 1,2 milyon dolar değerlemeyle tohum öncesi yatırım aldı. Wide Game Studio, sanal gerçeklik oyunları geliştirmek amacıyla hayata geçirildi. Girişimin kurucuları arasında Ahmed Demirezen ve Ramazan Mert Ural yer alıyor. Ekip salgın döneminde 12 kişilik bir ekiple aynı evde kalmaya ve oyun geliştirmeye başladı. Bu süreçte Project:Pseudowar projesi ortaya çıktı. Ayrıca girişim, finansal kaynak sağlamak için VR School ve VR Meeting gibi uygulamalar da geliştirdi. Bir süre sonra Flare Frenzy'i geliştiren ekip, sanal gerçeklik (VR) alanındaki oyunlarıyla ilk satışlarını gerçekleştirdi. Abdullah Gül Üniversitesi ön Kuluçka programının ilk mezunu olan ekip, çalışmalarına Wide Game Studio A.Ş. olarak AGÜ'de bulunan kuluçka ofisinde devam ediyor. Bu yatırımla Hex'o'cura adlı oyunun lansmanını gerçekleştirmeyi planlayan ekip, bu yatırımın kendilerine sağladığı maddi destekle birlikte sanal gerçeklik oyunlar alanında daha da büyüyecek. Wide Game Studio'nun kurucu ortaklarından Ramazan Mert Ural, "Bu yatırım, şirketimizin büyüme hedeflerine ulaşma yolundaki önemli bir kilometre taşıdır. Yeni oyunumuz Hex'o'cura ile sanal gerçeklik (VR) dünyasında yeni bir dönem başlatacağımıza inanıyoruz. Kültepe Yatırım'ın desteğiyle, bu hedefimize bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz" diyor. Kültepe Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ulukaya ise açıklamasında şu ifadelere yer veriyor: "Girişimlerin yatırım alması son dönemde oldukça zorlaştı. Anadolu'da yer alan girişimler için ise bu durum daha da zor. Bunun için Kayseri kurduğumuz iki fonumuzla sektör fark etmeksizin bugüne kadar toplam 20 girişime fon sağladık. Wide Game Studio Kayseri merkezli üçüncü yatırımımız. Sanal gerçeklik dünyasının daha da büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunarak, bu heyecan verici yolculuğa birlikte devam etmek için sabırsızlanıyoruz."

BİZE ULAŞIN