Türk yazılım şirketi Bimser, Türkiye'yi yapay zeka destekli uygulamalarda ABD, Hindistan ve Avrupa gibi ülkeler ile birlikte liderliğe taşıyacak hamlelerine bir yenisini daha ekledi. Yazılım geliştirmede yeni bir dönemin kapılarını açan güçlü bir inovasyon hamlesi olarak Türk mühendisliğinin yepyeni örneği; AI (yapay zeka) destekli Synergy LowCode Platformu; bilişim dünyasında yerini aldı. Synergy LowCode Platformu sayesinde minimum kodlama bilgisiyle her kullanıcı hızlı ve etkin şekilde uygulama geliştirebilecek; işletmeler daha verimli ve esnek hale gelecek.
Synergy LowCode Platformu'nda; tek tıkla otomatik çeviri sağlayan çoklu dil desteği, otomatik analiz yapan, hatalar ve performans sorunlarını tespit eden kod kontrol asistanı, doğal dil ile sorgu asistanı, akıllı yardım asistanı, özet çıkaran, sorular soran, içerik hazırlayan doküman asistanı, anında kullanım desteği sunan help asistanı, otomatik kategori ataması yapan doküman kategori asistanı bulunuyor.
TÜRKİYE LOW CODE PAZARINDA YÜKSELEN OYUNCU
2025 yılı sonunda 757,6 milyar dolara ulaşması beklenen yapay zeka (AI) pazarında, dünya genelinde yapay zeka teknolojisi geliştiren şirket sayısının da 70 bine ulaşması beklenirken Türkiye'de de yapay zeka pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'de iki bin şirket yapay zeka teknolojisi geliştirmek için çalışırken önümüzdeki süreçte yapay zeka ile birlikte geleceğin yazılım geliştirme süreçleri de değişecek. Buna paralel olarak; özellikle üretim, finans, enerji ve kamu gibi sektörlerde artan dijitalleşme ihtiyacı, Türkiye'yi low code (az kod) pazarında yükselen bir oyuncu haline getirirken Türk bilişim şirketleri ve profesyonelleri de bu alanda yatırımlarını hızlandırdı.
Uzun yıllardır yazılım çözümleri ile şirketlerin dijitalleşmelerine yol arkadaşlığı yapan Bimser'in CEO'su Murat Atıcı, yakın gelecekte yazılım geliştirme dünyasının yapay zeka destekli hale geleceğini vurgulayarak; bunun hem yazılımcıların hız ve verimini artıracağını hem de yazılımcı olmayan iş profesyonellerinin yapay zeka destekli low code uygulamalar aralığı ile kendi yazılım uygulamalarını geliştirmesinin kolaylaşacağını açıkladı.
"SYNERGY AI LOW-CODE PLATFORMU GÜÇLÜ BİR İNOVASYON HAMLESİ"
Bugün özellikle ABD, Almanya, İngiltere ve Hindistan gibi ülkelerin, low code platformları ile yapay zeka destekli uygulamaların kullanımında öncü konumda olduğunu belirten Atıcı, "IDC'nin 2023 sonunda yayımladığı verilere göre, ABD'deki kuruluşların yüzde 65'i en az bir low code platform kullanıyor. Gartner'ın araştırmasına göre, Türkiye'de şirketlerin sadece yüzde 12'si aktif şekilde low code/no code platformlarını kullanıyor. Ancak dijital dönüşüm projelerine olan yatırım iştahı artıyor ve 2025 sonuna kadar Türkiye'de low code kullanım oranının yüzde 30'un üzerine çıkması bekleniyor. Bimser olarak bu konuda sahip olduğumuz bilgi birikimi, yetkinlik ve tecrübe ile şirketlerimizin bu alanda gelişimi için etkin bir şekilde çalışıyoruz" dedi.
Bu alanda geliştirdikleri yepyeni ürünleri AI destekli Synergy Low Code Platformu hakkında da bilgi veren Murat Atıcı şunları söyledi: "Kullanıcıların minimum kodlama bilgisi ile hızlı ve etkin bir şekilde uygulama geliştirmelerine olanak tanıyan Synergy LowCode Platformu, iş süreçlerini dijitalleştirerek işletmelerin daha verimli ve esnek olmalarını sağlıyor. Ürünün AI ile geliştirilmiş yeni versiyonunu kullanıcıların hizmetine sunduk. Synergy AI, yalnızca bir platform değil; yazılım geliştirmede yeni bir dönemin kapılarını aralayan güçlü bir inovasyon hamlesi olarak şimdiden sektörde tüm dikkatleri üzerine çekti."
"YAPAY ZEKA DESTEKLİ YAZILIM GELİŞTİRMENİN ÖNCÜSÜ OLACAĞIZ"
Bimser Synergy Low Code Platform'un sahip olduğu özellikleri ile kullanıcılarına geliştirme hızı, iş süreçlerinde akıllı otomasyon, küresel uyumluluk, kullanıcı deneyiminde mükemmellik, veri ve içerik yönetiminde akıllı çözümler gibi oldukça önemli özellikler sunduğunu da söyleyen Bimser CEO'su Murat Atıcı, "Bimser olarak, Synergy AI ile Türkiye'de yapay zekâ destekli yazılım geliştirme kültürünün öncüsü olmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda da yapay zekâ inovasyonlarına sürekli yatırım yapıyoruz. Sektörlere özel çözümler geliştirerek kurumların dijitalleşme yolculuklarına hız kazandırıyoruz. Kullanıcı dostu, hızlı ve esnek platformlar sunarak iş süreçlerini yeniden tasarlıyoruz. Global açılımımızı güçlendirerek Türk mühendisliğinin gücünü dünya ile buluşturuyoruz" dedi.
ŞİRKETLERİNDEKİ YAPAY ZEKA DESTEKLİ DÖNÜŞÜM GÜCÜNÜ ANLATTILAR
IDC Türkiye CIO Summit 2025'te yer alan Bimser'in CEO'su Murat Atıcı, 'Dijital Dönüşümde Yeni Dönem' başlıklı oturumun moderatörlüğünü yaptı. MNG Kargo CIO'su Hakan Özkan ve Sütaş İş Çözümleri Koordinatörü Fatih Göçmen'in konuşmacı olarak katıldığı oturumda uzman isimler şirketlerinin dijital dönüşüm yolculuklarını anlattılar. Bu yolculukta Bimser'in Synergy Low Code platformunun yapay zeka destekli dönüşüm gücünü kendi şirketlerinde nasıl deneyimlediklerinden ve elde ettikleri avantajlardan bahsettiler.
Toplamda 12 bin çalışan, 1000'e yakın acenta şubesi, 30 aktarma merkezi, 14 bölge müdürlüğü olan oldukça büyük bir organizasyona sahip olduklarını anlatan MNG Kargo CIO'su Hakan Özkan, Synergy Low Code teknolojisi ile süreç geliştirme çalışmalarını şöyle anlattı: "Aslında başka bir global ürünü kullanıyorduk. Özellikle danışmanlık konusundaki sıkıntılarımız, süreçleri hayata geçiremememiz, maliyetler ve bir taraftan da iş birimlerinden sürekli olarak süreç taleplerinin gelmesi ile IT olarak ihtiyaçları karşılayamadık. Bimser ürünleri ile olan eski deneyimlerime dayanarak, duyduğum güven ile MNG Kargo'da da birlikte çalışmayı tercih ettim. Özellikle maliyette büyük bir avantaj elde ettik. Günde yaklaşık 3 bin 500 talep açılıyor, ayda 50 bine yakın süreç yönetiyoruz. Kendi yazılım ekibimiz ve Bimser ile iyi bir yol aldığımızı düşünüyoruz."
Sütaş İş Çözümleri Koordinatörü Fatih Göçmen, dijital dönüşüm yolculuklarında 2011 yılından bu yana Bimser ile iş birliği içinde olduklarını belirtti. İlk olarak eBA platformuyla başlattıkları dijitalleşme sürecinin, 2023 yılında Synergy low code platformuna geçişle birlikte önemli ölçüde ivme kazandığını ifade eden Göçmen, "Bugün 1800 kullanıcıyla 110 süreci dijital ortamda yönetiyor, günlük 1500 iş akışını Synergy üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bu dönüşüm sayesinde kurum içerisinde süreç bazlı iş yapma anlayışını yaygınlaştırdık ve tüm sistemlerle entegre çalışan çevik ve sürdürülebilir bir yapı oluşturduk" dedi.