Uzak Doğu’dan çok önemli yapay zekâ hamlesi

Dolaylı ambargoya bir çıkış yolu arayan Uzak Doğu’dan çok önemli bir yapay zekâ hamlesi geldi. Bu yeni gelişme oyun dünyasının zeminini çok yönlü olarak etkileyeceğe benziyor…
09.05.2025 11:13 GÜNCELLEME : 09.05.2025 11:14

ALİ EFE İRALI Geçen haftalarda ABD'nin Çin Halk Cumhuriyeti ile yaşadığı tarife gerilimini anlatmıştık. Tek gerilim noktası tarifeler değil elbette. Yıl başında grafik kartlarına yönelik çip satışlarında ABD'nin bazı ülkelere kısıtlamaya gidilmesine yönelik uyguladığı tedbir kararlarından da bahsetmiştik. Bu durum genişlemeye de başladı. Çip ithalatında NVIDIA'nın H20'sini de içine alan ve 9 Nisan'da yayınlanan yeni lisans şartları gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Reuters'ten Fanny Potkin ve Liam Mo'nun haberine göre NVIDIA'nın H20'yi Çin'e satması için ABD'ye ihracat lisans başvurusunda bulunması gerekiyor. Bu hamlenin NVIDIA'nın çiplerinin Çin'e ihracatının önüne bir set koymaya çalışılması şeklinde yorumlanıyordu. Ama görünen o ki, Çin'in devleri bu blokajı kırmanın yollarını aramaya devam ediyorlar ve kendi pazarlarında da olsa tüm oyun ve simülasyon sektörünü çok önemli bir değişime sürükleyecek hamlelerini yaptılar bile…

TENCENT VE ALIBABA'DAN ÖNEMLİ HAMLE

Geçen hafta South China Morning Post'tan Wency Chen'in haberine göre Tencent ve Alibaba çok büyük bir GPU alımına gitmişler. Üstelik bunu da TikTok'un sahibi ByteDance üzerinden yapmışlar. Blokajdan önce ByteDance'in temin ettiği yaklaşık 13.7 milyar dolarlık değere sahip NVIDIA üretimi H20 kart stokunun küçük bir bölümünün Alibaba ve Tencent'a satıldığı iddia ediliyor ancak ByteDance'in bu raporların gerçeği yansıtmadığına yönelik bir açıklaması olsa da Tech In Asia gibi haber portallarında da benzer şekilde satışa yönelik haberin geçtiği görülüyor. Nikkei Asia'daysa bu üç şirketin de önceden H20 kartlarına yönelik stoklama talebinin bulunduğu bilgisi geçilmiş. Bunu kritik kılan diğer bir unsur da ByteDance'in Tencent ve Alibaba ile doğrudan rakip olarak da konumlanmış olması. İlgili haber portalları, Çin'deki yapay zekâ ekosisteminin ne kadar gerildiğine de işaret ediyorlar bu haber üzerinden. Yani bir yandan ABD'nin baskısı sürerken, bir yandan da yapay zekâ alanında geri kalmak istemiyorlar. Hal böyle olunca da H20, performans açısından Nvidia'nın Hopper‑tabanlı H100 GPU'sundan ve 2025 versiyonu Blackwell (B100) ailesinden daha yavaş olmasına rağmen gerilimin resmini göstermesi anlamında oldukça önemli oluyor. Bu mücadele arasında oyun pazarının en önemli isimlerinden biri olan Tencent'ın yapay zekâ anlamında ortaya koyduğu çabanın bir ürünü olarak da, üç boyut dünyası için çok çarpıcı bir araç ile tanışıyoruz. O da Hunyuan 3D. Uzun zamandır beklenen ve çok konuşulan ilk sürümün ardından gelen 2.5 ile bambaşka bir boyuta dönüştüğünü görüyoruz…

OYUN VARLIKLARININ ÜRETİMİNDE KIRILMA YAKLAŞIYOR

Hunyuan 3D hem metin hem de görsele dayalı üç boyutlu nesne oluşturma anlamında son derece güçlü bir yapay zekâ aracı. Sadece bir ya da birkaç görsel üzerinden çalıştırılabilen çok güçlü bir algoritması bulunuyor. Bu algoritmanın yanında otomatik olarak rig'lenmeyi yani iskelet sisteminin giydirilmesini sağlayan sistemi de beraberinde adapte etmeye başlamışlar. Bu da demek oluyor ki, animasyonlu karakterlerin kullanımı da anında mümkün hale gelebiliyor. 2020'lerin başındaki NeRF sistemlerinin geliştirilmesinin getirdiği dönüşüm ve Google'ın 2021-2022 yıllarında attığı adımlar atmasıyla zirveye yükselişini hızlandıran teknolojinin, Tencent tarafında çok daha hızlı sonuçlar veren bir aşamaya taşınmış olması da takdire şayan. Konu hakkında çok daha derin bilgi için The Decoder'den Jonathan Kemper'in haberine bakılabilir, Ocak ayında 2.0 modelinin tanıtıldığı sistem hakkında çok detaylı bilgi mevcut. 2.0'ın açık kaynak koda dayanan yapısı nedeniyle geliştirme sürecinin çok daha farklı pencereler açacağını da öngörmek mümkün. Henüz açık kaynak olup olmayacağını bilmediğimiz 2.5 ile de sürecin çıktı kalitesi ve hız anlamında çok daha boyutlara geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Üretim süreci anlamında yapay zekânın belki de grafik anlamındaki en zor noktalarından biri daha yapılabilir hale geldi diyebiliriz artık…

BİZE ULAŞIN